"Отворени Балкани" - инициативата "мини Шенген" е реалност

29 Юли 2021 | 14:16 | 0
Снимка: PRESS 24

С обръщенията на премиера на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев, президента на Република Сърбия Александър Вучич и министър -председателя на Република Албания Еди Рама в рамките на Икономическия форум в Скопие положиха официално началото на инициативата "Отворени Балкани" - новото име на широко прокламираната идея "мини Шенген".

Заев подчерта, че неизпълнението на обещанията на ЕС за откриване на първата междуправителствена конференция с Албания и Северна Македония и главите за Сърбия и Черна гора е в противоречие с европейската идея, в противоречие с интересите на самия ЕС и в противоречие с ангажимента за членство в ЕС ... и че страните от Западните Балкани, не могат да чакат разрешаването на всички вътрешни проблеми на Европейския съюз, за ​​да продължат напред.

Президентът Вучич подчерта, че в процеса на подготовка на инициативата е било създадено искрено доверие между лидерите, правителствата и народите между трите държави, а албанският премиер Рама добави, че със създаването на това обширно икономическо пространство неговите създатели и участници могат да постигнат много повече, отколкото по отделно.

Някои наблюдатели разглеждат тази инициатива като подготовка за влизането в ЕС, но и като отговор на разочарованието на тези три страни от безизходицата в разширяването на Съюза. Други политици и наблюдатели обаче разглеждат тази идея като опит за връщане на бивша Югославия и засилване на влиянието на Сърбия, като най-силен икономически играч в региона. Именно за това другите страни от Западните Балкани - Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, макара и да са поканени в тази инициатива имат сериозни резерви към нея и не бързат да се включват, а Косово дори категорично отказва да стане част от нея


„ТВ 21“ (РСМ): „Отворени Балкани“ е новото име на „мини Шенген“
Новото име „Отворени Балкани“на инициативата "мини Шенген" беше популяризирано на Регионалния икономически форум в Скопие, информира македонският телевизионен канал “ТВ 21“.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, президентът на Сърбия Александър Вучич и министър -председателят на Албания Еди Рама взеха участие във форума и приветстваха новото име на инициативата за сътрудничество и свободно движение на хора и услуги между трите държави, надявайки се, че други страни от Западните Балкани ще се присъединят към инициативата.

Александър Вучич: Ние сме на европейския път, но не сме наивни да вярваме, че някой друг ще работи вместо нас
Когато започнахме с тази инициатива, всичко ни се стори добре, като поглед към бъдещето, като нещо, което променя нещата на Балканите. Когато разговаряхме, мислехме за факта, че никога не сме били близки, всички имахме своите проблеми, но нямаме какво да гледаме в миналото и трябва да гледаме към бъдещето. През последните две години между нас се разви доверие, ние сме на европейския път, но не сме нито глупави, нито наивни да не знаем, че никой освен нас няма да работи за развитието на нашите страни, каза президентът на Сърбия Александър Вучич на Икономическия форум в Скопие, цитиран от македонския вестник "Слободен печат“.

Президентът на Сърбия подчерта:

„Ние имаме суверенни независими държави и нямаме граници. Ще имаме 6 до 9 процента по -ниски експлоатационни разходи. Между нас няма да има спирания и не е лесно, трябва да направим много, трябва да видим, че работим върху растежа на БВП, за да превърнем тези решения в дела.“

„Ние в Сърбия имаме проблем с недостига на работна ръка и сега Северна Македония и Албания могат да ни помогнат заедно да осигурим работна ръка, която не ни достига! Трите ни държави завършват годината с голям ръст на БВП. Ще достигнем Словакия след 5, 6 години и ще променим съотношението на работната сила. "Ние можем да се превърнем в машина за развитие на трудовия пазар в Западните Балкани и затова съм много щастлив", каза президентът.

Вучич заяви, че е много щастлив от толкова много участници на икономическия форум и че очаква още повече хора в Белград и още повече в Албания.

„От това можем само да извлечем полза, а не да навредим, това не е насочено към никого, а само към това нашите граждани да живеят по -добре. Разбира се, винаги ще има противници, които ще представят конспиративни теории за икономиката ... Но така започва и знам, че много по света не са доволни от решението ни да вземаме решения независимо, но ние се интересуваме, че нашите граждани искат да живеем по -добре. Няма да чакаме милостиня, ние сами ще създадем растежа на икономиката,“ решително каза Вучич.

Той подчерта, че трябва да се създаде консултативен орган, който да се занимава с всички идеи на тези три държави, така че всичко да върви по -бързо, по -лесно и по -добре за всички.

„Вчера говорихме за слабостите и дали ще успеем да ги преодолеем, ако успеем, няма да имаме граници до 2023 година. Сигурността на нашите граждани ще бъде още по -голяма, защото трите държави ще си сътрудничат като една и затова сме по -силни, отколкото бяхме вчера. Всички ще запазим независимостта и суверенитета си, но ще бъдем едно, обясни президентът.

Той посочи, че всичко ще бъде по -евтино за гражданите в тези три държави.

„Всеки, който дойде да посети Белград, ще може да спести много пари и това ще означава, че ако отидете в Албания на море, ще видите, че ще спестите, затова моля бизнесмени да ни подкрепят, защото това е единственият начин да се работи по -бързо и по -евтино за всички, каза Вучич и добави, че това е историческа задача и историческа идея.

„Слободен печат“ (РСМ): Реч на Зоран Заев пред Скопския икономически форум
Днес в Скопие са дошли представители на над 350 компании от Албания, Сърбия и Северна Македония и стотици други представители на търговски камари и бизнес общности от други страни от Западните Балкани, както и от няколко други страни в региона, заяви премиерът на Република Северна Македония пред Скопския икономически форум, чиято реч е публикувана от македонския вестник “Слободен печат“ и я представяме без редакторска намеса.

Този масов отговор на нашата покана да участват в това събитие и да бъдат активни участници в още по-силно и по-организирано свързване на региона е силно послание, че Балканите започват да създават най-високо ниво на разбиране, че икономическото свързване и създаването на динамичното и жизнено важно регионално икономическо пространство е общо желание и амбиция.

Искам да Ви уверя и се надявам, че е очевидно, че нашата политическа воля, на президента Вучич, премиера Рама и моята, е израз на нашия максимален ангажимент да осигурим всички условия, които зависят от правителствата на трите ни държави за ефективно регионално сътрудничество.

Това е силна политическа воля. Това е нашият ясен ангажимент за най -висок обществен интерес и за благото на нашите народи - ние се свързваме за развитието на нашите икономики, за изграждането на обща икономика, за развитието на региона, за по -добър живот на всички наши граждани. Свързваме се с ясно, открито и публично намерение нашите народи да почувстват непосредствените, икономически ползи от облекчението, което предоставяме. Очакваме ползите да се почувстват много скоро в семейния бюджет на милиони домакинства, в качеството на живот на милиони граждани.

Несъмнено е ясно за всички нас, че само с интегриран и свързан регион можем да се придвижваме постоянно към нашата основна цел - членството в ЕС. Защото не можем да бъдем нищо друго освен страни от ЕВРОПЕЙСКИТЕ Балкани.

И това, което изграждаме днес, произтича от европейските ценности, защото само по себе си, в основите си, то съдържа еднакво четирите свободи на Европейския съюз - свободата на движение на хора, стоки, капитали и услуги.

Ние сме по -отдадени от всякога на прилагането на четирите свободи на ЕС:

1.Да се осигури свободно движение на стоки, чрез подобрена инфраструктура на граничните пунктове, с 24-часово работно време на всички гранични служби и чрез изграждане на зелените коридори между нашите страни и Западните Балкани към ЕС;

2. Да се подготвят всички правителствени политики за свободно движение на услуги, чрез взаимно признаване на професионалната квалификация, въвеждане на система без разрешения за междуфирмени прехвърляния в рамките на шестте държави от Западните Балкани, взаимно признаване на квалифицирани електронни подписи и други поверителни услуги ;

3. Да се разшири свободното движение на хора, като се даде възможност за мобилност на студенти, учени и изследователи, взаимно признаване на професионалните квалификации и чрез разширяване на туристическите предложения и връзки в региона;

4. По -нататъшно улесняване на свободното движение на капитали, чрез хармонизиране на подхода към регулаторната рамка на финансовите пазари на ЕС.

За осъществяването на тези свободи днес като начало ще бъдат подписани едно споразумение и два меморандума за сътрудничество.

За да осигурим условията за реализиране на тези свободи, ние се вслушахме в призива на бизнесмени от целия регион и започнахме процедурите за минимизиране или пълно премахване на административните процедури, когато е възможно.

В трите държави тече дигитализация на огромен брой административни процеси и бази данни.

Също така чуваме и приемаме призива на бизнесмените от региона - „по-малко история - повече икономика“, за доброто и бъдещето на гражданите.

Нашата цел за интегриран регионален пазар носи допълнителен растеж на БВП в региона, защото сме свързани по -силно. Това прави Западните Балкани по -привлекателни, по -конкурентни и по -близо до пазарите на ЕС.

Уважаеми,

Неуспехът на ЕС да изпълни обещанията си да започне първата междуправителствена конференция с Албания и Северна Македония е в разрез с европейската идея, в противоречие с интересите на самия ЕС и в противоречие с ангажимента на двете страни, които са изпълнили всички критерии.

Но ние не можем да чакаме всички вътрешни проблеми на Европейския съюз да бъдат решени, за да продължим напред.

Ние сме тук и когато Европейският съюз е готов, ние сме тук - вече готови, с вече предоставени улеснения за нашите граждани и с вече разработени икономически инициативи. Днес ще говорим за тях, така че се надявам, че ЕС ще намери начин да осигури финансиране за тях, особено след като много от тях са част от зелената програма.

Но днес не съм тук, за да говоря за Европейския съюз. Тук съм, за да говоря за нашите граждани, за нашите държави, за нашите идеи, за нашите европейски Балкани. За Западните Балкани, за този отворен регион.

За регион и инициатива, която ще бъде представена днес с ново име, име, което отразява същността на новата реалност, която днес всички ние популяризираме заедно - лидери, бизнесмени, граждани на Албания, Сърбия, Северна Македония и всички други страни в региона.

Заедно даваме нов тласък на общото икономическо пространство, на свързания регионален пазар.

Общият регионален пазар е мотивация за насърчаване на нови регионални инициативи, насочени към сближаване и интеграция с пазара на ЕС.

Нашият регион има приблизително 18 милиона души и това е много сериозен капитал за укрепване на икономиките ни. Да увеличим благосъстоянието на нашите хора и да донесем големи инвестиции. Много по -трудно е да се направи, ако го правим индивидуално.

Чрез регионално хармонизиране на инвестиционните политики и по -добро и координирано насърчаване ние ще направим видими потенциалите на икономиките на страните от региона за повишаване на тяхната привлекателност за преки чуждестранни инвестиции.

Нашите държави имат огромен потенциал за устойчив растеж и развитие
.
Ще търсим практическа подкрепа, за да направим нашия регион източник на възобновяема енергия за нашите граждани и за бъдещето на зелената енергия на ЕС.

От нас зависи да направим всичко необходимо, за да припознаем зеления преход на нашия регион в Европа и призоваваме Европейския съюз и САЩ да бъдат част от развитието на тези ресурси. Това е нашият принос към европейския зелен преход.

Нека завърша с още две точки.

Силната политическа воля и подкрепа, които получихме от бизнес общностите на всички страни в региона за нов тласък и за ребрандиране на регионалното сътрудничество с много по-голяма динамика и за много повече ефекти е нашата, автентична и непосредствена инициатива.

Ние самостоятелно показваме политическо лидерство и загриженост за насърчаването на сътрудничеството, за което този път имаме конкретна програма за действие и съм убеден, че тя ще бъде призната като инициатива за уважение и подкрепа в Брюксел и Вашингтон.

Освен това вярвам, че подобно регионално сътрудничество може да допринесе сериозно за облекчаването на политическите отношения в региона.

Ние сме отворени за всички инициативи, които вървят в посока укрепване на регионалното сътрудничество и които ускоряват процеса на интеграция в ЕС на всички страни от Западните Балкани.

Това е автентичен, съвместен процес на Северна Македония, Албания и Сърбия, но от самото начало казахме, че инициативата е отворена за ВСИЧКИ държави от Западните Балкани.

И така още веднъж: Каним и насърчаваме останалите ни колеги да се присъединят. В името на нашите народи. Всички сме балканци, всички сме за европейски Балкани.

Да превърнем визията за общо политическо и икономическо пространство в Западните Балкани в реалност с конкретни ползи за всички наши граждани. Да го превърнем във важна част от ежедневието на нашите граждани чрез единния пазар.

В този дух да засилим процеса на сътрудничество между нас, в целия регион и да продължим да правим всичко възможно това да се случи.

Благодаря, желая Ви успешно събитие и вдъхновяващи дискусии.

„Канал 5“ (РСМ): Ще бъде дадено ново име на инициативата „мини Шенген“
Новото име на инициативата „мини Шенген“ ще бъде обявенo в рамките на Скопския икономически форум. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че успехът на това регионално сътрудничество ще сбъдне мечтите на хората, съобщава македонския телевизионен “Канал 5“.

„Ако за две години стигнем до точката, в която няма граници между нас и камионите и превозните средства могат да преминават свободно, тогава ми се струва, че ще сме постигнали нещо, за което сме мечтали. Не съм сигурен колко щастливи ще бъдат всички в света и Европа поради това, но ние ще бъдем щастливи,“ заяви Вучич.

Форумът вече е наречен "изключително важно събитие", в момент, когато страните са изправени пред бавен напредък или спиране на присъединяването си към ЕС.

Премиерите Заев, Рама и президентът Вучич ще подпишат три важни документа -Меморандум за разбирателство и улесняване на износа и вноса и движението на стоки в Западните Балкани и Споразумението за сътрудничество за защита и спасяване при бедствия.

Третият меморандум е особено важен за пазара на труда в региона и страните по него изразяват волята си да улеснят движението работната сила.

Ако оперативните разходи по границите се намалят, бизнесмените ще спестят до един милиард евро, каза сръбският президент. Предвидено е да се изградят бързи коридори по границите, за по-бързо преминаване на граждани, както и на товарни камиони.

Във форума участват над 300 компании от С. Македония, Сърбия и Албания, но също така и от други страни в региона. Вучич и Рама пристигнаха в Скопие в сряда и техни домакини бяха кметът на Скопие и премиерът Зоран Заев, които отидоха заедно до наскоро откритата крайбрежна алея „13 ноември“. Премиерът Рама получи подарък от кмета на Скопие - фланелка на Ювентус.

Александър Вучич: Сърбия, РСМ и Албания създават Балкани без граници
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че в четвъртък в Скопие ще бъдат подписани три важни документа между Белград, Скопие и Тирана, а освен това ще бъде утвърдено ново име на инициативата, която сега е известна като „мини Шенген“, съобщава „Радио и телевизия Сърбия“ (РТС).

Лидерът на западната ни съседка участва утре с министър-председателите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама в Икономическия форум за регионално сътрудничество, организиран от търговските камари на Сърбия, Северна Македония и Албания в Скопие.

Сръбският президент поясни, че едно от споразуменията касае по-бързия поток на стоки и услуги между трите държави, второто съвместни действия по въпроса за природните бедствия и катастрофи, а третото създаване на единен пазар на труда, което предполага премахване на разрешителните за работа.

Вучич подчерта, че това е голяма крачка към създаването на „Балкани без граници“ и единен пазар на страните-участнички във формата.

„Това е ужасно важно. Искам да вярвам, че ще продължим с всички предимства, които ще обсъдим по-подробно утре“, каза той пред РТС.

Президентът обяви още, че новото име на регионалната инициатива, която досега е била известна като "мини-Шенген", ще бъде обявено утре, но, по думите му, същността е много по-важна от името на инициативата и това са трите споразумения, които ще бъдат подписани.

Вучич каза, че вече се водят преговори за изработване на електронни персонализирани карти за гражданите на трите държави, които ще работят чрез мобилно приложение, което ще осигурява различни предимства. Той добави, че това ще стане в съгласие с компаниите, така че когато хората идват в Сърбия, Албания и Северна Македония, да имат отстъпки за транспортни билети, в хотели, ресторанти ...

Ще видим колко ще бъде, пет или 10 процента, добави президентът на Сърбия.

„Искаме да направим бързи ленти. Когато разширим граничните пунктове Прешево и Табановце, както и други прелези, ще има бързи ленти за товарни автомобили, но и леки, които ще могат да преминават по -бързо от някои други превозни средства. Така ще създадем различно бъдеще“, каза Вучич.

По думите му това също ще допринесе политически за по-нататъшно укрепване на мира и по-тясно сътрудничество между народите и ще допринесе за стабилността в бъдеще за целия регион.

Вучич заяви, че това посещение е много важно за Сърбия, като се има предвид, че 4 144 компании в страната работят със Северна Македония, а 1004 компании работят с Албания.

Президентът заяви, че повече няма да има проблеми с работната сила, тъй като и трите държави ще могат да разчитат на пристигането на квалифицирани работници.

„От утре ще започнем да работим заедно на единен пазар на труда“, посочи Вучич. Той добави, че ще работят по взаимно приемане на академичните квалификации - строители, лекари, зъболекари и други професии, които ще бъдат приети и в трите държави.

„Това ще ни сближи и укрепи икономиките ни, за да осигурим по -бърз растеж и да увеличим жизнения стандарт на гражданите. Това е голяма крачка в бъдещето“, подчерта Вучич. Сръбският лидер съобщи още, че ще бъде създаден съвместен портал на три езика, в който ще бъдат представени културни и исторически ценности, както и информация за всяка държава.

Президентът на Сърбия подчерта, че тази инициатива е страхотна идея, стартирана през 2019 г., която показва, че в съответствие с европейските ценности и идеи, тези страни сега са в състояние да се погрижат сами за бъдещето си и да вземет съдбата си в свои ръце.

Нека не чакаме някой да ни удря или да ни гали по главите, а да правим това, което е най-добре за нашите граждани, каза Вучич. Той спомена, че от Сърбия в Скопие отиват 250 бизнесмени, а е можело и да са повече от 1000 заради големия интерес, но броят им е намален заради мерките срещу Covid-19. Лидерът на западната ни съседка уточни, че става въпрос само за големи компании.

Председателят на стопанската камара на Сърбия: Навлизаме в нова ера на сътрудничество
Бизнесмени от Сърбия, Северна Македония и Албания ще обсъдят в сряда и четвъртък в Скопие възможностите за по -добро икономическо сътрудничество в региона. Президентът на Сърбия Александър Вучич, както и министър-председателите на Албания Еди Рама и на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев ще насърчат сътрудничеството между страните, пишат сръбските медии на фона на информацията, че сръбският президент пристига в Скопие с представители на над 200 компании, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитирана от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“.

„Сърбия, Албания и Северна Македония ще открият нова ера на икономическо и политическо сътрудничество след големия бизнес форум, който ще събере около 350 компании от Западните Балкани в Скопие, и се очакват над 400 двустранни бизнес срещи“, каза председателят на сръбската търговска камара Марко Чадес.

Икономическите потребности и идеята за единен пазар, на който компаниите биха работили много по-лесно и по-бързо, трябва да бъдат приложени на практика в политиката, заради което на форума ще присъстват премиерите на РСМ и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, които ще подпишат няколко споразумения, за да улеснят бизнеса на нашите икономики, а общият пазар да бъде по -конкурентен за най -големите европейски и световни компании, заявиха от Търговската камара на Сърбия (ТКС), която заедно с Търговските камари на С. Македония и Албания са организатори на Икономическия форум в Скопие.

Председателят на ТКС Марко Чадес подчерта, че икономиката на региона е представила на своите политици няколко важни инициативи, които трябва да доведат до още по -добър бизнес климат за икономиките в региона.

„Навлизаме в изцяло нова ера на икономическо, стопанско и политическо сътрудничество в региона, особено когато става въпрос за тези три държави, Албания, Северна Македония и Сърбия. Засиленото сътрудничество ще донесе нова политическа стабилност и ясен сигнал за инвеститорите, че това е регион на успеха. "Наблюдаваме конкретни промени и ползи за икономиката и гражданите и каним други икономики на Западните Балкани да се присъединят", каза Чадес.

Той също така обяви нови проекти, които допълнително ще свържат икономиката и гражданите на тези три държави, като например въвеждането на единна електронна система за събиране на пътни такси, която спестява пари и време както на икономиката, така и на гражданите.

„Искаме да премахнем всички бариери пред свободния поток от хора, стоки, услуги и капитали в нашите страни, така че всички разрешителни от компетентните инспекции, пазарни, фитосанитарни и други, да бъдат валидни във всички държави, независимо къде са издадени. Очакваме също така да бъдат организирани "бързи коридори" на границите за гражданите и икономиката на Албания, Северна Македония и Сърбия, каза Чадес.

Според него една от най-важните инициативи, на която ТКС настоява, е въвеждането на единични разрешителни за работа.

„Икономиката много добре знае колко много проблеми има днес с липсата на качествена работна сила. След много кратък период от време ще имаме възможност гражданите на трите държави да могат да намерят работа и да работят навсякъде на територията на подписалите този документ,“ каза Чадес.

Скопският форум за регионално сътрудничество в Западните Балкани ще събере компании от Сърбия, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина, както и други регионални и европейски икономики, както и представители на правителства, финансови институции, университети, международни делегации и асоциации. Повечето участващи компании идват от строителния сектор, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, машиностроенето, автомобилната и текстилната индустрия, туризма, телекомуникациите, транспорта и логистиката.

„24 Инфо“ (РСМ): Александър Вучич пристига на двудневно посещение в Скопие
Сръбският президент Александър Вучич пристига на двудневно посещение в Скопие, където ще се срещне с премиера на Северна Македония Зоран Заев и министър -председателя на Албания Еди Рама в рамките на инициативата за сътрудничество, известна като "мини Шенген", пише македонското електронно издание “24 Инфо“.

По време на престоя си в Скопие Вучич ще участва с премиерите Заев и Рама в Икономическия форум за регионално сътрудничество, организиран от търговските камари на Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Албания. Сръбският президент съобщи миналата седмица, че името на инициативата "мини Шенген" ще бъде променено на регионалния икономически форум в Скопие, ще бъдат подписани три споразумения и ще бъдат направени "бързи коридори" на граничните пунктове за по-бързо преминаване на хората от региона.

"Работихме по три документа и вярвам, че ще ги подпишем в Скопие, те са важни документи за търговия, разрешителни за работа и взаимна подкрепа в случай на пожари, наводнения и други бедствия, което е в интерес на нашите народи", каза Вучич .

Скопският форум за регионално сътрудничество в Западните Балкани ще събере компании от Сърбия, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина, както и други регионални и европейски икономики, както и представители на правителства, финансови институции, университети и международни делегации и асоциации. Очаква се между 300 и 400 участници да проведат двустранни и многостранни срещи.

Повечето компании са от секторите на строителството, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, машиностроенето, автомобилната и текстилната промишленост, туризма, телекомуникациите, транспорта и логистиката ...

Според сръбската агенция за развитие Вучич, Рама и Заев ще представят политическа и икономическа визия за интегриран регион. Предвидени са и многобройни срещи на бизнесмени от региона, които ще се проведат след официалната част на форума.

Почти 400 компании от региона ще участват в работата на форума. Повечето от тях, над 200, са от Сърбия, над 100 от Северна Македония, от Албания са около 40, от БиХ десетина и по-малък брой или по една компания от Австрия, Тайван, Израел, Полша, Румъния, България, Франция и Гърция.

Нова Македония“ (РСМ): Балканското трио настоява за „мини Шенген“, негодувайки от безизходицата по пътя към ЕС
Лидерите на Сърбия, Албания и Македония разкритикуваха Брюксел за бавните темпове на процеса на разширяване на ЕС, като подчертаха намерението да приложат инициативата "мини Шенген", докато чакат присъединяване към европейския блок, пише скопският вестник “Нова Македония“.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Албания Еди Рама ще бъдат в Скопие днес и утре, където ще се срещнат с македонския премиер Зоран Заев в рамките на инициативата "мини Шенген". Заев, Рама и Вучич ще участват утре в Скопие в Икономическия форум за регионално сътрудничество, организиран от търговските камари на Сърбия, Македония и Албания в рамките на инициативата "мини Шенген".

„Знаем, че в ЕС има умора по отношение на разширяването. "Трябва да видим какво можем да направим за себе си, за нашите народи и как да разширим пазарите си," каза сръбският президент Александър Вучич в скорошно интервю.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев изрази разочарование, че „ЕС не изпълнява обещанията си“. А албанският премиер Еди Рама сравнява сътрудничеството с Брюксел с пиесата „В очакване на Годо“ на Самюел Бекет. С. Македония е кандидат за членство в ЕС от 18 години, Сърбия от девет, а Албания от седем.

Очаква се да бъде представена инициативата "мини Шенген", заимствана от споразумението на ЕС за свободно движение. Тя ще включва постепенно облекчаване на ограниченията за пътуване, „зелени коридори“ по границите, намалено време за изчакване на камиони и по -лесен достъп до разрешения за работа. Присъединяването към инициативата е отворено за други икономики в Западните Балкани.

„Република“ (РСМ): Вучич, Рама и Заев представят визията за „мини Шенген“ в Скопие.
Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига в Скопие в сряда и четвъртък, където ще се срещне с министър-председателите на Република Северна Македония Зоран Заев и Албания Еди Рама в рамките на инициативата за сътрудничество, известна като „мини Шенген“, информира скопското електронно издание „Република“.

Форумът се организира в рамките на инициативата „мини Шенген“, която означава по-задълбочена икономическа интеграция на региона, за сега на три държави: Сърбия, Албания и РСМ. Присъединяването към инициативата е отворено за всички други икономики в Западните Балкани.

Според сръбската агенция за развитие президентът Вучич и премиерите Рама и Заев ще представят политическата и икономическата визия за интегрирания регион.


След официалната част на форума се планират бизнес срещи на бизнесмени от региона.

Ще участват почти 400 компании. Повечето от тях, над 200, са от Сърбия, след това над 100 от РСМ, от Албания около 40, от БиХ десетина или по-малко и по една компания от Австрия, Тайван, Израел, Полша, Румъния, България, Франция и Гърция .


Принтирай    Оразмери текст   + -