ЕС и Украйна задълбочават сътрудничеството

12 Октомври 2021 | 18:23 | 0
ЕС и Украйна задълбочават сътрудничеството
Снимка: АФП

ЕС и Украйна задълбочават сътрудничеството.
***

„Укринформ“: ЕС и Украйна засилват политическото и икономическото си сътрудничество
Киев. Европейският съюз потвърди ангажимента си за укрепване на политическата асоциация на Украйна, икономическата интеграция с ЕС и непоколебимата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на украинската държава. Това се посочва в съвместно изявление след 23-та среща на високо равнище Украйна-ЕС, съобщава „Укринформ“.
„Събрахме се днес, за да потвърдим непоколебимия си ангажимент за укрепване на политическата асоциация и икономическата интеграция на Украйна с Европейския съюз въз основа на Споразумението за асоцииация и предвидената в него задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия“, се казва в документа.
ЕС също потвърди своята непоколебима подкрепа и отдаденост на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.
Освен това срещата на върха потвърди силния ангажимент на Киев за по-нататъшно укрепване на политическата асоциация на Украйна и икономическата интеграция с ЕС, по-специално чрез продължаване на тясното сътрудничество за укрепване на върховенството на закона, прилагане на реформите и насърчаване на устойчив икономически растеж, подкрепа за зелена и цифрова трансформация и повишена устойчивост.
Участниците в срещата на високо равнище признаха европейските стремежи на Украйна и подкрепиха нейния европейски избор, заложен в Споразумението за асоцииране и в контекста на влизането му в сила през септември 2017 г. след решение на държавните и правителствените ръководители на ЕС през декември 2016 г.

„Украинская правда“: ЕС и Украйна подписаха дългоочаквания Договор за открито небе
Брюксел/Киев. Украйна и Европейският съюз подписаха Договора за открито небе. Както пише „Украинская правда“, церемонията по подписването се състоя в рамките на срещата на върха Украйна-ЕС на 12 октомври в Киев. От украинска страна споразумението беше подписано от премиера Денис Шмигал, от страна на ЕС - от ръководителя на дипломацията Жозеп Борел и посланика на Словения в Украйна Томас Менчин.
От украинска страна споразумението беше подписано от премиера Денис Шмигал, от страна на ЕС - от ръководителя на дипломацията Жозеп Борел и посланика на Словения в Украйна Томас Менчин.
Договорът за открито небе трябва да изравни украинските и европейските авиокомпании в някои права, да премахне монопола върху определени маршрути, установени с двустранни споразумения, да улесни откриването на нови маршрути между украинските и европейските градове, в резултат на което цените на билетите трябва да спаднат.
ЕС отбелязва, че една от последиците от подписването на споразумението трябва да бъде влизането на нови нискотарифни авиокомпании в Украйна и увеличаване на туристическата привлекателност на страната.
Както припомня вестникът, споразумението е парафирано още през 2013 г., но все още не е подписано поради британско-испанския спор за собствеността на Гибралтар. Подписването се очакваше на 11 февруари в Брюксел, но в началото на февруари кабинетът на президента на Украйна заяви, че се е провалил.
На 28 юни Съветът на ЕС се съгласи да подпише споразумение за съвместно авиационно пространство с три държави, включително Украйна.

Владимир Зеленски: Украйна и ЕС се договориха да започнат стратегически енергиен диалог
Киев/Брюксел. Участниците в срещата на върха между Украйна и Европейски съюз се договориха да започнат стратегически енергиен диалог. Съответното обяви държавният глава на Украйна Владимир Зеленски пред репортери след церемонията по подписването на документите след срещата на върха, предава TACC.
„По време на срещата <...> се договорихме да започнем стратегически енергиен диалог на високо равнище между Украйна и ЕС. Необходимо е да се разработи съвместна дългосрочна визия за енергийната сигурност на Европа“, подчерта Зеленски.
Украйна иска да запази транзита на руски газ към Европа през своята територия, за да не понесе финансови загуби, допълни президентът.
„Във всеки случай за нас е много важно да запазим транзита на газ, който минава през нашата територия, защото никой не иска да загуби два милиарда долара (сумата, която Украйна получава от Русия за транзит на природен газ), следователно, ние се обръщаме в различни посоки поради тази несигурност“, обясни Зеленски.

Принтирай    Оразмери текст   + -