Хаосът си има име - "Омикрон"

28 Ноември 2021 | 10:56 | 0
Хаосът си има име -
Снимка: In Time News

Докато европейските страни поставят ограничения върху полетите от и до Южна Африка една след друга, Световната здравна организация призовава страните да не налагат прибързани мерки, свързани с новия вариант на Covid-19. Ситуацията напомня месец март 2020, когато светът "замръзна" от страх. Току що събудилата се икономика тръгна рязко надолу.

Първият прочит на описаната по-горе поредица от събития може да се обобщи с една дума: хаос. Международен хаос. Противоречиви изявления, инициативи, които илюстрират, че предимно неизвестната природа на новия щам поражда объркване и паника. Най-сигурният ход, съчетан с ваксинацията, е да „натискаме спирачките“, както предложи министъра на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.


„Московский Комсомолец“: Щамът „Омикрон“ се оказа най-опасен за младите хора
В Южна Африка лекарите посочиха възрастта на най-уязвимите хора към новия щам на коронавируса „Омикрон“. Както се оказа, това са млади хора на възраст между 20 и малко над 30 години. Те са тези, които основно постъпват в местните болници с диагноза Covid-19, пише руският вестник "Московский Комсомолец“.

При тях се развиват средно-тежки или тежки форми на заболяването. Някои от тях се нуждаят от интензивни грижи, каза Рудо Матива, ръководител на болницата в Совето в югозападните покрайнини на Йоханесбург.

По думите й около 65 процента от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Повечето от останалите са ваксинирани само с първата доза.

Като цяло специалистите в Южна Африка са изключително разтревожени от скоростта на разпространение на новия щам „Омикрон“, пише вестник Times of Israel.

Новият вариант на коронавируса сериозно разтревожи учените и властите в много страни. От страх от този "щам-супермутант" се затварят границите и се налагат ограничения. В същото време експертите предупреждават: пълното въздействие на „Омикрон“ ще се усети в онези страни, където са ваксинирани по-малко хора.

Много държави вече преустановиха полетите от Република Южна Африка и редица други страни в региона . Израел затваря границите си за две седмици. Въпреки това, според последните данни, „Омикрон“ вече е достигнал до много европейски страни, обобщава „Московский Комсомолец“

ТАСС: Лекар от РЮА посочи главния симптом на новия щам "Омикрон" Първите и основни признаци на инфекция с новия щам на коронавируса „Омикрон“ се изразяват в силна умора и главоболие, докато по-рядко се появяват температура или болки в гърлото. Това съобщи в неделя пред ТАСС председателят на Южноафриканската медицинска асоциация Анжелик Кутзе, която се занимава с медицинска практика в предградията на столицата на страната Претория.

„Преди около десетина дни при мен започнаха да идват пациенти с оплаквания от силна умора и депресия, както и силно главоболие – отбеляза тя. „Само един или двама имаха леко повишена телесна температура и болки в гърлото. Хората идваха на втория или третия ден на заболяването, като никой от тях дори не е предполагал, че може да е заразен с коронавирус, тъй като не са имали обичайни за Covid-19 симптоми. В същото време се оказа, че нивото на кислород в кръвта при заразените не се понижава." Става дума за няколко десетки души.

Кутзе отбеляза, че нито един от нейните пациенти с новия щам на коронавируса не е хоспитализиран. „Заразените със щама „Омикрон“ не се нуждаят от болнични грижи и кислород“, подчерта тя. „Онези, които се обърнаха към мен за помощ, се възстановиха за 2-3 дни.

Ръководителят на Южноафриканската медицинска асоциация отбеляза, че основно младите хора се заразяват с щама „Омикрон“, въпреки сред пациентите й е имало дете на шестгодишна възраст. „В същото време повече от половината от тях не са ваксинирани срещу Covid-19“, каза Кутзе. Тя подчерта, че ваксинацията остава основният фактор в борбата с коронавируса под всякаква форма.

„Все още изследванията върху щама „Омикрон“ са в ранен етап, както и събирането на данни за заразените с него“, каза Кутзе. „Мисля, че след две седмици ще знаем повече за поведението на новия вариант на коронавируса. Моята работа със заразени показва, че не трябва да се внася паника и да се вземат ненужни мерки, които не отговарят на съществуващата заплаха."

„Российская газета“: Как различните страни подходиха към новия щам „Омикрон“
Идентифицирането на нов щам на коронавирус, наречен „Омикрон“ от Световната здравна организация, доведе до по-строги правила за пътуване между различните страни. Така 27 държави от ЕС решиха да спрат всички полети от седем африкански държави: Република Южна Африка, Ботсвана, Есватини (Свазиленд), Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Подобни решения бяха взети в САЩ, Австралия, но списъкът на страните, с които въздушният трафик е ограничен, е малко по-различен, пише “Российская газета“.

Испания започна да изисква от пътници от страни, изложени на риск отрицателен PCR тест от всички, направен в рамките на 78 часа след преминаване на границата, независимо от ваксинационния статус на пътника.

Португалия разшири това правило като цяло за всички, пристигащи в страната, дори от епидемиологично безопасни региони. Британските власти избраха малко по-различно решение, пътниците вече трябва да направят PCR тест два дни след преминаване на границата и остават в изолация през цялото време, докато се получи резултатът.

Между другото, от 1 декември Испания ще приема само ваксинирани пътници от Великобритания и Северна Ирландия. Досега на пътниците, пристигащи от там, беше разрешено да влизат с отрицателен PCR тест, но появата на нов щам на коронавирус промени правилата.

Израел е стигнал най-далеч досега. Властите на страната затвориха границите за всички чужденци. Смята се, че това ще помогне за забавяне на разпространението на щама „Омикрон“, чийто първи случай вече е идентифициран в Израел.

„Влизането на чужди граждани в Израел е забранено, освен в случаите, одобрени от специална комисия“, се казва в изявление от кабинета на премиера. Израелските граждани също ще бъдат изправени пред редица ограничения; при завръщането си в страната те трябва да преминат PCR тест и да прекарат три дни под карантина (за неваксинираните този период е увеличен на седем дни).

Припомняме, че нов щам на коронавирус бе открит в Южна Африка. Според СЗО първият заразен с него е открит в началото на ноември. На Омикрон“, класифициран от СЗО като „вариант, предизвикващ безпокойство“, се приписва нарастването на случаите в Южна Африка. Той предизвика опасения относно големия брой мутации, които го правят потенциално по-инфекциозен и устойчив на ваксини.

Към момента са известни два случая на заразяване с новия щам във Великобритания, два случая в Германия, по един в Италия, Белгия и Чехия. Има опасения, че е могъл да бъде донесен в Дания и Нидерландия, като на летището в Амстердам коронавирусът е открит при повече от 60 пътници, пристигащи от Южна Африка, но лекарите все още не са установили с кой щам са заразени.

„Анадолска агенция“: Турция извърши евакуация на гражданите си от Южна Африка
„Турски авиолинии“ извърши евакуационни полети от Република Южна Африка (РЮА) в събота заради щама на коронавируса „Омикрон“, след като Турция въведе ограничения за пътуване в страната. Около 41 пътници бяха евакуирани при полети от двата най-големи града в РЮА, Кейптаун и Йоханесбург, до Истанбул, каза служител на авиокомпанията, пожелал анонимност пред „Анадолската агенция“.

Пътниците ще прекарат 14 дни под карантина, независимо от техния ваксинационен статус или скорошна инфекция с вируса. Те трябва след това да получат отрицателен PCR тест за прекратяване на изолацията на места, определени от регионалните власти.

Турското посолство в Претория съобщи в „Туитър“ че полетите на „Турски авиолинии“ ще бъдат последните от РЮА до Турция до второ нареждане.

Турция обяви в петък, че ще наложи ограничения за пътуване от РЮА, Ботсвана, Мозамбик, Намибия и Зимбабве от 27 ноември заради щама „Омикрон“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Kathimerini: Хаосът „Омикрон“
Докато европейските страни поставят ограничения върху полетите от и до Южна Африка една след друга, Световната здравна организация призовава страните да не налагат прибързани мерки, свързани с новия вариант на Covid-19, известен като „мутацията от Ботсвана“, пише Kathimerini.

„Ще отнеме няколко седмици, за да разберем напълно въздействието на новия вариант на SARS-COV-2. Изследователите работят усърдно, опитвайки се да разберат доколко той се предава и как ще реагира на ваксините и лекарствата“, заяви представител на СЗО.

По-рано германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди, че само бързото намаляване на социалните контакти може да спре продължаващата четвърта вълна от вируса в страната му.

„Ситуацията е толкова драматична, колкото никога не е била по време на тази пандемия“, подчерта той.

Първият прочит на описаната по-горе поредица от събития може да се обобщи с една дума: хаос. Международен хаос. Противоречиви изявления, инициативи, които илюстрират, че предимно неизвестната природа на новия щам поражда объркване и паника. Най-сигурният ход, съчетан с ваксинацията, е да „натискаме спирачките“, както предложи Шпан.

Тези безмилостни удари, предизвикани от пандемията през последните две години, изчерпаха, освен всичко останало, нашата психическа сила. Постоянният темп на „нова информация“ дава възможност на мутациите да стават основни теми – освен умора, ненадеждност и стрес, изглежда тя не предлага нищо положително. Точно обратното, тя подхранва параноята на всякакви отрицатели.

Данните се променят с безпрецедентна скорост за цялото човечество и единствената защита, която имаме, е ваксинацията, маските и дистанцирането. Отнема време на учените да го разберат. Това може да е най-трудният аспект, тъй като е сложна задача, която изисква самодисциплина. Разбирането нито се предлага, нито се купува.

ТАСС: Учен от РЮА заяви, че опасността от новия щам се преувеличава
Изпълнителният директор на Националния институт по инфекциозни болести на Република Южна Африка (РЮА) Адриан Пюрен заяви, че новият щам на коронавируса „Омикрон“ не е толкова опасен за хората, както първоначално смятаха някои експерти, тъй като не причинява тежки форми на заболяването., цитира думите му TACC.

„Рязкото увеличение на броя на новите случаи на Covid-19 в Република Южна Африка през последните няколко седмици, причинено от появата на щама „Омикрон“, не доведе до значително увеличение на броя на хоспитализираните с коронавирус“, каза той. в неделя по местния телевизионен канал eNCA. "Това е много добър знак." ... В Южна Африка смъртността от Covid-19 също остава на ниско ниво от месец. През последното денонощие са починали осем души.

„Щамът „Омикрон“ от генетична гледна точка е много различен от предишните варианти на коронавируса, има много висока степен на мутация. Не трябва обаче да се страхуваме от това, световната наука е в много ранен етап на изучаване на щама „Омикрон“ и все още е твърде рано да се правят дори предварителни заключения за степента на неговата вредоносност и опасност за хората“.

Пурен отбеляза, че щамът „Омикрон“ е бил идентифициран едва наскоро в една от лабораториите в Южна Африка. „Възможно е този вариант на коронавирус да е при нас по-дълго, отколкото се смята в момента“, каза той. Младите хора се разболяват, но броят на хоспитализираните не расте.

Основната защита срещу новия щам е ваксинацията, подчерта Пурен. „Новият щам е и си остава коронавирус, а наличните ваксини намаляват неговата активност“, заключава ученият.

Сега в болниците в Южна Африка, която се превърна в световен епицентър за разпространение на щама „Омикрон“, има 2229 души с диагноза Covid-19. През изминалото денонощие броят на случаите на коронавирус в страната е 3220, а са извършени 34 880 PCR теста, като делът на положителните достига 9,2%.

ANSA (Италия): Италианец, заразен с „Омикрон“, е бил напълно ваксиниран
Жител на италианския регион Кампания, заразен с новия щам "Омикрон“ на коронавируса, е бил ваксиниран с две дози. Според италианската агенция ANSA той работи за голяма международна компания и преди няколко дни се е върнал от Мозамбик, кацайки на летището в Милано.

При пристигането си мъжът е преминал PCR тест, чийто резултат е положителен. Намазката му е анализирана от специалисти, в резултат на което е потвърдена инфекция с новия щам.

Здравното състояние на заразения към момента не предизвиква опасения у лекарите, уточняват от агенцията.

Politico: Властите на САЩ се подготвят за възможни огнища на коронавирус заради щама „Омикрон“
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън във връзка с откриването на щама на коронавирус „Омикрон“ разработва планове в случай на възможни огнища на болестта в цялата страна. Това съобщи американският вестник Politico, позовавайки се на източници сред властите.

„Въпреки че не е имало случаи (на новия щам) в САЩ, здравните служители на администрацията на Байдън в Центровете за контрол и превенция на заболяванията, Министерството на здравеопазването на САЩ и Белият дом проведоха серия от срещи през последните два дни за реакция при откриване на този щам в Съединените щати и възможни огнища на болестта в цялата страна "- се казва в материала.

Според източници на вестника в администрацията по време на тези консултации експерти са обсъдили „за колко време да се забрани влизането от Южна Африка, дали да се позволи връщане на американски граждани от засегнатите страни и дали да се променят препоръките в здравния сектор в страната. " Освен това американските служители отбелязаха необходимостта от "значително увеличаване на процента" на реваксинациите през следващите седмици.

Говорител на Белия дом каза пред репортери в събота, че Байдън е "запознат с най-новата информация за "Омикрон" и поддържа редовен контакт със здравни служители по целия свят".

The Тimes of Israel: Израел забрани влизането на чужденци за 14 дни заради щама „Омикрон“
Израел в събота вечер одобри нови ограничения за предотвратяване на разпространението на щама „Омикрон“, като министрите гласуваха за забрана на чужденци да влизат в страната за две седмици, пише израелското англоезично издание The Times of Israel.

Новите правила, които влизат в сила в неделя вечер, ще забранят на чуждестранни граждани да влизат в Израел за 14 дни, освен ако не получат специално разрешение от правителствена комисия. Израел се отвори отново за чуждестранни туристи в началото на ноември, за първи път от началото на пандемията.

В събота вечер министрите също така разшириха задължителната карантина за ваксинирани израелци, пристигащи от чужбина, и дадоха зелена светлина на агенцията за сигурност „Шин Бет“ да възобнови проследяването на заразените хора, според съобщения на еврейските медии.

Ваксинираните израелци, които според съществуващите правила трябваше да направят тест за коронавирус при кацане и да останат в изолация, докато получат отрицателен резултат – вече ще трябва да влязат в карантина за 72 часа и да направят нов тест за коронавирус на третия ден след пристигането си. Неваксинираните пътници трябва да останат под карантина най-малко една седмица и могат да напуснат изолацията, след като получат отрицателен резултат от теста, проведен на седмия ден.

Израелците, идващи от високорискови „червени“ страни, ще трябва да се поставят под карантина в определени държавни хотели, докато получат отрицателен резултат от теста за коронавирус.

Противоречивата програма за проследяване на „Шин Бет“, която беше използвана в ранните етапи на пандемията, също получи зелена светлина, след като директорът на агенцията увери министрите, че тя ще се използва ограничено за кратък период от време и само за заразените с щама „Омикрон“, според новинарския сайт Walla.

По време на срещата премиерът Нафтали Бенет каза, че Израел трябва да бъде предпазлив и да сведе до минимум рисковете на фона на несигурността относно новия щам на коронавируса.

Принтирай    Оразмери текст   + -