В Судан е в ход военен преврат

25 Октомври 2021 | 13:00 | 0
В Судан е в ход военен преврат
Снимка: Reuters

Военните в Судан арестуваха премиера и повечето министри и заедно с паравоенни милиции блокираха напълно движението в столицата Хартум. Комуникациите са прекъснати. Това се случва след продължило повече от месец напрежение в африканската държава, след като през септември военните не успяха да вземат властта.

„Анадолска агенция“: Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество призоваха за спазване на споразумението за споделяне на властта в Судан
Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) призоваха всички страни в Судан да спазват споразумението за споделяне на властта, очертаващо политическия преход в страната, предава “Анадолската агенция“.

Суданските военни в понеделник арестуваха премиера Абдула Хамдок и министри в преходното правителство.

Министерството на информацията каза, че Хамдок е бил арестуван от военните, след като е отказал да подкрепи действията им, които той описва като "преврат".

В „Туитър“ базираната в Кайро Арабска лига изрази дълбока загриженост относно събитията в Судан и призова всички страни да спазват изцяло Конституционната декларация, подписана през август 2019 г.

„Важно е да се спазват всички решения и споразумения, които бяха договорени по отношение на преходния период до провеждането на избори“, каза генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул-Гейт.

Той подчерта необходимостта от „въздържане от предприемане на каквито и да било мерки, които биха могли да нарушат преходния период или да разклатят стабилността в Судан“.

Междувременно ОИС призова всички в Судан да се "ангажират с конституционния документ относно преходния период".

„Диалогът е начинът за преодоляване на различията, за да се даде приоритет на върховния интерес на суданския народ и да се постигнат неговите стремежи за сигурност, стабилност, развитие и просперитет“, добави в изявлението генералният секретар на ОИС Юсеф Ал-Отаймин.

Напрежението в Судан между военните и цивилните политици ескалира след неуспешния опит за преврат миналия месец.

До момента Судан се администрира от Суверенен съвет от военни и цивилни служители, който наблюдава преходния период до изборите, насрочени за 2023 г., като част от нестабилно споразумение за споделяне на властта между военните и коалицията на Силите за свобода и промяна.


ТАСС: Лидерът на Судан въведе извънредно положение и разпусна Суверенния съвет и правителството
Армейски генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, председател на управляващия Суверенен съвет в Судан, обяви разпускането както на тази управляваща структура, така и на правителството. Той произнесе обръщение към нацията няколко часа след ареста на премиера Абдула Хамдок и редица високопоставени служители, както и лидери на политически партии, предава TACC.

Генералът обяви суспендирането на редица членове от конституционната декларация, която беше подписана през 2019 г. от представители на военните и гражданските сили, за да стане законодателна основа за тригодишен преходен период.

Освен това Ал-Бурхан обеща на суданците провеждане на парламентарни избори и създаване на ново независимо правителство.

Главата на Судан нарече случващото се в страната "реакция на армията на младежката революция".

Лидерът на Судан обяви извънредно положение в няколко части на страната.

Al Arabiya: Най-малко 12 души са ранени при сблъсъците в Судан
Най-малко 12 души са получили огнестрелни наранявания при сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност в Хартум. Това съобщи Комитетът на суданските лекари, цитиран от базираната в Дубай телевизия Al Arabiya.

В момента има сблъсъци и безредици в различни части на столицата на Судан, демонстрантите се опитват да пробият множество кордони на силите за сигурност.

Reuters: Премиерът и повечето членове на правителството в Судан са задържани
Войници арестуваха премиера и повечето от членовете на кабинета на Судан и голям брой лидери на проправителствени партии в понеделник при военен преврат, заявиха три политически източника, цитирани от Reuters.

Премиерът Абдала Хамдок е бил задържан и преместен на неразкрито място, след като отказа да направи изявление в подкрепа на преврата, съобщи министерството на информацията.

Обединените военни сили, държащи Хамдок под домашен арест, го притискаха да направи изявление в тяхна подкрепа, се казва в съобщението.

Судан е в криза, след като неуспешният опит за преврат миналия месец разпали размяна на горчиви обвинения между военни и цивилни групи, които трябваше да си поделят властта след свалянето на бившия лидер Омар ал Башир през 2019 г.

Башир беше свален и арестуван след месеци на улични протести. Политическият преход, постигнат след оттеглянето му от власт, в резултат на който Судан излезе от изолацията си след три десетилетия на управление на Башир, трябваше да доведе до избори до края на 2023 г.

Военните предизвикаха вълнения в Източен Судан и използваха кризата, за да осъществят преврат срещу правителството на Хамдок, каза директорът на офиса му пред телевизионния канал Аl Аrabiya.

Превратът бе извършен въпреки споразумението, което Хамдок постигна с ръководителя на управляващия съвет Абдел Фатах ал-Бурхан в присъствието на специалния пратеник на САЩ Джефри Фелтман, добави базирания в Дубай канал.

Министерството на информацията каза, че военните сили са арестували и цивилни членове на Суверенния съвет и членове на правителството.

В изявление, изпратено до Reuters, министерството призова суданците „да блокират опита на военните да блокират демократичния преход“. „Ние издигаме гласа си силно, за да отхвърлим този опит за преврат“, се казва в него.

Очевидец на Reuters е видял съвместни сили на военните и мощните паравоенни групировки, разположени по улиците на столицата Хартум.

През следващите месеци военните трябваше да предадат ръководството на съвместния Суверенен съвет на цивилна фигура.

Но времето на предаването на властта не беше ясно фиксирано, тъй като преходните власти се опитваха да продължат напред по ключови въпроси, включително дали да предадат Башир на Международния наказателен съд.

Фелтман, който беше на посещение в Судан в събота и неделя, каза, че Съединените щати са дълбоко разтревожени от съобщенията за преврат срещу преходното правителство в Судан.

В официалната страница в „Туитър“ на Бюрото по африканските въпроси на Държавния департамент Фелтман предупреди, че военен преврат ще противоречи на Конституционната декларация на Судан и ще изложи на риск помощта на САЩ.

Организацията на обединените нации заяви, че е дълбоко загрижена за съобщенията за преврат и опитите да се подкопае политическият преход в Судан, каза Фолкер Пертес, специален представител на генералния секретар на ООН за страната.

Летището в Хартум е затворено и международните полети са преустановени, според базирания в Дубай телевизионен канал Аl-Arabiya.

ТАСС: Столицата на Судан е напълно блокирана
Суданската столица Хартум е напълно блокирана от армията в понеделник сутринта. Според телевизионния канал Asharq всички входове на града са затворени, мостовете и централните улици са блокирани. Движението на автомобили е напълно спряно, предава TACC.

Освен това военните са обградили столичното летище, прекратявайки достъпа до него. Междувременно, според телевизионния канал Al Arabiya, големите авиокомпании са спрели полетите си до Хартум още преди два дни.

Междувременно има информация, че по улиците са започнали да излизат хора, които са се отзовали на призивите на цивилните сили „да се противопоставят на опитите на военните да узурпират властта в страната“.

The Guardian: Нарастват опасенията за военен преврат в Судан
Судански служители казват, че военните сили са задържали най-малко петима висши държавни служители, а основната продемократична политическа група призова хората да излязат на улицата, за да се противопоставят на очевиден нов военен преврат, пише британското издание The Guardian.

В страната са прекъснати телефонните комуникации и интернета. Арестите идват след седмици на нарастващо напрежение между цивилните и военни лидери на Судан. Неуспешният опит за преврат през септември разцепи страната, изправяйки по-консервативните ислямисти, които искат военно правителство, срещу онези, които свалиха автократичния бивш владетел Омар ал Башир след масови протести. През последните дни и двата лагера излязоха на улицата на демонстрации.

Служителите казаха, че сред задържаните са министърът на индустрията Ибрахим ал Шейх, министърът на информацията Хамза Балул, членът на управляващия Суверенен съвет Мохамед ал Фики Сулиман и Фейсал Мохамед Салех, медиен съветник на премиера Абдала Хамдок, който пък се намира под домашен арест според други информации.

Айман Халид, губернатор на щата, в който се намира столицата Хартум, също беше арестуван, според официалната страница на офиса му във „Фейсбук“.

Арестите станаха, след като специалният пратеник на САЩ за Африканския рог Джефри Фелтман се срещна с суданските военни и цивилни лидери през уикенда в усилията за разрешаване на нарастващия спор.

ТАСС: Военните поставиха премиера на Судан под домашен арест
Четирима министри и високопоставени служители от щата Хартум бяха арестувани в Судан. Това съобщи в понеделник телевизионен канал Al Hadath. Армията блокира всички входове на столицата на страната Хартум и блокира мостовете, а премиерът е поставен под домашен арест, предава TACC.

Отбелязва се, че сред задържаните са министрите на съобщенията, информацията, финансите и индустрията. Задържани бяха и губернаторът на Хартум и един от представителите на управляващия Суверен съвет в страната. Арестите продължават.

Суданският премиер Абдула Хамдoк беше поставен под домашен арест от армията. По-рано къщата на премиера беше обградена от военните.

Поддръжниците на основното опозиционно движение „Сили за свобода и промяна“ вече призоваха хората да излязат на улиците и да се противопоставят на „опитите на военните да узурпират властта“.

Според телевизионния канал Al Arabiya мобилните комуникации и интернетът са напълно прекъснати в Хартум. Също така няма стационарна телефонна връзка.

В близко бъдеще се очаква изявление на ръководителя на Суверенния съвет на страната Абдел Фатах ал Бурхан. Масовите арести започнаха в столицата след срещата на Ал Бурхан с премиера Абдула Хамдoк.

Принтирай    Оразмери текст   + -