НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Методи Андреев, ГЕРБ: АЕЦ „Белене“ може да бъде построена само от фирма, посочена от руския президент Путин

Методи Андреев, ГЕРБ: АЕЦ „Белене“ може да бъде построена само от фирма, посочена от руския президент Путин

14 Януари 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. АЕЦ „Белене“ може да бъде построена само от фирма, посочена от руския президент Путин. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ – Пловдив Методи Андреев, депутат от ГЕРБ. По думите му, ако ГЕРБ поддаде и се съгласи да бъде строена АЕЦ „Белене“, независимо по какъв начин, това означава, че партията също е с проруска ориентация.
„Путин не успя да построи „Южен поток“, заради твърдия отпор и принципната позиция на Европейския съюз. Точно Европейският съюз не позволи на Русия да наложи своето виждане за управление и експлоатация на този магистрален газопровод. Путин не иска да изпусне България. Това е част от имперската визия на Русия, че Балканите, в частност - България, трябва да бъдат под руски контрол, в неговата геополитическа орбита. Причината са Проливите. Това е така още от времето на Петър I Велики. Един от начините АЕЦ „Белене“ да бъде строена е Русия да прокара свои проекти. Те могат да бъдат под знака на чужди, западни фирми, и това не е никакъв проблем. Съмнявам се някоя чисто западна фирма да дойде да строи централа, която струва 20 милиарда лева, която е с руско оборудване, нуждаещо се да получава свежо гориво от Русия, централа, която няма къде да съхранява отработеното гориво и няма пазар за своята продукция. АЕЦ „Белене“ може да бъде построена само от фирма, посочена от Путин, независимо как се казва тя. Ако това се случи, за 40-50 години България ще стане енергийно зависима от Русия, което означава огромно влияние на Русия в България“, категоричен е Методи Андреев.
Депутатът от ГЕРБ заяви, че отказът на Бойко Борисов от властта ще предизвика за първи път в България създаването на парламент, доминиран от проруски партии. „Това ще са партии, които заявяват, че са за ориентацията на България към Европа и НАТО, но всъщност при всеки удобен момент и при пръв удобен случай могат да завият и да изменят на първоначално заявената си позиция. Сред тях са БСП, ДПС, голяма част от политическите сили, с изключение на групата около Валери Симеонов – Патриотичния фронт“, посочи Методи Андреев. Според него руското влияние няма да набира сила в България, ако държавата има национални приоритети и те са еднакво приети от всички партии – леви, десни и центристки.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: България остава в сила решението да прекрати строителството на АЕЦ „Белене“

РИА Новости: България остава в сила решението да прекрати строителството на АЕЦ „Белене“

11 Януари 2017 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът на България в сряда е гласувал срещу предложението на БСП за отмяна на решението по прекратяването на строителството на АЕЦ „Белене“, предаде РИА Новости, позовавайки се на Информационна агенция „Фокус“.
Срещу отмяната на решението са гласували 64 депутати, за са гласували 50, а още 24 са се въздържали. По-рано БСП внесе за разглеждане пред парламента предложение да се възложи на Министерски съвет задължението по реализацията на проекта. Според предложението на социалистите, министърът на енергетиката трябва да предостави отчет за хода на осъществените работи по дадения проект веднъж на три месеца.
Решените за преустановяването на строителството на електроцентралата бе прието на 29 март 2012 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Дебатът за АЕЦ „Белене“ се използва и отляво, и отдясно, с цел предизборна кампания

Делян Добрев, ГЕРБ: Дебатът за АЕЦ „Белене“ се използва и отляво, и отдясно, с цел предизборна кампания

11 Януари 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Темата на дебата за АЕЦ „Белене“ се използва и отляво, и отдясно, с цел предизборна кампания. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на дебата по проекторешението за отмяна на решението за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Дебата е излишен, губи времето на Народното събрание, да не говорим, че предложението не е достатъчно добре обмислено“, коментира Добрев, тъй като се отменя само едно решение за спиране на проекта „Белене“. По думите му има и възложение на Министерски съвет, който обаче е в оставка. Според Добрев трябва да се изчака правния анализ и доклада на министъра на енергетиката пред Министерски съвет, в който ще бъде включена информация и актуална оценка какви решения Народното събрание трябва да отменени по отношение на АЕЦ „Белене“. Добрев отчете, че проекторешението на БСП е непълно и, че те не са пионер в него, защото още преди месец Министерски съвет е започнал работа в тази връзка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министърът в оставка Теменужка Петкова: Ще се стремим да вземем максимално висока цена за проекта „Белене“

Министърът в оставка Теменужка Петкова: Ще се стремим да вземем максимално висока цена за проекта „Белене“

15 Декември 2016 | 18:05 | Агенция "Фокус"
София. Ще се стремим да вземем максимално висока цена за проекта „Белене“. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по БТВ. По думите на министър Петкова на среща с представители Индустриалната търговска банка на Китай в сряда е бил потвърден техният интерес към това да финансират търговски проект във връзка с изграждането на АЕЦ „Белене“. „Ние виждаме реализацията на един такъв проект единствено и само на пазарен принцип, без прякото или косвено участие на държавата, без държавна гаранция и без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, заяви министър Петкова. Тя обясни, че до момента страната ни е дала над 2 милиарда и 500 милиона за проекта „Белене“. „Министерски съвет прие решение за възлагане на министъра на енергетиката да бъде разработен вариант, в който активите и пасивите във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, които към настоящият момента са в НЕК да бъдат отделени в отделно търговско дружество, като в последствие бъде организирана процедура за неговата продажба по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Едва, когато бъде стартирана такава процедура, ние можем да разберем дали този инвеститорски интерес, който се заявява към настоящия момент е реален и второ да обявим цената, която смятаме, че трябва да получим във връзка с това търговско дружество и този проект“, разясни енергийният министър. По думите й стремежът ще бъде това, което е получено като приход да покрие разходите, които НЕК е извършила до този момент във връзка с проекта „Белене“ и с плащането по решението на Международния арбитраж. Министър Петкова уточни, че този заем трябва да бъде върнат в срок от 7 години. „Не крия, че съм приятно изненадана от това, че има такъв инвеститорски интерес по отношение на този проект“, заяви енергийният министър, като отбеляза, че освен от Индустриалната търговска банка на Китай има интерес и от две други компании.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Планират се действия за рационално използване на активите по проекта „Белене“ (ОБЗОР)

Планират се действия за рационално използване на активите по проекта „Белене“ (ОБЗОР)

15 Декември 2016 | 03:13 | Агенция "Фокус"
София. По време на правителственото заседание кабинетът одобри доклад на министъра на енергетиката във връзка с необходимостта от предприемане на действия за рационално използване на изградената инфраструктура и материална база на площадката на „Белене”, както и на придобитото оборудване с дълъг цикъл на производство, което НЕК миналата седмица плати на „Атомстойекспорт".
На брифинг пред журналисти енергийният министър в оставка Теменужка Петкова съобщи, че БАН ще изготви анализ за възможността проектът „Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип. Тя уточни, че НЕК е собственик на оборудването, като са налични и всички лицензи за реализирани проекти. По думите й трябва да бъдат предприети действия с цел рационалното им използване оттук нататък.
По думите ѝ в своето решение днес Министерски съвет е приел и възложил на министъра на енергетиката в срок до 3 месеца да организира възлагането и извършването на технико-икономически и правен анализ, свързан с разглеждане на възможността за реализация на един такъв проект, но изцяло на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.
Енергийният министър в оставка поясни, че наред с това, Министерски съвет изрично настоява да бъде разгледан вариантът, в който активите и пасивите в НЕК, които са свързани с този проект, да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което да бъде приватизирано или да бъде стартирана процедура по приватизация в рамките на прозрачна процедура така, както предвижда Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Петкова заяви, че с такова решение се защитават в максимална степен и публичният, и национален интерес, като допълни, че НЕК е получил възмездна финансова помощ от бюджета, за да може да плати своето задължение, съгласно решението на Международния търговски арбитраж. „Ако една такава сделка бъде реализирана успешно това означава, че НЕК ще генерира приход, който да й позволи да върне тази възмездна финансова помощ", уточни Теменужка Петкова.
Тя допълни, че с новоизбрания председател на БАН са имали възможност да обсъдят възможностите за сътрудничество между Министерство на енергетиката и БАН, които да бъдат свързани с разработването на стратегия в областта на енергетиката и проектът „Белене". Министърът в оставка определи това като една от най-важните и стоящи на дневен ред задачи. Петкова коментира, че трябва да бъде анализирана възможността за развитие на проекта на пазарен принцип, именно с научния потенциал и възможностите на БАН. Тя уточни, че вече е проведена среща в Министерство на енергетиката с председателя на БАН, като уточни, че такъв анализ ще бъде възложен на БАН от БЕХ, който е принципал на НЕК, за да може каквото и решение да бъде взето да е на базата на научно обоснован доклад от страна на БАН.
Теменужка Петкова съобщи и за състояла се среща между нея, премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев с представители на Индустриалната търговска банка на Китай. По думите й от китайската банка са потвърдили интереса си към проекта „Белене" при условията на пазарен принцип и без държавни гаранции и дългосрочен договор да изкупуване на електрическа енергия. Това стана възможно след като НЕК ЕАД заплати на АО „Атомстройекспорт“ сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.
Тя уточни, че става дума за една от най-големите банки не само в Китай, но и в света. „Така че този интерес, който бе заявен за финансиране без участие на държавата, пряко или косвено, без държавни гаранции и без договор за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия, мисля, че това са едни добри сигнали. Такъв един инвеститорски интерес може и следва да бъде проверен чрез провеждането на една такава процедура по реда на Закона за приватизация", коментира Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на високо равнище на Г-7 в Таормине 27 май 2017 година
Среща на високо равнище на Г-7 в Таормине 27 май 2017 година

ВИДЕО
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Пресечен е канал за трафик на хора през аерогара София
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.