Коронавирусът в Европа: Локдауни и протести

22 Ноември 2021 | 15:50 | 0
Коронавирусът в Европа: Локдауни и протести
Снимка: ANP

Австрия влезе в четвърти общонационален локдаун и обяви задължителна ваксинация от 1 февруари 2022 година. Много други есропейски страни наложиха строги ограничения за неваксинираните граждани, а в Гърция започват съдебно преследване на антиваксърите и хората, отричащи съществуването на коронавируса, ако с действията си влияят на други хора да не се ваксинират или да не се подлагат на животоспасяващо лечение. Тези мерки са съпроводени и с най-мащабните и понякога съпроводени с насилие протести в много европейски градове.

Euronews: Австрия влезе в пореден пълен локдаун
Австрия влезе отново в пълен национален локдаун, в опит за справяне с нарастването на коронавирусните инфекции, предава Euronews.

Това е втората страна от ЕС, която прилага драстичната мярка на фона на настоящата вълна от Covid-19, която връхлита редица европейски държави (първата беше Латвия, но там локдаунът беше до 15 ноември).

Австрия обаче става първата страна от ЕС, обявила задължителна ваксинация, която ще влезе в сила от 1 февруари 2022 година.

Средната дневна смъртност се е утроила през последните седмици в Австрия, а някои болници предупредиха, че техните отделения за интензивно лечение достигат капацитета си.

Локдаунът ще продължи най-малко 10 дни, но може да продължи и 20, казаха служители.

Хората ще могат да напускат домовете си само по ограничени конкретни причини, включително закупуване на хранителни стоки, посещение на лекар или физически упражнения.

Австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви локдауна и задължителната ваксинация в петък, като се извини на всички ваксинирани хора, заявявайки, че не е справедливо, че трябва да страдат от подновените ограничения заради неваксинираните.

По-рано Австрия изпробва локдаун само за неваксинираните хора, но това не забави достатъчно инфекциите.

По-малко от 66% от 8,9 милиона души в Австрия са напълно ваксинирани, а ваксинациите е на едно от най-ниските нива в Западна Европа.

Австрия е сред няколкото западноевропейски държави, където инфекциите се увеличават бързо и където има опасения, че нивата на ваксинация са недостатъчни, за да задържат зимния скок и претоварването на болниците.

Новият локдаун в Австрия е четвъртият от началото на пандемията и идва. В петък тя отчете 15 809 нови инфекции, което е най-високото ниво за всички времена.

След десет дни ще бъдат оценени ефектите от блокирането. Ако случаите не са намалели достатъчно, срокът може да бъде удължен до максимум 20 дни.

След това блокирането ще бъде премахнато за всички ваксинирани хора, но може да остане в сила за тези, които отказват да се ваксинират, казва правителството.

Новите мерки, особено задължителната ваксинация, бяха посрещнати с ожесточена съпротива в европейската страна.

Съботният протест в столицата Виена привлече 40 000 души, според полицията, включително членове на крайнодесни партии и групи.

Мерките в други страни в Европа също бяха посрещнати с понякога придружени с насилие протести през последните дни.

В петък вечерта холандската полиция откри огън по протестиращи и седем души бяха ранени при безредици, избухнали в центъра на Ротердам около демонстрация срещу ограниченията заради коронавируса.

Протести през уикенда се проведоха и в италианската столица Рим и в Загреб.

Reuters: Ваксината на Pfizer предизвиква дълготраен имунитет у подрастващите
От Pfizer заявиха, че тяхната ваксина срещу Covid-19 осигурява силна дългосрочна защита срещу вируса в проучване на късен етап, проведено сред юноши на възраст от 12 до 15 години, предава Reuters.

Серия от две дози от ваксината е 100% ефективна срещу Covid-19, измерена от седем дни до повече от четири месеца след втората доза, съобщиха от компанията.

Дългосрочните данни ще подкрепят планираното искане за пълно регулаторно одобрение на ваксината в тази възрастова група в Съединените щати и по света.

Pfizer и BioNTech ще искат разрешение за доза от 30 микрограма от ваксината за деца на възраст 12 и повече години.

Ваксината беше разрешена за спешна употреба при хора на възраст от 12 до 15 години от Американската администрация по храните и лекарствата през май и получи пълно одобрение за употреба при хора на възраст 16 и повече години през август.

РИА Новости: Има ли разлика в имунитета след преболедуване или ваксинация срещу коронавируса
Информацията, че имунитетът на преболедувалите от Covid-19 е по-слаб от този на ваксинираните, не отговаря на реалността, каза главният санитарен лекар на Свердловска област Дмитрий Козловских, цитиран от РИА Новости.

„Нямаме такива данни, че имунитетът е по-слаб. Нивото на имунитета зависи в по-голяма степен от функционирането на човешката имунна система и се придобива от болест или чрез прилагане на ваксина, това като цяло не засяга нивото му", каза той.

В същото време специалистът подчерта, че ваксинацията в много по-лека форма се отразява на организма, тъй като след преболедуване от Covid-19 много пациенти имат последствията дори след дълго време.

„Затова, разбира се, е по-опасно човек да придобие имунитет чрез болест“, каза Козловских.

Той добави, че в Свердловска област няма смъртни случаи от коронавирусна инфекция сред ваксинираните пациенти.

„Има единични случаи, когато хора, получили част или целия компонент, за съжаление са починали от сериозни съпътстващи заболявания. Всички тези случаи се разследват от Министерството на здравеопазването на областта. Ще се правят заключения, те ще бъдат оповестени публично. “, подчерта той.

Козловских добави, че неваксинираните пациенти се заразяват 13,5 пъти по-често. В същото време той отбеляза, че на практика няма пациенти в интензивно лечение, които са били ваксинирани преди това.

Козловских посочи и условие за облекчаване на ограниченията, наложени във връзка с пандемията.

„Според нас при достигане на обхвата на ваксинацията до 80% от цялото население ще може да се каже, че някои мерки могат да бъдат коригирани“, каза той.

Ваксинацията остава най-надеждната форма на защита. Според министъра на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко делът на ваксинираните сред пациентите с Covid-19 не надвишава четири процента, докато по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани. В края на септември СЗО обяви връзката на смъртността от SARS-CoV-2 с отказа от превантивна имунизация.

Kathimerini: Антиваксърите и отричащите COVID-19 в Гърция ще бъдат разследвани
Съдебните органи използват разпоредбите на новия наказателен кодекс относно разпространението на фалшиви новини, за да преследват отричащите COVID-19 инфекцията, които насърчават хората да не се ваксинират срещу COVID-19 или да не приемат животоспасяващо лечение, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

В Солун, Северна Гърция, прокурорите разследват болничен служител, който очевидно е подтикнал 51-годишна пациентка с COVID-19 да се противопостави на интубацията, преди да почине миналата седмица. Проверката беше започната, след като бяха оповестени откъси от личен разговор между двамата.

В Атина властите разглеждат повече от 10 случая на лица отричащи съществуването на COVID-19 и разпространяващи дезинформация в социалните медии.

Kathimerini: Нови ограничения влизат в сила в Гърция
Нови мерки, целящи спиране на вълната от нарастващи инфекции, хоспитализации и смъртни случаи от Covid-19 преди коледните празници, влизат в сила от понеделник в цяла Гърция, пише Kathimerini.

Съгласно новите правила, обявени от министър-председателя и правителствени служители миналата седмица, хора, които не са били ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или нямат валиден сертификат за възстановяване, вече няма да бъдат допускани в обществени закрити места като кина, театри , музеи и фитнес зали.

Работното време също е адаптирано, за да се ограничи влиянието на пиковия час върху обществения транспорт, като магазините се отварят в 10 часа сутринта, а служителите в офиса приемат поетапни смени.

Politico: Безредици в Брюксел в хода на протести срещу COVID ограниченията
Десетки хиляди протестираха срещу COVID мерките в Брюксел в неделя и акцията ескалира в насилие, след кат част от протестиращите започнаха да хвърлят предмети по полицията, а служителите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрацията, пише европейската редакция на Politico.

Според изчисления на полицията около 35 000 души се събраха пред гарата Гар дю Норд за протеста, наречен „Заедно за свободата“, след като миналата седмица белгийското правителство обяви по-строги мерки за борба с нарастващите случаи на COVID-19 и хоспитализации.

Новите правила, които влязоха в сила през почивните дни, включват задължително носене на маски за всички на възраст 10 и повече години за дейности на закрито и на открито, както и задължителна дистанционна работа четири дни в седмицата и ограничаване на броя на хората, присъстващи на събирания.

„Осъждаме мерките, ограничаващи свободата, които не представляват структурно решение за здравните услуги“, заявиха организаторите на протеста в изявление.

Група протестиращи се отклониха от разрешения път за демонстрацията и бяха отблъснати от полицията с водни оръдия и сълзотворен газ. Около 17.00 ч. местно време, полицията каза, че демонстрацията е била разпръсната и служителите ще продължат да извършват арести.

Тълпата от присъстващи на акцията беше разнообразна, включително пенсионери, семейства и деца.

The Times: Ограничения и протести в Европа Пандемията води още една тежка зима за Европа. Докато имунитетът от ваксините на континента намалява и температурата се понижават, изглежда, че настъпва четвърта вълна от коронавирусни инфекции. В няколко държави се налагат нови ограничения. Австрия влезе в пълно национално блокиране. Чешката република, Нидерландия и Словакия също обявиха нови правила за неваксинираните на фона на нарастващия брой случаи. Саксония, най-тежко засегнатата провинция в Германия, ще влезе в блокиране за „прекъсване на предаването“; други германски провинции също обмислят ограничения, пише The Times в понеделник.

Новите ограничения от своя страна предизвикаха огнища на социални вълнения. Вътрешният министър на Австрия предупреди за „все по-радикализирано настроение“ след протестите срещу блокирането и ваксините, подкрепени от дясната популистка Партия на свободата. Полицейски служители в Ротердам бяха ранени в събота при бунтове заради допълнителни ограничения в Холандия, описани от кмета на града като „оргия на насилие“. През почивните дни имаше демонстрации в Италия, Швейцария, Белгия и Хърватия заради налагането на по-строги правила в ежедневния живот.

Борис Джонсън каза, че все още не е ясно дали новата вълна от инфекции, която помита Европа, ще залее и британските брегове. Обединеното кралство не може да си позволи да бъде самодоволна от тази възможност. Тази страна е ваксинирала 68 на сто от населението си; което не е значително по-високо от процента на ваксиниране в Германия (също 68 процента) или Австрия (65 процента).

Според The Times, Великобритания може да се размине с тези сцени, тъй като е значително по-напред от няколко европейски държави по отношение на прилагането на бустер дози. Там такива са си поставили около 21 на сто души в сравнение с, например, 13 в Австрия.

Второ, възможно е опитът на Европа да е по-скоро, ехо на това, което вече е било, отколкото да е предвестник на предстоящите неща за Великобритания. Ако намаляващият имунитет от две дози от ваксината води до нарастване на инфекциите, може да се окаже, че ранният напредък на ваксинацията на Великобритания й е позволил да претърпи този скок при благоприятните условия на лятото, докато по-бавният старт в много части на Европа означава, че скокът идва за тези региони в по-студените и по-сурови месеци.

Според The Times, е очевидно, че в дългосрочен план сдържаността на неваксинираните не може да попречи на напълно нарязаните да се насладят на свободите си. Новите мерки за обществено здраве в Европа, които са насочени по-специално към неваксинираните, отразяват това.

И все пак европейските противоречия показват също, че когато пандемията навлезе в по-тежка фаза, както може да се случи отново за всяка страна, разделението между ваксинираните и неваксинираните може бързо да стане дълбоко и горчиво. Дезинформацията поражда недоверие, което може да прерасне в насилие, отбелязва изданието.

Bild: Нидерландия забрани новогодишната заря заради COVID-19
Нидерландия забрани на гражданите на страната да палят новогодишни фойерверки в празничната нощ между 2021 и 2022 година. Причината за това е коронавирусът, пише германският таблоид Bild.

Както уточнява авторът на статията, всъщност причината за подобни строги ограничителни мерки е ситуацията в интензивните отделения, която от ден на ден става все по-напрегната. Сега правителството забрани продажбата и поставянето на фойерверки и салюти, защото изстрелването на ракетите е придружено от повишени рискове за здравето.

Предприетите ограничителни мерки, разбира се, пряко засягат личното използване на фойерверки и празнични фойерверки, отбелязва Bild. Това се прави, за да се щадят силите на вече претоварените клиники, медицински персонал и полиция.

Както припомня вестникът, миналата година също имаше и забрана за използване на фойерверки. Тогава в резултат на тази мярка броят на нараняванията, получени поради изстрелване на ракети и салюти и изискващи преглед от лекар или влизане в болница, намалява със 70% спрямо 2019 г. В същото време са разрешени фойерверки и малки фойерверки за деца, организирани от градските власти.

Засега може само да се гадае дали Германия ще последва примера на Нидерландия и дали ще бъдат въведени съответни ограничения на нейна територия за периода на новогодишните празници. Междувременно остава фактът, че миналата година много градове и региони на Германия забраниха празничната канонада, припомня вестникът.

Берлин вече обяви, че тази година ще бъде в сила забраната за пускане на фойерверки, поне на централния площад Александерплац, пише германския таблоид Bild.

RTVS: Словакия въвежда локдаун за неваксинираните срещу COVID-19
Словакия, която миналата седмица се нареди на първо място в света по брой нови случаи на заразяване с COVID по отношение на населението, въведе „локдаун“ за неваксинираните срещу коронавирус от понеделник, съобщава Словашкото радио (RTVS).

Премиерът на републиката Едуард Хегер, обяснявайки това решение на властите, каза: „Това трябва да се направи, за да се намали тежестта върху [словашкото] здравеопазване, тъй като броят на хоспитализираните с COVID [бързо] расте. Тези, които не са се ваксинирали, няма да могат да посещават търговски центрове и магазини, които не продават стоки от първа необходимост. Всички публични прояви ще бъдат затворени за тях“.

Хегер призова жителите на 5-милионната Словакия да се ваксинират срещу коронавируса. „COVID идва при тези, които са отказали ваксинация. Затова въвеждаме блокиране за неваксинираните“, каза политикът.

Словашките медии съобщиха по-рано, че епидемиолозите са препоръчали на властите да разгледат варианта за възстановяване на извънредния режим в най-засегнатите региони на Словакия по отношение на разпространението на коронавирусна инфекция. Те включват 54 от 79 области на републиката, включително Братислава.

В редица региони на републиката с неблагоприятна епидемиологична ситуация властите въведоха най-строгите социални ограничения за всички жители от понеделник. Участието в публични прояви там е забранено също и на граждани, ваксинирани срещу COVID.

Принтирай    Оразмери текст   + -