„Български отпечатък“ в навечерието на битката за кметския пост в Скопие

27 Октомври 2021 | 13:40 | 0
„Български отпечатък“ в навечерието на битката за кметския пост в Скопие
Снимка: Независен

Независимият кандидат за кметския пост в Скопие Данила Арсовска, подкрепена от най-голямата опозиционна партия в югозападната ни съседка – ВМРО-ДПМНЕ, бе обвинена в прикриване на българско гражданство и притежание на валидна лична карта, издадена от властите на страната ни. Информацията бе разпространена от управляващия СДСМ, който на специална пресконференция представи и снимка с документа за самоличност на Арсовска. На нея се вижда, че последната е регистрирана като живуща в град Петрич. Личната карта е издадена през май 2017 г. – малко след кървавия четвъртък в македонския парламент.
Арсовска отрече твърденията на СДСМ и призова Зоран Заев да подготви оставката си за понеделник. Самият той обеща, че ще се оттегли от премиерския пост, ако кандидатът на социалдемократите за кметския пост в Скопие Петре Шилегов загуби втория тур на местните избори, които ще се проведат тази неделя. Той също призова Арсовска да се оттегли от надпреварата, до която остават броени дни.


„Канал 5“ (РСМ): Арсовска отново отрече да има българско гражданство
Независимият кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска отново отрече твърденията, че е българска гражданка, въпреки разпространената от СДСМ снимка на предполагаема нейна лична карта, издадена от властите на България, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Аз напълно отхвърлих тези твърдения и трябва да кажа, че не само хората в Скопие, но и цяла Македония знае и вярва, че хората, които продадоха македонските национални интереси сега, два дни преди изборите, излизат с твърдения… И го правят, защото аз не бях нито човекът, нито жената, които ги накараха да направят изявление, че ако загубят Скопие, ще загубят политическите си кариери и функции“, каза Арсовска.
В контекста на въпроса дали кандидатът за кмет някога е носила името Даниела Йовановска, както се вижда на представената снимка на лична карта, Арсовска отново отрече категорично.
„Никога не съм носила името Даниела, родена съм Данела Йовановска и съм Арсовска повече от 20 години. Кръстена съм на дядо ми Дане, който е македонец. Родена съм в Скопие, живяла съм през целия си живот в Скопие“, категорична бе Арсовска.

„Независен“ (РСМ): СДСМ разпространи снимка на българска лична карта на Данела Арсовска
СДСМ разпространи снимка на българска лична карта на Данела Арсовска в рамките на пресконференция на Славянска Петровска. На нея се вижда, че документът е издаден през 2017 г., веднага след кървавите събития в македонския парламент, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Личната карта е издадена на 5 май 2017 г., само седмица след кървавия 27 април и щурма в парламента. С какво намерение и цел Арсовска взима българската лична карта, след като опитът за убийство на депутати се провали? От истината не се бяга“, заяви Петровска.
Вчера Арсовска отговори на обвиненията на управляващия СДСМ за предполагаемо притежание на български паспорт в гостуване на телевизионно предаване. „Разочарована съм. Как да не ги е срам? Жалко е, че направиха това два дни след края на кампанията. Нямам нито едно петно, а на някои им пари под краката“, каза Арсовска на въпрос дали има българско гражданство.
Днес претендентката за кметския пост в Скопие обяви, че няма да седи на една маса с хора, които я обиждат и унижават, че не си е сменяла името, както се пише публично и че това може да се докаже с акт за раждане. Тя отново отрече да има българско гражданство.
„Не подавам оставка, нека той да подготви своята за понеделник“, каза Арсовска, визирайки премиера Зоран Заев. Вторият тур на местните избори в Северна Македония ще се проведе в неделя, 31 октомври. Заев обяви, че ще се оттегли от поста си, ако партията му не спечели в Скопие.
ВМРО-ДПМНЕ отговори, че единствената българска връзка в Македония е Зоран Заев.
„Единственият човек в политиката, който има връзка с България, заедно с Любчо Георгиевски, е Заев - и двамата са част от правителството. „Искам да изпратя послание към всички граждани на България, ние сме братски народ, всички хора“, каза Зоран Заев три седмици преди съставянето на правителство през 2017 г. За Зоран Заев българите във Втората световна война не са били окупатори, а „администратори“. Според Зоран Заев Гоце Делчев е българин. Зоран Заев подкопа македонските позиции, защото като министър-председател на страната излезе и каза неистини, което сега дава право на всеки да се позовава на тези твърдения като на факт и да изнудва Македония“, заявиха на свой ред от ВМРО-ДПМНЕ.

Кандидатът за кмет на Скопие Данела Арсовска: Нямам българско гражданство, не съм дарявала пари на партия
Подкрепяният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска отрече разпространената от СДСМ в медиите информация, че има българско гражданство, пише електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“, като уточнява, че съответното тя е заявила в рамките на гостуване в телевизия ТВ24.
„Къде е информацията, че съм донирала политическа партия, къде е информацията, че уж съм била мюсюлманка? Знам в каква битка влизам и знам, че нямам нито едно петно, а те имат много да губят“, коментира Арсовска.
Обяснявайки защо е отказала да участва в телевизионен дуел с Петре Шилегов – кандидатът на управляващите за кметския пост в Скопие, Арсовска заяви, че той я „напада лично, опитва се да я дисквалифицира, отрича квалификацията й и я унижава“.
„Той смята, че това е демокрация, а това, че аз не искам да седна на масата с него, не е демокрация. Шилегов не разбира понятието демокрация. Трябва да ми се извини, защото е човешко да се извиняваш, ако направиш грешка. Второ, засега смятам, че той не е достоен човек, за да кмет“, каза Арсовска в предаване на телевизията.

„Слободен печат“ (РСМ): Заев обвини Данела Арсовска в българско гражданство, иска да се оттегли, защото е „унижение за македонците“
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обвини в интервю пред „Слободен печат“ кандидатът за кмет на Скопие Данела Арсовска, подкрепяна от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че има българско гражданство. По думите му, „проблемът е политически и етичен“. За него това е унижение.
„Вярвам, че скопяни няма да позволят да бъдат манипулирани. В живота, ако решиш да бъдеш представител на чужда държава, тогава го правиш. Не можете да бъдете представител на чужда държава и да ръководите правителство в правителството. Втората част е, че Арсовска е гражданка на друга държава“, казва Заев относно двойното гражданство на кандидата Данела Арсовска, което СДСМ обяви вчера.
„Това нещо е много сериозно. Тя не го отрича. Няма ясно отричане. Истината ще излезе наяве до края. В Скопие се избира кмет, в България се избира кмет. Имаше кмет на Скопие през 1941 г., но тук избираме кмет. Твърдя, че и Данела Арсовска е гражданка на България. Проблемът е политически, етичен, нечестен. Трябва да кажете на съгражданите си“, казва Заев.
„Очаквам Аровска веднага да се оттегли, ако обича малко Скопие и скопяни. Това е унижение“, каза още премиерът.

„24 Вести“ (РСМ): СДСМ обвиниха кандидата на ВМРО-ДПМНЕ за кмет на Скопие, че има българско гражданство
Славянка Петровска, депутат от СДСМ, обяви на пресконференция, че „кандидатът на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска“ има българско гражданство, предава скопското електронно издание „24 Вести“.
„В удостоверение от българското министерство на правосъдието ясно се посочва, че вицепрезидентът на България с указ от 2011 г. е предоставил на Арсовска българско гражданство. От десет години Данела Арсовска има резервна родина. С какви мотиви, г-жо Арсовска, кандидатствахте за българско гражданство? За чии интереси работите? За унгарците? За българите ли? За тези на Груевски?“ - заяви народният представител от СДСМ.
„Арсовска не може да се грижи за интересите на скопяните, докато има българско гражданство и е почетен консул на Република Унгария. Това е класическо подценяване и обида към скопяните. Мислите ли, че скопянище позволят някой, който е инсталация на Груевски от Будапеща, някой, който е гражданин на друга държава, да руши града? Няма да минат чужди инсталации, които работят директно срещу интересите на гражданите. Г-жо Арсовска, колко още тайни криете от скопяни?“ - попита Петровска кандидата за кмет на ВМРО-ДПМНЕ, който официално се кандидатира като независим.

Принтирай    Оразмери текст   + -