В РСМ има ново правителство

17 Януари 2022 | 12:59 | 0
В РСМ има ново правителство
Снимка: Сител

След двудневен дебат, в който нямаше толкова остри изказвания, както в предишни подобни случаи, парламентът в неделя вечерта избра новото македонско правителство, чийто премиер е Димитър Ковачевски и в което освен СДСМ заедно с коалицията около него и ДСИ , влезе и “Алтернатива“. За новото правителство гласуваха 62 депутати, а против 46.

„ТВ 21“ (РСМ): Какво пишат гръцките медии за новото македонско правителство
„Северна Македония: Правителството на Ковачевски спечели доверие“; „Северна Македония: Правителството на Ковачевски беше избрано с 62 гласа „за"; „Северна Македония: Правителството на Ковачевски получи доверие от парламента", са част от заглавията на гръцките медии, които представиха текста на гръцката информационна агенция ANA-MPA за снощния вот на доверие на правителството, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитирана от скопския телевизионен канал “ТВ 21“.

ANA-MPA разяснява подробно новото правителство, предава вижданията на новия премиер по време на дебата в парламента, както и вижданията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

„Анализаторите в Скопие задават въпроса дали правителството на Димитър Ковачевски ще успее да изкара мандата си, който формално е две години и половина. Това е така, защото най-голямата партия в управляващата коалиция СДСМ претърпя категорично поражение на последните местни избори в страната, което предизвика сериозни сътресения в самата партия, докато дясната ВМРО-ДПМНЕ, която в момента се очертава като най-голямата политическа сила в страната, на високи тонове твърди, че новата власт няма легитимност, защото има несъответствие между правителството и волята на народа, както беше изразено на местните избори. Въпреки това Димитър Ковачевски казва, че правителството му ще завърши мандата му и отхвърля възможността за предсрочни избори, предаде ANA-MPA.

Гръцката информационна агенция коментира още, че "една от горещите" теми за новото правителство са отношенията с България, която блокира началото на преговорите за присъединяване между Северна Македония и ЕС повече от година поради отворени национални, езикови и исторически различия между двете страни."

"Новият министър-председател на България Кирил Петков ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се срещне с Димитър Ковачевски във вторник, 18 януари, Петков ще посети Скопие, където ще се срещне с новия премиер на Северна Македония, като ще акцентира върху „проблемните“ отношения между двете страни и възможността за частичното им нормализиране чрез създаване на съвместни комисии за сътрудничество в различни области," пише ANA-MPA.

„Независен“ (РСМ): Избрано е новото македонско правителство
След двудневен дебат, в който нямаше толкова остри изказвания, както в предишни подобни случаи, парламентът в неделя вечерта избра новото македонско правителство, чийто премиер е Димитър Ковачевски и в което освен СДСМ заедно с коалицията около него и ДСИ , влезе и “Алтернатива“. За новото правителство гласуваха 62 депутати, а против 46. Въздържали се нямаше, пише скопският вестник “Независен“.

Преди гласуването кандидатът за премиер Ковачевски направи кратко обръщение към депутатите, в което призова с опозицията да работят заедно по ключови въпроси на страната.

"Искрено вярвам, че опозицията ще бъде конструктивна при приемането на законите", каза Ковачевски.

Той отговори на критиките за легитимност срещу него и новото правителство: „Легитимността е безспорна. „Ще има избори, но през 2024 г.“, каза той.

Ковачевски съобщи, че решаването на важни въпроси, свързани с енергийната криза, ще започне в понеделник на първото заседание на правителството. Той обяви, че всеки министър и цялото правителство като цяло ще имат точен план за работа със срокове и показатели за наблюдение на изпълнението му.

Премиерът каза, че с нетърпение очаква срещата с българския премиер Кирил Петков във вторник, а в понеделник ще се срещне с германския министър за Европа Анна Лирман, която ще дойде в Скопие.

„Идва ново време. Идва по-добро време“, заключи премиерът Димитър Ковачевски.

В новото правителство министър на отбраната ще бъде Славянка Петровска, министър на външните работи Буяр Османи, министър на правосъдието Никола Тупанчевски, министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, а вицепремиер по европейските въпроси става Боян Маричич.

„МКД“ (РСМ): В Скопие продължава дебата за избор на новото правителство
Със закъснение от половин час днес в 12.30 ч. (13:30 ч. българско време) започна дебата за избор на ново правителство, предложено от лидера на СДСМ Димитър Ковачевски, който се очаква да стане премиер, пише скопското електронно издание “МКД“.

Депутатът Благица Ласовска от ВМРО-ДПМНЕ на сесията заяви, че номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски не е участвал в изборите, не е поискал доверие и няма глас от нито един гражданин и поради това, както каза, му липсва легитимност и управляващата коалиция е победена на местните избори.

Но Ласковска добави, че основният проблем на новото правителство, ако бъде избрано, е, че то ще бъде продължение на „хибридния режим“, който под ръководството на Зоран Заев, както тя подчерта, напълно унижи Македония пред международната общност, особено с начина на договаряне с България.

Тя добави, че кандидатът за министър-председател Ковачевски говори повече за легитимност, отколкото за икономически проблеми, като същевременно дава нереалистични обещания за решаването им.

„Как да забравим, че имаме инфлация, гражданите буквално нямат пари за хляб, цените на продуктите скачат до небето, парите нямат стойност и не може да се говори за икономическо възраждане в тази ситуация“, каза още Ласовска.

Мария Георгиевска от СДСМ й отговори, като подчерта, че опозицията преувеличава, поставяйки въпроса за легитимността.

„Не знам защо трябва да обвързвате легитимността с местните избори. „Това правителство е продължение на правителството, което получи легитимност на парламентарните избори през 2020 г., когато не бяха избрани представители на местните власти“, каза тя.

Започналият в събота парламентарен дебат за избор на ново правителство според правилника продължава най-много два дни, а изборът на правителството трябва да се гласува тази вечер най-късно до полунощ. Правителството е избрано, ако за него гласуват мнозинството от общия брой народни представители в Асамблеята, т.е. необходими са 61 гласа.

ВМРО-ДПМНЕ: Ковачевски представя правителство, съставено от Заев
Легитимността на правителството на Ковачевски е загубена от самото начало. Пешката Ковачевски е инсталирана от неговия ментор Зоран Заев. Той беше назначен и в партията като привърженик на Заев, заобиколен от стари и изтъркани кадри, а виждаме, че е избран и в правителството. Заев го договори вместо него, Заев го състави за него, Заев одобри правителството му, а пешката Ковачевски е просто изпълнител. Ето защо правителството на пешката Ковачевски е правителство на заевизма с цялата приемственост на престъпност, корупция и некомпетентност, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ, цитирани от скопския телевизионен канал “Сител“ в материал, представен без редакторска намеса.

Същите кадри, които поставиха страната на колене, които съсипаха икономиката, които създадоха безпрецедентна енергийна криза, които направиха (Северна) Македония най-корумпираната държава в Европа с най-бедните и най-нещастни хора, същите тези кадри не могат да бъдат решение и бъдеще. Ако видим, че Спасовски, Николовски, Маричич, Битичи, Бочварски и всички кадри на ДСИ остават в правителството, е ясно, че с това правителство (Северна) Македония ще потъва в агония още няколко месеца. Тези хора са синоним на некомпетентност, които са били част от криминалния екип на предишното правителство на заевизма.

Такова правителство няма бъдеще и трябва да напусне възможно най-скоро. Само на предсрочните парламентарни избори за доброто на (Северна) Македония заевизмът може да бъде напълно победен, завършват от ВМРО-ДПМНЕ.

Принтирай    Оразмери текст   + -