Източна Европа е тежко засегната от коронавируса

24 Октомври 2021 | 13:48 | 0
Източна Европа е тежко засегната от коронавируса
Снимка: pixabay

Броят на заразените с коронавирус, регистрирани досега в Източна Европа, надхвърли 20 милиона в неделя, като регионът се бори с най-сериозната вълна от началото на пандемията и усилията за ваксинация изостават.

Държавите в региона имат най-ниските нива на ваксинация в Европа, като по-малко от половината от населението е получило поне една доза


DPA: Германия добави България и Хърватия в списъка с високорискови страни заради Covid-19
България и Хърватия ще станат част от групата на държавите от ЕС, обявени за високорискови заради Covid-19 в неделя, реши германското правителство, предава DPA, позовавайки се на информация от Института по заразни болести „Робърт Кох“.

Всеки, който не е бил напълно ваксиниран или прекарал Covid-19 и който влезе на германска територия от зона с висок риск, трябва да бъде поставен под карантина за десет дни. Карантинният период може да бъде съкратен до пет дни след отрицателен тест за коронавирус. Досега само Румъния, Литва и Словения бяха страните от Европейския съюз, за който се прилага това правило.

Около 70 държави са включени изцяло или частично в списъка на високорисковите зони на Института „Робърт Кох“. Освен България и Хърватия, в неделя в списъка са добавени Камерун, Сингапур и Република Конго, като Кения, Косово, Ирак и Хондурас са премахнати.

Държавите се определят на само по броя на заразените. Другите критерии са скоростта на разпространение на вируса, степента на натоварване на здравната система или липсата на данни за състоянието на ситуацията с коронавируса.

Reuters: Коронавирусът засегна тежко Източна Европа
Броят на заразените с коронавирус, регистрирани досега в Източна Европа, надхвърли 20 милиона в неделя, според данни на Reuters, като регионът се бори с най-сериозната вълна от началото на пандемията и усилията за ваксинация изостават.

Държавите в региона имат най-ниските нива на ваксинация в Европа, като по-малко от половината от населението е получило поне една доза.

Унгария е начело с нивата на ваксиниране в региона, като 62% от населението й е получило поне една ваксина, докато Украйна е ваксинирала едва 19% от жителите си с една доза, според Our World in Data.

Новите инфекции в региона непрекъснато нарастват и сега те са средно над 83 700 нови случая на ден, най-високото ниво от ноември миналата година, показват данните на Reuters до петък. Въпреки че представлява едва 4% от световното население, на Източна Европа се падат около 20% от всички нови случаи, съобщени в световен мащаб.

Според анализ на Reuters, три от първите пет страни с най-много смъртни случаи в света са в Източна Европа - Русия, Украйна и Румъния.

Тъй като вълната от инфекции се засилва, много хора в Източна Европа се разкъсват между предизвикателството и съжалението, че не са били ваксинирани.

Стотици протестираха в София и други градове срещу задължителните сертификати, които влязоха в сила в четвъртък, ограничавайки достъпа до много закрити обществени места на ваксинираните.

Проучване на Европейската комисия, Евробарометър, показа, че поне един човек на всеки три в повечето страни на изток на Европейския съюз не се доверява на здравната система, при средно 18% за блока.

Повече от 40% от всички нови случаи, съобщени в Източна Европа, са в Русия, като 120 души дават положителна проба на всеки пет минути, според анализ на Reuters. Здравната система на страната работи под голямо напрежение, каза в сряда министърът на здравеопазването Михаил Мурашко. Нацията в петък отчете рекордни смъртни случаи от COVID за четвърти пореден ден. Досега Русия е ваксинирала около 36% от населението си с една ваксина.

Москва, най-многолюдният град и столица на страната, следващата седмица ще затвори всички предприятия, с изключение на важни магазини като супермаркети и аптеки, за да спре разпространението на болестта.

Словакия отчете 3480 нови случая на Covid-19 на 19 октомври, което е най-високият дневен брой от март, показват данните на здравното министерство в сряда. Страната има един от най-ниските нива на ваксинация в ЕС, като малко над половината от пълнолетното население е напълно ваксинирани в страната с 5,5 милиона жители. Това допринесе за по-бързото нарастване на инфекциите, отколкото в някои съседни страни.

В Румъния болниците са претоварени до крайна точка, като леглата за спешна помощ са напълно заети в цялата страна. Моргите също работят с пълен капацитет. Страната отчете рекорден брой ежедневни смъртни случаи и инфекции от коронавирус във вторник. Вирусът убива средно по един човек на всеки пет минути този месец в страна, където процентът на ваксинация е нисък.

Украйна регистрира рекорден дневен максимум на нови коронавирусни инфекции и свързаните с тях смъртни случаи за втори пореден ден в петък. Киев удължи извънредното положение, което позволява на властите да налагат ограничения до края на годината, за да овладеят инфекциите.
***

„Известия”: В Русия бяха установени 35 660 случая на коронавирусна инфекция за последните 24 часа
През изминалото денонощие в Русия са регистрирани 35 660 нови случая на заразяване с коронавирус. Това съобщиха от Оперативния щаб за борба с разпространението на Covid-19, цитирани от руския вестник “Известия“.

Най-голям брой нови случаи на Covid-19през последните 24 часа са регистрирани в Москва (5279), Санкт Петербург (3297) и Московска област (3030).

Броят на починалите от инфекция през последното денонощие е 1072, 22 784 души са oздравели.

До момента в Русия са открити общо 8 241 643 случая на коронавирус в 85 региона. През целия период са регистрирани 230 600 смъртни случая, 7 165 921 души са се възстановили.

На 22 октомври вицепремиерът на Руската федерация Татяна Голикова заяви, че ситуацията с коронавируса се е влошила в 14 региона на Русия през последната седмица.

В същия ден прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отбеляза, че процентът на ваксинации срещу коронавирус в страната е по -нисък, отколкото в европейските държави.

Според него това се дължи на ниското съзнание на руснаците. В същото време страната има натрупан богат опит в изграждането на производствен потенциал за лични предпазни средства.

В същото време „Роспотребнадзор“ потвърди, че са открити изолирани случаи на нов вариант на коронавирус AY.4.2 сред проби от Московска област.

На 21 октомври докторът на медицинските науки, професор, президент на Международната асоциация на специалистите в областта на инфекциозните болести Ирина Шестакова каза в интервю за „Известия“, че 98% от инфекциите с коронавирус в Русия се падат на щама Делта. В същото време тя подчерта, че е твърде рано да се каже, че нарастването на заболеваемостта от Covid-19 е свързано с появата на нов щам.

На 20 октомври руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждане на неработни дни в страната от 30 октомври до 7 ноември със запазване на заплатите. В същото време регионите могат при необходимост да въведат неработни дни от 23 октомври и да ги удължат след 7 ноември.

„360 степени“ (РСМ): Румъния въвежда ограничения заради разпространението на коронавируса
Румъния има втория най-нисък процент на имунизация срещу коронавирус в Европейския съюз, с рекорден брой смъртни случаи от коронавирус и рекорден брой нови инфекции през последните седмици, които доведоха здравната система на страната до ръба на издръжливостта, пише македонското електронно издание “360 степени“.

Румънското правителство ще въведе отново вечерен полицейски час, както и задължителни здравни сертификати за влизане в повечето обществени места от понеделник.

В допълнение към тези мерки беше взето решение за обявяване на двуседмична ваканция в училищата, за да се спре нарастването на броя на новозаразените с коронавирус, но и да се намали броят на смъртните случаи сред пациентите с Covid-19.

Мерките вече са в сила в някои региони на страната и правителството на Румъния ще ги въведе в цялата страна в понеделник.

Принтирай    Оразмери текст   + -