Поредно заседание на българо-македонската историческа комисия

22 Октомври 2021 | 15:53 | 0
Поредно заседание на българо-македонската историческа комисия
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

В четвъртък и петък се провежда 15-то заседание на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между България и РСМ. Още от думите на министъра на външните работи на РСМ, стана ясно, че отново няма напредък, а един от членовете на Комисията от македонска страна подаде оставка и заяви, че от македонското външно министерство е бил оказан натиск върху членовете на комисията от македонска страна по въпроси, свързани с цар Самуил.

„ТВ 21“ (РСМ): Няма резултат от 15-тото заседание на Съвместната историческа комисия
Историците от България и Република Северна Македония (РСМ) днес и вчера обсъдиха няколко въпроса в рамките на 15 -тото редовно заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония и, която поради пандемията на коронавирус се проведе онлайн. Както съобщиха за Македонската информационна агенция (МИА) от македонска страна в Комисията, на заседанието „не са приети решения и препоръки поради изключващия подход на колегите от София и настояването им да наложат своя поглед върху миналото.“ Това съобщи скопският телевизионен канал "ТВ 21“.

Това беше четвъртото заседание от планираните за тази година пет на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, на което, както информират от македонската страна на комисията, са били обсъдени няколко важни за работата на комисията въпроси. .

„В първия ден на дискусията членовете на Комисията обмениха няколко предложения-идеи за препоръки за учебници по история, които да подобрят историческото образование в двете страни. Както и досега, предложенията от македонска страна се базираха на съвременни разбирания за историческо образование, подкрепяни от ЮНЕСКО и Съвета на Европа, които зачитат различните възгледи и интерпретации на миналото. След изчерпателна дискусия, вторият ден показа, че и двете страни все още са далеч от решение, което да доведе до подобряване на образователния процес и постигане на обща цел – изграждане на добросъседски отношения и приятелство, в които миналото и различните интерпретации на историята няма да бъдат препятствие, заявиха за МИА от македонската страна.

През втория ден, съобщиха за МИА от македонска страна на комисията, членовете на комисията обсъдиха възможността личността на Гоце Делчев да бъде отпразнувана съвместно от двете страни.

"Що се отнася до въпроса за учебниците по история, дискусията за Гоце Делчев показва различния подход и разбиране на историята и нейната роля в двете страни", каза македонският екип на Комисията пред МИА.

Заседанието на Смесената комисия се проведе по време на изборния период и в двете държави – в РСМ приключи първия тур на местните избори и се провежда кампанията преди втория тур, а в България тече кампания за президентските и предсрочните парламентарни избори, насрочени за 14 ноември.

На предишното 14-то заседание, проведено на 10 и 11 юни, македонският екип в Комисията оцени, че са имали най-трудните разговори досега.

Проф. Ангел Димитров: Няма напредък в комисията със Северна Македония, не могат да допуснат мисълта за обща история
Няма напредък в комисията със Северна Македония, не могат да допуснат мисълта за обща история, отказват съвместни чествания . Това каза по време на брифинг проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„От близо две години не можем да говорим за постигнати резултати. 15-ата поредна среща подсказваше, че можем да направим нещо. Надявахме се, че колегите ни са променили нещо в нагласата си. Направихме някои няма да ги нарека отстъпки, съобразяване с обстоятелствата, но направихме така във формулировките на проблемите, че да бъдат възможни за постигане на съгласие“, коментира проф. Димитров.

„Желанието ни да се излезе от тази задънена улица декларативно се споделя от тях. Но вероятно утре ще излязат в Скопие колко са били готови да се постигне движение напред, това е най-големият проблем, че публично се изговарят неща, които реално нямат общо с работата в съвместната комисията. Нашите колеги просто не могат да допуснат мисълта за обща история и това, което е заложено в Договора за приятелство и добросъседство. Индикатор за тази нагласа е, че отказват да даваме предложения за съвместни чествания“, допълни той.

Проф. Ангел Димитров даде пример с това, че тази година има кръгла годишнина от издаването на сборника на братя Миладинови. „Те проявяват пълно нежелание да се направи някакво съвместно честване на тези две забележителни личности. Интересно е, че дори кръглата годишнина от рождението на Гоце Делчев, която е следващата година, отново предизвиква у тях нежелание да бъде предложена за съвместно честване", каза още той.

„Почти до днес на обед сме работили по формулировка на един текст за цар Самуил, за края на първото българско царство, за наследниците му, за богомилството. Направихме усилие за постигане на някакво съгласие в текстовете, но отново беше отказано. Малко трудно ще излезем от X-XI век. Поне за момента не виждам някакво желание от колегите ни да напуснат собствената интерпретация за това историческо време ", поясни проф. Димитров.

„Очакването ни е да започнем взаимно да уважаваме научните исторически критерии, принципи и стандарти“, уточни той.
Проф. Димитров съобщи, че другата тема, която са обсъждали на заседанието е бил съвместен текст за Гоце Делчев. „Станахме свидетели на опит да се постави под съмнение вече постигнато съгласие по въвеждащата част. Нашите колеги показаха, че се страхуват от представянето на нещо биографично, свързано с Гоце Делчев, като се опитват да пренесат цялото отношение от съвременността към миналото. Те изобщо искат да пренебрегнат, че биографичното е житейската основа при формирането на една личност, траен символ за връзката с миналото", посочи той.

„За съжаление опитите ни да постигнем развитие и стъпка напред отново застанаха пред една стена, имитацията на сериозна дейност“, коментира той.

По думите му вероятно върху македонските историци има политически натиск предвид изборната ситуация в РСМ.
Според него може да бъде взето решение на политическо ниво между двете страни за общо честване. Той поясни, че е важно такива чествания да създават близост, а не да работят за циментиране на различията.


MakPress (РСМ): Официална позиция на правителството на РСМ по повод оставката на Ванчо Георгиев
В нито един момент правителството не се е намесвало, нито е имало политическо влияние в работата на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на Северна Македония и България. Напротив, тя винаги е подкрепяла тяхната работа, като учени, които сами, съвместно и двете страни, са установили техните принципи на работа, заяви правителството на Република Северна Македония (РСМ) в официална позиция, цитирана от MakPress.

Категорично отхвърляме всякаква инсинуация, че е имало каквото и да е влияние върху решението на проф. Ванчо Георгиев да прекрати ангажимента си като член на Комисията от страна на правителството или някоя от неговите институции.

Изхождайки от принципа на пълната независимост и свобода в работата на Комисията, всеки член на нашата част от Комисията има право да вземе решение относно по-нататъшното си участие.

В случая с професор Ванчо Георгиев информираме обществеността, че само преди седмица професор Георгиев доброволно е подписал споразумение за продължаване на ангажимента си като член на Комисията.

Считаме, че с избрания тон, инсинуации и време за разпространение на неистини, професор Ванчо Георгиев си е позволил да компрометира собствената си научна почтеност и да пуска политически послания, които нямат нищо общо с реалността и работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия на Северна Македония и България.

С това изявление изтъкваме тези неоспорими факти, уважаваме решението му и му благодарим за досегашния му ангажимент.

“МКД” (РСМ): Християн Мицковски призова членовете на съвместната комисия с България да подадат оставка
След оставката на члена на македонската част от смесената комисия по исторически въпроси д-р Ванчо Георгиев и обяснението му за намеса на висш служител на Министерството на външните работи, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски призова и останалите членове на комисията да подадат оставка, а междувременно да внимават какво договарят с българските историци и какво подписват, за да не бъдат записани в тъмната страна на македонската история, цитира думите му скопското електронно издание ”МКД”.

„Шокиран съм, ако наистина е вярно, че някой между двата изборни тура решава да продаде част от македонската идентичност и да продаде Македония и за сметка на това да оцелее политически. Веднага призовавам тези политици да подадат оставки, както и останалите членове на комисията която преговаря, т. нар. историческа комисия, да тръгнат по стъпките на професор Ванчо Георгиев и да подадат оставка. Трябва да се знае, че слугуването на тези, които продават Македония, ще бъде записано на тъмната страница на македонската история.

Имаме ясна декларация, приета от Събранието и очаквам те да се придържат към резолюцията на парламента. „Очаквам личните и бизнес интереси да бъдат загърбени и призовавам членовете на тази комисия за трезвост и патриотични чувства и да внимават какво преговарят и какво подписват, като се има предвид, че това са чувствителни моменти за македонския народ.“, каза Мицковски в Битоля след новината, че д-р Ванчо Георгиев подаде оставка в македонската част на Смесената експертна комисия по историческите и образователните въпроси между С. Македония и България.


„ТВ 21“ (РСМ): Официална реакция на Комисията по историческите и образователните въпроси във връзка с оставката на неин член
>Македонската част от Мултидисциплинарната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Република Северна Македония (РСМ) и България реагира по повод съобщението на члена на комисията проф. Д-р Ванчо Георгиев, за оставката му.

Скопският телевизионен канал “ТВ 21“, представя дословно изявлението на комисията:

„Относно прессъобщението на уважаемия ни колега Ванчо Георгиев за неговата оставка от Комисията, бихме искали да подчертаем следното. През последните три години с колегата д-р Георгиев работихме заедно и всеотдайно в Комисията и донесохме добри решения, които смятаме, че помагат за разрешаването на спора между двете страни, запазвайки националните интереси на македонската държава, македонците и други етнически общности и затова сме изключително изненадани от твърденията в изявлението му.

В същото време искаме да подчертаем, че научните принципи в работата на Комисията са били, са и ще останат непроменени и че няма основание да се твърди, че има нов принцип на работа, нито политически натиск от страна на МВнР, правителство или политически партии.

Също така вчерашните и днешните разменени предложения-идеи не се отклоняват по нищо и не се различават от разменените до момента предложения и подхода, който е хармонизиран от всички членове на македонската част на Комисията от самото й начало и нищо не ги нарушава по някакъв начин или, от друга страна, не са в противоречие с македонската идентичност, националните интереси и червените линии, очертани в парламента (на РСМ) и са споменати в изявлението на колегата Георгиев."


Проф. Драги Георгиев: Един член на комисията подаде оставка, продължаваме с работата
Председателят на македонския експертен екип в съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси професор Драги Георгиев потвърди в изявление пред Македонската информационна агенция (МИА) , че член на комисията е подал оставка, цитира думите му скопският телевизионен канал “ТВ 21".

„Член на комисията подаде устна оставка днес, но тя (комисията-бел.ред.) продължава да работи,“ каза накратко Георгиев пред МИА, без да дава повече подробности за оставката.

По-рано някои медии съобщиха, че членът на комисията професор Ванчо Георгиев е подал оставка заради, както твърди, "опити за политическо влияние върху работата на комисията от висш служител на МВнР".

Както част от медиите съобщиха, в писменото му изявление причините за оставката му са, както той посочва, „двойното ръководство в македонската част на Комисията и отклонение от установените принципи за консенсусно вземане на решения, промени в учебника по история без негово съгласие, отклонение от зададените червени линии от останалите членове на Комисията, в ущърб на националните интереси (на РСМ-бел.ред.) ".

Комисията обяви, че скоро ще излезе с изявление пред обществеността, което ще даде повече подробности за оставката на Георгиев.

Външният министър Буяр Османи, в рамките на на пресконференция, на въпрос за оставката на члена на Комисията, каза, че Министерството на външните работи никога не е оказвало натиск върху съдържанието на разговорите и решенията, взети от членовете на Комисията по исторически и образователни въпроси с България. Той подчерта, че най -важното за него е Комисията да продължи работата си и че Министерството на външните работи ще продължи да подкрепя логистично този процес и той повтори, че нито се е намесил, нито си позволява да се намесва в съдържанието и решенията, взети от историците. За Османи, както той каза, фактът, че няма напредък на срещата, е по -тревожен, "отколкото дали един член се е оттеглил по различни причини".

Буяр Османи: МВнР никога не е оказвало натиск върху решенията на историческата комисия
„Министерството на външните работи никога (на Република Северна Македония (РСМ)) не е оказвало натиск върху съдържанието на разговорите и решенията, взети от членовете на Историко-образователната комисия с Република България. Първият ден от срещата се проведе вчера. Надявам се, че днес ще има напредък, членовете на Комисията имат право да подадат оставка или да останат, а преди имаше няколко членове, които се оттеглиха по различни причини, но този процес продължава и насърчавам членовете на Комисията да се опитат да намерят решение да продължите напред в договарянето.“

Това заяви външният министър на РСМ Буяр Османи, цитиран от скопския телевизионен канал “Сител“, в отговор на журналистически въпрос, че член на Комисията е подал оставка, поради, както съобщиха някои медии, цитирайки писменото му изявление, „опити за оказване на политическо влияние върху работата на Комисията от на висш служител на Министерството на външните работи ".

„Министерството на външните работи е координатор, т.е. ръководи този процес на разговори с Република България и е компетентната институция за изпълнение на Споразумението от 2017 г. По отношение на работата на Историко-просветната комисия, МВнР логистично подпомага Комисията и затова заседанието се провежда тук в Министерството, ресурсите са осигурени от Министерството, Комисията има подписано споразумение с Министерството и от това произлизат отношенията на Министерството с Комисията, но никога по отношение на съдържанието, обхвата на работа на самата комисия, каза Османи.

Той допълни, че министерството ще участва в предоставянето на формуляра и логистичната подкрепа на работата на Комисията.

„Надявам се днес да има напредък, разбира се членовете на Комисията имат право да подадат оставка или да останат, като и преди имаше няколко членове, които се оттеглиха по различни причини, но този процес продължава. Насърчавам членовете на Комисията да се опитат да намерят решение за напредък в преговорите за общите текстове за съвместно честване, но и за препоръките за учебниците. Доколкото знам, вчера темата беше Самуил, чийто текст вече беше договорен преди година, но въпросът беше как този текст и дали този текст трябва да бъде препоръчан като насока за учебниците. Така бе говорено по проблем, който вече беше решен миналата година. По отношение на общия наратив нямаше нищо ново като тема, така че не може да има нужда от политически натиск или причина за политизиране на Комисията в сегашния предизборен контекст,“ каза Османи.

За това дали Комисията продължава да работи днес, Османи отговори утвърдително, като срещата е в ход.

„Нямам информация какво се случва там в момента. Бих искал обаче да кажа, че Комисията трябва да продължи да работи, независимо дали един член подава оставка или не. Ето защо Комисията има седем члена, навремето имаше и оттегляне, имаше отстраняване на един член, ако си спомняте преди няколко месеца от мен. Това е процес, в който правителството решава кои ще бъдат членове. Ще видя какво е обяснението на члена, ще видя какво е обяснението на представителите на Министерството, които бяха там. За мен е много важно този процес да продължи и да има конкретни резултати в работата му,“ бе категоричен Османи.

За съжаление, добави министърът, вчера не се разбраха за нищо и това „много повече ме притеснява от това дали един член се е оттеглил по някакви причини“.

„Най-важното е, че нямаше напредък и вчера нямаше съгласие по каквато и да е препоръка по отношение на учебниците. И днес няма напредък. На няколко срещи пред вас изразих загрижеността си относно хода на работата на Комисията и от двете страни. Нямаме обаче други инструменти за прилагане на споразумението, освен продължаване на работата на Комисията,“ каза Османи.

Той посочи, че ще разгледат последния случай, защото това се е случило точно преди пресконференцията и че той не разполага с цялата информация. За него най-важното е Комисията да продължи работата си и Министерството на външните работи да продължи логистично да подпомага този процес и, повтори той, нито се намесва, нито ще си позволи да се намесва в съдържанието и решенията, взети от историците.

„Но че ще насърча динамиката, че съм разочарован, че не приеха срещата да се проведе с физическо присъствие, а онлайн - да, разочарован съм и смятам да взема мерки в тази област. Но никога няма да позволя на себе си или на някой от министерството да се намесвам в съдържанието, в посока на професионалните насоки, които имат историците. Ще реагирам винаги, когато видя опортюнизъм, когато видя липса на ентусиазъм за продължаване на този процес, ще реагирам тук, защото смятам, че имаме отговорност към гражданите“, каза Османи на пресконференция.
„Канал 5“ (РСМ): Македонски професор подаде оставка от българо-македонската историческа комисия
Ексклузивно за скопския телевизионен ”Канал 5" професор Ванчо Георгиев посочва, че комисията е била подложена на силен политически натиск от ръководството на Министерството на външните работи и че без негово съгласие е била приета промяна в учебника по история в раздела за цар Самуил.

Представяме мотивите му без редакторска намесаВоден от професионална почтеност и лични принципи, уведомявам македонската общественост, че от днес, 22.10.2021 г., напускам работата на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република Македония и Република България. Решението е мотивирано от следните обстоятелства:

1. Напоследък има открити опити за политическо влияние върху работата на Комисията, чиято кулминация бе през първия работен ден (21 октомври 2021 г.) на XV редовно заседание чрез пряка намеса в професионалната работа от страна на висш служител в Министерство на външните работи (на РСМ-бел.прев.);

2. При тези обстоятелства под влиянието на двойното ръководство в македонската част на Комисията бе направено отклонение от установените принципи за консенсусно вземане на решения по всички въпроси; при което споразумението, постигнато на координационната среща на 20.10.2021 г., не беше спазено;

3. Подчертавам, че изготвените и разменени, приети и разменени вчера проекти-идеи от македонската част на Комисията за препоръки за учебници за VII клас в македонските учебници са без мое съгласие;

4. Мненията, демонстрирани на последното заседание от останалите членове на македонската част на Комисията, не само противоречат на приетата на 29 юли 2021 г. резолюция на македонския парламент, която установява червените линии в преговорите между Република (Северна) Македония (РСМ) и Република България., но и на македонските национални интереси;

5. Насърчавам членовете на Комисията, които от време на време споделят подобни виждания и ценности с мен, да не „огъват гръбнака“.

Принтирай    Оразмери текст   + -