Демонстративно: ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на речта на президента Радев

19 Януари 2022 | 17:29 | 0
Демонстративно: ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на речта на президента Радев
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва в парламента за втори мандат на "Дондуков" 2.

"Преди 5 години ми поверихте отговорната мисия да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета на вековната ни държава. Пет години по-късно отново ни поверихте трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно. Вашето доверие е най-меродавната оценка за сложните решения, които вземахме по време на мандата", започна обръщението си Радев.

В момента, в който държавният глава заговори за гражданския бунт през 2020 г. "срещу мафиотизацията на властта", депутатите от ГЕРБ напуснаха демонстративно пленарната зала, BgonAir.

От ГЕРБ дадоха изявление пред журналисти в парламента, след като цялата парламентарна група напусна пленарната зала в началото на речта на президента Румен Радев, който малко преди това положи клетва пред Народното събрание за втори мандат. Причина за напускането на залата станаха критични думи на Радев за управлението на ГЕРБ. Изявлението на бившите управляващи в кулоарите вървеше заедно с речта на държавния глава в пленарната зала, предаде репортер на Novini.bg.

Демокрацията означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са гo упражнили, защото тази президентска двойка беше избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели. Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъка между институциите. За да има работещи институции, трябва да има диалог между тях, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Очаквахме президентската реч да бъде визионерска, да бъде надпартийна. Да не говори за модели, да не говори за чегъртане и мафия. Ние представляваме нашите избиратели и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкова по-зле. Защото, ако сблъсъкът в обществото и между институциите продължи, това не води до положителни резултати за никого, заяви Атанасова.

Тя разкритикува и поведението на правителството. Безпрецедентно е, че в средата на януари България няма бюджет. Това е зловещо. На фона на всички кризи правителствопто да се държи по този начин и да не предлага решения, колкото и да сме толерантни към него, смятам че е време да преосмислим тази толерантност, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

В отговор на въпрос Десислава Атанасова отбеляза, че всички полиитчески сили, който искат да разговарят с ГЕРБ за конституционни промени в посока съдебна реформа, са добре дошли в централата на партията.

Принтирай    Оразмери текст   + -