Турция и Западът избегнаха криза с непредвидими последствия

26 Октомври 2021 | 16:48 | 0
Турция и Западът избегнаха криза с непредвидими последствия
Снимка: Flickr

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от Министерството на външните работи на страната да обяви посланиците на десет западни страни - САЩ, Германия, Франция, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Дания и Финландия да бъдат обявени за персона нон грата, заради изявление в подкрепа на турския филантроп и активист за граждански и човешки права Осман Кавала, което означаваше тотален разрив на отношенията между Анкара и колективния Запад.

Това за щастие не се случи след завоалирано изявление на западните посолства и съответно оттегляне на заплахата от страна на Ердоган.

Стана ясно, че междувременно са водени тайни преговори между посолството на САЩ в Анкара и помощника на турския президент и негов говорител Ибрахим Калън и външния министър на страната Мевлют Чашушоглу.

Сега и двете страни в спора се обявяват за победители, но тактическото предимство е за турския президент, който доказа, че няма да позволи да бъде сплашван, поне не и открито.


Говорителят на Президентството на Турция: Информацията за „оставка на Мевлют Чавушоглу“ е „фалшива новина“
Говорителят на Президентството на Турция обвини германската медия Deutsche Welle, че разпространява „фалшиви новини“ с репортаж, който предполага, че външният министър Мевлют Чавушоглу е заплашил да подаде оставка, ако президентът Реджеп Тайип Ердоган не отстъпи от заплахата да експулсира десет чуждестранни посланици – включително седем от съюзниците в НАТО, пише Daily Sabah.

„Вие не само създавате фалшиви новини, но и отравяте отношенията между Турция и Германия“, заяви в публикация в социалните медии директорът по комуникациите на президента Фахретин Алтън в проправителственото англоезично издание Daily Sabah.

Съобщава се също, че Алтън е поискал оттегляне и извинение от германската медия, обвинявайки ги, че „упорстват с лъжата“, след като Чавушоглу е отрекъл твърденията.

Deutsche Welle съобщи, че е получил информация, че Чавушоглу е казал на Ердоган, че ще се наложи да „напусне министерството“, ако турският президент настоява да бъдат изгонени посланиците на Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Холандия и САЩ.

Deutsche Welle: Турският външен министър е заплашил да подаде оставка
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заплашил да подаде оставка, след като президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган се заканил да обяви за персона нон грата десет западни посланици, които призоваха за освобождаването на държания в затвора филантроп Осман Кавала, съобщи Deutsche Welle.

Чавушоглу, който беше в Южна Корея, когато Ердоган направи изявлението си в събота, го призова да отложи решението до заседание на кабинета в понеделник, когато ще имат време да разговарят лице в лице, съобщи журналистът от Дойче веле Хилал Кьойлю в публикацията в турскоезичната версия на германската медия.

„Ако посланиците бъдат обявени за персони нон грата, ще бъда принуден да напусна министерството“, е казал Чавушоглу на Ердоган. Президентът е отговорил, че не може да направи нищо, според материала, в който не се казва как е получена информацията.

Членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган се намесиха, предупреждавайки за въздействието на решението върху дипломатическите отношения със страните, които включват Съединените щати, Германия, Франция и Канада. Те потърсиха компромисна формула, след което президентството и външното министерство се опитаха да убедят засегнатите посолства да заявят, че няма да се месят във вътрешните работи на страната, пише Deutsche Welle.

Заплахата на Ердоган излезе начело на медиите по целия свят и доведе до рекорден спад на турската лира в понеделник. По-късно през деня правителството на САЩ публикува изявление, в което се казва, че се ангажира със спазването на член 41 от Виенската конвенция, който изисква ненамеса във вътрешните работи на приемащата държава.

Reuters: Турция и Запада отстъпиха от отварянето на пропаст между тях
Турция и нейните западни съюзници се оттеглиха преди настъпването на тотална дипломатическа криза, след като посланиците на десет западни посолства заявиха, че спазват дипломатическите конвенции за ненамеса, предотвратявайки заплахата от експулсиране на техните посланици, обобщава Reuters.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който каза през уикенда, че е разпоредил посланиците да бъдат обявени за "персона нон грата" за това, че са искали освобождаването на бореца за човешки права Осман Кавала от затвора, каза на пресконференция, че те отстъпили и ще бъдат по-внимателни.

"Нашата цел никога не е да създаваме кризи, а да защитаваме правата, законите, честта и суверенитета на нашата страна", каза Ердоган в телевизионно обръщение след заседание на кабинета.

"С ново изявление, направено от същите посолства, беше направена крачка назад от тази клевета срещу нашата страна и нашата нация. Вярвам, че тези посланици... ще бъдат по-внимателни в изявленията си относно суверенните права на Турция."

Въпреки предизвикателния му тон, коментарите на Ердоган в понеделник бяха значителна промяна към снижаване на напрежението след заплахите, които той отправи през уикенда.

Посланиците, включително на САЩ, призоваха властите миналата седмица да освободят Осман Кавала, задържан от четири години по обвинения във финансиране на протести и участие в опит за преврат. Той отрича обвиненията.

Публичният призив вбеси Анкара, която заяви, че дипломатите от САЩ, Германия, Франция, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Дания и Финландия - се намесват във вътрешните работи на Турция.

Преди Ердоган да свика министрите си в понеделник следобед на заседание, която можеше да потвърди експулсирането и да предизвика най-дълбокия разрив със Запада за 19-те му години на власт, няколко посолства излязоха с кратко изявление.

„Съединените щати отбелязват, че остават в съответствие с член 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, съобщи посолството на САЩ в „Туитър“. Другите посолства публикуваха подобни съобщения или повториха съобщението на САЩ.

В турска версия на американското изявление се казва, че посолството "потвърждава" спазването на конвенцията, което според някои наблюдатели може да се чете, че предполага, че посолствата обещават бъдещо спазване.

„Стратегическата неяснота на изявленията... позволява на поддръжниците на Ердоган да твърдят, че Западът се е предал, докато англоезичната версия създава впечатлението у дома, че Западът е отстоял позициите си“, написа бившият опозиционен парламентарист Айкан Ердемир в „Туитър“

По-късно Държавният департамент на САЩ каза, че изявлението в понеделник в ‚Туитър“ цели „да подчертае, че изявлението, което публикувахме на 18 октомври (за освобождаването на Осман Кавала-бел.ред.), е в съответствие с член 41“, добавяйки, че ще продължи диалога с Турция.

„Ние сме непоколебими в нашия ангажимент за насърчаване на върховенството на закона, за насърчаване на зачитането на правата на човека в световен мащаб“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Администрацията на Байдън търси сътрудничество с Турция по общи приоритети и както с всеки съюзник в НАТО, ние ще продължим да участваме в диалог за разрешаване на всякакви разногласия.

Дипломатически източник каза, че преговорите за план за намаляване на напрежението са водени от мисията на САЩ и турски служители, включително президентския съветник и говорител Ибрахим Калън и външния министър Мевлют Чавушоглу.

Посланиците имаха за цел да подчертаят принципите на Виенската конвенция, като същевременно търсеха насоки от турските служители за това какъв ход може да бъде "удобен" за Ердоган, каза източникът, добавяйки, че се надяват предпазливо изявленията в „Туитър“да помогнат за облекчаване на напрежението, дори ако турското правителство не даде уверения .

Опасения на инвеститорите

В отговор на събитията в понеделник турската лира се повиши, след като по-рано достигна най-ниското си ниво. Тази година тя е загубила почти една четвърт от стойността си.

Кавала, бизнесмен и активист на гражданското общество, е обвинен във финансиране на общонационални протести през 2013 г. и участие в неуспешния опит за преврат през 2016 г. Той е задържан, докато процесът срещу него продължава.

Правозащитни групи казват, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу несъгласните при Ердоган. Кавала каза в петък, че повече няма да присъства в съда, тъй като „справедлив процес е невъзможен“след последните коментари на Ердоган.

Дипломатическото напрежение засили притесненията на инвеститорите относно турската икономика, след като централната банка, под натиска на Ердоган да подкрепи растежа, неочаквано намали лихвените проценти с 200 пункта миналата седмица, въпреки че инфлацията се повиши до близо 20%.

Председателят на парламента Мустафа Шентоп каза по-рано в понеделник, че конституцията на Турция забранява обсъждането на активни съдебни дела, включително от турски политици в парламента, и че изявлението на посланиците бележи "ясна и неуважителна" намеса.

Европейският съд по правата на човека призова за освобождаването на Кавала преди две години, заявявайки, че не съществува основателно подозрение, че е извършил престъпление и че задържането му е имало за цел да го накара да замълчи.


Reuters: Турция и Запада отстъпиха от отварянето на пропаст между тях
Турция и нейните западни съюзници се оттеглиха преди настъпването на тотална дипломатическа криза, след като посланиците на десет западни посолства заявиха, че спазват дипломатическите конвенции за ненамеса, предотвратявайки заплахата от експулсиране на техните посланици, обобщава Reuters.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който каза през уикенда, че е разпоредил посланиците да бъдат обявени за "персона нон грата" за това, че са искали освобождаването на бореца за човешки права Осман Кавала от затвора, каза на пресконференция, че те отстъпили и ще бъдат по-внимателни.

"Нашата цел никога не е да създаваме кризи, а да защитаваме правата, законите, честта и суверенитета на нашата страна", каза Ердоган в телевизионно обръщение след заседание на кабинета.

"С ново изявление, направено от същите посолства, беше направена крачка назад от тази клевета срещу нашата страна и нашата нация. Вярвам, че тези посланици... ще бъдат по-внимателни в изявленията си относно суверенните права на Турция."

Въпреки предизвикателния му тон, коментарите на Ердоган в понеделник бяха значителна промяна към снижаване на напрежението след заплахите, които той отправи през уикенда.

Посланиците, включително на САЩ, призоваха властите миналата седмица да освободят Осман Кавала, задържан от четири години по обвинения във финансиране на протести и участие в опит за преврат. Той отрича обвиненията.

Публичният призив вбеси Анкара, която заяви, че дипломатите от САЩ, Германия, Франция, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Дания и Финландия - се намесват във вътрешните работи на Турция.

Преди Ердоган да свика министрите си в понеделник следобед на заседание, която можеше да потвърди експулсирането и да предизвика най-дълбокия разрив със Запада за 19-те му години на власт, няколко посолства излязоха с кратко изявление.

„Съединените щати отбелязват, че остават в съответствие с член 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, съобщи посолството на САЩ в „Туитър“. Другите посолства публикуваха подобни съобщения или повториха съобщението на САЩ.

В турска версия на американското изявление се казва, че посолството "потвърждава" спазването на конвенцията, което според някои наблюдатели може да се чете, че предполага, че посолствата обещават бъдещо спазване.

„Стратегическата неяснота на изявленията... позволява на поддръжниците на Ердоган да твърдят, че Западът се е предал, докато англоезичната версия създава впечатлението у дома, че Западът е отстоял позициите си“, написа бившият опозиционен парламентарист Айкан Ердемир в „Туитър“

По-късно Държавният департамент на САЩ каза, че изявлението в понеделник в ‚Туитър“ цели „да подчертае, че изявлението, което публикувахме на 18 октомври (за освобождаването на Осман Кавала-бел.ред.), е в съответствие с член 41“, добавяйки, че ще продължи диалога с Турция.

„Ние сме непоколебими в нашия ангажимент за насърчаване на върховенството на закона, за насърчаване на зачитането на правата на човека в световен мащаб“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Администрацията на Байдън търси сътрудничество с Турция по общи приоритети и както с всеки съюзник в НАТО, ние ще продължим да участваме в диалог за разрешаване на всякакви разногласия.

Дипломатически източник каза, че преговорите за план за намаляване на напрежението са водени от мисията на САЩ и турски служители, включително президентския съветник и говорител Ибрахим Калън и външния министър Мевлют Чавушоглу.

Посланиците имаха за цел да подчертаят принципите на Виенската конвенция, като същевременно търсеха насоки от турските служители за това какъв ход може да бъде "удобен" за Ердоган, каза източникът, добавяйки, че се надяват предпазливо изявленията в „Туитър“да помогнат за облекчаване на напрежението, дори ако турското правителство не даде уверения .

Опасения на инвеститорите

В отговор на събитията в понеделник турската лира се повиши, след като по-рано достигна най-ниското си ниво. Тази година тя е загубила почти една четвърт от стойността си.

Кавала, бизнесмен и активист на гражданското общество, е обвинен във финансиране на общонационални протести през 2013 г. и участие в неуспешния опит за преврат през 2016 г. Той е задържан, докато процесът срещу него продължава.

Правозащитни групи казват, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу несъгласните при Ердоган. Кавала каза в петък, че повече няма да присъства в съда, тъй като „справедлив процес е невъзможен“ след последните коментари на Ердоган.

Дипломатическото напрежение засили притесненията на инвеститорите относно турската икономика, след като централната банка, под натиска на Ердоган да подкрепи растежа, неочаквано намали лихвените проценти с 200 пункта миналата седмица, въпреки че инфлацията се повиши до близо 20%.

Председателят на парламента Мустафа Шентоп каза по-рано в понеделник, че конституцията на Турция забранява обсъждането на активни съдебни дела, включително от турски политици в парламента, и че изявлението на посланиците бележи "ясна и неуважителна" намеса.

Европейският съд по правата на човека призова за освобождаването на Кавала преди две години, заявявайки, че не съществува основателно подозрение, че е извършил престъпление и че задържането му е имало за цел да го накара да замълчи.

Daily Sabah: САЩ заяви, че желае да работи с Турция по “общи приоритети”
Администрацията на Байдън желае да си сътрудничи с Турция по „общи приоритети“, заяви Държавният департамент на САЩ в понеделник, след като дипломатическият спор между страните деескалира по-рано през деня, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

„Администрацията на Байдън желае сътрудничество с Турция по общи приоритети и, както с всеки съюзник в НАТО, ние ще продължим да участваме в диалог за разрешаване на всякакви разногласия“, се казва в съобщението.

"Вярваме, че най-добрият път напред е чрез сътрудничество по въпроси от взаимен интерес и знаем, че имаме много въпроси от взаимен интерес с Турция."

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заплаши да експулсира посланиците на Съединените щати и девет други западни държави, след като те излязоха със съвместно изявление за "справедливо и бързо" решение по случая с Осман Кавала.

Президентът обяви в събота, че е наредил да бъдат обявени за персона нон грата десет посланици, след като посолствата на Съединените щати, Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция призоваха за освобождаването на Кавала в съвместно изявление миналата седмица.

Турското външно министерство привика във вторник посланиците на замесените страни, като ги обвини в намеса в турската съдебна система.

След изявлението на Ердоган десетте посолства изразиха ангажимента си да спазват член 41 от Виенската конвенция, който задължава дипломатите да спазват законите и разпоредбите на държавите, в които са командировани.

„Вярваме, че тези посланици, които са изпълнили ангажимента си към член 41 от Виенската конвенция, сега ще бъдат по-внимателни в изявленията си“, каза Ердоган в телевизионно изказване след тричасово заседание на кабинета в Анкара.

Euronews: Турският президент се отказа да гони посланици
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отказа от по-ранната си заплаха за експулсиране на десет чуждестранни посланици - включително седем от Европа - след като те подкрепиха освобождаването на намиращия се в затвора филантроп и борец за човешки права Осман Кавала, предава Euronews.

„Вярваме, че тези посланици, които са изпълнили ангажимента си към член 41 от Виенската конвенция, сега ще бъдат по-внимателни в изявленията си“, каза той в телевизионно изказване след тричасово заседание на кабинета в Анкара.

Десетте посланици призоваха в съвместно изявление миналата седмица за освобождаването на бизнесмена и филантроп Осман Кавала - хвърлен в затвора през 2017 г., въпреки че все още няма осъдителна присъда.

Ердоган каза в събота, че изявлението е „наглост“ и нареди посланиците да бъдат обявени за персона нон грата.

„Дадох инструкцията на нашия външен министър и казах: „Вие незабавно ще се заемете с обявяването за персона нон грата на тези десет посланици“, каза Ердоган пред поддръжниците си по време на митинг в Ескишехир.

„Те ще разпознаят, разберат и познават Турция. В деня, в който не познаят или не разберат Турция, те ще си тръгнат."

Дипломатите, включително посланиците на Франция, Германия, Холандия, Канада, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Нова Зеландия и САЩ, бяха привикани във външното министерство във вторник.

64-годишният Кавала беше оправдан миналата година по обвинения, свързани с общонационалните антиправителствени протести през 2013 г., но решението беше отменено и обединено с обвинения, свързани с опит за преврат през 2016 г.

Международни наблюдатели и правозащитни групи многократно призоваваха за освобождаването на Кавала и кюрдския политик Селахатин Демирташ, който е в затвора от 2016 г. Те казват, че лишаването им от свобода се основава на политически съображения. Анкара отрича твърденията им и настоява за независимост на турските съдилища.

Европейският съд по правата на човека призова Кавала да бъде освободен през 2019 г., заявявайки, че лишаването му от свобода служи, за да со накара да замълчи и не е подкрепено от доказателства за престъпление. Съветът на Европа заяви, че ще започне отново процедура за нарушение на Турция в края на ноември, ако Кавала не бъде освободен.

Европейските правителства осъдиха турската заплаха

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт каза в понеделник, че е взел под внимание изявленията на турския президент "с безпокойство, а също и с неразбиране". Той подчерта, че Берлин все още не е получил никакво "официално съобщение" от Анкара.

Финландският премиер Санна Марин каза пред обществения телевизионен оператор YLE в неделя, че "това е твърда реакция" от Ердоган.

„Това е много жалко положение. Сметнахме за важно решенията на Европейския съд по правата на човека да се зачитат и спазват и затова призовахме за освобождаването на този активист за правата на човека“, каза Марин.

Suddeutsche Zeitung: С изгонване на американския посланик, отношенията между Турция и САЩ ще достигнат дъното
През януари, малко преди встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън, водещият мозъчен тръст на Демократическата партия публикува доклада „Предизвикателства в турско-американските отношения“. Документът на Центъра за американски прогрес описва толкова широк спектър от въпроси, по които Анкара и Вашингтон имат разногласия - от правата на човека до политиката в областта на оръжията и регионалните конфликти - че, разбира се, човек може да се съмнява, че Турция и Съединените щати наистина са съюзници в НАТО, а не от воюващи държави, пише Süddeutsche Zeitung.

Настоящият разрив произтича от нарушение на човешките права: активистът и защитник на човешките права Осман Кавала е зад решетките от четири години, в очакване на съдебен процес. Посланикът на САЩ в Анкара Дейвид Сатърфийлд и девет други западни посланици в съвместно изявление призоваха за освобождаването на Кавала. Както отбелязва вестникът, това „без съмнение е намеса във вътрешните работи на Турция“.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е дал инструкции да обявят десет посланици, включително представителя на САЩ, за персона нон грата. Тази ескалация „извежда конфликта на следващото ниво“. Фактът, че отношенията между Анкара и Вашингтон постепенно достигат дъното обаче е ясен отдавна.

Напрежението съществува още от предшественика на Байдън Доналд Тръмп. Решението на Ердоган да закупи руската зенитно-ракетна система С-400 вместо американския „Пейтриът“ предизвика голямо раздразнение в САЩ. От една страна, това беше „силен политически удар под пояса“ на НАТО. От друга страна, отбранителната индустрия на САЩ пропусна голяма поръчка. Трето, Пентагонът се опасяваше, че чрез интегрирането на системата С-400 в системата за противовъздушна отбрана на НАТО Русия ще може да получи информация за радарния подпис на американски изтребители - това знание, според изданието, може да застраши живота на западните пилоти в случай на конфликт.

Протестите на САЩ обаче се оказаха напразни и Ердоган не спря сделката с Русия. В отговор САЩ наложиха санкции на Анкара и изключиха Турция от програмата за изтребители от пето поколение F-35. Първоначално Анкара щеше да закупи до 100 такива самолета от американската компания Lockheed Martin и вече е платила 1,4 милиарда долара предварително. Сега Ердоган се опитва да получи стари американски изтребители F-16 за тези пари.

Ролята на Анкара в много регионални конфликти в Близкия изток също многократно води до спорове с Вашингтон. Идеите им за това кой трябва да се разглежда като враг и кой като съюзник не винаги съвпадаха. Например кюрдските групировки, които се биеха срещу „Ислямска държава“ в Сирия, от гледна точка на Съединените щати, бяха борци за свобода, а от гледна точка на Турция – терористи.

След президентските избори в САЩ отношенията между двете страни не се подобриха, а напротив: администрацията на Байдън по-често от администрацията на Тръмп критикува ситуацията с правата на човека в Турция. Малко след като встъпи в длъжност през април 2021 г., новият президент на САЩ официално нарече кланетата на арменци в Османската империя по време на Първата световна война геноцид, което разгневи турския му колега.

Турция призна, че арменците християни по това време наистина са били преследвани и често умират. Но, както се казва в Турция, Анкара никога не е извършвала планиран геноцид, а САЩ винаги са избягвали този термин. Фактът, че Байдън го използва за първи път, беше „очевидна провокация“ към Ердоган.

Така, когато случаят с Осман Кавала премина в остра фаза, „резервоарът на добра воля“ и във Вашингтон, и в Анкара беше „практически празен“. Ако Ердоган наистина изгони посланика на САЩ от страната, де факто това ще означава окончателно прекъсване на отношенията, пише Süddeutsche Zeitung.

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Външно политическата линия на Турция и в частност скандала с десетте посланика е оригинално решение на Ердоган в предизборната му кампания
Външно политическата линия на Турция и в частност скандала с десетте посланика е оригинално решение на Ердоган в предизборната му кампания. Това каза бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“. Според него тази сюжетна линия в политиката на Турция е базирана на спадащата подкрепа на Ердоган насочил се към нов президентски мандат. На въпрос как това ще се отрази на отношенията ни с Турция Георги Димов каза:

“Ние трябва да водим балансирана и внимателна политика спрямо съседна Турция. Ако Анкара изпълни поставените условия и критерии, българската позиция е „за“ членство на Турция в ЕС и това е правилната позиция, като тя придава много голяма тежест и легитимност на борбата за човешките права, какъвто е и Осман Кавала от където тръгна скандала“, обясни бившият консул на България в Одрин.

Георги Димов допълни, че , ако наистина президентът Ердоган изгони десетте посланика Турция ще изпадне в международна изолация, защото това е безпрецедентен случай, не само за практиката на Турция, а и в световен мащаб, като обикновено подобни действия се случват по време на войни или на много изострена ситуация. Той обърна внимание, че това е най-високото възможно ниво в международните отношения и няма как да не предизвика отзвук в политиката на засегнатите страни.

Георги Димов обърна внимание и на въпроса за независимостта на турската съдебна система, където има много сериозни въпросителни и критики. И те са принципни, няма как България да не застане зад тях, защото само от принципна гледна точка страната ни може да гради отношенията си с Турция, категоричен беше бившият консул на България в Одрин Георги Димов.

Daily Sabah: Скандалът около Осман Кавала: САЩ и редица други държави увериха, че ще зачитат законите на Турция
На фона на напрежението, което възникна след съвместно изявление на посланиците на 10 страни в Турция с призив за освобождаване на бизнесмена Осман Кавала, САЩ увериха, че ще спазват законите на югоизточната ни съседка, отбелязва вестник Daily Sabah.

В събота президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е инструктирал външния министър Мевлют Чавушоглу да обяви 10-те посланици за персона нон грата.

Посолството на САЩ в Турция обаче заяви: „В отговор на въпроси относно изявлението от 18 октомври, САЩ отбелязват, че поддържат спазването на член 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения“.

От редакцията поясняват, че той обхваща спазването на законите и разпоредбите на приемащата държава от дипломатите и предвижда, че те не трябва да се намесват във вътрешните работи на страната, в която са изпратени.

Канада, Нидерландия и Нова Зеландия изпратиха подобно съобщение, докато Норвегия и Финландия препубликуваха съобщението на американското посолство. Източници от Президентството в Анкара заявиха, че изявленията на посолствата са били приветствани от Ердоган.

Обявяването на дипломат за персона нон грата обикновено означава, че на лицето се забранява да остава в приемащата страна.

Кавала, турски бизнесмен, е в затвора повече от четири години заради предполагаемата му роля в протестите в парка Гези през 2013 г. и последвалите безредици. Миналата седмица посолствата на САЩ, Канада, Франция, Финландия, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция призоваха за освобождаването му чрез съвместно изявление. В отговор външнополитическото ведомство в Анкара привика посланиците на тези страни, като ги обвини в намеса в турската съдебна система.

Принтирай    Оразмери текст   + -