Очаква се реалното стартиране на балканския "мини Шенген"

28 Юли 2021 | 12:54 | 0
Очаква се реалното стартиране на балканския
Снимка: Deutsche Welle

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Албания Еди Рама ще бъдат в сряда и в четвъртък в Скопие, където ще се срещнат с македонския премиер Зоран Заев. Заев, Рама и Вучич ще участват в Икономическия форум за регионално сътрудничество в македонската столица, организиран от търговските камари на Сърбия, Македония и Албания в рамките на инициативата "мини Шенген", като се очаква именно в рамките на този форум да бъде даден практическия старт на тази инициатива, която според сръбския президент ще получи и ново име.

Някои наблюдатели разглеждат инициативата "мини Шенген" като подготовка за влизането в ЕС, но и като отговор на разочарованието на тези три страни от безизходицата в разширяването на Съюза. Други политици и наблюдатели обаче разглеждат тази идея като опит за връщане на бивша Югославия и засилване на влиянието на Сърбия, като най-силен икономически играч в региона. Именно за това другите страни от Западните Балкани - Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, макара и да са поканени в тази инициатива имат сериозни резерви към нея и не бързат да се включват, а Косово дори категорично отказва да стане част от нея.


Председателят на стопанската камара на Сърбия: Навлизаме в нова ера на сътрудничество
Бизнесмени от Сърбия, Северна Македония и Албания ще обсъдят в сряда и четвъртък в Скопие възможностите за по -добро икономическо сътрудничество в региона. Президентът на Сърбия Александър Вучич, както и министър-председателите на Албания Еди Рама и на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев ще насърчат сътрудничеството между страните, пишат сръбските медии на фона на информацията, че сръбският президент пристига в Скопие с представители на над 200 компании, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитирана от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“.

„Сърбия, Албания и Северна Македония ще открият нова ера на икономическо и политическо сътрудничество след големия бизнес форум, който ще събере около 350 компании от Западните Балкани в Скопие, и се очакват над 400 двустранни бизнес срещи“, каза председателят на сръбската търговска камара Марко Чадес.

Икономическите потребности и идеята за единен пазар, на който компаниите биха работили много по-лесно и по-бързо, трябва да бъдат приложени на практика в политиката, заради което на форума ще присъстват премиерите на РСМ и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич, които ще подпишат няколко споразумения, за да улеснят бизнеса на нашите икономики, а общият пазар да бъде по -конкурентен за най -големите европейски и световни компании, заявиха от Търговската камара на Сърбия (ТКС), която заедно с Търговските камари на С. Македония и Албания са организатори на Икономическия форум в Скопие.

Председателят на ТКС Марко Чадес подчерта, че икономиката на региона е представила на своите политици няколко важни инициативи, които трябва да доведат до още по -добър бизнес климат за икономиките в региона.

„Навлизаме в изцяло нова ера на икономическо, стопанско и политическо сътрудничество в региона, особено когато става въпрос за тези три държави, Албания, Северна Македония и Сърбия. Засиленото сътрудничество ще донесе нова политическа стабилност и ясен сигнал за инвеститорите, че това е регион на успеха. "Наблюдаваме конкретни промени и ползи за икономиката и гражданите и каним други икономики на Западните Балкани да се присъединят", каза Чадес.

Той също така обяви нови проекти, които допълнително ще свържат икономиката и гражданите на тези три държави, като например въвеждането на единна електронна система за събиране на пътни такси, която спестява пари и време както на икономиката, така и на гражданите.

„Искаме да премахнем всички бариери пред свободния поток от хора, стоки, услуги и капитали в нашите страни, така че всички разрешителни от компетентните инспекции, пазарни, фитосанитарни и други, да бъдат валидни във всички държави, независимо къде са издадени. Очакваме също така да бъдат организирани "бързи коридори" на границите за гражданите и икономиката на Албания, Северна Македония и Сърбия, каза Чадес.

Според него една от най-важните инициативи, на която ТКС настоява, е въвеждането на единични разрешителни за работа.

„Икономиката много добре знае колко много проблеми има днес с липсата на качествена работна сила. След много кратък период от време ще имаме възможност гражданите на трите държави да могат да намерят работа и да работят навсякъде на територията на подписалите този документ,“ каза Чадес.

Скопският форум за регионално сътрудничество в Западните Балкани ще събере компании от Сърбия, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина, както и други регионални и европейски икономики, както и представители на правителства, финансови институции, университети, международни делегации и асоциации. Повечето участващи компании идват от строителния сектор, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, машиностроенето, автомобилната и текстилната индустрия, туризма, телекомуникациите, транспорта и логистиката.

„24 Инфо“ (РСМ): Александър Вучич пристига на двудневно посещение в Скопие
Сръбският президент Александър Вучич пристига на двудневно посещение в Скопие, където ще се срещне с премиера на Северна Македония Зоран Заев и министър -председателя на Албания Еди Рама в рамките на инициативата за сътрудничество, известна като "мини Шенген", пише македонското електронно издание “24 Инфо“.

По време на престоя си в Скопие Вучич ще участва с премиерите Заев и Рама в Икономическия форум за регионално сътрудничество, организиран от търговските камари на Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Албания. Сръбският президент съобщи миналата седмица, че името на инициативата "мини Шенген" ще бъде променено на регионалния икономически форум в Скопие, ще бъдат подписани три споразумения и ще бъдат направени "бързи коридори" на граничните пунктове за по-бързо преминаване на хората от региона.

"Работихме по три документа и вярвам, че ще ги подпишем в Скопие, те са важни документи за търговия, разрешителни за работа и взаимна подкрепа в случай на пожари, наводнения и други бедствия, което е в интерес на нашите народи", каза Вучич .

Скопският форум за регионално сътрудничество в Западните Балкани ще събере компании от Сърбия, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина, както и други регионални и европейски икономики, както и представители на правителства, финансови институции, университети и международни делегации и асоциации. Очаква се между 300 и 400 участници да проведат двустранни и многостранни срещи.

Повечето компании са от секторите на строителството, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, машиностроенето, автомобилната и текстилната промишленост, туризма, телекомуникациите, транспорта и логистиката ...

Според сръбската агенция за развитие Вучич, Рама и Заев ще представят политическа и икономическа визия за интегриран регион. Предвидени са и многобройни срещи на бизнесмени от региона, които ще се проведат след официалната част на форума.

Почти 400 компании от региона ще участват в работата на форума. Повечето от тях, над 200, са от Сърбия, над 100 от Северна Македония, от Албания са около 40, от БиХ десетина и по-малък брой или по една компания от Австрия, Тайван, Израел, Полша, Румъния, България, Франция и Гърция.

Нова Македония“ (РСМ): Балканското трио настоява за „мини Шенген“, негодувайки от безизходицата по пътя към ЕС
Лидерите на Сърбия, Албания и Македония разкритикуваха Брюксел за бавните темпове на процеса на разширяване на ЕС, като подчертаха намерението да приложат инициативата "мини Шенген", докато чакат присъединяване към европейския блок, пише скопският вестник “Нова Македония“.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Албания Еди Рама ще бъдат в Скопие днес и утре, където ще се срещнат с македонския премиер Зоран Заев в рамките на инициативата "мини Шенген". Заев, Рама и Вучич ще участват утре в Скопие в Икономическия форум за регионално сътрудничество, организиран от търговските камари на Сърбия, Македония и Албания в рамките на инициативата "мини Шенген".

„Знаем, че в ЕС има умора по отношение на разширяването. "Трябва да видим какво можем да направим за себе си, за нашите народи и как да разширим пазарите си," каза сръбският президент Александър Вучич в скорошно интервю.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев изрази разочарование, че „ЕС не изпълнява обещанията си“. А албанският премиер Еди Рама сравнява сътрудничеството с Брюксел с пиесата „В очакване на Годо“ на Самюел Бекет. С. Македония е кандидат за членство в ЕС от 18 години, Сърбия от девет, а Албания от седем.

Очаква се да бъде представена инициативата "мини Шенген", заимствана от споразумението на ЕС за свободно движение. Тя ще включва постепенно облекчаване на ограниченията за пътуване, „зелени коридори“ по границите, намалено време за изчакване на камиони и по -лесен достъп до разрешения за работа. Присъединяването към инициативата е отворено за други икономики в Западните Балкани.

„Република“ (РСМ): Вучич, Рама и Заев представят визията за „мини Шенген“ в Скопие.
Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига в Скопие в сряда и четвъртък, където ще се срещне с министър-председателите на Република Северна Македония Зоран Заев и Албания Еди Рама в рамките на инициативата за сътрудничество, известна като „мини Шенген“, информира скопското електронно издание „Република“.

Форумът се организира в рамките на инициативата „мини Шенген“, която означава по-задълбочена икономическа интеграция на региона, за сега на три държави: Сърбия, Албания и РСМ. Присъединяването към инициативата е отворено за всички други икономики в Западните Балкани.

Според сръбската агенция за развитие президентът Вучич и премиерите Рама и Заев ще представят политическата и икономическата визия за интегрирания регион.


След официалната част на форума се планират бизнес срещи на бизнесмени от региона.

Ще участват почти 400 компании. Повечето от тях, над 200, са от Сърбия, след това над 100 от РСМ, от Албания около 40, от БиХ десетина или по-малко и по една компания от Австрия, Тайван, Израел, Полша, Румъния, България, Франция и Гърция .

Принтирай    Оразмери текст   + -