Търпението на властите по света срещу противниците на санитарните мерки се изчерпа

20 Ноември 2021 | 12:55 | 0
Търпението на властите по света срещу противниците на санитарните мерки се изчерпа
Снимка: Pixabay

Протестите срещу санитарните мерки, Covid-пропуските и ваксинацията не са нещо ново от началото на пандемията, но новото е, че властите по света очевидно нямат намерение да ги толерират занапред. В Нидерландия полицията използва огнестрелно оръжие срещу протестиращи, които предизвикаха безредици в Ротердам. Във френския задморски департамент Гваделупа въведоха комендантски час заради продължаващите пети ден протести, прераснали в безредици, срещу санитарните мерки. В Гърция арестуваха известен адвокат антиваксър за разпространение на фалшиви новини за ваксините срещу коронавируса, а в Хърватия задържаха медицинска сестра и приятеля й, издавали неверни сертификати за ваксинация.

ТАСС: Във Вилнюс се проведе протест срещу действията на властите във връзка с коронавируса
В събота във Вилнюс се проведе митинг срещу действията на властите във връзка с пандемията от коронавирус. По изчисления на полицията в него са участвали около 1500 души, въпреки че е издадено разрешение за провеждане на митинг с участието на 500 души, предава TACC.

Протестиращите се събраха на Катедралния площад с плакати с искания към президента на страната за прилагане на конституцията, противно на която според тях са били въведени дискриминационни мерки срещу неваксинираните срещу коронавируса. След това те тръгнаха по главния столичен булевард към сградите на правителството и Сейма (парламента), за да оставят там венци и да запалят свещи в знак, че „нацията вече не съществува за властите, тя умря“, както отбелязаха участниците в акцията. Тя завърши пред президентския дворец. Протестиращите призоваха държавния глава да отговори на случващото се, да попита Конституционния съд за законността на действията на правителството.

На 13 септември правителството на Литва наложи строги ограничения за тези, които не са получили ваксина срещу коронавирус. Според решението на правителството лицата, които не са получили така наречения „паспорт на възможността,“ не могат да посещават търговски центрове с площ над 1500 квадратни метра, всички нехранителни магазини. Не им се предоставят услуги в присъствен формат, нямат достъп до заведенията за обществено хранене и публичните прояви. Паспортът на възможността в електронен или хартиен вид може да бъде издаден на ваксинираните срещу коронавирус, както и на оздравели, ако медицински тест покаже достатъчно количество антитела.

Полицията следи какво се случва в събота. Не са регистрирани инциденти. Около 5 хиляди души се събраха на подобен митинг на 10 август край сградата на парламента. След изтичане на договорения с властите срок на акцията, няколкостотин души останаха пред Сейма и блокираха изходите от сградата, като по този начин попречиха на депутатите да напуснат. Имаше сблъсъци с полицията. Води се разследване за организацията на безредиците. Близо 100 души бяха заподозрени.

Deutsche Welle: И ваксинирани хора попадат в болници с Covid-19
Ваксините са добра защита срещу коронавирусна инфекция, но и ваксинирани хора се заразяват. Плашещо е, че картината на заболяването при тях е по-тежка и продължава по-дълго от очакваното, дори при по-млади хора, пише Deutsche Welle.

Според Института „Роберт Кох“ през първата седмица на ноември (по данни от 10.11.2021 г.) около 23% от хоспитализираните възрастни под 60 години и 46% от пациентите в болница над 60 години са били ваксинирани. През август тези цифри са били 6% от първата група и 18% от тези над 60 години.

18% от ваксинираните пациенти под 60-годишна възраст и 42% от пациентите над 60-годишна възраст, попаднали в болница са починали.

Въпреки това ваксините са ефективни, твърдят от института

Въпреки че броят на ваксинираните хоспитализирани хора от лятото нараства, това не означава, че ваксини като цяло са неефективни. Институтът „Роберт Кох“ изчислява, че ваксините са 72 процента ефективни за цялото възрастно население.

Само малка част от хоспитализираните пациенти са ваксинирани. Ако процентът на ваксинация беше по-нисък, сега Германия щеше да бъде на ръба на колапса, изчисляват от Института.

HRT (Хърватия): В Загреб започва протест срещу противоепидемичните мерки
Хърватски граждани, които се противопоставят на използването на така наречените Сovid паспорти, протестират в хърватската столица Загреб, съобщи Хърватската национална телевизия HRT.

Според информацията автобуси с протестиращи са пристигнали от различни градове на страната до две сборни места, разположени в близост до централния площад Бан Йосип Йелачич, където демонстрантите ще отидат в две организирани шествия. Броят на участниците все още не е посочен, но кадрите показват, че те вече са няколкостотин.

В социалните мрежи организаторите нарекоха настоящия митинг "Бял тих марш", като по този начин подчертават мирния характер на демонстрацията.

Както отбелязват в правоохранителните органи на Загреб, акцията не е разрешена. Тя ще бъде охранявана от полицейски служители, разположени по маршрута на шествията.

В Хърватия, поради тежката епидемична ситуация, от 15 ноември е в сила изискване за наличието на Сovid-паспорти за служители и посетители на всички държавни учреждения. От 16 ноември тази мярка е разширена и в образователния сектор. При тяхно отсъствие се изисква отрицателен PCR тест.

Според Националния щаб за гражданска защита, броят на ваксинираните с първия компонент на ваксината в Хърватия е 62,14% сред възрастните, или 52,04% от общото население на страната.

РИА Новости: На протеста срещу локдауна във Виена са участвали над 35 хиляди души Около 35 хиляди души са участвали в демонстрация във Виена срещу ограничителните мерки заради коронавируса, съобщи за РИА Новости говорител на градската полиция.

„На демонстрацията присъстваха 35 хиляди души“, каза източникът на агенцията.

Според него атмосферата на демонстрацията е била доста напрегната и са извършени няколко ареста. Редица протестиращи хвърлиха кенчета от бира по полицаите, охраняващи митинга.

Противниците на ограничителните мерки излязоха по улиците на Виена, след като предния ден австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви поредния общонационален локдаун заради коронавируса, а също така обяви въвеждането на всеобща задължителна ваксинация от 1 февруари 2022 г.

The Washington Post: Хиляди се събраха на протест във Виена преди предстоящия локдаун
Хиляди протестиращи се събраха във Виена в събота, след като австрийското правителство обяви общонационален локдаун, започващ в понеделник, за да овладее рязко нарастващите случаи на коронавирусни инфекции в страната, пише американският вестник The Washington Post.

Крайнодясната опозиционна Партия на свободата беше сред тези, които призоваха за протеста и обещаха да се борят с новите ограничения.

Демонстрации срещу мерките срещу вируса се очакваха и в други европейски страни, включително в Швейцария, Хърватия и Италия. В петък вечерта холандската полиция откри огън по протестиращи и седем души бяха ранени при безредици, избухнали в Ротердам при демонстрация срещу ограниченията заради коронавируса.

Локдаунът в Австрия ще започне рано в понеделник. Първоначално ще продължи 10 дни и след това ще бъде преразгледан и ще продължи най-много 20 дни, казаха служители. Повечето магазини ще бъдат затворени и културните събития ще бъдат отменени. Хората ще могат да напускат домовете си само по определени конкретни причини, включително закупуване на хранителни стоки, посещение на лекар или физически упражнения.

Австрийското правителство също заяви, че от 1 февруари алпийската нация ще направи ваксинациите задължителни.

Когато започна шествието на Хелденплац във Виена, хиляди протестиращи се събраха на площада, охранявани от около 1300 полицаи. Те използваха високоговорители, за да предупредят протестиращите, че трябва да използват маски, но повечето не ги носеха.

Скандирайки "Съпротива!" и свирейки със свирки, протестиращите се движеха бавно по вътрешния околовръстен път на града. Мнозина развяваха австрийски знамена и носеха лозунги, осмиващи правителствени лидери като канцлера Александър Шаленберг и министъра на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.

Повечето от лозунгите се фокусираха върху новообявената задължителна ваксинация: „Моето тяло, моят избор“, „Заставаме за нашите деца!“

Лидерът на Партията на свободата Херберт Кикъл, който обяви по-рано тази седмица, че е дал положителна тест за коронавирус и трябва да остане в изолация у дома, се появи чрез видео. Той осъди „тоталитарните“ според него мерки на правителство, „което вярва, че трябва да мисли и да решава вместо нас“.

Ваксинациите в Австрия достигнаха една от най-ниските нива в Западна Европа, а болниците в тежко засегнатите региони предупредиха, че техните отделения за интензивно лечение достигат капацитета си. Средната дневна смъртност се е утроила през последните седмици.

По-малко от 66% от 8,9 милиона души в Австрия са напълно ваксинирани.

Канцлерът Александър Шаленберг се извини на всички ваксинирани хора в петък вечер, като каза, че не е честно да страдат от подновените ограничения, след като са направили всичко, за да помогнат за овладяване на вируса.

„Съжалявам, че предприемаме тази драстична стъпка“, каза той по обществената телевизия ORF.

Ден след бунтовете в Ротердам хиляди хора се събраха на централния площад Дам в Амстердам, за да протестират срещу ограниченията на правителството заради коронавируса, въпреки че организаторите отмениха протеста след събитията в Ротердам. Протестиращите напуснаха централния площад и тръгнаха мирно по улиците на града, наблюдавани отблизо от полицията.

Няколкостотин протестиращи също преминаха през южния нидерландски град Бреда, за да протестират срещу ограниченията. Един от организаторите, Йост Ерас, каза пред нидерландската телевизия NOS, че не очаква насилие, след като се е консултирал с полицията относно мерките за сигурност.

„Ние със сигурност не подкрепяме случилото се в Ротердам. Бяхме шокирани от това”, каза той пред NOS.

Във Франция вътрешният министър Джералд Дарманин в събота осъди съпроводените с насилие протести на карибския остров Гваделупа, една от отвъдморските територии на Франция, заради санитарните ограничения. Дарманин каза, че 29 души са били задържани от полицията през нощта. Властите обявиха, че изпращат 200 допълнителни полицаи на острова и във вторник ще наложат нощен комендантски час от 18 часа до 5 часа сутринта

Протестиращите в Гваделупа издигнаха блокади на пътища и запалиха улична техника и автомобили. Те са против здравния пропуск , който сега е необходим за достъп до ресторанти и кафенета, културни заведения, спортни арени и пътувания на дълги разстояния. Те също така протестират срещу задължителните ваксини във Франция за здравните работници.

ТАСС: След безредиците в Ротердам са задържани най-малко 50 души
Най-малко 50 души бяха задържани, а двама бяха простреляни и ранени по време на протести срещу ограниченията заради коронавирус в Ротердам, съобщи нидерландската полиция, цитирана от TACC.

Специално подразделение на органите на реда в момента разследва от кого и при какви обстоятелства са използвани огнестрелните оръжия. По-рано беше съобщено, че по време на петъчните протести на полицията се наложи няколко пъти да открие огън. Отбелязва се, че пострадалите се намират в болница.

Както отбелязват в правоохранителните органи, много полицаи са получили леки наранявания, когато протестиращите са хвърляли камъни и фойерверки по тях. Няколко служители на реда с по-сериозни наранявания са настанени в болница.

Към момента са задържани над 50 души. „Около половината от тях са непълнолетни“, съобщиха от полицията.

Демонстрация в петък вечер срещу ограниченията заради коронавирус в Ротердам прерасна в безредици, в които участваха няколкостотин души. Те хвърляха камъни по полицията и стреляха с фойерверки в тяхна посока; поне четири полицейски коли бяха запалени. Протестиращите са недоволни от наложените от правителството ограничения за коронавирус поради рязкото нарастване на броя на заразените и хоспитализациите, както и плановете на властите за въвеждане на т. нар. 2G система, при която ще се издава само санитарен пропуск на хора, които са били болни от Сovid-19 или които са били ваксинирани, но не и на тези, които имат отрицателен тест за коронавирус.

„Слободен печат“ (РСМ): В Хърватия задържаха жена, заплашвала членове на кризисния щаб за справяне с Covid-19
Полицията в хърватския град Пула арестува 61-годишна жена, която заплаши да убие членове на Националния щаб за гражданска защита и министър-председателя чрез текстови съобщения, а следствен съдия разпореди задържане, съобщи хърватската полиция, цитирана от скопския вестник “Слободен печат“.

Жителката на Пула, за която полицията е установила, че е извършила четири криминални деяния, след разпита й е наложила мярка за неотклонение задържане под стража за 30 дни.

Полицейските служители са установили, че на 17 ноември жената е изпратила заплашително SMS съобщение на мобилния номер на член на щаба на хърватската гражданска защита.

При разследването на наказателното производство е установено, че освен това заплашително съобщение, заподозряната, недоволна от решенията на Националния щаб за гражданска защита, е изпратила три съобщения от 1 октомври до 5 ноември, с които според полицията „предизвика безпокойство и страх за личната им безопасност."

РИА Новости: Властите в Нидерландия настояват за наказание за виновните за безредиците в Ротердам
Изпълняващият длъжността министър на правосъдието и сигурността на Нидерландия Ферд Граперхаус осъди безредиците по време на протестите срещу новите ограничения заради коронавируса в Ротердам и призова за наказание на техните подбудители, цитира думите му РИА Новости.

"Беше ужасно да гледаме безредиците и изключителното насилие срещу полиция, специални части и пожарникари в Ротердам снощи. Мъжете и жените, които излизат на улиците всеки ден за нашата безопасност, са нападани и замеряни с камъни и фойерверки. Журналистите също трябваше да се сблъскат с насилие“, каза Граперхаус в изявление, публикувано на уебсайта на правителството.

Той отбеляза, че редица участници в безредиците вече са задържани, в следващите дни и седмици ще има още повече задържания.

„Полицията и прокуратурата правят всичко възможно, за да открият, преследват и накажат тези участници в безредиците. Националната служба за наказателно разследване разследва инциденти със стрелба, за да изясни какво точно се е случило... Протестът е право в нашето общество, но това, което видяхме снощи - това е просто престъпно поведение. Няма нищо общо с демонстрацията," добави и.д. министърът.

В петък в Ротердам се проведоха протести срещу новите противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19, което доведе до безредици. Съобщава се, че седем души са ранени заради предупредителни изстрели от полицията по време на разпръскването на протестиращите. Полицията е задържала най-малко 20 души.


Министърът на здравеопазването на РСМ: Гражданите трябва или да правят тестове за своя сметка или да се ваксинират
Мерките, предложени от Комисията по инфекциозни болести, като консултативен орган към министъра на здравеопазването, намират пълна подкрепа. Целта е поддържане на относително стабилна епидемиологична ситуация и повишаване на интереса към ваксинацията, каза министърът на здравеопазването на Република Северна Македония (РСМ) Венко Филипче , цитиран от скопския вестник “Слободен печат“.

„В момента по някакъв начин сме изолиран остров, защото навсякъде в региона има голям „взрив“ от нови случаи. Хиляди новодиагностицирани, стотици случаи, нуждаещи се от хоспитализация, стотици смъртни случаи. Ние не сме измислили тези мерки, но те са логична последователност от всички превантивни мерки, индикации, призив за увеличаване на обхвата на ваксинацията и мерки, които се въвеждат навсякъде в Европа,“ каза министър Филипче.

Той обясни, че предложените от Комисията мерки се използват в комбинация почти навсякъде в Европа. Някои държави имат подобни, дори по-строги мерки.

„Подобни мерки има в Германия, Австрия, Хърватия, Гърция, където се обмисля пълна забрана за влизане в затворени обекти, независимо дали е на работно място или не, за неваксинираните. Няма друг начин да се защити здравето на гражданите, но и функционирането на здравните заведения. В момента и през изминалия период болниците са запълнени с неваксинирани пациенти 70% -80% от хоспитализираните са неваксинирани. Огромен брой колеги (министърът също е лекар-бел.ред.) вече имат синдром на „прегаряне“, нали знаете, работата в Сovid-центрове с такава интензивност вече две години не е лесна. Има хора, които страдат от други заболявания, не можем да ги оставим настрана. „Не можем да издържим дълго така, да затваряме други отделения, да страдат други пациенти, да се отлага лечението им и ние да се занимаваме само с Covid-19“, каза Филипче.

Министърът обясни, че не става дума за принудителна ваксинация, а на гражданите е оставен избор - или да покажат отрицателен PCR тест, който трябва да платят сами, или да се ваксинират безплатно.

„Не става дума за някаква принудителна ваксинация, както се опитват да я представят. Гражданите имат избор да бъдат ваксинирани безплатно или да представят доказателство или отрицателен тест, които ще платят сами. Публичните институции трябва да бъдат пример за придържане към препоръките на здравните власти, точно както здравните специалисти трябва да бъдат напълно ваксинирани. Със сигурност няма да бъдат принудени граждани, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Така че няма абсолютно никаква принуда, напротив има отговорно действие от страна на правителството ,“ каза министър Филипче.

Че ваксините са доказано безопасни, ефективни и предпазват от тежки заболявания, Филип посочи примера на Великобритания и Украйна. Във Великобритания процентът на ваксинираните е над 70%, а преди два дни имаше 39 000 нови случая и само 47 смъртни случая, Украйна в същия ден имаше 12 000 нови случая и над 500 смъртни случая. В Украйна има само 20% ваксинирано население, смъртността в тази страна е 10 пъти по-висока.

РИА Новости: В Гваделупа въведоха комендантски час заради протестите срещу санитарните мерки
Властите във френския задморски департамент Гваделупа наложиха комендантски час в отговор на огнища на насилие в градовете, съобщи префектурата на Гваделупа, цитирана от РИА Новости.

Според радиостанцията France Bleu полицейският час е въведен след пет дни протести срещу санитарните мерки. Според префектурата бунтовете са придружени от запалвания, блокиране на пътища и кражби.

„Поради избухването на насилие в градовете, които обхванаха Гваделупа през последните няколко дни... префектът на Гваделупа Александър Рошат реши... да приложи правомощията на административната полиция, които са му предоставени от закон и да обяви комендантски час от този ден, петък, 19 ноември“, се казва в изявление, публикувано в акаунта на префектурата в „Туитър“.

Отбелязва се, че до 23 ноември са забранени всички придвижвания на жителите извън местоживеенето им от 18 часа до 5 часа сутринта.

От 9 август санитарните пропуски във Франция (включително задморските територии) са задължителни за посещение на кафенета, ресторанти, както и за полети и пътувания с влакове на дълги разстояния. Документът предполага преминаване на пълния цикъл на ваксинация срещу коронавируса, наличие на отрицателен тест за коронавирусна инфекция или потвърждение на предишно заболяване.

Deutsche Welle: Бойно поле в Ротердам (ВИДЕО)
Нидерландската полиция е ранила най-малко двама души при бунтове в Ротердам заради нови епидемиологични мерки. Протестиращите хвърляха камъни и пиротехника по полицията и подпалиха полицейски коли, след което полицията произведе предупредителни изстрели, информира Deutsche Welle.

Стотици протестиращи се събраха заради въвеждането на Сovid-сертификати и забрана за фойерверки в новогодишната нощ. Миналата седмица Нидерландия въведе частичен локдаун, поради нарастване на броя на новозаразените, който ще е в сила три седмици.

Седем души бяха ранени, а най-малко 20 протестиращи бяха арестувани по време на безредиците, които кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб нарече "оргия на насилие". „Изстреляхме предупредителни изстрели и имаше директни изстрели, защото ситуацията беше животозастрашаваща“, каза говорителят на полицията Патриша Весел пред Reuters. „Знаем, че най-малко двама души са ранени, вероятно в резултат на предупредителните изстрели, но трябва допълнително да разследваме причината“, добави тя.

По-късно беше съобщено, че сред ранените има и полицаи.

В града е обявено извънредно положение. Полицията в Ротердам издаде извънредна заповед, с която спря обществения транспорт и нареди на хората да останат вкъщи.

Кадрите, публикувани в социалните мрежи, показват изгорени полицейски коли и протестиращи, които хвърлят камъни по полицията.

Властите също призоваха минувачите и хората, снимащи безредиците, да изпратят кадрите на полицията за по-нататъшно разследване.

Заради новите противоепидемични мерки ресторантите и магазините в Нидерландия трябва да затварят по-рано, а зрители на спортните събития не се допускат.

Въведени са и сертификати, които могат да бъдат получени само от ваксинираните или преболедувалите. Тестовете не се разпознават.

Вчера правителството за втора поредна година забрани фойерверките на 31 декември, за да предотврати допълнителните рискове за здравето.Reuters: Кметът на Ротердам осъди насилието по време на петъчните протести срещу противоепидемичните мерки
Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб осъди "оргията на насилие" по време на протестите срещу противоепидемичните мерки в нидерландския пристанищен град, при които седем души бяха ранени и повече от 20 арестувани, предава Reuters.

Тълпa от няколкостотин протестиращи запалиха коли, хвърляха фойерверки и камъни по полицията по време на протестите в петък вечерта. Полицията реагира с предупредителни изстрели и използване на водни оръдия.

„Полицията беше принудена да използва оръжията си и дори да стреля директно“, каза кметът Ахмед Абуталеб на пресконференция рано в събота.

Помолен да характеризира събитието, Абуталеб каза, че това е „оргия на насилие, не мога да измисля друг начин да го опиша“.

Властите съобщиха, че са арестували повече от 20 души и очакват да задържат други, тъй като центъра на града, където са се случили безредиците, се наблюдава внимателно от охранителни камери.

Протестиращите се събраха, за да изразят недоволството си срещу плановете на правителството за ограничаване на достъпа до закрити заведения само за хора, които имат "корона пропуск", доказвайки, че са ваксинирани или скоро са се възстановили от инфекция.

Пропускът е достъпен и за хора, които не са ваксинирани, но имат доказателство за отрицателен тест.

Нидерландия отново наложи частичен локдаун миналия уикенд за три седмици в опит да забави възобновяването на епидемията от коронавируса, но ежедневните нива на инфекция остават на най-високите си нива от началото на пандемията.

Властите отчетоха рекорд от повече от 23 000 нови случая в четвъртък, много над предишния дневен максимум от 13 000, достигнат през декември 2020 г.

„Независен“ (РСМ): Арестуваха медицинска сестра в Загреб за издаване на неверни ваксинационни сертификати
Медицинска сестра от Загреб е арестувана за издаване на фалшиви удостоверения за ваксинация срещу коронавирус на осем души, които е вписала в списъка на ваксинираните, въз основа на който са получили валидни ваксинационни удостоверения, пише македонският вестник „Независен“.

Все още не е известно колко пари е получила за услугата, но заедно с нея е задържан и 22-годишният й приятел, който е бил посредник в комуникацията с хората, които са искали да получат удостоверения, без да са ваксинирани.

От полицията уточняват, че Петра Р. (31) работи в Здравен център – Загреб, където е отговаряла за въвеждането на данни за ваксинация на лицата в системата.

Арестуваната медицинска сестра е използвала правомощията си и през октомври за да впише неверни данни в системата за осем души, че са ваксинирани с една или две дози ваксина и те са използвали сертификатите за пътуване в чужбина или за влизане в държавни институции.

Kathimerini: В Гърция ще арестуват за фалшиви новини за ваксините срещу коронавируса
Антиваксъри, които призовават хората да не се ваксинират срещу коронавирус или да получат животоспасяващо лечение, ще бъдат арестувани по разпореждане на прокуратурата, според новите разпоредби на Наказателния кодекс относно разпространението на фалшиви новини в Гърция, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini.

В сряда Никос Антониадис, адвокат в челните редици на кампаниите срещу ваксинацията, беше арестуван по обвинения в разпространение на фалшиви новини и подбуждане към неподчинение. Арестът му е разпореден от прокуратурата в Атина, която провежда разследвания за дейността на антиваксърите.

Арестът му е разпореден след жалба, изпратена до прокуратурата от полицейското звено за киберпрестъпления, заедно с прикачени цифрови файлове, които според полицията показват, че адвокатът твърди, че няма коронавирус, че пациентите се интубират без причина и че ваксините имат странични ефекти. По-късно той беше освободен в очакване на делото.

Reuters: Двама души са ранени, след като полицията в Нидерландия стреля по протестиращи срещу Covid-ограниченията
Тълпи от протестиращи в пристанищния нидерландски град Ротердам запалиха коли и хвърляха камъни по полицията, която отговори с изстрели и водни оръдия, след като протестите срещу мерките заради Covid-19 прераснаха в насилие в петък вечер, предава Reuters.

„Изстреляхме предупредителни изстрели и имаше и директни изстрели, защото ситуацията беше животозастрашаваща“, каза говорителят на полицията Патриша Веселс пред Reuters.

„Знаем, че най-малко двама души са ранени, вероятно в резултат на предупредителните изстрели, но трябва да разследваме допълнително точните обстоятелства“, каза тя.

Някои хора в социалните мрежи разпространиха снимки на мъж, за когото е казано, че е бил прострелян от силите на реда, но от полицията казаха, че са видели кадрите, но все още не знаят как е ранен мъжът.

Няколкостотин души се събраха, за да изразят недоволство срещу плановете на правителството за ограничаване на достъпа до закрити заведения само за хора, които имат "корона пропуск", което показва, че са ваксинирани или са преболедували от Covid-19.

Пропускът е достъпен и за хора, които не са ваксинирани, но имат доказателство за отрицателен тест.

Полицията издаде спешна разпоредба в Ротердам, спирайки обществения транспорт и нареждайки на хората да се прибират вкъщи. Силите на реда използваха водни оръдия и конна полиция, за да разпръснат протестиращите, каза полицията.

Властите също така призоваха случайни минувачи и хора, които са записали снимки на безредиците, да изпратят кадрите в полицията за по-нататъшно разследване.

Нидерландия въведе частичен локдаун миналия уикенд за три седмици в опит да забави възобновяването на епидемията от коронавируса, но ежедневните нови инфекции остават на най-високите си нива от началото на пандемията.

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва изгорени полицейски коли и протестиращи, които хвърлят фойерверки и камъни по полицията.

Принтирай    Оразмери текст   + -