Последно заседание на парламент № 46

15 Септември 2021 | 16:03 | 0
Последно заседание на парламент № 46
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Днес се проведе последното заседание на 46-ия парламент. Последното заседание бе закрито от председателя на парламента Ива Митева. "Пожелавам ви една успешна и спокойна предизборна кампания. Успех на всички. Закривам заседанието", заяви Ива Митева.
В рамкитe на заседанието депутатите решиха да прехвърлят Бюрото за защита от главния прокурор към Министерство на правосъдието, решиха страната ни дари ваксини на Босна и Херцеговина, на Бутан и Бангладеш и да препродаде дози на Норвегия. Също така на първо четене народните представители приеха Закона за съдебната власт, с което се предлага да се закрият специализирания съд и прокуратура. Депутатите приеха и Доклада на Временната комисия за полицейското насилие.
По традиция в последния си работен ден парламентарно представените сили излязоха с декларации за края на 46-ия парламент. В някои от тях бяха направени паралели с началото на учебната година, а в други се чуха взаимни упреци и критики към президента и служебното правителство.
Според председателя на най-голямата парламентарна група в лицето на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ това е един лицемерен парламент и ако някой носи персонална отговорност, че няма правителство, това е Христо Иванов. По думите му двете комисии, които са успели да се организират, са били Правна и Бюджетна и ако не са били председателите от ИТН и това, което е свършил 46-ия парламент, е нямало да бъде факт.
Председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова обърна внимание, че проваленият мандат на 46-ото Народно събрание е отговорност както на политическите сили, така и на служебния кабинет. Според нея партиите на протеста не са разбрали, че служебното правителство е започнало да изчегъртва не само ГЕРБ, а и тях.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази мнение, че 46-ото Народно събрание е започнало по грешен начин и няма как да свърши по правилен. „Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това вие, уважаеми колеги, от новите партии, разбирахте партии, които са били в парламента, са в парламента и такива, които са били извън парламента. Без да се дават сметки и да се отчита, че това да си в парламента, не означава задължително, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво", каза тя. Корнелия Нинова изтъкна, че 46-ото Народно събрание трябва да е урок и си пожела дано днес на 15 септември депутатите да са добри ученици и да са го научили
Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов отчете, че на депутатите им предстои много да се учат. Според него този парламент е решителен момент да се направят изводи. "Предстои ни вече да няма големи. Предстои българският политически живот да се състои от средни по размер партии и играчи", заяви Христо Иванов.
Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ положението на 46-ото Народно събрание е такова, каквото е. Карадайъ отправи критики към държавния глава. „На този президент искаме да му кажем - с действията си руши държавността и демокрацията и застрашава мира и стабилността в страната и региона“, каза още той.
Според Мая Манолова принцип на това Народно събрание е "Много искаме съдебна реформа, ама нямаме желание да го направим". "Само 26 заседания. Нека да отбележим, че за 26 парламентарни заседания, този парламент направи повече, отколкото беше свършено в управлението на ГЕРБ, в кабинетите на Борисов, защото след 12 години бяха преизчислени пенсиите на възрастните хора и след 12 години беше повишено майчинството", заяви още Мая Манолова.Агенция "Фокус"
Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева: От утрешния ден категорично няма да ползвам охрана

От утрешния ден категорично няма да ползвам охрана. Това каза председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Мисля да не ползвам охрана. Днес точно това разговарях с колегите от НСО по отношение на заплахата дали трябва да имам някакъв вид по-засилена охрана. Отговорът беше: не. И от утрешния ден категорично няма да бъда с охрана и няма да ползвам специализиран транспорт", посочи още Ива Митева.
Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева отговори и на въпрос дали ще се кандидатира пак за депутат. "Имах колебания дали да се занимавам с политика и мисля, че ако вие бяхте на мое място, също щяхте да имате тези колебания. Наистина не е лесно. Отстрани нещата изглеждат много различни. Когато влезете тук в Народното събрание, нещата са много по-различни. Струва ми се, че съм длъжна да опитам за последен път", допълни още председателят на парламент. Тя уточни, че ще се яви като кандидат за депутат от "Има такъв народ", но не смята да става член на партията.
Тя обърна внимание, че този парламент е първият, който е приел нов правилник. "Ние за 15 дена успяхме да напишем съвсем нов правилник, да направим предложения по него и да го приемем. Заради това и комисиите малко по-късно бяха създадени", допълни още тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус
Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева: Парламентът свърши добра работа – щастлива съм, че не допуснахме да се нарушат Конституцията и Правилника

Парламентът свърши добра работа - щастлива съм, че не допуснахме да се нарушат Конституцията и Правилника. Това каза председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Тя коментира като цяло работата на парламента. "Приехме актуализацията на бюджета. Това, което направи парламентът е, че тук ние дадохме допълнително 16.5 млн. за култура, което въобще не е малко на фона на това, че дори министърът беше забравил да си предвиди актуализацията във внесения бюджет. Дадохме допълнително 70 млн. за земеделие, 70 млн. за туризъм, 60 млн. за мигрантския натиск", каза тя. По думите й парламентът е предвидил в бюджета и пари за общините.
"Парламентът свърши добра работа. Бяхме критикувани по отношение на това, че сме забавили създаването на комисиите. Радвам се, че днешното заседание се проведе на тази дата. Мисля, че е знаково. Ако се беше провело вчера или в понеделник, тогава щяхме да разгледаме само точката, свързана със закриването на Бюрото. Днес успяхме да приемем на първо гласуване Закона за съдебната власт, което е знак, че имаме воля да започнем съдебната реформа. Надявам се следващият парламент да се обединим, да бъдем повече единни, да бъдем повече смирени и да можем да започнем наистина съдебната реформа. Всички знаем и вие и ние, че там са ни необходими много гласове", каза още Ива Митева.
"Приехме почти всички ратификации, които трябваше да приемем, приехме включително Доклада на Временната комисия за полицейското насилие. Успя да се внесе във вчерашния ден и Докладът на Комисията по ревизия. Тези два дни бяха полезни и свършихме добра работа", заяви още председателят на 46-ия парламент.
Тя се обърна и към журналистите и операторите в парламента. "Да ви благодаря, да благодаря за почтеността и коректното отразяване. Надявам се да се видим отново и се надявам вратите на Народното събрание да бъдат отворени винаги за вас, както бяха в този парламент", каза още Ива Митева.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Ива Митева закри последното заседание на 46-ото Народно събрание

Председателят на парламента Ива Митева закри последното заседание на 46-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Пожелавам ви една успешна и спокойна предизборна кампания. Успех на всички. Закривам заседанието", заяви Ива Митева.
Първото пленарно заседание бе открито на 21 юли 2021 г. от най-възрастния народен избраник, а именно Мика Зайкова от „Има такъв народ“. За председател на новия парламент бе избрана Ива Митева от ИТН. За нейни заместници бяха Виктория Василева от "Има такъв народ", Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, Кристиан Вигенин от "БСП за България", Атанас Атанасов от "Демократична България", Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме".
В него място намериха шест политически формации: „Има такъв народ“, ГЕРБ, "БСП за България", „Демократична България“, ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът прие Доклада на Временната комисия за полицейското насилие

Парламентът прие Доклада на Временната комисия за полицейското насилие, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той бе разгледан на заседание на закрити врата в последните минути на 46-ия парламент.
"Фокус" припомня:
На 22 юли Народното събрание създаде Временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства за употреба на сила от МВР срещу протестиращи граждани през 2020 г. Предложението бе внесено от Николай Хаджигенов и група народни представители и бе подкрепено със 199 гласа "за", "против" - 7 и "въздържали се" - 2.
Комисията също така разследваше всички факти и обстоятелства свързани с използване на СРС спрямо протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.
Срокът на действие на комисията бе три месеца. За неин председател бе избран Николай Хаджигенов, а за заместник-председател проф. Николай Радулов. Всяка партия ще има по двама членове в комисията, с изключение на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Христо Иванов, "Демократична България": Предстои ни много да се учим

Предстои ни много да се учим. Това каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Според него кризата, в която се намираме, е морална.
"Криза на моралното самочувствие на нашата нация преди да стане парламентарна", каза още Христо Иванов.
Според него този парламент е решителен момент да се направят изводи.
"Предстои ни вече да няма големи. Предстои българският политически живот да се състои от средни по размер партии и играчи", заяви Христо Иванов. По думите му от тук нататък на партиите ще им се наложи да бъде съизмерими. "Съизмеримост се родее с думата смирение. Смирение означава да си знаеш мярата", каза още Христо Иванов. Той се извини на тези, които е огорчил. "Бъдете здрави и до нови срещи", каза още Христо Иванов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Мая Манолова, ИБГНИ: "Много искаме съдебна реформа, ама нямаме желание да го направим" се превръща в принцип на това Народно събрание

"Много искаме съдебна реформа, ама нямаме желание да го направим" се превръща в принцип на това Народно събрaние. Това каза председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Само 26 заседания. Нека да отбележим, че за 26 парламентарни заседания, този парламент направи повече, отколкото беше свършено в управлението на ГЕРБ, в кабинетите на Борисов, защото след 12 години бяха преизчислени пенсиите на възрастните хора и след 12 години беше повишено майчинството", заяви още Мая Манолова.
Мая Манолова направи лапсус и нарече групата си "Изправи се БГ! Ние идвахме", на което депутатите от залата реагираха по различен начин и прекъснаха за кратко декларацията й.
"За съжаление това Народно събрание не се справи с предизвикателството да извърши истински промени в съдебната система. Единственото, което успяхме да направим е закриването на бюрото при главния прокурор, преместено в Министерство на правосъдието. За съжаление за втори парламента Законът за съдебната власт минава само на първо четене. по този начин тези бухалки на властта, ще продължат да си разчистват сметките през неудобните и през следващите месеци. Защо? Защото съпротивата срещу истинската съдебна реформа в този парламент беше огромна. Наистина принципът много искаме съдебна реформа, ама нямаме желание да го направим, се превръща в принцип на това Народно събрание", заяви още Мая Манолова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Тошко Йорданов, ИТН: Това е един лицемерен парламент и ако някой носи персонална отговорност, че няма правителство, това е Христо Иванов

Това е един лицемерен парламент и ако някой носи персонална отговорност, че няма правителство, това е Христо Иванов. Това каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Този парламент не излъчи правителство. Факт. Защо, защото всички политически партии в тази зала - "Изправи се", "Демократична България", ГЕРБ, БСП ясно заявих, че няма да ни подкрепят. ДПС мълчаха. Заради това няма правителство. Всички приказки пред камерите що се отнася до дясната страна на залата и БСП, че имаме общи цели и сме ги договорил, се оказа, че няма никакво значение, след като те искаха персонален контрол върху бъдещото правителство. Този персонален контрол беше поискан от Христо Иванов", каза Тошко Йорданов.
Той обясни, че това е станало пред 4 човека в стаята на "Има такъв народ".
По думите му двете комисии, които са успели да се организират, са били Правна и Бюджетна и ако не са били председателите от ИТН и това, което е свършил 46-ия парламент, е нямало да бъде факт.
"Това е един лицемерен парламент, който стана ясен пред всички", посочи още Тошко Йорданов. Той изрази следващият парламент да бъде по-малко лицемерен.
Председателят на ПГ на ИТН заяви, че президентът Радев ще спечели втори мандат, защото който се е изправил, срещу ГЕРБ - печели.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Проваленият мандат на 46-ото Народно събрание е отговорност както на политическите сили, така и на служебния кабинет

Проваленият мандат на 46-ото Народно събрание е отговорност както на политическите сили, така и на служебния кабинет, който нямаше потенциал да успокои политическото напрежение- Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Десислава Атанасова започна декларацията си с поздрав към учителите и учениците за началото на учебната година.
Тя обърна внимание, че 15 септември е дата символна за начало, но и дата за края на 46-ото Народно събрание.
"Изтече срокът на годност на това Народно събрание, а г-жо Зайкова, вие се оказахте лоша орисница и за 45-ия и за 46-ия парламент, защото щетите, които нанесоха и 45-ия и 46-ия парламент върху парламентаризма, ще се помнят дълго. Във времето на краткия мандат на 46-ото Народно събрание България беше управлявана от служебно правителство, назначено от Румен Радев. През тези няколко месеца политическата криза се задълбочи, а изходът от нея става все по-неясен и все по-труден", посочи още Десислава Атанасова.
По думите й една от важните задачи в служебните кабинети е те да участват активно при решаването на политически кризи. "Духът на настоящата Конституция изисква от служебните правителства да успокоят политическата атмосфера, да намалят напрежението в обществото", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС.
Според нея партиите на протеста не са разбрали, че служебното правителство е започнало да изчегъртва не само ГЕРБ, а и тях.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се предлага закриването на Специализирания съд и прокуратура

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се предлага закриването на Специализирания съд и прокуратура
Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт на първо четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". Законопроектът е внесен от Христо Иванов и група народни представители. "За" гласуваха 130 народни представители, без "против" и без "въздържали се", с което той беше приет.
Законопроектът предвижда закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът реши страната ни да препродаде ваксини на Норвегия и дари дози на Бутан, Бангладеш и Босна и Херцеговина

Парламентът реши страната ни да препродаде ваксини на Норвегия и дари дози на Бутан, Бангладеш и Босна и Херцеговина, предаде репортер на Агенция "Фокус".
За целта депутатите ратифицираха поредица от споразумения и договори между страните, както и тристранни между съответните производители и държавите.
Дарените ваксини на Бутан, Бангладеш, Босна и Херцеговина са на "АстраЗенека", а тези, които се препродават на Норвегия, са на "Модерна".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: 46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили

46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
В началото на своята декларация тя поздрави с началото на учебната година.
"Уважаеми дами и господа, народни представители, г-жо председател, днес е последното заседание на 46-ото Народно събрание. Всяка партия ще го оценява от своя гледна точка и това е нейно право. Важна ще е оценката на хората, които ни избраха и благодарение на чийто избор сме тук. Това беше в по-голямата си част избор за промяна. Големият грях на 46-ото Народно събрание, че не се намери разум и отговорност да направи тази промяна. 46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили", зави още Нинова.
Тя подчерта, че БСП ще поддържа докрай поведение да не дава оценка на другите партии, а още по-малко лични оценки на депутати.
"Днес и тук не става въпрос само за партиите. Тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои факти и истини. Не става въпрос за дребнавото противопоставяне и махленско заяждане, но има сериозни причини да стигнем дотук и ако не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и следващия път, да се провалим. Има базови принципи в политиката и има базови на държавността, за които си заслужава да говорим и да говорим с добър тон. 46-ото Народно събрание започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това вие, уважаеми колеги, от новите партии, разбирахте партии, които са били в парламента, са в парламента и такива, които са били извън парламента. Без да се дават сметки и да се отчита, че това да си в парламента, не означава задължително, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво", каза тя.
Нинова отчете, че БСП 5 години се е борила срещу онова статукво и онзи модел.
"Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство - означава плаваща покупко-продажба на гласове, на интереси. Липсата на разум и отговорност за трайно мнозинство е втората причина да стигнем дотук", каза още Нинова.
Според нея е странна ситуацията спечелилата партия да се обяви за опозиция. "На кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате Народното събрание с председателството и управлявате повечето от комисиите в Народното събрание. Изначално сбъркан подход", заяви още Нинова. По думите й интересите на Аз-а и емоциите са взели връх над разума и интересите на държавата. "Това показва политическа незрялост, може би зависимости, но то мина границата", заяви още тя.
Лидерът на БСП заяви, че коалиция на "БСП за България" не са влезли в скрити разговори, не са били зависими, а са били разумни и са разговаряли с всички уважително и с аргументи с желанието да се направи трайно мнозинство за промяна, но и мнозинство за стабилност.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Мустафа Карадайъ, ДПС: На този президент искаме да му кажем - с действията си руши държавността и демокрацията и застрашава мира и стабилността в страната и региона

На този президент искаме да му кажем - с действията си руши държавността и демокрацията и застрашава мира и стабилността в страната и региона.
Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Има две дати, които обединяват всички български граждани - 24 май, 15 септември. Те са свързани с благодарност, надежда и усмивки. Честит празник на всички ученици, учители и родители. На всички просветни дейци. Нека училището да продължава да вдъхновява за знания, мечти и съзидание", каза още Карадайъ.
"Уважаема, г-жо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, днес приключва 46-ото Народно събрание. Днес ще се чуят много декларации какво е, какво би било, какво ще бъде, ако така, ако иначе и т.н. Ние от ДПС няма да коментираме актуалното положение. То е такова, каквото е. Има причини за това и то е следствие от последните 12 години, а не само резултат от последните месеци. В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към Конституцията и законите на страната. Нарушение на Конституцията от най-високо ниво: президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на Конституцията, той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история. Всички органи и институции внимателно пазеха респекта пред основния закон и това е нормално за демокрацията и правовата държава. Разбирайки, че въпреки различията, нещо трябва да ни обединява, че въпреки състоянието на демокрацията, основните стълбове трябва да се пазят ревниво. Те крепят държавността, те правят държавата стабилна в основата си. Те правят държавата перспективна. Намери се президент, който реши, че Конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент като се поставя над Конституцията или се е самозабравил или съзнателно прокарва идеите за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето", заяви още председателят на ДПС.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев е издал указа си за разпускане на 46-ото Народно събрание

Президентът Румен Радев е издал указа си за разпускане на 46-ото Народно събрание. Това съобщи председателят на парламента Ива Митева на депутатите, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Указът е издаден на 14 септември и гласи, че Народното събрание ще бъде разпуснато на 16 септември.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът прехвърли Бюрото за защита от главния прокурор към Министерство на правосъдието

Парламентът прехвърли Бюрото за защита от главния прокурор към Министерство на правосъдието, предаде репортер на Агенция "Фокус". Прехвърлянето на Бюрото е заложено в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.
Бюрото по защита беше прехвърлено при главния прокурор през 2014 г. Така на практика Бюрото се връща в Министерство на правосъдието.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Анна Александрова, ГЕРБ: Реформа в съдебната система за един месец ли се прави?

Реформа в съдебната система за един месец ли се прави? Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Анна Александрова по време на дебата по заглавието на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Реформа в съдебната система за един месец ли се прави, без правителство, без управление и без политическа отговорност? Имате мнозинство в Народното събрание, но това ли е реформата в съдебната система и това ли е вашето виждане и разбиране за правова държава?", попита още Анна Александрова.
Колегата й Александър Ненков от ГЕРБ припомни думи на Христо Иванов, че "Демократична България" ще търси диалог с всяка политическа партия и група в този парламента.
"Тогава не изключихте ГЕРБ. Обаче ние вече сме в края на това злощастно Народно събрание и не си спомням, г-н Иванов, г-н Славов, някога потърсили ли сте ГЕРБ, за да търсим дългосрочно решение във връзка със съдебната реформа", каза още депутатът от ГЕРБ.
Александър Ненков подчерта, че съдебна реформа не може да се приеме с малцинство, нито дори с обикновено мнозинство. Според него е необходима по-широка парламентарна подкрепа, за да се гарантира, че системата ще бъде устойчива.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Хамид Хамид, ДПС: Промените в Закона за защита на лица за някои са просто бизнес, за други пиар, а за останалите - мръсна поръчка

Промените в Закона за защита на лица за някои са просто бизнес, за други пиар, а за останалите - мръсна поръчка. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид по време на дебата по заглавието на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, предаде репортер на Агенция "Фокус"
Според него заглавието може да гласи Закон за осветяване на някои защитени свидетели.
"Кой има полза от това? Определени престъпни групи, по които има защитени свидетели. Определени олигарси, които се укриват от българското правосъдие. Целта е тези свидетели да бъдат осветени. Целта е тези свидетели да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие, си имат представители тук. Даже някой си имат и адвокати, които ги представляват по някои дела. Ето затова е този закон, колеги. За една малка част, но най-кресливата - това е просто бизнес. Нищо лично. И още днес след обяд, ще си броят хонорарите. Приятно броене, колеги. За другата по-голямата част - този законопроект е един пиар, за останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка. Поръчка срещу Бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда. Това бюро е на правосъдната система", заяви още Хамид Хамид.
Според него заглавието може да се промени и като Закона на бегълците или Закона на опинците.
"Оказа се, че този законопроект е най-важният в държавата. Заради него цялата дясна част избяга от маловажна тема като актуализацията на бюджета на НЗОК, избяга от дебата за парите за лекарите, фармацевтите, за болните деца. Изсулиха се колеги, като не толкова модерни днешно време кожени мокасини от телешка и свинска кожа. Избягаха, защото имаха мокра поръчка", допълни още депутатът от ДПС.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът ще реши дали да прехвърли Бюрото за защита на лица от главния прокурор към Министерство на правосъдието

Парламентът ще реши дали да прехвърли Бюрото за защита на лица от главния прокурор към Министерство на правосъдието.
Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Прехвърлянето на Бюрото е заложено в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.
На вниманието на депутатите се поставят и ратификациите на споразуменията за дарение на ваксини на Бутан, Босна и Херцеговина и Бангладеш, както и за препродажба на ваксини на Норвегия.

Принтирай    Оразмери текст   + -