Спорен компромис слага край на правителствената криза в Австрия

11 Октомври 2021 | 12:44 | 0
Спорен компромис слага край на правителствената криза в Австрия
Снимка: Heute.at

Правителствената криза в Австрия трябва да приключи днес с встъпването в длъжност на нов канцлер, след като Себастиан Курц подаде оставка заради разследването за корупция срещу него и част от екипа му. Президентът Александер Ван дер Белен обяви в неделя, че канцлерският пост в страната ще бъде поет от досегашния министър на външните работи Александер Шаленберг. За първи дипломат на Виена ще бъде назначен роденият в Турция Михаел Линхарт.
Курц обаче остава лидер на Австрийската народна партия и председател на парламентарната й група, докато е в ход разследването, включващо и длъжностни престъпления, за които са заподозрени още деветима души и три организации. Мнозина са убедени, че той не се оттегля истински от канцлерския пост, а ще продължи да дърпа конците на властта в сянка.


ТАСС: Владимир Путин поздрави новия австрийски канцлер
Руският президент Владимир Путин в понеделник поздрави Александър Шаленберг за поемането на поста австрийски канцлер и изрази надежда за по -нататъшно развитие на отношенията между двете страни, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от TACC.

„Отношенията между Русия и Австрия традиционно са конструктивни“, се казва в поздравителната телеграма. „Надявам се, че Вашата работа начело на правителството ще допринесат за по -нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в различни области - в полза на нашите народи, в интересите за укрепване на сигурността и стабилността на европейския континент. "

„Российская газета“: Какво знаем за новия австрийски канцлер
В понеделник следобед, 11 октомври, новият федерален канцлер на Австрия Александър Шаленберг положи клетва във Виена. Той замени на този пост Себастиан Курц, който трябваше да подаде оставка под голям натиск на фона на разследване на прокуратурата за корупция. Именно Курц незабавно предложи кандидатурата на Шаленберг на негово място и президентът Александър Ван дер Белен я одобри. Благодарение на толкова бързата рокада, алпийската република успя да избегне разпадането на управляващата коалиция и предсрочните избори. Какво е известно за 52-годишния Шаленберг, който досега оглавяваше Министерството на външните работи във втория кабинет на Курц, коментира руският вестник “Российская газета“.

Както пише Der Spiegel, „за първи път от 1945 г. столът на канцлера на Австрия се предава на аристократ“. Шаленберг принадлежи към старо графско семейство от Горна Австрия, датиращо от 1190 г. Той е не само кариерен дипломат, но и наследствен дипломат. Родното място на Александър Шеленберг е швейцарската столица Берн, където баща му Волфганг Шаленберг оглавява посолството на Австрия по време на раждането му през 1969 г. Детството и юношеството на Шаленберг -младши преминават в работните дестинации на баща му - в Индия, Испания и Франция. Той получава висшето си образование във университетите във Виена и Париж, както и в Европейския колеж в Брюж, където учи право. Всъщност европейското право и европейската политика са силната страна на Шаленберг. Първото му работно място в чужбина е Брюксел, след което работи като прессекретар на двама австрийски външни министри. Журналистите го оценяват като много сдържан оратор, но в същото време готов за взаимодействие. Александър Шаленберг се сближи със Себастиан Курц, когато той на 27 години стана министър на външните работи. Курц повиши подчинения си до началника на отдела за стратегическо планиране, оттогава кариерата на Шаленберг тръгва нагоре.

Дълго време Александър Шаленберг остава безпартиен, но в крайна сметка се присъединява към консервативната Австрийска народна партия, която се ръководи от Курц. Нищо чудно, че медиите наричат Шаленберг негов „верен оръженосец“. „Няма съмнение, че Шаленберг няма да се отклони на сантиметър от линията на партийния си лидер“, пише Der Spiegel. Например по въпросите на миграцията Александър Шаленберг се придържа към същата твърда линия. По -специално, той критикува "стенанията относно разпределението" на бежанците между страните от ЕС и смята, че Виена вече е направила много в подпомагането на хора от страни в неравностойно положение. По отношение на Полша и Унгария, които сега са в конфликт със структурите на ЕС, той, подобно на Курц, призовава за поддържане на диалог. В същото време Шаленберг е много по -активен от Курц в застъпването за присъединяване на Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина към Европейския съюз. Не толкова отдавна, в края на август, Александър Шаленберг прие във Виена руския си колега Сергей Лавров като външен министър на Австрия. Както признават наблюдателите, преговорите не бяха лесни и австрийската страна публично се фокусира върху различията между ЕС и Руската федерация. В същото време Шаленберг многократно се изказва в подкрепа на газопровода „Северен поток 2“ и срещу санкциите на САЩ по проекта.

"Във вътрешната политика дипломатическият опит, учтивостта и относителната умереност в маниерите на Шаленберг несъмнено ще бъдат полезни при взаимодействие с коалиционни партньори – „Зелените“. Но някои събеседници виждат в него нотка на цинизъм", отбелязва Der Spiegel. Малко се знае за личния живот на Александър Шаленберг: той има четири деца и е разведен.

Австрийските и германските медии са уверени, че наследникът на Курц "вероятно няма да седи дълго на стола му": вече 35-годишният политик, който изпадна в немилост, няма да се откаже от властта. Преди още да се оттегли, той веднага беше наречен „канцлер в сянка“. Курц все още е ръководител на управляващата Австрийска народна партия (АНП), в това си качество той запазва контрола над министрите и става лидер на фракцията АНП в парламента - като цяло той "активно работи за връщане" на канцлерския пост веднага щом прокуратурата оттегли обвиненията срещу него. "Виенският вундеркинд" няма съмнения, че ще може да се оправдае и да възстанови репутацията си "с всички законни демократични средства", завършва изданието.


ТАСС: Новият канцлер на Австрия заяви, че ще си „сътрудничи тясно“ със Себастиан Курц
Новият канцлер на Австрия Александър Шаленберг заяви в понеделник, че ще работи в тясно сътрудничество с лидера на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц, цитира думите му TACC.

"Разбира се, ще работя в тясно сътрудничество със Себастиан Курц, ръководител на фракцията на АНП, най -голямата партия в парламента, която успешно спечели два пъти парламентарните избори при него. Всичко друго би било абсурдно от гледна точка на политиката и демокрацията" каза Шаленберг пред журналисти.

Новият канцлер нарече обвиненията в корупция срещу Курц „неверни“. „Сигурен съм, че в крайна сметка те ще се окажат такива (неверни - бележка на ТАСС)“, добави той.

Шаленберг каза, че никога не е очаквал или дори не е искал да бъде удостоен с честа да служи като австрийски федерален канцлер. Според Шаленберг сега правителството трябва да продължи изпълнението на програмата на коалицията между АНП и „Зелените“.


ORF (Австрия): Шаленберг и Линхарт положиха клетва
Австрия има нов федерален канцлер – досегашният първи дипломат на Виена Александер Шаленберг положи клетва като нов ръководител на правителството, предава ORF, най-голямата обществена медия в страната. Веднага след това постът на министър на външните работи, който се заемаше досега от Шаленберг, бе поет от Михаел Линхарт.
На церемонията в Хофборг държавният глава на Австрия Александер Ван дер Белен заяви: „Само думите няма да бъдат достатъчни, за да се възстанови доверието. Изисква се упорита, концентрирана работа с реални резултати“, повтори президентът думите от вчерашната си реч.
Шаленберг знае от своя дипломатически опит как да доведе „най-противоречивите позиции до общ знаменател“, увери Ван дер Белен, като подчерта, че това качество ще бъде „от голяма полза“ за Шаленберг като канцлер. Президентът не пропусна да каже похвални думи и за опита на Линхарт, който пое управлението на външнополитическото ведомство във Виена.
Така би трябвало да се сложи край на правителствената криза в Австрия, след като Себастиан Курц подаде оставка заради разследването за корупция срещу него и част от екипа му. Той обаче остава лидер на Австрийската народна партия и председател на парламентарната й група, докато е в ход разследването, включващо и длъжностни престъпления, за които са заподозрени още деветима души и 3 организации. Мнозина са убедени, че той не се оттегля истински от канцлерския пост, а ще продължи да дърпа конците на властта в сянка.

ORF (Австрия): Щрахе не чувства „удовлетворение“ от оставката на Курц
Бившият лидер на „Партията на свободата на Австрия“ Хайнц-Кристиан Щрахе, който подаде оставка от всички политически длъжности заради аферата „Ибиса“, не чувства „удовлетворение“ от оттеглянето на канцлера Себастиан Курц от канцлерския пост, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
„Това не е причина за злорадство“, коментира Щрахе пред радиостанцията Puls 24. „Може би може да се каже, че това, което е посял Себастиан Курц, това и пожъна“, добави той, като определи оставката на канцлера като „трик“, тъй като заразлика от него, Курц продължава да изпълнява важни политически функции.
В кратко телефонно обаждане Щрахе е припомнил на Курц, че най-важното нещо в живота е семейството. „Това в крайна сметка е смисълът на живота“, заключи 52-годишният политик, чиято кариера в политиката приключи след скандала „Ибиса“.

Der Standard (Австрия): Шаленберг полага клетва като канцлер на Австрия, роден в Турция става външен министър
Президентът на Австрия Александер Ван дер Белен назначи на канцлерския пост досегашния министър на външните работи на страната – Александер Шаленберг (АНП), а за първи дипломат на Виена – роденият в Турция Михаел Линхарт. Очаква се в рамките на деня двамата да положат клетва, с което ще бъде сложен край на правителствената криза, предизвикана от „рекламната афера“ на предишния канцлер Себастиан Курц, коментират в редакцията на националния ежедневник Der Standard.
Курц подаде оставка в събота вечерта след обвиненията в корупция срещу него, които той определи като „неверни“. Освен от Прокуратурата, той бе подложен на сериозен натиск и от коалиционния си партньор – партията „Зелени“. Нейният лидер и вицеканцлер на Австрия определи Курц като „негоден за поста“ и му постави ултиматум.

Das Erste: Курц не подаде оставка, а мина в сянка
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц подаде оставка поради корупционен скандал, но той не всъщност не загуби властта, коментират в редакцията на Das Erste. Според медията сега Курц ще играе ролята на „канцлер в сянка“.
Факт е, че той запазва поста председател на фракцията на Австрийската народна партия (АНП) в Министерския съвет, както и длъжността ръководител на самата политическа сила. И ако обвиненията срещу него бъдат оттеглени, той ще се върне на канцлерския пост, твърди германският телевизионен канал.
Вицеканцлерът Вернер Коглер поиска канцлерския пост да бъде зает от „човек с безупречна репутация“, а не от Себастиан Курц. Държавната прокуратура обвинява него и екипа му, че са фалшифицирали проучвания на общественото мнение и са купували статии по поръчка в медиите. За услугите на журналистите е плащано от данъчни фондове.
„Коглер успя да си проправи път. Курц подаде оставка и се очаква да бъде заменен от външния министър Александър Шаленберг. Но мнозина са убедени, че това ще бъде само смяна на ролите, а не на курса. В крайна сметка наследникът на Курц е негов близък сътрудник и поддръжник на политиката му спрямо мигрантите. Нещо повече, самият канцлер всъщност няма да ходи никъде. Той запазва поста председател на фракцията на АНП, както и този на ръководител на самата политическа сила“, коментира телевизията.
Противниците на Курц са убедени, че той просто ще стане „канцлер в сянка“. И оставката му е само трик, който да му попречи гласуването на вот на недоверие в парламента. Първоначално членовете на партията на бившия канцлер от АНП застанаха зад него, уверявайки, че подкрепят неговия курс на 100%. Но пукнатините бързо започнаха да се появяват. Факт е, че като част от разследването на корупционния скандал се появиха обиди, които Курц е изричал срещу най-близките си колеги в SMS съобщения и чатове. Бившият канцлер вече се извини за тях, като заяви, че е написал всичко това „в разгара на битката“ за политическо влияние в партията през 2016 г. Той също така припомни, че нищо човешко не му е чуждо, по-специално емоциите и грешките. Може би ще му бъдат простени тези обиди, но те определено няма да бъдат забравени, отбелязва Das Erste.
Сега Курц вече няма да бъде в светлината на прожекторите, но това не означава, че той ще остане встрани, продължава германският телевизионен канал. Той ще продължи да влияе върху това кой какви позиции ще заема в АНП. Неговите политически противници са иронични: „Не трябва ли и председателят на фракцията да бъде човек с безупречна репутация?“ Презумпцията за невинност обаче все още важи за Курц, а производството ще отнеме много време и според експерти ще продължи дори през 2022 г., защото освен самия бивш канцлер, още деветима души от неговия вътрешен кръг са под подозрение. И тогава, ако обвиненията бъдат свалени, е възможно Курц да се върне на канцлерския пост, заключава Das Erste.

Reuters: „Зелените“ се стремят да свалят от власт правителството на Себастиан Курц
Управляващата коалиция на Австрия e на ръба на разпадането, тъй като “Зелените“, които са младши коалиционен партньор искат да свалят от власт канцлера Себастиан Курц сега, когато той е обект на разследване по подозрение за корупционни престъпления, предава Reuters.
Курц отрича каквито и да е закононарушения и казва, че е готов да продължи да управлява със „Зелените“. Но лявата партия, която проведе кампания на платформата на "чиста политика", заяви, че разследването прави Курц негоден да служи като канцлер.
„Зелените“ започнаха разговори в петък с трите опозиционни партии в Австрия, докато всички те поискаха от Курц да подаде оставка и планират да внесат един или повече вотове на недоверие срещу него на специална сесия на парламента във вторник. За да се приеме предложение, Зелените трябва да го подкрепят - което е все по -вероятно.
"Сега ще разберем какви са възможностите", каза лидерът на „Зелените“ и заместник-канцлерът Вернер Коглер пред репортери, преди да се срещне с лидера на социалдемократите Памела Ренди-Вагнер.
„Зелените“ казват, че искат Народната партия на Курц (АНП) да го свали от власт и да предложи наследник. Но АНП потвърди подкрепата си за Курц и заяви, че ако той бъде свален, участието на АНП в правителството ще приключи. Повечето опозиционни партии казват, че не искат предсрочни избори.
"Такъв човек (Курц) вече не е способен да изпълнява задълженията си и разбира се АНП носи отговорност тук да номинира някой, който е безупречен, за да ръководи това правителство", каза пред репортери лидерът на „Зелените“ в парламента Зиги Маурер .
Тъй като АНП отказа да назове заместник, се водят разговори с опозицията, добави тя.
Президентът Александър Ван дер Белен, който има правомощието да уволни канцлера или целия кабинет и наблюдава периодите на преход, също се консултира с лидерите на партиите. Докато подчертаваше важността на презумпцията за невинност, той използва строги думи, ясно насочени към Курц.
„Имам различни очаквания за поведението на онези, които заемат пост с политическа отговорност“, каза Ван дер Белен в обръщение към нацията, имайки предвид обмен на текстови съобщения, споменат в разследването на прокуратурата, както и на последните публични изявления, но без да споменава Курц по име.
Ван дер Белен, бивш лидер на Зелените, беше особено критичен към повтарящите се обвинения от страна на Курц и АНП, че антикорупционните прокурори са предубедени срещу тях. Прокурорските и съдийските сдружения отричат това и го осъждат като опит за сплашване.
Прокурорите заявиха в сряда, че са разследвали Курц и девет други по подозрение за нарушаване на доверието, корупция и подкуп с различни нива на участие.

Reuters: Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка
Консервативният канцлер на Австрия Себастиан Курц подаде оставка в събота, за да спаси коалиционното си правителство от ръба на колапса, тъй като младшият коалиционен партньор - "Зелените", поставиха това искане като единствено възможно условие за запазване на коалицията, след като Курц стана обект на разследване по подозрение в корупция, предава Reuters.
Ходът на Курц, който продължава да отрича обвиненията, удовлетвори "Зелените" и дойде само три дни преди специалната сесия на парламента, на която те се готвеха да подкрепят предложение за вот на недоверие, което би го принудило да се оттегли.
В същото време оставката му е по-скоро формална, отколкото реална по отношение на политиката. Той планира да остане лидер на партията си и да оглави парламентарната й група, като по този начин запази контрола си върху нея.
„Затова бих искал да направя път, за да сложа край на задънена улица, да предотвратя хаоса и да гарантирам стабилност“, каза Курц в изявление пред медиите.
Той добави, че предлага външния министър Александър Шаленберг, кариерен дипломат, да заеме длъжността канцлер, когото "Зелените" дадоха да се разбере, че одобряват.
"Вярвам, че това е правилната стъпка за бъдещата работа на правителството", заяви в изявление лидерът на "Зелените" и вицеканцлер Вернер Коглер, като добави, че е имал "много конструктивни" работни отношения със Шаленберг и ще се срещне с него в неделя.
52-годишният Шаленберг, който е работил с Курц, когато Курц е бил външен министър, преди да стане канцлер, е малко вероятно да се противопоставя на човек, на когото дължи своята министерска кариера, коментират наблюдатели.
Прокуратурата разследва Курц и девет други по подозрение за нарушаване на доверието, корупция и подкуп с различни нива на участие.в опити Курц да си "купи" популярност чрез медиите.

Koha Ditore (Косово): Балканите започват в Австрия
Подкупи, корупция, продажни журналисти, клеветнически портали, фалшифицирани анкети: звучи като разказ от Балканите, но всичко това се случва във Виена. За разлика от Балканите обаче, в Австрия все още има прокурори, които не се страхуват да нахлуят в Канцеларията на канцлера, отбелязват в редакцията на електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore. Легендата разказва, че „Балканите започват във Виена“. На Балканите има корупция, подкупи, злоупотреби, манипулации, измами. И как ли не... Авторът на това твърдение е не кой да е, а принц Клеменс Венцел Лотар фон Метерних. Историците са убедени, че той не е произнесъл това изречение, но това няма значение: твърдението се вкоренява трайно в западните медии още през XIX век. Сега австрийската легенда трябва да бъде коригирана. Балканите не започват нито във Виена, нито където и да е в Австрия, но Австрия започва на Балканите! Поне от гледна точка на корупцията, подкупите, измамите, купените медии, „журналистите“ и политиците с престъпни амбиции. Себастиан Курц се отличава като голям почитател на балканските автократи. През 2016 г. той подкрепи в предизборната кампания Никола Груевски от Северна Македония, автократ, който злоупотребяваше с властта си, за да краде, тероризира опозицията и да подслушва гражданите. Груевски загуби изборите и избяга при своя унгарски приятел Виктор Орбан, също голям фен на балканските автократи. Сред най-големите поддръжници на Курц не е кой да е, а Ричард Гренел. Протежето на Доналд Тръмп отлетя за Виена, за да отпразнува победата на изборите на Курц, който беше разглеждан като противник на Ангела Меркел на европейската политическа сцена. В началото на септември Курц отиде в Белград при автократичния президент Александър Вучич и бе удостоен с високо отличие на сръбската държава. Той похвали Сърбия за постигнатия напредък, не каза нито дума срещу корупцията и престъпността в страната. Може би някой в Косово си спомня аферата с биометричните паспорти. Да, косовските престъпници на власт и близки до правителството бяха заподозрени, че са искали пари от австрийска фирма, която да отпечатва косовски биометрични паспорти. Но австрийската държавна фирма твърдеше на свой ред, че е платила подкуп, за да получи офертата за паспортите. Както винаги бремето се поема от слабите: в арбитраж Косово загуби 6,5 милиона евро. Австрия започва на Балканите... ТА сега? Какво следва след неотдавнашния скандал във Виена? Не е изключена възможността за предсрочни избори. Поне така предполагат германските медии, като Die Sueddeutsche Zeitung, които са близки до политическите събития във Виена. Ситуацията е драматична за държава от Европейския съюз: канцлер, заподозрян в манипулиране на общественото мнение и съответно за демократичната воля на нейните граждани. Канцлер, който купува популярността си с парите на данъкоплатците и с този метод може да е успял да заеме поста - нуждае ли се Австрия от такъв политик? Ясно е обаче, че никой не се нуждае от нова бананова република на Балканите.

Kronen Zeitung: Правителството на ръба – какво предстои за Австрия?
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц и деветима други - някои от които от неговото непосредствено обкръжение - са обвинени в присвояване, корупция и подкуп или поне в подпомагане и съучастие за извършването на подобен вид престъпления. По закон се прилага презумпцията за невиновност. Политически, федералното правителство е на ръба на сериозни обвинения, отправени от Прокуратурата в документ с обем от 104 страници. Коалицията във Виена е в криза, а засега никой не знае как би могла да се развие ситуацията, коментират в редакцията на австрийския вестник Kronen Zeitung, като предлагат на читателите няколко възможно варианта за възможния ход на събитията. 1.Две години след аферата „Ибиса“, Австрия отново е ситуация на държавна и правителствена криза. Какво може да се случи? Ако Австрийската народна партия (АНП) и „Зелени“ постигнат съгласие, че искат да продължат да управляват заедно, изборите ще се проведат по план – през 2024 г. Защото в този случай предложението вотове за недоверие срещу Себастиан Курц няма да събират мнозинство в парламента. Само държавният глава би могъл да отстрани от служна канцлера съгласно чл. 70 от Конституцията, но едва ли ще направи това по собствена инициатива. 2. На всички трябва да е ясно, че дори настоящото правителство да продължи да съществува, страната ще се изправи пред труден тест. Настроението е толкова напрегнато и поляризирано, че почти няма неутрални наблюдатели. Някои са напълно убедени, че Курц трябва да подаде оставка. Други са също толкова сигурни, че случващото не е нищо друго освен добре планирана конспирация. 3. Типично австрийският маниер - „Нека просто изчакаме и ще видим!“ – няма да сработи тук. Предварителното разследване срещу Курц и неговите обвиняеми е отнело месеци, а всеки процес с подобен мащаб и с оглед възможността за обжалване и от двете страни би отнел години. 4. В четвъртък положението се влоши, защото „Зелени“ се дистанцираха от Курц. Официално вицеканцлерът Вернер Коглер оправдава промяната на мнението си със съмнения относно „способността на федералния канцлер да действа“. 5. Разбира се, Курц, Канцеларията му и правителството биха могли да продължат да издават разпоредби или да сключват договори, които са юридически валидни, въпреки обвиненията за корупция срещу тях. Но кой ще повярва, че хората на канцлера не са загрижени единствено за себе си в момента? 6. Може да се предположи, че промяната на отношението на Коглер е свързана с факта, че „Зелените“ са разделени. Ако сред 26-те им членове в Националния съвет има шестима несъгласни, правителството губи парламентарното си мнозинство - и Курц може да бъде отстранен от длъжност. „Зелените“ не могат и не искат да си позволят гласуване на открита парламентарна и медийна сцена. 7. План А като любим вариант на „Зелените“ е правителството да продължи да работи като канцлер с друго лице от АНП. Разбира се, от партията на Курц изключиха подобен вариант, така че е необходим план Б. Ако вот за недоверие срещу Себастиан Курц събере мнозинство, президентът Александер ван дер Белен ще трябва незабавно да го отстрани от длъжността. 8. Подобно развитие може да бъде определено като добро или лошо в зависимост от личното мнение на всеки един човек, но такова е предвидено в конституцията. А това, което е заложено в Основния закон, не е политически проблем. Уловката е как изглежда сценарият за продължаване напред. Предполага се, че АНП ще настоява незабавно за нови избори. Въпреки това, поради законовите срокове, такива не могат да се проведат преди 2022 г. 9. Следователно президентът трябва да назначи преходен канцлер. Кой ще бъде той? Някой от АНП, който Курц подкрепи? Или някоий от редиците на „Зелените“, социалдемократите, НЕОС или „Парията на свободата на Австрия? Александер Ван дер Белен може да назначи и независими експерти, но във всички тези случаи остава неясно кой ще бъде канцлер на Австрия. 10. Дори и да имаше „само“ няколко месеца до изборите, отговорът на горния въпрос би бил труден. Отговорът на ситуацията би трябвало да бъде толкова добър, че възможното ново правителство да се закрепи на власт поне три години. Никой обаче не знае в момента как това би могло да се случи.

Принтирай    Оразмери текст   + -