Кирил Петков в Скопие

18 Януари 2022 | 19:38 | 0
Кирил Петков в Скопие
Снимка: Правитествена пресслужба

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.

Премиерът Кирил Петков пристигна в Скопие, воден от разбирането, че политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси. Министър-председателят вече многократно подчерта в свои публични изяви, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите от добросъседството и непосредствените ползи за гражданите на Република България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество.


Кирил Петков: България няма риск за санкции от никоя „Велика сила“ – с РСМ зависим от самите нас!
Премиерът Кирил Петков отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Скопие след срещата му с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски от 18-ти януари 2022 г., излъчена дирекно във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz

Илиана Беновска: Г-н премиер, Беновска, давате си сметка, че това е Вашето бойно кръщение и вътрешен, и във външнополитически план и сега Ви наблюдават и Вашите привърженици, и Вашите противници дали имате, питам -волевия личен ресурс, кадровия потенциал, идейната обосновка и най-накрая международната възможност да осъществите намеренията, които декларирахте с Ковачевски за отношенията България – Македония? Не на последно място отново ще Ви попитам имате ли страх от САЩ за санкции? И малко още да ни кажете за линията София-Скопие, пари и за инфраструктурата, която обещава министър Събев за 12 милиарда? Благодаря Ви!

Кирил Петков: Много благодаря! Първо да кажа, че няма риск от никакви санкции! Това бяха според мен фалшиви новини, фалшиви интерпретации. Това, което ние обсъдихме и оттук нататък е много важно да се каже – на Балканите ние винаги сме мислили исторически, че някоя „велика сила“ ни е проблем или от някоя „велика сила“ очакваме помощ. Е, стига толкова! Оттук нататък съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която свършваме.

И аз, и Димитър завихме, че никой не може да ни свърши работата, освен самите ние. А това, което се надявам да покажем, че когато се използва наистина конструктивен подход и доверието е основна база на комуникацията, резултатите ще бъдат по съвсем различен начин и сроковете, с които ще ги постигаме, ще бъдат по различен начин. Това, което днес имаме, не е функция на нещо друго. Аз четох вече някакви коментари, че някой бил работил с години за това и ние сега сме го взели. Не, истината е, че тези няколко дни, които направихме преди общите комуникации преди тази среща и факта, че ние подадохме ръка и те приеха преди това посещение, доведе до този резултат. Е, който има критика към нашия подход, нека покаже по-добър резултат от това!

За линията София – Скопие аз няма да отнема възможността на министър Събев да разкаже в детайли, когато имате възможност, в момента съм само аз, да разкаже в детайли какви са плановете. Но аз много се радвах, че докато ние обядвахме, двамата министри седяха един срещу друг и вече обсъждаха отделни отсечки на коридор номер 8, как да се финансират, какви са сроковете. Мисля, че не си доядоха яденето, но направиха вече първия прогрес. Така че това ще бъде подходът и занапред!

Премиерът Петков: С Република Северна Македония за дни постигнахме позитивни резултати, каквито не е имало през последните години.

"За няколко дни постигнахме позитивни стъпки, каквито не са се случвали през последните години. Това е резултат от нашия конструктивен подход и взаимното подаване на ръка. Стремежът ни е към истинско добросъседство с реални резултати“, заяви министър-председателят Кирил Петков пред българските медии в Скопие. За пример Петков даде авиолинията София - Скопие, която се очаква да стане реалност в най-кратки срокове. Премиерът уточни, че вече е договорен и календарът на работните групи, включително и датата на предстоящата междуправителствена среща на 25 януари.

„Съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която вършим. Когато се използва конструктивен подход и доверието е основна база на комуникация, резултатите и сроковете на постигането им са различни“, акцентира министър-председателят.
Относно самолетната връзка между София и Скопие премиерът коментира, че тя трябва да бъде така структурирана, че нейната ефективност да не зависи от политиците. „Линията трябва да се организира така, че да работи на икономически принцип. Това е въпрос на подход и на разписание, въпрос на свързаност с другите полети“, каза Петков. В този контекст премиерът добави, че на днешните му срещи е обсъдено и част от туристическите пакети на България и Република Северна Македония да бъдат общи, за да се привличат повече туристи на Балканите.

По отношение на бъдещата железопътна връзка София-Скопие премиерът Петков обясни, че все още се изясняват детайлите по проекта и министрите на транспорта на България и Република Северна Македония ще информират регулярно за постигнатото по време на заседанията на работните групи по темата. „Мисля, че е немислимо в 21-ви век да нямаме железопътна връзка между двете столици. Това трябва да остане в историята като пример за лошо управление на инфраструктурата и да приключи“, категоричен бе министър-председателят.

Кирил Петков очерта като изключително важен приоритет спазването на правата на българите в Република Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация. „Това ще е основополагащ начин да сме сигурни, че няма македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация“, изтъкна премиерът.

Премиерът Петков подчерта още, че езикът на омразата в македонските учебници трябва да изчезне. По думите му е необходимо в тях да са отразени общите успехи на историческата комисия. По време на брифинга в Скопие премиерът Кирил Петков заяви, че историческата комисия ще заседава с ритъма на останалите комисии, веднъж месечно.

„ТВ 24“ (РСМ): Християн Мицкоски се среща с Кирил Петков
Ще зададе ли опозиционният лидер Християн Мицкоски въпросите на българския премиер Кирил Петков, които той обяви вчера? Лидерът на опозицията каза, че ако журналистите не му зададат въпросите, които според него ще покажат ясно дали България е променила позицията си към Северна Македония и вече не оспорва нейната идентичност, език и история, той ще го направи, коментира скопският телевизионен канал “ТВ 24“.

Според първия опозиционер, въпреки че реториката от София е омекнала, все още няма промени в същността.

„България може да покаже, че наистина мисли това, което казва, но и че е европейска държава, само ако изпълни поне едно решение на Съда по правата на човека в Страсбург относно регистрацията на македонските сдружения“, каза Мицкоски. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ не вижда необходимост опозицията да има представители в исканите от Петков комисии, но казва, че трябва да бъде информиран. Твърди, че с това отношение не бяга от отговорност.

Мицкоски очаква да чуе не само детайли от днешните срещи, но и какво е отговорило правителството на искането „5+1“ на официална София. Мицкоски твърди, че предсрочните избори трябва да бъдат договорени възможно най-скоро и затова казва, че ВМРО ДПМНЕ е готова да се откаже от техническо правителство. Мицкоски казва, че ще отиде на среща с Ковачевски, дори ако изборите не са в дневния ред на премиера.

„Алсат М“ (РСМ): Остава енигма как ще работи историческата комисия
Остава енигма как Скопие и София ще решат отворените исторически въпроси, за които от три години се водят спорове в Смесената историческа комисия, коментира скопският телевизионен канал “Алсат М“.

След като в понеделник в интервю за БНТ министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи обяви промяна в начина на работа на Комисията, днес премиерите на двете страни Ковачевски и Петков умело избегнаха отговорите по тази тема и само казаха, че първо трябва да се създаде добра среда за продуктивен диалог на историците. Ковачевски каза, че историческите въпроси ще бъдат поставени на заден план, а Петков каза, че историческата комисия е една от петте, които ще бъдат определени във вторник в София. Нито Ковачевски, нито Петков обявиха промяна в методологията на работа на Комисията.

„Аз лично се надявам, че членовете на Историческата комисия ще се информират заедно за договореното и това, което съвместно е договорено, ще бъде мост към бъдещето, а не връщане към миналото“, каза Ковачевски.

„Надявам се, че когато поставим Историческата комисия да бъде една от петте комисии, в рамките на всички онези ползи, които трябва да бъдат постигнати от съвместната работа, дори и въпросите, които все още не са заявени, те ще бъдат поставяни в много по-различна среда - среда на добър диалог, среда на градивност“, каза Петков.

Попитан как се наричат хората и езикът в страната, в която живее, българският премиер само каза, че София зачита правото на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, а Ковачевски повтори, че говори македонски, но добави, че езиковата формулировка остава същата - в двустранните споразумения с България македонският език ще бъде изписан като официален според Конституцията на страната.

Именно тази формулировка е използвана в текста на Брюкселската преговорна рамка, която София все още не одобрява, на практика налагайки вето. Засега България няма отговор на искането на македонските власти, в рамката да не се използва такава формулировка за македонския език.

От срещата Вигенин-Маричич: Сътрудничество на всички нива и стъпка по стъпка решаване на отворени въпроси
Необходимо е да се разшири полето на сътрудничество между Северна Македония и България и да се започне стъпка по стъпка решаването на отворените въпроси, стана ясно от срещата на вицепремиера по европейските въпроси на Република Северна Македония (РСМ) Боян Маричич и Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание на България, който е на посещение в Скопие с българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, пише скопският вестник “Слободен печат“.

„На срещата бяха отворени няколко теми за разговор с акцент върху сътрудничеството между двете страни и на всички нива, както и значението на европейската интеграция на Северна Македония за региона,“ информираха от пресслужбата на Маричич прес.

На срещата Маричич подчерта, че е важно да се установи тясно сътрудничество и комуникация на всички сфери и нива.

„В тази посока Северна Македония ще започне да активира работните групи и органи, необходими за стартиране на динамичен процес на европейска интеграция, който трябва да се разглежда като мост за по-нататъшно прозрачно и приобщаващо сътрудничество между двете страни,“ се казва в изявлението.

Според Маричич и Вигенин от взаимен интерес и за двете страни е взаимното свързване на неправителствения сектор, бизнес общността и академичната общност, което ще доведе до подобряване на атмосферата между народите на двете страни.

От пресслужбата съобщават, че Вигенин е връчил на домакина на срещата, вицепремиера по европейските въпроси Маричич, подарък в знак на гостоприемство и приятелство.

Кирил Петков: Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност
Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност, до 30 дни ще има точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата на премиерите на България и РСМ.

„Оттук нататък добросъседството ще се измерва в точно такива реално постигнати стъпки и резултати”, допълни Петков.

Ковачевски от своя страна съобщи, че властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония е едно и също и се отнася за територията на РСМ и че, няма никаква териториални претенции.

„Това е първата голяма крачка”, каза още македонският премиер.

България и Република Северна Македония са се договорили да бъде използвано краткото име на страната - Северна Македония. Това става възможно, след като Скопие е изпратило нота до ООН, в което посочва, че името се отнася до политическото обединение, но не и за географския регион, част от който е част от територията на България. По този начин Ковачевски посочи, че страната му няма териториални претенции към България.

Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки, категорично заяви Кирил Петков.

Беновска връчи червена ябълка на Ковачевски, премиер на Северна Македония
На 18-ти януари 2022 г. премиерите на Република България и Република Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски дадоха съвместна пресконференция в Скопие, излъчена дирекно във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz. След края ѝ Илиана Беновска подари на министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски здрава, българска, червена ябълка с думите:
„Г-н Ковачевски, позволете ми да Ви подаря здрава, българска червена ябълка в знак на доверие, че Вие ще запазите нашето единство между България и Северна Македония! Успех!“
Димитър Ковачевски прие подаръка с усмивка, благодари и каза, че ще си я пази! Кирил Петков каза „една хубава ябълка“ и обясни на Ковачевски, че Илиана Беновска подарява в България здрави, български, червени ябълки на политиците в знак на доверие!


„Канал 5“ (РСМ): Скопската „Левица“ поиска права за „македонците в България“
Младежката организация на радикалната северномакедонска партия „Левица“ реагира на посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие с декларация, в която поиска права за „македонците в България“, а също така обвинява министър-председателя, че продължава политиките на отричане на съществуването на РСМ, предава скопският телевизионен „Канал 5“.

Ето декларацията без редакторска намеса:

„Правителството на Кирил Петков продължава политиката на отричане на Република Македония и неовърховизъм, докато правителството на Ковачевски, ако имаше държавнотворен капацитет, веднага би отменило срещата след срамното изказване на Петков за несъществуването на „македонско малцинство“.

Правителството на Република Македония има конституционно задължение да се грижи за правата на македонците в съседните страни, а шовинистичната политика на българските власти се доказва от 16 решения на Европейския съд по правата на човека за нарушаване на човешките права на македонско малцинство. Продължава лицемерието на европейската дипломация към Македония, която мълчаливо одобрява това брутално нарушаване на човешките права, като използва коварни методи за натиск и изнудване на македонския народ.

На мирния протест членове на Левицата с транспарант бяха идентифицирани от полицията и задържани за повече от половин час, като вид натиск от страна на органите на реда срещу изразяване на правото на мирен протест. Припомняме, само преди дни неофашистки групи дефилираха насред Скопие със знамена на цар Борис, охранявани от полицията на Оливер Спасовски!“ - пишат от „Левица“.

„Алсат - М“ (РСМ): Петков се е съгласил България да не проблематизира употребата на краткото име на РСМ в международните институции
Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че българският премиер Кирил Петков се е съгласил повече да не проблематиризраме употребата на краткото име на югозападната ни съседка - Северна Македония, предава скопският телевизионен канал „Алсат - М“.

„Днес като министър-председатели на две близки държави се съгласихме, че навлизаме в интензивна динамика на решаване на отворени въпроси, за да си осигурим по-бързо ново бъдеще. Днес се разбрахме с министър-председателя Петков България да приеме да използва краткото име - Северна Македония, както и дългото име - Република Северна Македония. Това означава, че България повече няма да възпрепятства използването на краткото име в нито един международен или двустранен процес и е информирала ООН за това“, каза Ковачевски.

Той добави, че РСМ също е изпратила нота до ООН относно използването на дългото и краткото име.

„В нея изрично се потвърждава, че и двете имена са еднакво валидни и се потвърждава липсата на каквото и да е отражение върху териториалната цялост на България“, каза Ковачевски.

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие
Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие, съобщиха от правителствената пресслужба. На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Официалната церемония по посрещането на българския премиер ще се проведе в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков ще се срещне с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.

Премиерът Кирил Петков пристигна в Скопие, воден от разбирането, че политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси. Министър-председателят вече многократно подчерта в свои публични изяви, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите от добросъседството и непосредствените ползи за гражданите на Република България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество.

Принтирай    Оразмери текст   + -