НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:35

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Корнелия Нинова: Не знам името на бъдещия служебен премиер

Корнелия Нинова: Не знам името на бъдещия служебен премиер

15 Януари 2017 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Не знам името на бъдещия служебен премиер. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Комбина” по Нова телевизия. Тя заяви, че Радев няма да е зависим от БСП – нито в решенията си, нито в кадровите си назначения. „Румен Радев е чист човек, който не е обременен от годините на прехода. Много българин. Човек, който ще постави България в центъра на решенията си. Много дисциплиниран и педантичен в работата си. Много чувствителен и социален”, така Нинова описа бъдещият президент на България генерал Румен Радев.
За нея е плюс, че той няма политически опит. „Няма да му подскажем как да го направи. Това са правила. Сега се връщаме към реалността”, допълни тя.
Според нея е много важно за един политик какво казва преди да бъде избран за президент. „И преди, и сега той казва, че санкциите срещу Русия трябва да паднат, защото вредят на България”, аргументира се тя.Нинова изключи възможността между Радев и Йотова да има противоречия, каквито има между сегашния президент и вицепрезидент.
Тя отказа да даде оценка на първата дама. „Не съм общувала много с нея, но смятам, че е интелигентна”, каза Нинова.
На въпрос кой ѝ е предложил Радев тя отговори, че това е човек от „Позитано”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: Национално отговорно е държавният глава да има позиция, когато се преразпределят сфери на влияние и се решава бъдещето на Европа и на България

Президентът Росен Плевнелиев: Национално отговорно е държавният глава да има позиция, когато се преразпределят сфери на влияние и се решава бъдещето на Европа и на България

12 Януари 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Разбира се, че е не само морално, а и национално отговорно държавният глава да има позиция тогава, когато се преразпределят сфери на влияние и се решава бъдещето на Европа и на България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия в отговор на въпрос от зрител дали е морално човек, възползвал се от партийни облаги да критикува комунизма и Русия. „Ако нямаме позиция оставаме в ъгъла, оставаме бедни и зависими завинаги“, подчерта Плевнелиев. „Всичко в живота си съм постигнал сам. Започнал съм от нулата, плащал съм данъците. Между другото трябва да разчистим и това, че имаше 17-месечни данъчни проверки, които обхванаха целия свят. Всичко – всеки лев, всяка банкова сметка, всеки приход, които не намериха нищо“, коментира президентът. „Нарочно като скромен човек не го казах през годините, въпреки че бях обект на най-тежките данъчни проверки и атаки. Офшорни фирми, офшорни сметки, чували – нищо такова няма“, каза той. „Аз се гордея, защото от нищото съм започнал и постигнах немалко. Засадих хиляди дървета, построих 5 къщи, построих десетки офисни сгради, създадох десетки хиляди работни места. Строих магистрали, бях министър, бях предприемач, сега съм президент. Ще продължавам да служа на България по този начин“, подчерта Росен Плевнелиев. Държавният глава заяви, че няма да гледа назад и нито ще създава нова партия, нито ще се включва в някоя от съществуващите политически сили.
Във връзка с това защо съпругата му не го е придружавала през годините Плевнелиев, заяви, че може да увери българския народ категорично, че това не е проблем. „Мога да кажа, че едно 8-% от държавните глави, с които аз съм работил по никакъв начин не са интегрирали първите дами в своята политическа и обществена дейност. Има много такива случаи и аз не съм изключение“, заяви Плевнелиев.
На въпрос, какво иска да открие срещу името си, ако след 20-30 години отвори учебник по история президентът каза: „Росен Плевнелиев, президентът, който въпреки извънредната нестабилност и рекордния брой кризи в страната и по света държа здраво посоката на демократичното и европейското развитие на България и го отстояваше убедено“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: Не видяхте политическо противопоставяне и раздяла между мен и премиера

Президентът Росен Плевнелиев: Не видяхте политическо противопоставяне и раздяла между мен и премиера

12 Януари 2017 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Не видяхте политическо противопоставяне и раздяла между мен и премиера, въпреки че бяхме на различни позиции
Това каза президентът на Р България Росен Плевнелиев в интервю за предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. "Тръгвам си като първия държавен глава, който си тръгва в добри отношения, с много приятели в партията, която го издигна, и с министър-председателя и лидер на тази партия", каза още президентът. За отношенията му с премиера държавният глава коментира: "Имали сме своите различия, имаме своите различия, но това само ни обогатява, това е демокрацията. В демокрацията всеки един трябва да може да слуша другия, а различията ни правят по-силни. Политическото противопоставяне обаче ни прави слаби. Не видяхте политическо противопоставяне и раздяла между мен и премиера, въпреки че бяхме на различни позиции."
Росен Плевнелиев отрече между него и Бойко Борисов да е имало разминаване по отношение на правосъдната реформа и даде за пример факта, че премиерът е избрал за министър на правосъдието началника на президентския кабинет - Екатерина Захариева. По думите му самият той е бил по-краен и е искал по-амбициозни и по-големи стъпки напред, докато Бойко Борисов е по-прагматичен.
Росен Плевнелиев коментира и резултатите от президентските избори. "Доколко Цецка Цачева беше избираема, и е имала шанс, това може да прецени ПП ГЕРБ, но Цецка Цачева е един убеден демократ, прекрасен човек и хуманист от най-висока класа, страхотен председател на Народното събрание. В двете най-трудни народни събрания в България, с най-тежко политическо противопоставяне тя постигна чудеса. Тя щеше да бъде един прекрасен президент на България", заяви държавният глава.
"Ген. Радев спечели убедително. Това е много силно начало за него и аз му пожелавам успех", каза още Плевнелиев.
Той заяви, че номинацията му от Радан Кънев за втори президентски мандат е ускорило решението му да обяви, че няма да участва в президентската надпревара. "След като се издига моята кандидатура, без да е воден разговор с мен - това е нещо, с което аз не мога да се съглася. Това е сценарий, в който аз не участвам", коментира той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: В последната година с Маргарита Попова практически не сме се виждали

Президентът Росен Плевнелиев: В последната година с Маргарита Попова практически не сме се виждали

12 Януари 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Проблем има. Това е повече от ясно. Ние видяхме как в продължение на годините диалогът между нас беше труден. В последната година практически ние не сме се виждали. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с отношенията му с вицепрезидента Маргарита Попова. Той подчерта, че тя има своите ангажименти, а той неговите. „Различни сме. И това е повече от ясно. Но ние по никакъв начин не допуснахме да бъде нанесена каквато и да било щета на президентската институция“, заяви президентът. По думите му и двамата колкото и да са различни мислят и действат институционално. Той добави, че е единственият държавен глава, който е назначил изцяло независими хора в президентската институция. Във връзка с това кога отношенията им са започнали да се развалят Плевнелиев коментира: „Имаше срещу мен спретнати протести, в които едно 100 човека с партийно оцветени личности включително Бисер Петното, включително Бареков, който между другото 2 години по-късно дойде и ми се извини - той поиска прошка от мен – стояха пред президентската институция и протестираха. Тези хора, които ми поискаха оставката и ден след ден стояха отвън на протест и искаха моята оставка, Маргарита Попова ги прие в своя кабинет. Тя получи цветя от тях“.
Във връзка с това дали, ако Румен Радев беше предложил Попова за вицепремиер и служебен министър в служебното правителство щеше да се съгласи Плевнелиев каза: „Щеше да бъде много трудно за мен да направя това. Щях да говоря с Радев категорично по въпроса. Щеше да бъде много трудно за мен и щях да изложа всички аргументи. Най-малкото защото вижте – хубавото на демокрацията е, че всеки един от нас има своя мандат, и в рамките на този мандат той трябва да даде всичко от себе си". По думите на Плевнелиев в рамките на мандата се вижда кой кой е и кой какво е направил за правосъдната система, за развитието на българските региони, за модернизацията и борбата с корупцията. „Добре е да се даде шанс на нови хора. Аз искрено вярвам, че светът така е забързал своето действие и е добре в българската политика да се появят нови смели хора, които да не са част от статуквото. Които да гледат напред и да търсят голямата промяна“, заяви Плевнелиев. Той подчерта, че българският народ много ясно е изпратил сигнала на последните президентски избори – че в тази държава, ако има нещо, което не работи добре, това е темата със справедливостта. „Именно затова понеже Маргарита Попова вече е била там както и аз съм бил вече министър, президент, добре е да дойдат нови хора. Добре е те да бъдат по-амбициозни, но те да надградят постигнатото, а да не е връщане назад“, подчерта президентът.
„Има обаче нещо друго. В самата Конституция и всичко, което с вас дебатираме е ясно, че отношенията между президента и вицепрезидента са едно. Съвсем друго е президентската институция като такава“, обясни той. По думите му те заедно с Маргарита Попова до края ще бъдат институция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: Аз съм първият български президент, който не просто критикува едно правителство, а изцяло сне доверието си

Президентът Росен Плевнелиев: Аз съм първият български президент, който не просто критикува едно правителство, а изцяло сне доверието си

12 Януари 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм първият български президент, който не просто критикува едно правителство - това бе случая с Боянските ливади на президента Желев. Аз не просто критикувах, аз съм първият, който изцяло сне доверието. Това каза президентът на Р България Росен Плевнелиев в интервю за предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. "Аз си спечелих много врагове, но не съжалявам за това. Това е да си обединител на нацията - да не допускаш безобразията, като си затваряш очите", каза още държавният глава. По думите му да бъдеш обединител на нацията не означава да те харесват всички, нито да си мълчиш, когато се извършват безобразия в държавата. "Например едно назначение, което взриви народа като символ на задкулисието, където аз бях единственият политик, който излезе и отговори на въпроса "Кой?" точно в рамките на един час", каза още Плевнелиев. Той даде и пример противопоставянето му на назначението на съдия Венета Марковска за конституционен съдия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: Категорично не беше добре за България да назнача служебно правителство, с Румен Радев трябваше да го направим заедно

Президентът Росен Плевнелиев: Категорично не беше добре за България да назнача служебно правителство, с Румен Радев трябваше да го направим заедно

12 Януари 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Заявявам категорично, че не беше добре за България да назнача служебно правителство, можех, но не исках. Това каза президентът на Р България Росен Плевнелиев в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. „Българският държавен глава не е нарушил по никакъв начин Конституцията. Тя не дава срок, в който държавният глава трябва да назначи служебно правителство, след като приключи конституционната процедура и с връщането на третия мандат“, заяви той. По повод евентуалното участие на проф. Огнян Герджиков в служебното правителство президентът посочи, че не може да каже една лоша дума за него и той е достоен председател на НС и посветен политик. „В духа на Конституцията е вграден принципът на приемственост на властите. Едно правителство продължава, докато не дойде друго“, посочи Росен Плевнелиев. „Сега ще имаме ситуация, която е добра за България- едно правителство, което е управлявало 2 години ще предаде на едно служебно правителство, което ще предаде на следващото редовно правителство и това е нормално“, обясни той. „Представете си обаче 2 служебни правителства, едното, от които е работило 20 работни дни, те не са си получили сертификати за подписите, не са разбрали къде са и за какво е цялото това упражнение“, коментира президентът. Според него в такъв случай е щяло да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. „Не съм аз този, който ще го предизвика, като човек, който вярва в институциите“, подчерта Росен Плевнелиев. „Най-правилното решение щеше да бъде заедно с президента Радев да направим заедно едно служебно правителство“, посочи президентът. „Той рано или късно по един или друг начин ще бъде изправен пред ситуацията да се замисли по-сериозно“, каза още държавният глава.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рам Натх Ковинд (първият в ляво) е избран за президент на Индия - 20 юли 2017 година
Рам Натх Ковинд (първият в ляво) е избран за президент на Индия - 20 юли 2017 го...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.