Меркел е на прощално посещение в Западните Балкани

13 Септември 2021 | 14:57 | 0
Меркел е на прощално посещение в Западните Балкани
Снимка: Слободен печат

На 13 септември канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще посети Белград, а след това, на 14 септември, и Тирана.
В Белград Меркел ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич, с коготоще обсъди политическото и икономическто сътрудничество, както и европейската интеграция на западната ни съседка. Предвижда се и пресконференция след срещата. Освен това Меркел ще се срещне и с представители на гражданското общество от шест страни от Западните Балкани. На следващия ден, вторник (14 септември), Меркел ще замине за Тирана, за да обсъди същите въпроси с албанския премиер Еди Рама. Преди да се върне в Берлин, канцлерът ще проведе разговори с правителствените лидери на Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

***

Меркел: Сърбия и страните от Западните Балкани имат да изминат дълъг път за членство в ЕС
Сърбия и другите държави от Западните Балкани все още имат да изминат дълъг път, преди да се присъединят към Европейския съюз. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в Белград на съвместна пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич, предава TACC.

"През годините нашето съвместно сътрудничество наистина постигна отворена връзка с пълно доверие. Постигнахме някои резултати по пътя, въпреки факта, че на Сърбия и страните от целия регион (на Западните Балкани) им предстои още дълъг път, за да стане членки на Европейския съюз,", каза Меркел.

В същото време канцлерът подчерта, че присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз отговаря на геостратегическите интереси на общността. В същото време ръководителят на правителството на Германия отбеляза, че счита шестте държави от региона - Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово - за бъдещи членове на ЕС.
ат
Освен това Меркел се фокусира върху факта, че Берлинският процес, насочен към засилване на взаимодействието на ЕС с региона на Балканите, е от голямо значение по въпросите на европейската интеграция на Западните Балкани. „Така нареченият Берлински процес, който стартира през 2014 г., играе важна роля по въпросите за присъединяването към Европейския съюз“, заяви германският канцлер и добави, че благодарение на тази инициатива вече са постигнати определени резултати.

РИА Новости: Вучич заяви защо Сърбия няма да влезе в ЕС
Сърбия знае, че няма да се присъедини към ЕС, докато не бъде решен косовският въпрос, но Белград е за намирането на компромисно решение в диалога, заяви сръбският президент Александър Вучич по време на посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Белград, предава РИА Новости.

Меркел пристигна на работно посещение в Сърбия. След тържествена среща на летището Вучич прие германския канцлер в правителствения комплекс „Палата Сърбия“. Там те са разговаряли при закрити врати и са направили изявления пред медиите.

„Ние винаги сме готови да говорим за всички компромисни решения, да станем по-отворени, да осигурим потока от стоки, услуги и капитали и да се доближим. Ние осъзнаваме, че няма да станем членове на ЕС, докато този проблем не бъде решен - ние сме напълно наясно с това и знаем колко е трудно и проблематично “, каза Вучич.

Заместник-официалният представител на кабинета на министрите на Федерална република Германия Мартина Фиц информира по-рано, че Меркел ще посети Сърбия и Албания на 13-14 септември, където ще се срещне както с лидерите на двете страни, така и с лидерите на Босна и Херцеговина , Черна гора, Северна Македония и Косово.

„Политика“ (Сърбия): Ангела Меркел пристигна в Белград
Президентът на Сърбия Александър Вучич посрещна германския канцлер Ангела Меркел, която ще бъде на двудневно официално посещение в Сърбия, на белградското летище "Никола Тесла", пише белградския вестник “Политика“.

Делегацията, която приветства канцлера, включва също германския посланик Томас Шиб и сръбския посланик в Германия Снежана Янкович.

Това е вторият път, когато Александър Вучич ще посрещне Меркел в Белград, предишният път той я посрещна през 2015 г. в ролята на премиер.

Вучич се е срещал 16 пъти с германския канцлер от 2014 г.

Сръбски опозиционер към Меркел: Вземи Вучич със себе си
Лидерът на сръбската опозиционна Партия за свобода и справедливост (ССП) Драган Джилас каза днес на германския канцлер Ангела Меркел "че би било честно сега, когато напуска политиката, да вземе Александър Вучич със себе си, защото тя го е довела до властта и постоянно "го държи на власт", съобщи сръбската агенция „Бета“.

“Меркел е историческа личност, белязала цяла епоха в Германия и Европа. Много неща ще останат след нея, но Орбан, Янша и Вучич също ще останат като наследство. С нейна подкрепа той дойде на власт, тя го доведе на власт, каза Джилас пред сградата на президентството на Сърбия, където се обърна към журналистите.

Джилас посочи, че бившият президент на Сърбия Борис Тадич в присъствието на Меркел отказа да изтегли полицията от Северно Косово, но, както подчерта, Вучич прие това, след което я оттегли и направи много други неща.

Според него „в замяна Меркел и по -голямата част от Европа не виждат разрушаването на институциите, демокрацията, свободата в Сърбия“.

Джилас каза, че очаква социалдемократите да спечелят изборите в Германия, ново германско правителство, "което наистина ще се заеме с цяла Европа и региона".

„Да излезем от лицемерната връзка. Ако наистина искате този регион и Сърбия да бъдат част от Европейския съюз, нека работим заедно. Ако не искате, спрете приемането на докладите на Европейската комисия, когато няма последствия за тези, които нарушават всички европейски норми,“ добави Джилас, преди пристигането на канцлера Ангела Меркел в Белград днес.

Deutsche Welle: Дали Берлинския процес е пред своя край или пред ново начало
Какво „наследство“ оставя Ангела Меркел на Балканите след напускането й от поста канцлер на Германия? Основната цел на германската външна политика за тази част от региона, която се отнася до признаването на независимостта на Косово от Сърбия, не е постигната. След неуспешен опит през 2011 г. да получи признание от тогавашния сръбски президент Борис Тадич, Меркел промени политическата си тактика и вместо конфронтация, премина към отношения на сътрудничество с водещите политици на Сърбия. По отношение на Босна и Херцеговина тя се стреми чрез индивидуална комуникация с водещи етнически лидери да ги убеди да направят компромис по редица спорни въпроси. Но дори такъв подход не постигна политически резултати, пише в анализа на Томас Брей, представен от Deutsche Welle.

Нейният офис инициира поредица от конференции на държавни и правителствени ръководители в региона, известни в международната политическа терминология като Берлинския процес. Този формат на дискусии даде някои резултати: беше създадена регионална мрежа за млади хора и роумингът между балканскитe страни беше премахнат. Но от друга страна, няма значителен напредък в създаването на общ пазар и изпълнението на инфраструктурни проекти.

По отношение на Западните Балкани Меркел се ангажира с тактиката си на „пръчката и моркова“. Евентуалното членство в ЕС трябваше да бъде привлекателно за балканските лидери и да ги подготви за отстъпки. По този начин ЕС под влиянието на Ангела Меркел игнорира разцвета на корупцията, потискането на независима съдебна система и натиска върху медиите. Що се отнася до Сърбия, „приятелството“ между Меркел и сръбския президент Александър Вуджи бе силно популяризирано и с приемането му в канцеларията на канцлера, в средата на предизборната кампания, беше ясно посочено кого смята за свой политически партньор, отбелязва Томас Брей в неговия анализ.

Хърватия, която стана най -младият член на Европейския съюз, също предаде очакванията на германския канцлер въпреки силното лобиране на Меркел. Тя демонстративно бойкотира тържеството за влизане в ЕС, тъй като Загреб отказа да екстрадира бивши югославски разузнавачи, обвинени в убийство в Германия. Ангела Меркел не успя да постигне това, което искаше по отношение на интеграцията в ЕС. Тя остави след себе си голяма финансова помощ за Западните Балкани, която беше одобрена миналата седмица за потенциални членове на Съюза в размер на 14,2 млрд. евро до 2027 г. Повечето държави от Западните Балкани имат същите цели и подобни проблеми: пълноправно членство в ЕС и същевременно много вътрешни проблеми, от икономически трудности до корупция и липса на реформи и етническо напрежение, заключава анализът, публикуван в Deutsche Welle.

Сръбската политическа общественост е разделена относно ролята на Меркел във вътрешните работи на страната. Част от сръбската опозиция смята, че с доброжелателното си отношение към настоящия президент Вучич и неговите автократични ходове е затруднило опозицията в политическата борба. Белградският политолог Марко Савкович смята, че ще отнеме време след избора на новото германско правителство, за да се види дали нещо ще се промени в политиката на Берлин спрямо Сърбия и Западните Балкани като цяло.

„Трябва да се анализира дали германските интереси в региона са се променили. Според мен те не са се променили, тъй като Германия все още се интересува от стабилни Балкани, които не създават проблеми, регионът е на важен мигрантски маршрут и има икономически интереси в Сърбия и региона. "Мисля, че това ще бъдат приоритетите на Германия и в бъдеще", каза Савкович пред DW.

Наим Лео Бешири, директор на Института по европейски въпроси, се опитва да отговори защо Меркел е решила да посети Белград и Тирана по време на прощалното си турне по Балканите тази седмица.

„Изглежда, че Ангела Меркел смята сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама за „деца“ на Берлинския процес, който тя не успя да завърши. „Страхувам се, че след напускането й от политическата сцена това ще бъде краят на Берлинския процес, който не е замислен като заместител на членството в ЕС, а като регионален двигател на реформи, които ще доведат до членство в ЕС,“ каза Лео Бешири.

„Политика“ (Сърбия): Меркел носи в Сърбия модерни технологии
Белград. Днес президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде домакин на германския канцлер Ангела Меркел, която отива на официално посещение в Сърбия. Както бе обявено, фокусът на разговорите ще бъде двустранните, икономико-политическите отношения и въпросите от европейска перспектива, пише белградската „Политика“.
Това посещение, макар и от напускащ канцлер, може да бъде важно за пристигането на нови инвеститори от Германия. Икономическото сътрудничество между двете страни се увеличава. Германия е един от най-важните инвеститори в западната ни съседка. Според Сръбската статистическа служба, от 2010 г. до второто тримесечие на 2021 г. в Сърбия са инвестирани общо 2 013,4 млрд. евро от тази страна, така че Германия се нарежда на пето място по инвестиции в страната, веднага след Нидерландия, Австрия и Руската Федерация и Китай.
Интересно е, че напоследък от Германия идват високотехнологични компании, които отварят своите центрове за развитие в Сърбия, като наемат местни инженери и работят в тясно сътрудничество със сръбските факултети. Например германският ZF в Панчево произвежда части за автомобили, лодки и железопътния транспорт. Тази компания представлява най-модерната тенденция в автомобилната индустрия, с модерни технологии и уникален център за развитие, в който създава иновативни решения за електрически автомобили, в сътрудничество с Факултета по машиностроене в Белград.
Също така, в началото на тази година Continenta" откри завод в Нови Сад, който произвежда модерни електронни системи за управление на превозни средства. Те също така откриха център за научноизследователска и развойна дейност и се договориха за сътрудничество с Техническия факултет в Нови Сад. Иновативната електроника, произведена там с етикет „Произведено в Сърбия“, е доказателство, че Германия е инвестирала във високоакумулативни производствени клонове, които носят отлични нива на печалба.
През март президентът на Сърбия благодари на канцлера Ангела Меркел за откриването на фабриката, която, както заяви той, е помогнала на Сърбия да привлече германски инвеститори и да разреши някои регионални проблеми и по този начин е отворила пътя за искрено приятелство между Германия и Сърбия и по-дълбоко сътрудничество.
В Сърбия има около 400 германски компании, в които работят малко по-малко от 60 хиляди работници. Най-големите инвеститори са Stada, Metro, Henke“, Siemens, Bosch и Leoni.
Германия е най-важният търговски партньор на западната ни съседка. Според данните на Републиканското статистическо бюро през първите седем месеца на тази година общият външнотърговски обмен възлиза на 3,57 млрд. евро. Износът на Сърбия е на стойност 1,5 милиарда евро, а вносът на два милиарда евро.
Интересното е, че общият обмен на услуги през първите шест месеца на 2021 г. възлиза на 586 милиона евро, от които приходите на Република Сърбия възлизат на 384 милиона евро, а разходите 202 милиона евро.
Миналата година Германия е първият партньор на Белград в общия обмен на услуги, чиято стойност беше 1,05 милиарда евро, от които приходите на Република Сърбия възлизат на 687 милиона евро, а разходите на 368 милиона евро.
Търговията между двете страни през миналата година възлиза на около 5,3 милиарда евро, от които износът от Сърбия е около 2,2 милиарда евро, а вносът 3,1 милиарда евро. През 2019 г. общата търговия между Сърбия и Германия възлиза на 5,29 милиарда евро. Западната ни съседка е изпратила Германия стоки на стойност 2,21 милиарда евро, а на пазара там е купила стоки в размер на 3,08 милиарда евро.
На германския пазар Сърбия продава комплекти запалителни проводници, части за електродвигатели и електрически генератори, части и прибори за двигатели, части и аксесоари за моторни превозни средства, както и замразени малини.
От друга страна, Сърбия внася лекарства, употребявани автомобили, двигатели с постоянен ток, части за електродвигатели и електрически генератори, генератори или преобразуватели и проводници от рафинирана мед.

„МКД“ (РСМ): В Брюксел смятат, че „мини Шенген“ подкопава евроинтеграцията на Сърбия, Албания и РСМ
Брюксел/Скопие. Брюкселската администрация оценява негативно инициативата мини Шенген (Отворени Балкани) на лидерите на Северна Македония, Сърбия и Албания и счита, че тя подкопава европейската интеграция на региона. Европейската комисия счита, че Отворените Балкани са напълно несъвместими с инициативата за регионално развитие заедно с Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, научава скопското електронно издание МКД от дипломатически източници в Брюксел.
ЕК оценява, че тази инициатива не трябва да бъде подкрепяна, тъй като се счита, че това намалява стратегическото партньорство на ЕС с Балканите и отваря мястото на САЩ като единствения стратегически партньор с балканските страни. ЕС ще предприеме мерки за минимизиране на тази инициатива, казват събеседниците на медията.
Тази резервираност на брюкселската администрация е подчертана и в медийните съобщения на държавите-членки на ЕС. Италианският всекидневник Stampa съобщи, че това е нормална реакция на забавянето на преговорите за членство между тези страни и търсенето на алтернатива на мъглявата европейска перспектива.
Френският вестник Liberation отбелязва липсата на Косово, чийто „ляв националистически премиер Албин Курти казва, че би предпочел да се присъедини към Берлинския процес“.
Българският всекидневник „Дума“ пише, че в Брюксел се говори за мини Шенген като интеграционен сепаратизъм, който създава един вид балкански съюз вместо европейски.
„ЕС започна да се разпада на българо-румънски ЕС и Германски съюз, а Вишеградската група вече функционира на запад от Сърбия ... ЕС изглеждаше вечен, но се оказва само временен, както всички останали форми на съюзи...“, оценява словенският „Дневник“.
„Балканските лидери (Рама, Заев и Вучич) получиха съобщението, че ще трябва да изчакат за ЕС, а САЩ подкрепиха усилията им... Политическата воля за разширяване на ЕС е много слаба сред по-силните членове на Европейският блок, особено сега, когато германският канцлер Ангела Меркел, най-големият застъпник за присъединяване на Балканите, се оттегля от властта“, анализира британският Financial Times.

Ана Бърнабич: Сърбия е вложила над 600 милиона евро в железници, а проектите са за над 6 милиарда
Белград. От 2014 г. Сърбия е инвестирала повече от 600 млн. евро в реконструкцията и модернизацията на железницата и закупуването на локомотиви и вагони, заяви сръбският премиер Ана Брнабич точно преди началото на срещата на върха за железопътните връзки на Западните Балкани в Белград, пише скопското издание „Независен“.
Планираните железопътни проекти в Сърбия са на стойност над шест милиарда евро, добави Брнабич и подчерта, че целта на Сърбия е напълно да модернизира железопътния трафик и да го свърже с всички страни в региона и Европейския съюз.
Брнабич посочи, че целта е железницата да бъде основният вид транспорт, както пътнически, така и товарен, като напомни, че 2021 г. е годината на железницата в Европейския съюз.

На железопътната гара Център-Прокоп в Белград тя се срещна с влака Connecting Europe Express, проектиран от Европейската комисия като част от Европейската година на железниците.
Влакът ще прекоси континента и Западните Балкани като неразделна част от него и ще свързва Белград със Солун през Скопие. Това бележи началото на срещата на върха на железниците в Белград.
Срещата на високо равнище се организира от Транспортната общност, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а домакин е сръбското Министерство на строителството, транспорта и инфраструктурата.
Във видеопослание при откриването на срещата на върха еврокомисарят по политиката на съседство и разширяването Оливер Вархели заяви, че ЕС е готов да подкрепи страните от Западните Балкани в модернизацията на железопътния транспорт, което, както той каза, е важно за свързването на региона с ЕС.
Той отбеляза, че ключова програма за развитието на инфраструктурата в региона е „Икономическият инвестиционен план за Западните Балкани“ за 30 милиарда евро, одобрен от Европейския съюз за региона. Той уточни, че 1,5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в развитието на високоскоростна железопътна линия по коридор 10, която ще свързва Сърбия с България и Гърция, както и в развитието на коридор 4, който свързва Белград с Подгорица и пристанището Бар в Черна гора

„ТВ Пинк“ (Сърбия): Германия е отворила 500 компании и е вложила два милиарда евро в Сърбия
Белград. Германският канцлер Ангела Меркел пристига на официална визита в Сърбия в понеделник. Мнозина се питат защо тя е избрала именно Белград за своето най-важно посещение в региона на Западните Балкани. Отговорът дава Марко Чадеж, председател на Съюза на стопанските камари на Сърбия в ефира на белградската „ТВ Пинк“.
Той обясни, че се надява скоро броят на работните места в Сърбия в германски компании ще достигне 700 хиляди.
Германия е инвестирала два милиарда евро в Сърбия през последните десет години. Тя е открила повече от 500 компании и наема десетки хиляди хора, разкри Чадеж.
Някои от най-големите германски компании в Сърбия са Siemens и Continental.

МКДенес: Меркел изключи Заев от дневния си ред за посещението в Западните Балкани
Скопие. Германският канцлер Ангела Меркел пристига на прощална визита на Балканите. Тя се оттегля от политиката, но иска да остави трайна посоката към европейска интеграция в Западните Балкани, информира МКДенес. След обявяването на т.нар Отворени Балкани от тримата балкански политици, Вучич Рама и Заев, сами, без съгласието на ЕС, Меркел идва да предаде ключовото послание на двама от тях, защото Заев е изключен от протокола за лична среща. Посланието е, че Отворените Балкани могат да бъдат само регионална форма на сътрудничество изключително в рамките на т.нар Берлински процес за интеграция на балканските страни в ЕС. Всичко извън това не е позволено. Оттук нататък Европа и най-вече Берлин ще разговарят с двете водещи страни в този процес, Сърбия и Албания, а останалите четири, Северна Македония, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина, ще вървят само по техните стъпки. РСМ е напълно унизена и изключена дори от Отворените Балкани. Заев е изключен от протокола за директни срещи с германския канцлер Меркел, въпреки че в миналото македонските премиери винаги са имали лични срещи с германските канцлери. Заев е обявил, че ще проведе съвместни срещи с представители на Косово, Черна гора и Босна, както и представители на Сърбия и Албания.

„Независен“ (РСМ): Скопие подписва споразумение за развитие на железопътните връзки на Западните Балкани с подкрепата на ЕС
Белград. Министърът на връзките и транспорта на Република Северна Македония Благой Бочварски в понеделник ще участва в Международна среща на върха в Белград, посветена на развитието на железопътните връзки между страните от Западните Балкани, пише скопското издание „Независен“. В хода на мероприятието Бочварски и министрите на държавите от Западните Балкани ще подпишат Декларация за развитието на железопътните връзки с подкрепа на Европейския съюз.

Blic (Сърбия): Какво послание носи Меркел в Белград?
Белград. В седмицата преди парламентарните избори в Германия, оттеглящият се канцлер Ангела Меркел ще посети Западните Балкани. Тя е на посещение в Сърбия днес, а след това продължава пътуването си до Тирана, където ще проведе разговори с регионалните лидери. Според анализатори пристигането на Меркел за пореден път ще докаже колко важен е този регион за Германия, пише белградското издание Blic. Изборите на 26 септември ще бъдат много важни не само защото ще отбележат края на мандата на един от водещите политици в Европа след 16 години, но и защото могат да внесат голяма политическа несигурност в Германия. Обявявайки визитата на германския канцлер, сръбският президент Александър Вучич заяви, че по този повод ще бъде обсъдени „германските възгледи за Балканите“. По-рано тази седмица говорителят на германското правителство Мартина Фиц обяви, че разговорите между двамата държавници ще се фокусират върху двустранните отношения, икономическите и политическите отношения и въпросите около европейската перспектива, съобщи Euronews. Според анализатори може да се очаква, че Ангела Меркел ще потвърди континюитета на германската политика към този регион. Програмата на визитата, която беше обявена, включва посрещане на германския канцлер на летището, последвано от официален прием пред Двореца на Сърбия, последван от двустранни разговори. След срещата се планират изявления за медиите на Ангела Меркел и Александър Вучич. За последно канцлерът Меркел посети Белград през юли 2015 г. Западните Балкани „в наследство“ Дипломатът Зоран Миливоевич оценява визитата на Ангела Меркел в Белград и срещата й с президента Александър Вучич, а ден след това и с премиерите от Западните Балкани в Тирана, като намерение на канцлера да остави Западните Балкани „в наследство“ на наследника си. „Неслучайно тя ще бъде в Белград отделно, а след това в Тирана с останалите. Това са много ясни послания, че Германия има интерес в тази област“, каза Миливоевич пред Tanjug. Според експерта, Меркел ще каже, че Германия не променя политиката си, що се отнася до този регион и че Берлинският процес остава в сила като механизъм за сближаване с ЕС. Както заявява Милена Лазаревич от Центъра за европейска политика пред сръбската редакция на Euronews, такова посещение може да бъде показател за искреното желание на напускащия германския канцлер да завърши своето „наследство“ в региона по отношение на подкрепата за регионалното сътрудничество и напредъка към Европейски съюз. Особено предвид продължаващата инициатива за създаване и развитие на Общ регионален пазар. „Като се има предвид, че двустранните въпроси остават пречка за по-нататъшната интеграция на региона, може да се очаква по-силен акцент върху разрешаването им“, каза тя. Deutsche Welle пише, позовавайки се на дипломатически източници в Берлин, че инициатор на пътуването на Ангела Меркел до Западните Балкани е германският посланик в Пекин Ян Хакер, който наскоро почина внезапно. Твърди се, че Хакер е бил най-близкият съветник на канцлера по външната политика и политиката на сигурност до края на юли и има решаващо влияние върху германската политика спрямо Западните Балкани. Държавният министър за Европа в Министерството на външните работи Михаел Рот написа в „Туитър“, че придава голяма важност на европейската перспектива за Западните Балкани.

РТС (Сърбия): Ангела Меркел отива на прощална визита в Белград
Белград. Германският канцлер Ангела Меркел в понеделник ще проведе прощална визита в Белград, където ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич преди във вторник да посети Тирана за преговори с останалите лидери на страните от Западните Балкани, съобщава „Радио и телевизия Сърбия“ (РТС). Посещението на Ангела Меркел идва броени седмици преди края на мандата й като германски канцлер и оттеглянето й от политиката. Освен с държавния глава на западната ни съседка, тя ще се срещне с представители на гражданското общество от всички страни от Западните Балкани. Меркел ще пристигне на летище „Никола Тесла“ в Белград малко след 16 часа (17 часа българско), където ще бъде посрещната. Церемонията по приветствието ще се проведе пред двореца "Сърбия", съобщиха от службата за сътрудничество с медиите на президента на републиката. Първата среща между канцлера Меркел и президента Вучич е планирана веднага след официалния прием, след 18 часа. Разговорът ще бъде очи в очи, след което двамата лидери ще дадат изявления пред пресата. „Фокусът на разговорите ще бъде двустранните отношения, икономико-политическите отношения и въпросите на европейската перспектива“, обяви заместник-говорителят на германското правителство Мартина Фиц. Вучич заяви вчера, че за него е голяма чест, че германският канцлер идва в Белград и ще остане там най-дълго и че ще има още срещи и работна вечеря с нея. След Белград канцлерът заминава за Тирана, където ще се срещне с премиерите на страните от Западните Балкани. За последно Ангела Меркел посети Сърбия през 2015 г., когато се срещна и с Александър Вучич.

„Бета“ (Сърбия): В понеделник Меркел ще посети Белград
Белград. Германският канцлер Ангела Меркел ще пристигне в понеделник в Белград, за да проведе разговори със сръбския президент Александър Вучич и ще завърши европейската си обиколка в Тирана във вторник, където ще се срещне с премиера Еди Рама. На срещата в Тирана ще присъстват ръководителите на правителства на Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина, съобщава сръбската агенция „Бета“. Африм Красничи от Института за политически изследвания в Тирана заяви пред “Бета”, че посещението на най -влиятелния германски политик е много по -важно за Западните Балкани като цяло, отколкото за самата Албания. “To подновява интереса и връща Западните Балкани като приоритет за Германия и ЕС, особено след тенденцията от страна на ЕС и САЩ през последните години да се изтеглят от този регион. Посещението идва и в отговор на вълна от критики и скептицизъм в региона относно стратегията за разширяване на ЕС. Германия подкрепя започването на преговори на ЕС с Албания и Северна Македония, а Меркел инвестира в сближаване на позициите на ЕС в това отношение,“ каза Красничи.

„Новости“ (Сърбия): С посещението си в Белград, Меркел потвърждава значимостта на Сърбия на Балканите
Белград. Германският канцлер Ангела Меркел неслучайно е избрала именно Белград за двустранно посещение и разговор с президента на Сърбия Александър Вучич, докато тя ще се срещне с всички останали лидери в региона на обща среща в Тирана, пише белградският ежедневник „Новости“, като изтъква, че по този начин Берлин дава да се разбере, че Сърбия има ключова позиция в региона и че всички процеси в Западните Балкани до голяма степен зависят от Белград. Ето как събеседниците на "Новости" интерпретират накратко балканското мини турне на напускащия канцлер на Германия, по време на което тя ще посети Сърбия на 13 септември, а ден по-късно, на 14 септември, ще бъде в Албания, където ще бъде организиран общ обяд с премиерите на страните от региона. За бившия дипломат Зоран Миливоевич няма съмнение, че пристигането на Меркел е повече от силен сигнал за значението, което Берлин придава на Белград: „Посещението на Меркел в региона е във функция на нейното политическо наследство и има за цел да изпрати две важни послания. Първото е да се каже на региона, но и на неговия наследник начело на германското правителство, че Западните Балкани остават начело на външнополитическите приоритети на Берлин. Второто е да потвърди още веднъж позициите на Германия, когато става въпрос за тази област. Миливоевич вярва, че Меркел ще подчертае, че Берлинският процес не спира, но също така ще повтори още веднъж, че Германия, що се отнася до Косово, застава на позицията на неизменност на границите, т.е. че за Берлин Косово е независимо. Що се отнася до инициативата „Отворени Балкани“, която беше договорена от Вучич и премиерите на Албания и Северна Македония, Еди Рама и Зоран Заев, събеседникът на изданието очаква, че високият гост няма да оспори необходимостта регионът да си сътрудничи: „Не очаквам обаче германският канцлер да изрази открита и недвусмислена подкрепа за „Отворените Балкани“, както например направиха САЩ. По-скоро Меркел ще подчертае необходимостта от интеграция в ЕС и интереса на Съюза към целия регион. Сърджан Граовац от Центъра за социална стабилност казва за „Новости“, че не е изненадващо, че Германия досега се въздържа от открита подкрепа на „Отворените Балкани“, защото идеята е създадена с подкрепата на САЩ, по времето на Доналд Тръмп: „Отворените Балкани“ обаче не е нещо, което не отговаря на германските интереси. Проектът за свързване на хората в този регион не може да навреди на Германия, защото ЕС се основава на това. С това посещение Меркел придава специално значение на Сърбия и потвърждава, че страната ни е ключова в региона. Тя е потвърждавала това и преди. И не само, това е специално потвърждение на нейното приятелско отношение към Вучич, защото той беше ключов фактор, който успя да подобри отношенията между Сърбия и Германия, които бяха нарушени по времето, когато Борис Тадич беше президент. С ангажимента си Вучич успя да подобри тези отношения и да изгради силно приятелство и дори съюз между двете страни“. Граовак отхвърля коментарите, че посещението на Меркел е „протоколно“, тъй като е в края на нейния мандат и подчертава, че правителствата и службите в Германия се променят, но че политическите насоки остават същите и в тях рядко настъпват радикални промени. Посещението на Меркел може да бъде изключително важно за Сърбия за пристигането на нови германски инвеститори, пише още „Новости“. Германия е най-важният търговски партньор на Сърбия. От началото на годината се наблюдава ръст от 25,1% от общия търговски обмен спрямо предходната година, а през първите седем месеца на 2021 г. търговският обмен достигна 3,57 млрд. евро и е възможно той да надхвърли шест милиарда до края на годината. Германия е и един от най-големите инвеститори в Сърбия: през 2014 г. 17 000 души са работили в германски компании в Сърбия, а днес са заети 71 000.

РТС (Сърбия): И Урсула фон дер Лайен отива в Сърбия - ще открива пътя Ниш-Плочник
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че в понеделник на визита в Белград ще пристигне германският канцлер Ангела Меркел, а в края на месеца - на 29 и 30 септември, западната ни съседка ще посрещне и Урсула фон дер Лайен. Тогава ще бъде обсъдена реализацията на договорките в Берлинския процес и ще бъде открита първата част от пътя Ниш-Плочник, съобщава РТС. Обръщайки се към обществеността, Александър Вучич обяви, че германският канцлер Ангела Меркел ще посети Белград в понеделник, което е голяма чест за Сърбия. „Имах честта и възможността да я приема веднъж в Белград като министър-председател, сега имам тази чест като президент в края на мандата й“, каза Вучич и добави, че тя ще прекара по-голямата част от времето си за посещение в региона в Белград. Той посочи, че това ще бъде едно от последните посещения на Меркел преди изтичането на нейния мандат и че това е още по-важно за Сърбия. „Искам да благодаря на Ангела Меркел за всичко, което направи за Сърбия, никога няма да забравим какво направи тя за страната ни през 2015 г., когато Хърватия ни наложи санкции“, добави Вучич. Държавният глава посочи, че Германия е първият търговски партньор на Сърбия, както и че тя се превръща в един от най-големите и важни инвеститори в западната ни съседка. Той обяви, че Урсула фон дер Лайен ще посети Сърбия в края на месеца, на 29 и 30 септември. „Тогава в дневния ред за първи път ще е реализацията на Берлинския процес. Откриване на работи по първия участък от пътя Ниш-Плочник“, каза Вучич.

МИА (РСМ): Меркел ще посети Белград и Тирана следващата седмица
Берлин/Белград. На 13 септември канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще посети Белград, а след това и Тирана, предава кореспондент на агенция МИА от сръбската столица. В Белград Меркел ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич, с коготоще обсъди политическото и икономическто сътрудничество, както и европейската интеграция на западната ни съседка. Предвижда се и пресконференция след срещата. Освен това Меркел ще се срещне и с представители на гражданското общество от шест страни от Западните Балкани. На следващия ден, вторник (14 септември), Меркел ще замине за Тирана, за да обсъди същите въпроси с албанския премиер Еди Рама. Преди да се върне в Берлин, канцлерът ще проведе двустранни разговори с правителствените лидери на Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

Принтирай    Оразмери текст   + -