Двудневни срещи на върха на ЕС и НАТО в Брюксел

21 Октомври 2021 | 10:22 | 0
Двудневни срещи на върха на ЕС и НАТО в Брюксел
Снимка: АФП

В Брюксел днес започват две отделни срещи на върха – на държавните и правителствени лидери на страните-членки на Европейския съюз, и на министрите на отбраната на партньорите от НАТО, които ще продължат до 22 октомври.
Енергийната криза, обхванала Европа, ще бъде основната тема на планираната двудневна среща на върха на лидерите на 27-те държави от Европейския съюз, която започва днес в Брюксел. Държавните и правителствените ръководители на страните-членки на Общността ще проведат стратегическа дискусия за ситуацията с покачването на цените на природния газ и ще обсъдят Русия в нейния контекст.
Пандемията ще се превърне в друга централна тема на срещата на върха. Лидерите на Общността ще обсъдят свързани с нея въпроси като ваксинация, настоящи ограничителни мерки и икономическо възстановяване.
Освен това дневният ред на срещата включва ситуацията с върховенството на закона в Полша, чийто Конституционен съд счита примата на европейското право пред националното за незаконосъобразна.
И накрая, лидерите на 27-те държави ще обсъдят миграционните въпроси, по-специално ситуацията по границите с Беларус, чиито власти, според Брюксел, участват в организирането на незаконното прехвърляне на мигранти към Блока.
На свой ред на срещата в Брюксел министрите на страните-членки на НАТО планират да одобрят нов план за противодействие на предполагаема възможна атака от Русия в няколко посоки едновременно. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви на пресконференция сряда, че ще бъдат разгледани възможните последици от закриването на мисиите на Русия и НАТО в Брюксел и Москва и въпросите за военното сдържане на Руската федерация. Освен това ще бъда направена оценка на руския ракетен и ядрен потенциал. Министрите на отбраната от НАТО ще изучат също получените уроци от Алианса в Афганистан.


Reuters: Министрите на отбраната на НАТО съгласуват нов план за противодействие на Русия
На среща в Брюксел министрите на страните-членки на НАТО планират да одобрят нов план за противодействие на предполагаема възможна атака от Русия в няколко посоки едновременно, съобщава Reuters, позовавайки се на източници сред официални лица.
„Министрите на отбраната на НАТО възнамеряват в четвъртък да се споразумеят за нов всеобхватен план за защита срещу всяка потенциална атака на множество фронтове“, подчертава агенцията. В статията се посочва, че НАТО „все още е решено да съдържа Москва“, въпреки факта, че сега Алиансът обръща повече внимание на Китай и заплахите, произтичащи от Поднебесната империя.
Агенцията отбелязва, че планът предвижда възможност за „всяко едновременно нападение в регионите на Балтийско и Черно море“, включително с потенциално използване на ядрени и кибероръжия, както и космически системи – дори и такова да не се случи.
„Ако има такъв голям конфликт, той ще изисква действия в цялата зона на операции“, цитира агенцията думите на източник. „Различни събития могат да се случат едновременно, което изисква цялостна подготовка“, добави той.
Министрите на отбраната на НАТО ще проведат насрочено заседание на Северноатлантическия съвет в Брюксел на 21-22 октомври. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция в Брюксел в сряда, че на тази среща ще бъдат разгледани възможните последици от закриването на мисиите на Русия и НАТО в Брюксел и Москва и въпросите за военното сдържане на Руската федерация. Освен това ще бъда направена оценка на руския ракетен и ядрен потенциал.

Започва Европейският съвет: Лидерите на Общността ще се опитат да намерят изход от енергийната криза и ще обсъдят пандемията и миграцията
Енергийната криза, обхванала Европа, ще бъде основната тема на планираната двудневна среща на върха на лидерите на 27-те държави от Европейския съюз, която започва днес в Брюксел. Държавните и правителствените ръководители на страните-членки на Общността ще проведат стратегическа дискусия за ситуацията с покачването на цените на природния газ и ще обсъдят Русия в нейния контекст, заяви високопоставен представител на ЕС пред репортери в Брюксел, предава TACC.
Пандемията ще се превърне в друга централна тема на срещата на върха. Лидерите на Общността ще обсъдят свързани с нея въпроси като ваксинация, настоящи ограничителни мерки и икономическо възстановяване.
Освен това дневният ред на срещата включва ситуацията с върховенството на закона в Полша, чийто Конституционен съд счита примата на европейското право пред националното за незаконосъобразна.
И накрая, лидерите на 27-те държави ще обсъдят миграционните въпроси, по-специално ситуацията по границите с Беларус, чиито власти, според Брюксел, участват в организирането на незаконното прехвърляне на мигранти към Блока.
„За германския канцлер Ангела Меркел тази среща на върха ще бъде последната след 16 години работа и 107 срещи на държавни и правителствени ръководители“, обобщи представител на Брюксел пред репортери.

Йенс Столтенберг: Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят опита, получен от Алианса в Афганистан
Министрите на отбраната от НАТО ще изучат получените уроци от Алианса в Афганистан на предстоящата им среща на 21-22 октомври, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг на пресконференция в сряда, цитиран от ТАСС.
„Важно е да помислим за действията си в Афганистан през годините. Започнахме задълбочен и обективен анализ и утре министрите първи път ще имат възможност да пристъпят към изучването на получените уроци“, каза той.

Bloomberg: ЕС обсъжда по-нататъшното облекчаване на ограниченията за ваксинираните
Страните от Европейския съюз обсъждат споразумение за по-нататъшно облекчаване на ограниченията за влизане на територията на Общността и придвижване в рамките й за ваксинирани срещу COVID-19 лица, съобщава Bloomberg, като се позовава на неофициално предложение от Комисията.
Това предполага непрекъснато използване на т.нар. COVID-паспорти, които включват информация за ваксинация срещу коронавирус, предишно заболяване или отрицателен тест за инфекция. Пътуващите без такъв документ може да бъдат задължени да си направят тестове за COVID-19 при пристигане на местоназначението си. Карантина при пристигане може да се изисква само в изключителни случаи, например, когато се появят нови опасни щамове на болестта.
Предложението на Европейската комисия също така допуска евентуален отказ от определяне на цветни зони в специална санитарна карта на ЕС, която информира за текущите нива на заразяване с COVID-19 в определена европейска държава или регион. Тази карта се използва за вземане на решения относно смекчаване или затягане на пандемичните мерки.
Според Bloomberg, обозначаването на зони може да бъде изоставено като мярка, като се подобри методът за определяне на данните, въз основа на който страните и отделните региони са разделени по цвят. Държавите-членки искат да насърчат въвеждането на по-прости и по-единни правила за допускане на туристи от „червената“ и „сивата“ зони.
Европейската комисия планира да запази способността да използва механизми за аварийно реагиране в случай на нови огнища или опасни щамове на COVID-19, но възнамерява да създаде единни препоръки за членовете на ЕС за затягане на ограниченията против коронавируса.

Принтирай    Оразмери текст   + -