Първа трипартийна коалиция в Германия?

24 Ноември 2021 | 12:03 | 0
Първа трипартийна коалиция в Германия?
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

В Германия е на път да бъде обявено постигането на споразумение за първата в следвоенната история на страната трипартийна коалиция. От сутрешните часове на деня са в ход последните срещи между представители на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), след което се очаква да бъде съобщено публично постигането на договор за съставяне на т.нар. светофарна коалиция.
Преговорите между трите партии започнаха на 28 септември и в последвалите седмици бяха водени в абсолютна тайна и на напрекъснато сменящи се места – едно от условията за разговорите. Крайният срок за постигането на договор бе 12 декември.
Предстои да стане ясно коя партия кои ведомства ще получи и кои ще бъдат излъчените министри. Засега единственото сигурно е, че социалдемократът Олаф Шолц ще поеме канцлерския пост.


BILD: В ход са последни срещи между ГСДП, „Зелени“ и СвДП – първата трипартийна коалиция в Германия може да бъде представена в следобедните часове
По данни на вестник BILD са в ход последните срещи между представители на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), а в 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време) вероятно ще бъде обявена т.нар. светофарна коалиция – първата трипартийна в историята на ФРГ.
Засега е известно, че в коалиционното споразумение има много точки, свързани с климата, както и такива за минималните заплати и жилищата. Няма да има нарастване на дълговете на страната и увеличение на данъците – поне това бяха големите обещания на трите партии. Предстои да стане ясно коя партия кои ведомства ще получи и кои ще бъдат излъчените министри.
От редакцията припомнят, че преговорите - „водени абсурдно тайно и на постоянно сменящи се места“ - между ГСДП, „Зелени“ и свободните демократи започнаха на 28 септември.

DPA: ГСДП, Зелените и СвДП са съгласували коалиционния договор
Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП) са съгласували окончателно коалиционния договор, който ще залегне в основата на работата на бъдещото правителство на страната. Както съобщи агенция DPA в сряда, документът ще бъде представен на пресконференция в 15:00 часа (16:00 българско време).
По-специално, споразумението определя разпределението на министерските портфейли, описва аспекти на вътрешната и външната политика, сценарии за борба с изменението на климата и лостове за противодействие на пандемията.
Според течове в медиите, които бяха публикувани през последните дни, в Германия ще се появи ново министерство - на климата и енергетиката. То ще бъде оглавено от съпредседателя на Зелените Роберт Хабек. Външното министерство ще отиде при друг съпредседател на тази партия - Аналена Бербок.
Тези три политически сили водят преговори за коалиция от 28 септември. Първоначално се предполагаше, че те ще приключат на 23 ноември, но финалният етап се проточи до късно през нощта без обявяване на резултати.
Очаква се следващият канцлер да бъде социалдемократът Олаф Шолц.

Das Handeslblatt: За Олаф Шолц ще бъде много трудно да изпълни предизборните си обещания
Олаф Шолц все още не е заел поста на германски канцлер, но вече трябва да се справя с първата криза, отбелязват в редакцията на изданието Das Handelsblatt с коментара, че на социалдемократът ще бъде изключително трудно да изпълни предизборните си обещания.
Шолц винаги се е позиционирал като политик, който може да предвиди бъдещите тенденции преди другите: сега обаче той не е активен в областта на политиката за борба с коронавируса, а образът му на кризисен мениджър бавно, но сигурно се пропуква.
Дори по време на предизборната кампания Шолц не предложи конкретна стратегия за периода на пандемията, но обеща, че няма да има повече национален локдаун в Германия. Освен това кандидатът на социалдемократите говори за стабилни пенсии, високи инвестиции и борба с изменението на климата. Както отбелязва вестникът, „стабилността в период на промяна“, която Шолц обещава на гражданите, може да бъде много измамна.
В резултат Шолц е изправен пред избор, пише Das Handelsblatt: да наруши обещанията към избирателите и да предизвика разочарование, или да удържи на думите си за сметка на бъдещия потенциал на страната. Например в областта на климатичната политика Шолц обеща, че финансовата тежест на „зеления преход“ ще падне върху бизнеса, а не върху обикновените граждани. Това обаче е невъзможно, отбелязва вестникът: гражданите все пак ще търпят загуби - както под формата на по-високи цени на енергията, така и под формата на по-високи данъци.
Като втори пример Das Handelsblatt посочва пенсиите: по този въпрос Шолц прибягва до популизъм по примера на Доналд Тръмп, обещавайки стабилни пенсии без увеличаване на социалните вноски и данъци. В областта на финансовата политика Шолц обеща високи инвестиции без увеличаване на държавния дълг, но коалиционните преговори между социалдемократите, „Зелените“ и свободните демократи вече показват, че това обещание няма да бъде спазено, пише вестникът. Всички партии активно търсят начини за заобикаляне на механизма за ограничаване на публичния дълг.
Според Das Handelsblatt Шолц може да успее успешно да прехвърли вината за провала върху други, но тази тактика няма да отговаря на представата за отговорност към страната.

Focus Online: Лидерът на Зелените може да оглави МВнР на Германия
Съпредседателят на германските Зелени Аналена Бербок може да оглави германското външно министерство при бъдещото правителство, а партийният й колега Роберт Хабек - новото министерство на икономиката и климата. Това съобщава порталът Focus Online по повод постигнатите предварителни договорености в рамките на коалиционните преговори за управляващата коалиция, които продължават в понеделник.
Сега Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) влязоха в решаващата фаза на преговорите за създаване на нова управляваща коалиция, министерските постове се разпределят и коалиционното споразумение се финализира. Както се очаква, следващият канцлер ще бъде представителят на ГСДП Олаф Шолц, Министерството на финансите ще бъде оглавено от лидера на либералите Кристиан Линднер.
Focus Online отбеляза, че постовете все още не са разпределени окончателно, консултациите все още продължават. Изданието дава предварителен списък на бъдещите министри. В допълнение към гореспоменатите политици се очаква коалицията да включва: Кристин Ламбрехт (ГСДП, МВР), Свеня Шулце (ГСДП, възможно Министерство на трансформацията и строителството), Хубертос Хайл (ГСДП, Министерство на труда и социалните въпроси), Клара Гайвиц (ГСДП, Министерство на образованието и научните изследвания), Бербел Кофлер (ГСДП, Министерство на икономическото развитие), Миахел Тюрер (СвДП, Министерство на здравеопазването), Антон Хофрайтер (Зелените, Министерство на транспорта), Мари-Агнес Щрак-Цимерман (СвДП , Министерство на отбраната), Волкер Висинг или Марко Бушман (и двамата СвДП) ще оглавят Министерството на правосъдието, Щефи Лемке (Зелените, Министерство на околната среда, земеделието и храните, компетенциите се изясняват), Катрин Гьоринг-Екард (Зелените, Министерство по семейните работи). Освен това се очаква Волфганг Шмид (ГСДП) да стане министър на специалните задачи и ръководител на канцеларията на федералния канцлер.

Politico: Коалиционното споразумение в Германия ще е готово следващата седмица
Трите партии, които вероятно ще съставляват следващата управляваща коалиция на Германия, са близо до сключването на сделка, съобщиха техните съответни генерални секретари във вторник, цитирани от европейската редакция на Politico. „Целта е много ясна, да имаме завършено коалиционно споразумение през следващата седмица“, каза Ларс Клингбайл, генерален секретар на лявоцентристките социалдемократи (ГСДП), бъдещият старши партньор в коалиция със Зелените и либералните свободни демократи (СвДП). „Постигнахме по-бърз напредък в определени области, отколкото се надявахме“, добави той. Говорейки заедно с Клингбайл, неговият колега от СвДП Волкер Висинг посочи „много добър напредък“ на преговарящите в понеделник, поставяйки основата за „коалиционно споразумение, което можем да обсъдим със съответните ни партии следващата седмица“. И Клингбайл, и Висинг – както и представителят на Зелените Михаел Келнер, който говори на същата пресконференция – подчертаха „конструктивната и добра атмосфера“, при която общо 300 политици от трите партии работят за постигане на компромиси в 22 различни работни групи от средата на октомври. След като сделката бъде сключена, тя ще бъде представена на по-широките партии за разглеждане, като Зелените планират да се консултират с всички членове на партията, докато ГСДП вече е насрочила извънредна партийна конференция за 4 декември, където ще реши дали да приеме коалиционното споразумение. СвДП планира да направи същото на собствената си партийна конференция на 5 декември. И двете дати са определени навреме, за да може Олаф Шолц, финансовият министър на ГСДП, който спечели изборите през септември, да бъде избран за деветия канцлер на Германия през седмицата, започваща от 6 декември, Деня на Свети Никола, както многократно обещаваха всички партии - и само дни преди сегашният лидер Ангела Меркел да изпревари Хелмут Кол като най-дълго служилия следвоенен канцлер на 17 декември. Ако нищо не се обърка, това е. Преди четири години, предстоящия петък, коалиционните преговори след изборите през 2017 г. се провалиха, когато СвДП се оттегли, потапяйки Германия в политически хаос, докато сегашното правителство не беше окончателно създадено през март 2018 г.

Принтирай    Оразмери текст   + -