Четвъртата вълна на Covid-19 вече залива света

31 Юли 2021 | 16:17 | 0
Четвъртата вълна на Covid-19 вече залива света
Снимка: CNN

Четвъртата вълна на пандемията от Covid-19 вече залива света, а голяма част от страните вече започнаха да връщат ограничителните мерки, независимо от високият процент на ваксинирани жители. На този фон набира все по-голяма сила и кампанията за принудителна ваксинация на световното население.
***

Le Figaro: Във Франция започнаха поредните масови демонстрации срещу принудителната ваксинация
Париж. Демонстрации срещу задължителните ваксинации срещу коронавирус и Covid-паспортите започнаха в събота в много градове във Франция. Четири протестни шествия бяха обявени в Париж и участниците вече започнаха да пристигат на предварително обявените места за сбирки, пише Le Figaro.
Един от маршовете тръгна от 14:00 (15:00 ч. Българско време) от метрото Вилие към площад Бастилия и ще мине близо до Шанз Елизе. На главния търговски булевард на френската столица обаче не трябва да се очаква повторение на погромите от 2019 г., както и мирни акции с ярки плакати. Дългогодишната забрана за шествия по Шанз Елизе ще бъде контролирана от многобройни полицейски части, които са разположени в района от ранната сутрин. Общо около 3 хиляди полицаи и жандармеристи ще осигуряват реда на демонстрациите в Париж.
Предполага се, че още два марша ще се слеят в един в района на Лувъра и ще продължат към сградата на Министерството на социалните въпроси и здравеопазването на Франция. Четвъртата демонстрация е организирана от лидера на партията „Патриоти“ Флориан Филипо. Той призова привържениците да се съберат в 14:30 (15:30 ч. българско време) на гарата Монпарнас и да продължат към сградата на Министерството на здравеопазването.
Както по -рано съобщи Le Figaro, префектурата на столичната полиция се страхува от евентуални безредици по време на предстоящите демонстрации. Според Министерството на вътрешните работи до 160 хиляди души ще излязат по улиците на френските градове в събота.
На 12 юли френският президент Еманюел Макрон по време на телевизионно обръщение обяви въвеждането на задължителна ваксинация за медицинския персонал и редица други категории работници във връзка с влошаването на епидемиологичната обстановка в страната с разпространението на „делта“ щама. Освен това френският лидер обяви за задължително от август представянето на Covid-паспорт за посещение на барове, ресторанти и търговски центрове. Само хора с ваксинирани или отрицателен тест за коронавирус ще могат да пътуват на самолети и влакове на дълги разстояния отсега нататък. Както властите заявиха по-рано, Франция влезе в четвъртата вълна на пандемията с по-висок процент на инфекция, отколкото в предишните етапи. В момента здравните власти регистрират около 25 хиляди нови инфекции всеки ден.
В сряда официалният представител на френското правителство Габриел Атал заяви, че кабинетът трябва официално да одобри санитарния пропуск от 9 август. В същото време той изрази надежда, че пропускът може да бъде премахнат в средата на ноември. Съответният законопроект вече е одобрен от двете камари на парламента и сега се разглежда от Конституционния съвет.

„Женмин жибао“ (Китай): Пекин иска СЗО да разследва внезапното закриване на военната биолаборатория Форт Детрик в САЩ
Пекин. Китайски интернет-потребители са инициирали изпращането на писмо до Световната здравна организация (СЗО), в което призовават за разследване на американската военна лаборатория „Форт Детрик“. Когато броят на подписите се е доближил до 10 милиона, са реализирани две кибератаки на сървъра за писма с IP адрес от САЩ, пише китайското държавно издание „Женмин Жибао“.
Както уточнява вестникът, „лабораторията във Форт Детрик е военна биологична база, в нея се съхраняват материали за бактериологичната война на германските фашисти и японския „Отряд 731“. През юли 2019 г. два старчески дома в близост до лабораторията Форт Детрик съобщават за случаи на необяснима пневмония. През септември същата година в доклад от щата Мериленд, където се намира тази биологична лаборатория, се споменава „пневмония, свързана с електронни цигари“, освен това бе отбелязано, че броят на заразените нараства. Тогава в Северна Вирджиния и Уисконсин започнаха да се появяват случаи на „необясними респираторни заболявания“. Така избухна „пневмонията, свързана с електронни цигари“. През юли 2019 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ издадоха „официално писмо за прекратяване на дейността на лабораторията във Форт Детрик“ и оттогава тя е затворена“.
Изданието задава въпросите: „Защо САЩ затвориха тази биологична лаборатория? Възможна причина може да бъде изтичане. Изтичането на какво обаче? И до каква степен? Дали изтичането е причинило разпространението на „пневмония от електронни цигари“? Всички подробности бяха скрити под предлог „национална сигурност“ и все още са загадка до днес“.
Според китайският вестник, в действителност тези данни показват, че новият коронавирус се появява в САЩ с един месец по-рано, отколкото в Китай. На 15 юни 2021 г. американските медии са съобщили, че в началото на 2020 г. Националните здравни институти на САЩ са събрали 24 000 кръвни проби от различни места в САЩ, най-малко 9 проби са тествани за антитела срещу коронавирус, припомня „Женмин Жибао“, като обръща внимание, че Националните здравни институти на САЩ са потвърдили, че COVID-19 бавно се разпространява в САЩ през декември 2019 г. Като се има предвид времето, новият тип коронавирус се е появил в САЩ месец по-рано, отколкото в китайския град Ухан, категорични са китайците.
Освен това, според докладите на The Palm Beach Post и USA Today, през 2020 г., два месеца преди официалното потвърждение на COVID-19, тоест през декември 2019 г., в американския щат Флорида е имало средно вече 171 случая, от които 107 души не са излизали зад границата.
Накрая „Женмин Жибао“ вещае: „Трябва обаче да се отбележи, че САЩ няма да могат да се скрият или да избягат от тази тема. Съединените щати трябва да се придържат към принципите на справедливост и прозрачност и да позволят на учени от други страни да провеждат изследвания за ситуацията в Америка“.

BBC: Австралийските власти изкарват армията по улиците, за да контролират поредния тотален „локдаун“
Канбера. Австралийските власти изпратиха стотици войници в Сидни, за да помогнат за прилагането на поредния „локдаун“, наложен във връзка с разпространението на коронавируса, съобщава „Би-Би-Си“. Войските ще бъдат обучени през почивните дни, преди да започнат невъоръжени патрули в понеделник.
Заключването, което ще е в сила поне до 28 август, забранява на хората да напускат домовете си, освен в специални случаи.
Въпреки затварянето, което продължава вече пет седмици, инфекцията продължава да се разпространява в Сидни. Днес са регистрирани 170 нови случая.
Войските ще се присъединят към полицията при огнищата, за да гарантират, че хората спазват правилата, които включват ограничение за пътуване от 10 км.
Австралийските адвокати смятат използването на армията в либералната демокрация за тревожно.
Епидемията удари тежко работниците и бедните покрайнини. Критиците казват, че тези области вече са се сблъсквали с полицейски действия и посочват, че ограниченията са по-строги, отколкото в останалата част на Сидни.
„Нашите хора са една от най-бедните демографски групи и вече се чувстват маргинализирани“, казва Стив Кристоу, един от местните лидери.

CNN: Според американските власти дори ваксините не могат да спрат „делта“ щама
Вашингтон. „Делта“ щамът на новия коронавирус, който в момента се разпространява бързо в Съединените щати, изглежда се предава от човек на човек толкова лесно, колкото вирусът на варицела и остава силно заразен дори сред ваксинираните граждани, съобщава CNN, цитирайки вътрешен документ на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC).
Според CNN документът, който представлява презентация, съдържа досега непубликувани данни, че „делта“ вариантът на коронавирус е няколко пъти по -заразен от първоначалния щам на патогена: ако за последния репродуктивният индекс R0 не надвишава 2 - тоест един човек, заразен с вируса, средно го е предал на още двама, - тогава за „делта“ този показател е 8-9, което е подобно на варицела.
„Искаме хората да разберат, че това не е фалшива тревога, всичко е сериозно“, коментира ситуацията в интервю за канала директорът на Центровете за превенция и контрол Рошел Валенски, която потвърди автентичността на презентацията. „Това е един от най-заразните вируси, който познаваме. Лидерите по този параметър са морбили, варицела и този щам“.
В презентацията също се отбелязва, че напълно ваксинираните хора вероятно ще разпространяват делта щама със същата скорост като неваксинираните хора, тъй като след заразяването броят на вирусните частици в телата им достига същите стойности като при неваксинираните хора.
„За да обобщим, те всъщност ни казват, че в случай на делта инфекция, ваксинираните хора - дори ако те сами не показват никакви симптоми - разпространяват вируса със същата интензивност като неваксинираните хора“, каза ръководителят на Центъра за изследвания на ваксините „Джон Еймъри“ Уолтър Оренстийн пред CNN.
В същото време в документа се казва, че ваксинираните хора все още са с много по-малък риск, подчертава събеседникът на медията. „Ваксините предотвратяват повече от 90 процента от случаите на тежко заболяване, но вероятно са по -малко ефективни за предотвратяване на инфекцията и предаването на вируса“, цитира журналистът презентацията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. „Оттук се увеличават случаите на инфекция сред ваксинираните хора и разпространението на вируса въпреки ваксинацията“. Както се отбелязва в документа, ваксинираните хора средно се заразяват с коронавирусна инфекция три пъти по -рядко, а в случай на инфекция е десет пъти по -малко вероятно да се сблъскат с тежко протичане на болестта и смърт.
Както се отбелязва в презентацията, с оглед на появата на новите данни, CDC трябва да „признае, че ходът на тази война се е променил“ и да предприеме адекватни мерки - включително въвеждането на задължителни ваксинации и носенето на маски.
Според CNN, CDC се очаква скоро да публикува нови данни в подкрепа на по-ранното решение на Валенски да издаде нови насоки за тези, които са получили и двете дози от ваксината срещу коронавирус. Както припомня журналистът, миналия вторник директорът на ведомството заяви, че дори напълно ваксинираните граждани, живеещи в региони с висок процент на инфекция, отсега нататък трябва да носят маска, докато са в затворени пространства. Валенски каза също, че режимът на задължителни маски в училищата трябва да се продължи не само за ученици и преподаватели, но и за посетители.
Междувременно вирусът отново започна бързо да се разпространява в Съединените щати, особено в щатите, където е ваксиниран най-малък брой хора: през последната седмица средният дневен брой на инфекциите в страната надхвърли 66 900 случая, отбелязва CNN. Този показател, който падна на 22 юни до рекордно ниското ниво от 11 299, непрекъснато расте.

ТАСС: През юли Русия е дала най-много жертви в рамките на пандемията от Covid-19
Москва. Броят на смъртните случаи от коронавирус в Русия през юли почти се удвоил спрямо предходния месец и е максимум за цялата епидемия, следва от изчисленията на ТАСС въз основа на данни от федералния оперативен щаб за борба с новата инфекция. От 1 до 31 юли щабът отчита 23 349 смъртни случая срещу 13 713 през юни. Предишният максимум - 17 124 смъртни случая - е регистриран в края на декември миналата година. В същото време смъртността от новата болест почти не се е променила: ако през юни е била 3,1%, то през юли е 3,11%. Индикаторът за целия период на епидемията в края на месеца се е увеличил от 2,45% на 2,53%, според изчисленията на ТАСС. Трябва да се има предвид, че данните на щаба са непълни. Той взема предвид само онези случаи, когато коронавирусната инфекция се превъща в основна причина за смъртта и това беше бързо потвърдено. През юли щабът отчете 751 274 нови случая на инфекция срещу 442 682 месец по -рано (увеличение от 69,7%). За Русия това е вторият най-висок показател след декември, когато в страната са открити 863 643 случая. В същото време в Москва, която остава основният фокус на епидемията, бяха потвърдени по -малко случаи, отколкото през юни: 147 911 в сравнение със 178 245 (спад от 17%). 608 226 заразени руснаци се възстановиха през юли, което е почти два пъти повече от миналия месец. Около една трета от излекуваните - 201 311 - са в Москва. Броят на така наречените активни случаи, тоест пациенти, които продължават лечението в момента, се увеличи с повече в 30% през юли и достигна 498 691, максимумът от края на януари.

Daily Mail: Британски учени пророкуват появата на нов щам, който „може да убие всеки трети“
Лондон. Нов „апокалиптичен“ щам на COVID, способен потенциално да убие един на всеки трима заразени, е „реална възможност“. С такова предупреждение излязоха водещи учени, консултиращи британското правителство за коронавируса, пише Daily Mail. Групата за управление на извънредни ситуации (SAGE) представи възможни сценарии за развитие на коронавируса. Според техните прогнози бъдещият вариант на болестта може да се окаже толкова смъртоносен, колкото Близкоизточния респираторен синдром (MERS), и да бъде фатален в 35% от случаите, подчертава вестникът. Според експертите вероятността от мутация на вируса е особено висока при най-голямото му разпространение, което в момента се случва във Великобритания. Освен това този процес може да се ускори на фона на повишения имунитет към съществуващите щамове. Учените смятат, че през зимата британските власти трябва да проведат „бустер ваксинация“ на населението и да сведат до минимум броя на новите варианти на COVID, идващи от чужбина. В допълнение, те настояват да се обмисли избиването на животни, включително норки и дори котки, които могат да пренасятвируса, за да се предотврати появата на мутантния щам. Според експертите бъдещият щам би могъл да стане устойчив на ваксини, ако съчетае характеристиките на южноафриканския, кентския („алфа“) и индийския („делта“) вариант. В допълнение, този процес, известен като рекомбинация, може да доведе до вирус с „повишена заболеваемост и смъртност“. Учените от SAGE признават, че ваксините ще продължат да действат, при условие че няма „свръхмощна мутация“, която прави ваксината много по-малко ефективна при блокиране на тежко протичане на заболяването, но това е малко вероятно, според много експерти. В същото време според тях трябва да се очаква допълнителна смъртност на новия щам, „тъй като ваксините не осигуряват абсолютен стерилизиращ имунитет“. Друг потенциален проблем, който откриват, е използването на антивирусни лекарства за COVID, когато пациентът вече е заразен. Учените смятат, че прекомерната им употреба може да доведе до появата на по -мутантни щамове и затова те трябва да се предписват само в най -тежките случаи. Експерти и политици предупреждават: докладът показва, че правителството „не трябва да се отпуска“ на фона на вероятния край на третата вълна от епидемията в Обединеното кралство. „Препоръките и коментарите на SAGE демонстрират простата реалност-все още не сме „победили“ този вирус“, каза Филипа Уитфорд, лекар и заместник-председател на парламентарната група за COVID-19. „Тази седмица Великобритания дари само първите дози от ваксината за международно разпространение и ако не настъпи бързо нарастване на международното производство чрез обмен на знания и технологии, просто ще бъде невъзможно да се ваксинира света и да се сложи край на пандемията. Без по-строг граничен контрол рискуваме да внесем устойчиви на ваксини варианти, докато неконтролираното разпространение тук може да доведе до нов британски щам“, каза Уитфорд.

ТАСС: Пореден антирекорд за заразени с COVID в Токио
Токио. Властите на Токио, където в момента се провеждат летните Олимпийски игри, потвърдиха 4058 случая на заразяване с новия коронавирус през изминалия ден, което е пореден максимум. Това се доказва от статистиката, публикувана в събота от столичната администрация, предава ТАСС. Предишният антирекорд беше записан в четвъртък - 3 865 случая.

CDC: От 469 заразени с Covid-19 в Масачусетс, 74% са били ваксинирани
Ню Йорк. Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ установиха коронавирус сред 469 души в щата Масачусетс, три четвърти от които преди това са били ваксинирани. Това е доказателство за заразността на „делта“ щама, според доклад, публикуван в петък на уебсайта на организацията, предава ТАСС. „През юли 2021 г., след поредица от големи публични събития в град в окръг Барнстейбъл, Масачусетс, бяха установени 469 случая на инфекция с COVID-19 сред жителите на щата, дошли в този град между 3 и 17 юли“, се казва в документа. Името на града не е посочено. Според съобщения в медиите това е Провинстуан. В по -голямата си част говорим за инфекция с щам „делта“, заяви ЦКПЗ. Както подчертаха специалистите, „в около три четвърти от случаите (73,74%) това бяха напълно ваксинирани хора“. Всички те са били ваксинирани срещу коронавирус най -малко 14 дни преди заразяването. Използвани са ваксините на Pfizer и BioNTech, Moderna или Johnson & Johnson (J&J). Ръководителят на CDC Рошел Валенски обясни в петък, че именно този случай в Масачусетс е причинил затягане на препоръките относно носенето на маски в страната. Както тя обясни, инцидентът показва, че „ваксинираните хора, заразени с „делта“ щам, могат да предадат вируса“. Валенски заяви, че това отличава този щам от другите разновидности на вируса. Независимо от това, Федералните центрове подчертаха необходимостта от широко прилагане на ваксините срещу новия коронавирус. CDC във вторник препоръча на американците, напълно ваксинирани срещу новия коронавирус, „в райони, където има значително и бързо разпространение на вируса“, да „носят маски на закрито и на обществени места“. През май специалисти от Центровете разрешиха на напълно ваксинираните жители на страната да не носят маски в повечето случаи. Валенски, обявявайки тези препоръки, обясни, че те са продиктувани от бързото разпространение на „делта“ варианта и новите данни. Те показват, че „в редки случаи някои ваксинирани хора, които се заразят с този щам, след ваксинацията, могат да бъдат заразни и да предадат вируса на други“, каза тогава Валенски. По това време тя не даде други подробности.

Kathimerini: Хоспитализациите и интубациите в Гърция остават на високо равнище
Атина. Здравните власти обявиха 2845 нови случая на коронавирус за 24-часовия период, завършващ в 15:00 часа в петък и 12 смъртни случая. Броят на пациентите на вентилатори беше 165 рано в петък следобед, продължавайки възходящата тенденция, както и постъпилите в болници, които за посочения период са 207, пише Kathimerini. Направени са рекордните 118 933 теста, като 2,39% се оказаха положителни. Регионът Атика, който включва столицата Атина, имаше 948 нови случая, следван от Солун с 319. В четвъртък властите обявиха 2696 нови случая, девет смъртни случая и 173 приема в болница, докато 157 пациенти бяха на вентилатори. Ден по -рано бяха съобщени 2874 нови случая, с 15 смъртни случая и 196 болнични приема, докато интубираните достигнаха 144. Междувременно миналия петък, на 23 юли, властите потвърдиха 2854 случая и седем смъртни случая, докато интубираните бяха 130, а новите постъпления в болници бяха 145.

ТАСС: Хоспитализациите от Covid в САЩ достигнаха рекордни нива от 5 месеца
Ню Йорк. Дневният брой на новите пациенти, хоспитализирани в САЩ поради усложнения от коронавирус, нарасна до рекордно високо ниво от средата на февруари тази година. Това показват данните, публикувани в петък на уебсайта на Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), предава ТАСС. Според статистиката, предоставена на уебсайта на CDC, 6 837 души са хоспитализирани в САЩ като цяло с потвърден COVID-19 на 28 юли. Това са най -високите данни за този показател от 18 февруари тази година, когато след рязък скок през януари броят на хоспитализациите спадна до 6800 на ден и продължи да намалява постепенно през пролетта. През юни и началото на юли средният дневен брой нови хоспитализации в страната беше около 2000.

Fox News: САЩ обмислят мерки за принудителна ваксинация
Вашингтон. Властите на САЩ проучват възможността за въвеждане на задължителни ваксинации на федерално ниво. Това съобщи в петък пред Fox News ръководителят на Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ Рошел Валенски. Водещият попита ръководителя на CDC дали подкрепя идеята за въвеждане на задължителна ваксинация на федерално ниво. „Администрацията на [президента на САЩ Джо Байдън] изучава този въпрос“, каза Валенски. „Като цяло съм за по -широката ваксинация. Освен факта, че изучаваме тези мерки, нямам какво да добавя“, обясни тя. По-късно Валенски заяви в „Туитър“, че има предвид „задължителни [ваксинации] на ниво частни компании и някои елементи на федералното правителство“. „Няма да има задължителна [ваксинация] на национално ниво“, каза тя. По-рано в петък заместник-прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер също отбеляза, че администрацията на САЩ в момента не обмисля възможността за въвеждане на задължителни изисквания за ваксинация срещу новия коронавирус в цялата страна. CDC във вторник препоръча на напълно ваксинираните американци да носят маски в помещения и на обществени места в районите на бързо разпространение на коронавируса. През май специалистите от центровете разрешиха на напълно ваксинираните жители на страната да не носят маски в повечето случаи. Според университета „Джонс Хопкинс“ в Съединените щати са открити над 34,9 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 612,9 хиляди души са починали. Страната е на първо място в света и по двата показателя.

EU Observer: ЕК нареди на социалните мрежи да се борят с „ваксинационните колебания“
Брюксел. Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви в четвъртък, че онлайн платформите трябва да поемат „своята отговорност и да се борят с ваксинационните колебания, породени от дезинформация“, пише EU Observer. Изявлението идва след като комисията публикува докладите на Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft и Google относно мерките, предприети през юни за справяне с дезинформацията за коронавируса. Брюксел приветства кампанията на TikTok в подкрепа на ваксинацията и показването на местата за ваксиниране в Google Search и Maps.

Kathimerini: Ситуацията с коронавируса на гръцките острови се усложнява
Атина. След като южните егейски острови на Гърция бяха маркирани в „тъмночервено“ на картата на Covid-19 на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в четвъртък, макар и да не бяха ограничени несъществените пътувания, заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас подчерта, че популярни дестинации като Хиос и Миконос са на ръба да бъдат поставени под нов кръг от ограничения, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Пред телевизия ANT1 в петък Хардалиас подчерта, че положението на двата острова е „на ръба“. Миконос буди особено притеснение, тъй като на острова са открити варианти на коронавируса. Той добави, че 46% от заразените са служители на ресторанти, клубове и хотели. Хардалияс каза, че никой остров не може да действа „безнаказано“. „Не искаме да демонизираме нито един остров, нито сме насочени към някого, но не е възможно те да не спазват дистанция и да не носят маски“, отбеляза Хардалиас. Всички нови ограничения ще бъдат подобни на тези, наложени на Миконос преди две седмици, които включват комендантски час и денонощна забрана за музика в барове, кафенета и ресторанти. „Ситуацията изисква предпазливост; вирусът е сред нас “, каза той по време на ежедневния публичен брифинг. Хардалиас добави, че островите Закинтос, Тинос, Лефкада, Санторини, Парос и Родос също са поставени под засилено наблюдение, тъй като през последните 10 дни там се отчита постоянно увеличение на случаите. Той призова местните власти и посетителите да спазват мерките за лична защита и протоколите за безопасност, особено в райони с висока скорост на предаване. В отговор на неотдавнашното облекчение при прилагането на мерките, правителственият служител изрази разочарование, защото „някои хора, които не спазват мерките за безопасност, си играят с живота“. „И лошото е, че някои хора си играят с живота на други. И не знам дали това е морално търпимо “, каза той. Междувременно здравните власти заявиха, че очакват умерено, но ясно увеличение на новите случаи, както и увеличаване на пациентите в интензивни отделения през следващата седмица.

Принтирай    Оразмери текст   + -