"Делта" вариантът на коронавируса променя правилата в движение

30 Юли 2021 | 13:56 | 0
Снимка: pixabay

Все по-ясно става, че ваксината предпазва от заболяване, но не и от заразяване с новия по-заразен щам на коронавируса "Делта". Това промени плановете на страните за поетапно пълно отваряне на икономиките и връщане към нормалността. Друг проблем е забавянето във ваксинацията, което във все по-голяма степен се дължи на организирана опозиция от по-малки или по-големи групи от населението, като в това се намеси и голямата политика и антиглобалистките идеи на отделни политически или социални групи от обществото. Вирусът обаче си е вирус и той не се интересува от това. Той като всеки биологичен субект се стреми да се разпространява и да преодолява факторите и пречките пред този процес, като се изменя. Затова в появата на новите мутации няма нищо неочаквано, а светлината в дъното на тунела, като ли започна да помръква.

The Jerusalem Post: Президентът на Израел бе един от първите, получили трета доза от ваксината
Израелският президент Ицхак Херцог беше един от първите, които получиха третата доза ваксина срещу коронавирус на американската компания Pfizer в петък като част от националната кампания, обявена на 29 юли от премиера Нафтали Бенет за ваксиниране на граждани над 60 -годишна възраст, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

Според вестника в Израел третата доза на ваксината започва да се прилага на ваксинираните не по-рано от пет месеца от втората доза на израелци и жители на страната на възраст над 60 години .

Ваксинацията на израелците с ваксината на Pfiser започна на 20 декември миналата година. Според Министерството на здравеопазването към днешна дата 5,775 милиона израелци са получили първата доза, а втората - 5,346 милиона, което е съответно повече от 62% и 57% от общото население на страната (9,3 милиона души). Във вторник израелското министерство на здравеопазването разреши ваксинирането на деца на възраст от 5 до 11 години с риск от развитие на тежки форми на COVID или смърт от инфекция срещу коронавирус. От юни 2021 г. лекарите в Израел започнаха да ваксинират срещу коронавирус юноши на възраст 12-15 години.

След като щамът "делта" влезе в страната миналия месец, нарастването на броя на коронавирусните инфекции се възобнови. На 17 юли, за първи път от март 2021 г., лекарите в Израел откриха повече от хиляда души на ден, заразени с коронавирус, на 27 юли - повече от две хиляди. Държавното радио „Кан“ отбелязва, че данните от израелското Министерство на здравеопазването от 20 юни до 17 юли показват намаляване на ефективността на ваксината Pfizer до 39% за предотвратяване на инфекция с щама „Делта“, но ваксината продължава да предпазва до 88% от хоспитализация и 91,4% - от тежки случаи на заболяването.

Kathimerini: Ситуацията с коронавируса на гръцките острови се усложнява
След като южните егейски острови на Гърция бяха маркирани в „тъмночервено“ на картата на Covid-19 на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в четвъртък, макар и да не бяха ограничени несъществените пътувания, заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас подчерта, че популярни дестинации като Хиос и Миконос са на ръба да бъдат поставени под нов кръг от ограничения, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Пред телевизия ANT1 в петък Хардалиас подчерта, че положението на двата острова е „на ръба“. Миконос буди особено притеснение, тъй като на острова са открити варианти на коронавируса.

Той добави, че 46% от заразените са служители на ресторанти, клубове и хотели.

Хардалияс каза, че никой остров не може да действа „безнаказано“.

„Не искаме да демонизираме нито един остров, нито сме насочени към някого, но не е възможно те да не спазват дистанция и да не носят маски“, отбеляза Хардалиас.

Всички нови ограничения ще бъдат подобни на тези, наложени на Миконос преди две седмици, които включват комендантски час и денонощна забрана за музика в барове, кафенета и ресторанти.

„Ситуацията изисква предпазливост; вирусът е сред нас “, каза той по време на ежедневния публичен брифинг.

Хардалиас добави, че островите Закинтос, Тинос, Лефкада, Санторини, Парос и Родос също са поставени под засилено наблюдение, тъй като през последните 10 дни там се отчита постоянно увеличение на случаите.

Той призова местните власти и посетителите да спазват мерките за лична защита и протоколите за безопасност, особено в райони с висока скорост на предаване.

В отговор на неотдавнашното облекчение при прилагането на мерките, правителственият служител изрази разочарование, защото „някои хора, които не спазват мерките за безопасност, си играят с живота“.

„И лошото е, че някои хора си играят с живота на други. И не знам дали това е морално търпимо “, каза той.

Междувременно здравните власти заявиха, че очакват умерено, но ясно увеличение на новите случаи, както и увеличаване на пациентите в интензивни отделения през следващата седмица.

Доминик Рааб: Ваксинационните паспорти са форма на „уговаряне“ на хората да се ваксинират
Ваксинационните паспорти са форма на „уговаряне и убеждаване“, която може да насърчи ваксинацията, заяви британския външен министър Доминик Рааб, цитиран от лондонския вестник The Times.

Рааб посочи, че изискването за сертификати за Covid-19 за участие в обществената активност, както направи Франция, е ефективна тактика за увеличаване на процента на ваксинациите.

Той каза пред BBC Radio 4: „Бях във Франция по-рано тази седмица. Видяхме, когато те сигнализираха, че в различни области ще се изисква пълна ваксинация, за да продължите с една или друга фейност, има голям приток на хора, които желаят да се ваксинират.

„Това е малко примамване и уговаряне“, добави той. "Представих го, за да демонстрирам, че това, което всъщност може да се направи, е да се насърчи ваксинацията."

Рааб каза, че страната ще се научи „от всяка друга страна, която има опит за бързо увеличаване на приема на ваксини“ и че „основният фокус“ на правителството е да увеличи процента на ваксинираните.

За първи път министър от кабинета открито предлага правителството да използва заплахата за изискване на ваксинация за влизане в заведения като нощни клубове като тактика за насърчаване на ваксинационния процес.

Премиерът Борис Джонсън е загрижен за бавния темп на ваксинация сред по -младите групи и предложи да се въведе задължителна ваксинация за студентите, които ще посещават лекции.

Рааб каза, че плановете на правителството за възстановяването на международните пътувания са „умни“ и „адаптивни“.

Борис Джонсън предположи, че ваксинационните паспорти могат да станат задължителни за широк спектър от дейности , включително фестивали, спортни мачове и полети.

На въпрос дали хората, отказали ваксини, няма да бъдат допускани до нощни клубове, стадиони или дори университети, премиерът каза, че „ваксинацията, не пречи, а помага“

Джонсън обаче се дистанцира от забележките на Майкъл Гоув, министър от кабинета, че хората, които отказват ваксини, са „егоисти“.

„Мисля, че е много положително да се ваксинират“, каза премиерът пред LBC. „Хората очевидно могат да видят ползата, когато погледнете неща като пътувания, например масови събития, че това ще бъде едно от онези неща, които ще Ви помогнат, а няма да Ви пречат.“

Джонсън също потвърди, че правителството планира да премахне всички правила за самоизолация през следващия месец за напълно ваксинирани хора, като заяви, че датата 16 август за облекчаване на ограниченията е „закована“.

Le Figaro: В Русия ваксинацията се забавя заради широко разпространено недоверие
Обичайно се казва, че Москва или Санкт Петербург „не са истинската Русия“, тоест региони, които са по -селски, по -традиционни. Изглежда, че когато става въпрос за ваксинация срещу COVID-19, поговорката е вярна. Ако община Москва е един от регионите на Русия, където е най-голям делът на ваксинирано население (35%, все още ниско ниво), то в периферията ситуацията е много по-сложна. Например в цялата страна само 23% от руснаците са получили поне една доза от една от четирите руски ваксини, които са в обръщение, пише френският вестник Le Figaro.

Не е нужно да пътувате далеч от Москва, за да се запознаете с истинската Русия. На 400 км северно от столицата се намира град Вологда. Почитаемата Вологда с манастири и собствен Кремъл, основана през 1147 или 1264 г., според различни източници, на брега на река Волга, е един от историческите градове на Русия от времето на независимите княжества, преди обединението на Русия около Москва през 15 и 16 век.

Днес градът с 300 000 жители запазва древния си чар с безбройните си крайбрежни църкви, известната дореволюционна дървена архитектура и измитите във времето пастелни фасади. В района на Вологда, разположен близо до Москва, хората са най -малко ваксинирани. По -малко от 20% от жителите са получили поне една доза, според статистическата агенция, на фона на недостиг на ваксини в много северни региони.

Изправен пред продължителна кампания за ваксинация и разпространението на щама „Делта“ в Русия - 70% от новите случаи – губернаторът отвори два нови безплатни центъра за ваксинация във Вологда в края на юни. Единият е в центъра на града, срещу универсалния магазин. Там Светлана, 44-годишна доброволка, чака пациенти. В средата на седмицата, в края на работния ден, няма никой. „Когато пунктът беше открит в началото на юли, повече хора дойдоха да ни видят, но всичко се затихна“, казва тя.

Другият пункт се намира в Големия дворец на спорта, разположен в периферна зона с много съветски вид. И не се вижда навалица. На баскетболното игрище четирима души дойдоха да бъдат ваксинирани. Сред тях е 61-годишният Василий, който работи за „Газпром“

Странни разговори

Василий наистина няма избор: преди няколко седмици, за да се противопостави на третата вълна, руското правителство препоръча да се ваксинират 60% от хората, работещи в държавни компании или администрации. „И без това изискване щях да се ваксинирам“, казва той. - Около мен много отказват, дори съпругата ми, въпреки че и двамата вече бяхме болни. Хората се страхуват от страничните ефекти. Когато дойдох в центъра през май, ситуацията беше подобна, бях почти сам “.

30 -годишната Нина, медицинска сестра-доброволец, признава: „Ние приемаме по не повече от 50 души на ден. Нашият рекорд бе 130 ваксинирани за един ден, при откриването. Но ден след ден не е необходимо. " Парадоксално е, но през последните дни в Русия редовно се поставят нови дневни рекорди на смъртност (796 души починаха във вторник), въпреки че третата вълна не може да бъде сравнена с ноемврийското цунами по брой на пациентите. Неотдавнашно проучване показа, че над 60% от руснаците все още отказват ваксинация.

Всъщност Русия е разделена на поддръжници и противници на ваксинацията. Причините за това нежелание са многобройни, осезаеми както във Вологда, така и навсякъде. Те показват колко широко разпространено е недоверието. Максим, 19 -годишен, студент, дойде след дълго обмисляне да бъде ваксиниран в Спортния дворец с приятелката си Маша, „преди всичко за безопасността на (техните) баби и дядовци“.

„Взех решението си, след като прочетох статия в„ The Lancet “за „СпутникV“, но малко хора около мен, дори сред младите хора, се опитват да получат повече информация - признава той. - Родителите ми, живеещи в селото, се страхуват от ваксинацията. Ужасна липса на информация. И тогава хората вече не се доверяват на правителството, властите, каквото и да е заложено. Те виждат това по телевизията през целия ден, критиките към чужди ваксини, за които се говори, че са смъртоносни. Самата концепция за ваксина е дискредитирана, но от друга страна, трябва ли да вярваме, че нашата ваксина е гениална и ефективна? "

Известният политолог и специалист по тенденции Екатерина Шулман казва същото: „Освен факта, че ваксината е плашеща със своята новост, държавната пропаганда отдавна вдъхва доверие във всичко: институции, медицина, наука. Живеем в свят без истина, ето това ни говорят. Иронията е, че тази стратегия, използвана например срещу опозицията, например, се обръща срещу властите по време на пандемия, когато става въпрос за мобилизиране на хората чрез уверени и положителни изявления, а не чрез принудителни средства. Оттук идва и известна пасивност и апатия по отношение на вируса. "

В тази среда глупавите приказки за Covid-19 и ваксините като цяло процъфтяват. „Какъв вирус? Защо да се страхувате от вирус, който не съществува? Самите лекари казват, че той все още не е идентифициран! ”, казва 40-годишният продавач Артьом, който пътува в градски автобус, където само една трета от пътниците носят маски. Той казва, че получава информация само от YouTube. "Мисля, че някаква група хора е създала този вирус, има политическа игра, която се случва извън Русия."

Рейтингът на доверие на Владимир Путин спадна след 2018 г. и крайно непопулярната пенсионна реформа. Недоволството от действията на правителството се увеличи. Дотолкова, че днес, когато руската държава въвежда различни QR кодове или медицински паспорти, идеята за принудителна ваксинация се отхвърля. „Особено ценя основната си свобода и свободен избор“, обяснява 36-годишната Наталия, търговски работник. „Не знаем много за тези ваксини и въпреки това те искат да ограничат свободата ми, като ме принудят да се ваксинирам. И ако не се ваксинирам, ще стана гражданин от втора класа. Това е недопустимо ". Мнозина са критични и искат да мислят повече. "Преди бях болен и имам антитела, защо трябва да се ваксинирам?" - пита Александър, на 35 години.

Липса на прозрачност

Лекарите също са скептични относно кампанията за ваксинация. Пред женска поликлиника номер едно, с нейните масивни и донякъде очукани сгради, стои Любов Василиева, лаборант в поликлиниката и член на независимия профсъюз на Алианса на лекарите (организацията е включена в списъка на чуждестранните агенти от Министерство на правосъдието на Руската федерация), близка до Навални. „В моята лаборатория от дванадесет души само един е ваксиниран“, признава тя. „Ние не сме против ваксините, но смятаме, че имаме твърде малко надеждна информация за „Спутник V“, разработена набързо, без предварително тестване върху животни. Предлагат ни да се ваксинираме на всеки шест месеца, но това е твърде много. Нуждаем се само от повече информация, така че всеки да може да направи своя собствен избор, без да бъде принуждаван“.

Европейската агенция по лекарствата, в процес на тестване на „Спутник V“ за европейския пазар, наскоро разкритикува липсата на прозрачност за руските разработчици и липсата на надеждни данни. Но в тази плетеница от съмнения в центъра на Вологда, срещаме достатъчно хора, които доброволно са отишли да ваксинират. „Няма какво да обсъждаме, това е пандемия и имаме ваксина, която работи!“ - казва 74 -годишната Людмила, седнала на пейка с приятелката си Олга, на 80 години. И двете жени са се ваксинирали без никакво колебание. „Трябва да се откажем от нашия руски манталитет“, смеят се те. Този израз означава: „Ще гледам, ще чакам и се надявам, че всичко ще подреди“.

„Аз и моите ваксинирани роднини се страхувахме повече от болестта, отколкото от ваксините, излишният страх от ваксината е абсурден“, казва Александър. Това чувство се споделя от много жители на Вологда. Това още веднъж доказва, че по този въпрос населението е разделено Между различните задължения, които се очаква да се разширят, подаръците за ваксинация и епидемиите, пълненето на болници и претоварената „Бърза помощ“, ваксинацията в Русия напредва бавно, но сигурно. Изглежда обаче, че нищо или почти нищо не може да я ускори.

Jutarnji List (Хърватия): Една трета от здравните работници в Хърватия не са ваксинирани
От 74 260 здравни специалисти в Хърватия, 32,33 % от тези, които работят с пациенти, не са получавали нито една доза ваксина срещу Covid-19 пише Jutarnji List.

Както се съобщава, 63,41 % от здравните специалисти са били ваксинирани с първата доза, докато 57,85 % са напълно ваксинирани.

Повечето лекари са били ваксинирани с първата доза, 81,4 процента, докато 76,69 процента са били напълно ваксинирани, следвани от зъболекарите - 66,74 процента с първа доза, а 61,69 процента са напълно ваксинирани.

Що се отнася до медицинските сестри и другите медицински служители, положението остава тревожно, тъй като 40,51 % все още не са получили нито една доза от ваксината. Пациентите не могат да влязат в хърватските болници без потвърждение за ваксинация, доказателство за преболедуване или без отрицателен тест за Covid-19.

ТАСС: Израел забрани пътуванията до Великобритания, Кипър, Грузия и Турция
Великобритания, Грузия, Кипър и Турция бяха добавени на 30 юли към списъка със страни, до които Израел забранява пътуванията на своите граждани без разрешението на специална държавна комисия. Това съобщи Министерството на здравеопазването на еврейската държава, цитирано от TACC.

Тези страни сега са определени от Министерството на здравеопазването като „дестинации с максимален риск“ от заразяване с коронавирус. „Отпътуването от Израел до дестинацията с най-високо ниво на риск е забранено за израелски граждани и жители и може да се извърши само с разрешение на Комисията за изключения. Пътници, пристигащи от такава дестинация, включително притежатели на израелски сертификати за ваксинация или възстановяване, ще бъдат поставени под карантина в съответствие с инструкциите на Министерството на здравеопазването “, се казва от здравното ведомство.

Решението за добавяне на тези четирите държави към т. нар. „червен списък“ беше взето от израелската правителствена комисия за борба с коронавируса преди седмица, а комисията от Кнесета (парламента) го одобри вечерта на 29 юли, отбелязва вестник „Йедиот Ахронот“. Списъкът преди това вече включваше Аржентина, Беларус, Бразилия, Индия, Испания, Киргизстан, Мексико, Русия, Узбекистан и Южна Африка, като срокът му на валидност е удължен до 9 август, посочва вестникът. Както беше посочено по -рано в израелското Министерство на здравеопазването, разрешенията за пътуване до тези страни се издават само от оторизирана израелска комисия, глобата за нарушаване на тази разпоредба е пет хиляди шекела (около 2500 лв).

Властите на еврейската държава разрешиха възобновяването на полетите, прекъснати от края на януари 2021 г. от 16 март, но само за граждани на страната или лица с разрешение за пребиваване имат право да влизат в еврейската държава. От 7 март израелските власти разрешаваха на чужденци да влизат в страната в изключителни случаи със специално разрешение; от 8 април чужденците, ваксинирани срещу коронавирус, имат право да посещават роднини в Израел.

На 27 май, в рамките на пилотната програма на Министерството на туризма на еврейската държава, първата организирана група от 12 ваксинирани християнски поклонници от САЩ пристигна в страната от 14 месеца. На 1 юли се очакваше страната да се отвори за индивидуални ваксинирани туристи, след това тази дата беше отложена за 1 август, а в средата на юли, според радио „Кан“, това решение беше отложено за неопределено време.

„Словашко радио“: Полицията в Братислава разгони митинг срещу дискриминация на отказващите да се ваксинират
По искане на властите полицията разпръсна в четвъртък вечерта митинг срещу "дискриминацията" срещу тези, които отказаха да се ваксинират срещу коронавируса, който се е провеждал от сутринта пред президентския дворец в Братислава, съобщи „Словашкото радио“.

Полицейските специални сили разгониха протестиращите от платното за движение на площада пред президентския дворец и прилежащите улици, където възпрепятстваха движението, като предизвикаха големи задръствания в центъра на словашката столица и не допускаха движението на трамваите. В същото време бяха отбелязани незначителни инциденти, които се свеждаха до словесни разправии на протестиращите с полицията. Някои от активистите обявиха намерението си да възобновят протеста в петък.

Според радиото няколкостотин активисти са участвали в митинга, неразрешен от властите. Те изразиха недоволство от приемането от парламента на закон, според който в случай, че ситуацията с коронавируса се влоши в републиката, посещението на обществени места, включително магазини, ще се изисква сертификат за отрицателен тест за коронавирус, предишно заболяване или сертификат за ваксинация.

Според протестиращите законът, въпреки уверенията на властите относно предвидените в него гаранции за равни права на ваксинираните и тези, които са отказали ваксината, поставя последната в неравностойно положение. Според закона държавата планира да плаща за тестове за коронавирус, за ходене на работа, но за пазаруване те ще трябва да заплащат сами за тестовете.

Протестиращите заявиха, че отказват да си правят тестове за коронавирус и обявиха общорепубликанска стачка. Били са изразени остри критики към президента, правителството и парламента на Словакия. Министър -председателят на републиката Едуард Хегер призова активистите да спазват мирния характер на протеста, а кметството на Братислава поиска от полицията да се подготви по -добре за евентуалното му продължаване в петък, за да се предотвратят пречките пред движението в центъра на града.

The New York Times: В САЩ проучват възможността за пренасяне на „Делта“ щама от ваксинирани пациенти
Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) са получили доказателства, че щамът „Делта“ на коронавируса може да се задържи в дихателните пътища на ваксинирани хора, ако те се заразят с него , пише The New York Times, позовавайки се на ръководителя на CDC Рошел Валенски.

Както бе отбелязано в публикацията, тя e заявила пред репортери на изданието, че експертите на центровете са препоръчали по -рано тази седмица американците, ваксинирани срещу коронавирус, в редица случаи отново да носят защитни маски на закрито „главно поради едно обезпокоително наблюдение“. Както е посочено в материала, Валенски се позовава на „нови изследвания“, които все още не са публикувани. Те, според ръководителя на CDC, "показват, че ваксинираните хора, които са се заразили с щама „Делта“, пренасят огромни количества от вируса в носната кухина и гърлото".

Материалът показва, че тези открития противоречат на това, което учените са наблюдавали при ваксинирани хора, заразени с предишните разновидности на вируса, тъй като те практически не могат да заразяват други. Според публикацията тези проучвания показват, че хората, заразени с „Делта“ варианта на коронавирус, въпреки че са ваксинирани, могат да бъдат също толкова заразни, колкото и тези, които са неваксинирани, дори и да нямат симптоми.

Валенски не уточни кой е провел изследването. Според вестника това за специалисти, които не са служители на CDC. Очаква се тези научни данни да бъдат публикувани в рамките на 24 часа.

Ръководителят на федералните центрове подчерта, че напълно ваксинираните хора много рядко се заразяват с коронавирус. Специалистите от CDC подчертават, че продължават "категорично да настояват" всички в САЩ да се ваксинират. „Ваксинациите продължават да предотвратят тежко заболяване, хоспитализация и смърт, дори при щама „Делта“, каза Валенски по -рано тази седмица.

Препоръки на CDC

Във вторник CDC препоръча на американците, напълно ваксинирани срещу коронавируса, "в райони, където има значително и бързо разпространение на вируса," да "носят маски на закрито на обществени места". През май специалисти от центровете позволиха на напълно ваксинирани жители на страната да не носят маски в повечето случаи.

Валенски, обявявайки тези препоръки тази седмица, обясни, че те са водени от бързото разпространение нä щама „Делта“ и новите данни. Те показват, че „в редки случаи някои ваксинирани хора, които се заразят с този щам след ваксинацията, могат да бъдат заразни и да предадат вируса на други“, каза тогава Валенски. По това време тя не даде други подробности.

Принтирай    Оразмери текст   + -