Напрежението в Донбас се увеличава застрашително

3 Април 2021 | 13:54 | 0
Напрежението в Донбас се увеличава застрашително
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Конфликтът в Донбас от много години е "замръзен". След избирането на Владимир Зеленски много хора дори в Украйна очакваха позитивно развитие в региона, а малките стъпки като периодична размяна на задържани лица и локалните примирия и изтегляне на силите и тежките оръжия от линията на контакт говореха в подкрепа на подобни очаквания, но още миналата есен стана ясно, че Киев не планира прилагане на Минските споразумения и търси дори начин за тяхното денонсиране. Това сложи край на мирните инициативи, поне до изборите в САЩ. Изборите свършиха и Джо Байдън спечели, а в Киев останаха в нервно очакване на възстановяване на контактите с Вашингтон след обвиненията срещу настоящия американски президент и неговия син, които за малко да осуетят влизането на Байдън в Белия дом.

Минаха два месеца, а дългоочаквания разговор межди Байдън и Зеленски така и не се случваше. Междувременно зачестиха инцидентите и престрелките в Донбас, а напрежението между Украйна и Русия се засили. Москва предислоцира значителни военни части по границата с Украйна. Именно на фона на това развитие Байдън най-после намери време за украинския си колега и в проведения телефонен разговор потвърди подкрепата си за Украйна. Все още обаче не е ясно как ще се материализира тази подкрепа, а в Донбас и около Крим замириса на барут.

Anadolu Agency: Експерти анализират военната активност на Русия по границата с Украйна
Изтъкнати експерти анализираха военната дейност на Русия близо до границите на Украйна за Anadolu Agency.

Редица украински експерти смятат, че Русия се опитва да окаже натиск върху Запада чрез увеличаване на напрежението в Донбас, докато някои руски експерти са на мнение, че Москва може да изпрати войски на тези територии.

Украинският политолог Михаил Самус смята, че сега Русия провежда мащабна информационна и психологическа операция, опитвайки се да окаже натиск върху Украйна, както и върху Франция, Германия и САЩ. „Целта на Москва е да постави началото на преговори, по време на които Кремъл може да договори отстъпки по санкциите. Това се отнася преди всичко за проекта „Северен поток-2“, смята Самус.

Допълнителна задача на тази информационно-психологическа операция е да мобилизира електората в Русия в навечерието на изборите за Държавната дума на Руската федерация.

„Москва сега няма мотиви да предприеме мащабна офанзива срещу Украйна. Резултатите и последиците от подобна офанзива са съмнителни за Кремъл. Затова мисля, че сега вероятността от мащабна руска офанзива не е по-висока от предходната година ”, каза Самус.

На свой ред Денис Москалик, координатор на направлението на международната политика в украинския Център за политически изследвания "Доктрина", смята, че мащабен конфликт по принцип е възможен, но е малко вероятен в близко бъдеще.

„Това, което се случва сега, е акт на натиск от Русия и тест за администрацията на Байдън и украинското ръководство. Независимо от това със сигурност ще има обостряне по линията на контакт между руските и украинските войски в Донбас. Русия постоянно се придържа към тази тактика: първо повишава залозите, заплашвайки с ескалация, а след това преминава към преговори, като е на позициите на агресивната страна - за да могат те да преговарят с нея и да правят отстъпки“, смята Москалик.

Резултатът трябва да бъде легитимирането на региона, който всъщност се контролира от Русия, в рамките на Украйна, поради което Москва ще упражни натиск върху вътрешната и външната политика на Украйна, добави експертът.

В допълнение Русия по този начин проверява и новото американско ръководство, администрацията на Байдън и други партньори на Украйна: до каква степен са готови да подкрепят украинския суверенитет, ако има заплаха от конфликт с Русия, каза Москалик.

Руският военен експерт Виктор Литовкин се съсредоточи върху уверенията на американското ръководство в готовността им да подкрепят Киев по въпроса за Донбас.

Според руския наблюдател в тази ситуация Русия няма да остане безразлична към ситуацията. „Повечето жители на Донбас са руски граждани. Следователно Русия може да изпрати войски в Донбас под предлог, че защитава своите граждани. В същото време действията на Русия може да не бъдат ограничени до тази стъпка. Руската армия може да нанесе удар “, предположи руският експерт.

Според него Русия не се страхува от западните санкции, тъй като животът на руските граждани е над всякакви санкционни ограничения.

Коментирайки възможността мирно да се реши ситуацията в Донбас, Литовкин отбеляза, че за това съществува Минският формат, в рамките на който е предписано как да се действа. Според него обаче Украйна не иска да изпълни споразуменията.

На свой ред военният експерт Алексей Леонков, редактор на руското списание "Арсенал на отечеството", смята, че Украйна се опитва да привлече подкрепата на САЩ по въпроса за Донбас.

Руският експерт обърна внимание на настояването на Киев за патрулиране и обучение на силите на НАТО по линията на контакт в източната част на страната и близо до границата с Русия.

Според него Украйна не е изпълнила споразуменията, постигнати на срещата на Нормансския формат и е изострила напрежението, като е прехвърлила войски по линията за контакт в Донбас.

Според руския експерт войната в Донбас е "гражданска", но Киев е превърнал Москва в страна на конфликта. По този начин Украйна погреба Минските споразумения, каза Леонков.

Коментирайки натрупването на руско военно присъствие по границите на Украйна, експертът отбеляза, че активността на военните се дължи на ученията. За изпълнение на възложените задачи военните части се прехвърлят на полигони. Тези действия определено нямат нищо общо с Донбас, каза Леонков.

В същото време той отбеляза, че съдбата на Минските споразумения зависи от развитието на ситуацията в Донбас.

Украйна трябва да преразгледа формата на управление и да стане федерация. Това ще разреши настоящата ситуация, каза експертът.

РИА Новости: От Крим предупредиха Украйна и НАТО да не се излагат на смъртна опасност
Ръководителят на комисията на парламента на Крим по народна дипломация и междуетнически отношения Юрий Гемпел призова Украйна и НАТО да не се излагат на смъртна опасност, цитира думите му РИА Новости.

По-рано представителят на Украйна в тристранната контактна група по Донбас Алексий Арестович заяви, че ученията на НАТО Defender Europe-2021 са необходими за упражняване на войната с Русия. Според него Алиансът вече е започнал да привлича сили и прехвърлянето им, както и да организира логистични въпроси, като основният фокус е Балканите и Крим.

"Рискът, разбира се, е благородна кауза, но до известна степен, а не в работата с Русия. Украйна и НАТО не трябва да се излагат на смъртна опасност. Ще трябва да се плати твърде висока цена в случай на агресия срещу Русия ", каза Гемпел пред РИА Новости.

Според него човек трябва да бъде приятел с Русия, а не да се бие с нея.

"Преди да пожелае територията и ресурсите на Русия, НАТО трябваше да научи нашата вековна победоносна история. Русия, изповядваща миролюбива политика и твърдо стъпила на краката си, не бива да бъде обиждана, тъй като това недалновидно начинание е много опасно,“ каза Гемпел.


„Главред” (Украйна): Нова голяма война с Русия е неизбежна, но не за Донбас
Всички последни провокации и показване на мускули са форма на натиск на Русия, за да принуди Украйна да отвори Кримския канал и да даде вода на „окупаторите“, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.

Едва ли скоро ще има нова голяма война с Русия за Донбас. Но този път е наред битката за водата за Крим.

За Украйна е само въпрос на време, колко да чакаме - месец, два или шест месеца. Но ще има голяма война и тя не може да избяга от нея. Или постоянно трябва да търпи провокации и да мрънка за лошия Путин, или да отговори и да унищожи провокаторите с турските дронове „Байрактар“.

Владимир Зеленски също не може да избяга от тази война, защото Кремъл "хапе". Според изданието условната шестгодишна „почивка“ след Минските споразумения е била от полза за Украйна и армията е готова, а бойният дух е висок.

Според автора Русия вече се е примирила с факта, че няма да може да създаде федерална Украйна с руски региони в границите й след Крим.

Затова Кремъл се захвана с раздаване на паспорти и икономическата интеграция на тези територии, които са разграбени и са икономически нерентабилни и се нуждаят от субсидии. Но има едно, НО.

Русия се нуждае от вода за Крим, който е на ръба на екологична катастрофа.

Русия се нуждае от вода за армията, за промишлеността и за руските заселници, които активно ще живеят на окупирания полуостров вместо прогонените татари и украинци.

„Новое время“ (Украйна): С ескалацията около Донбас Путин иска да отвлече вниманието от плана си да намери вода за Крим
Изглежда, че Путин се опитва да тества и проучи отбранителните позиции на Запада и решимостта да му се противопостави на нова руска агресия, пише украинското списание “Новое время“.

Изданието посочва съвкупността от събития, свързани по един или друг начин с Русия:

- ескалация в Донбас, по-чести атаки срещу украински позиции и предупреждения за последиците от ескалацията в Украйна;

- Увеличаване на броя на полетите на руски военни самолети във въздушното пространство наблюдавано от НАТО;

- Видимо увеличаване на шпионската активност - руските агенти бяха „осветлени“, ако това е правилната дума, през последните седмици в Италия и България;

- Силно контролираният руски търг на федерални заемни облигации изпраща сигнал за жизнеспособността на руския финансов пазар до всички заинтересовани - да стане ясно, че Русия може да устои на всякакви финансови санкции, които могат да й бъдат наложени.

Изглежда, че Путин се опитва да тества отбранителните позиции на Запада и решимостта да се реагира на нова руска агресия. Може би това е прелюдия към нова военна офанзива срещу Украйна. И къде точно – защо не проблемите с водата в Крим. Рискът е, че Русия се опитва да използва диверсионна тактика в Донбас, докато основната цел би била военна атака срещу Украйна с цел завземане на каналите, снабдяващи Крим с вода.

Може би Путин смята, че Западът е слаб, разделен и не може да отговори. Може би той възприема липсата на каквито и да било реални санкции от страна на Байдън по Северен поток 2, хакерските атаки, нарушение на Закона за контрол на химическите и биологичните оръжия и забрана за военната им употреба, намеса в изборите - като сигнал, че САЩ просто са замръзнали от страх какво може да направи Русия. И Путин така или иначе вероятно ще го направи.

Остава впечатлението, че Путин се готви за някаква голяма стъпка - може би отвличане на вниманието от собствените му местни проблеми с Навални, заради предстоящите избори за Държавната дума. Победа в Украйна би задоволила националистическата руска общественост и за пореден път ще разкрие слабостта на Запада.

Cumhuriyet: Може ли да се стигне до горещ конфликт в Донбас
Бившият турски посланик Улуч Озюлкер, коментирайки засиленото напрежение между Русия и Украйна в района на Донбас, отбеляза, че прерастването на конфликт в „гореща битка“, предвид баланса на силите в региона, е „малко вероятно“. Според него Турция при евентуален конфликт ще се опита да поддържа баланс между Русия и Украйна, цитира думите му турският вестник Cumhuriyet(“Джумхурийет”).

Озюлкер, оценявайки събитията в интервю за изданието, каза: "Това, което се случва там всъщност е отражение на „показването на мускули“ между Русия и Запада." Дипломатът отбеляза, че през последните години Русия е взела надмощие в конфликтите около Черно море, а САЩ и Европейският съюз (ЕС) не са в състояние да приложат нищо друго освен икономически санкции. „В миналото САЩ и Франция провокираха Грузия заради Абхазия, в резултат на което Грузия загуби Абхазия. След това през 2014 г. Украйна загуби Крим и всъщност стигна до ръба на колапса. Във всички тези конфликти Западът не можеше да отиде по-далеч от налагането на ембарго срещу Русия “, заяви той.

„ЕС няма да предостави пълна подкрепа“

Събеседникът на вестника продължава, като отбелязва, че САЩ, които определят Китай като "съперник", а Русия като "враг", подкрепят Украйна на ниво реторика, но ЕС няма да подкрепи подбуждането на „горещ“ конфликт между Украйна и Русия. "Твърдата политика на САЩ спрямо Русия едва ли ще намери пълна подкрепа в ЕС," каза Озюлкер. - Въпреки нарастващото напрежение, мисля, че конфликтът между Украйна и Русия няма да стигне до разгорещена битка. Русия може да продължи да подкрепя сепаратистите в Украйна, да се опита да направи това, което направи в Крим. Малко вероятно е обаче Украйна да може да отговори на подобни действия. "

Според дипломата администрацията на Байдън, въпреки суровата реторика срещу Русия, няма да участва в горещ конфликт, в който Русия е пряко замесена. „САЩ и Русия не могат да се изправят лице в лице и да започнат война тук“, каза Озюлкер. – Тези две държави притежават четири пети от световното ядрено оръжие. Русия е слаба икономически, но силна във военно отношение. Заради това при сегашните условия тези две свръхсили ще продължат да се борят помежду си чрез прокси войни. "

Оценявайки възможните последици от напрежението между Русия и Украйна за Турция, Озюлкер казва: „Ако конфликтът се разрасне и се превърне в сблъсък, това може да има неблагоприятни последици и за Турция. Подкопаването на атмосферата на мир и стабилност в Черно море няма да бъде в интерес на Турция. Предвид деликатния баланс, който се изгражда в отношенията както с Русия, така и с Украйна, Турция не може да бъде страна във възможен конфликт и ще се опита да провежда балансирана политика. Турция трябва много внимателно да провежда своята политика."

РИА Новости: Джо Байдън е обещал подкрепа за Украйна в случай на война с Русия
Американският президент Джо Байдън увери украинския си колега Владимир Зеленски, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев „в лицето на руската агресия в Донбас и Крим“, цитира думите му РИА Новости.

Байдън и Зеленски проведоха първия си телефонен разговор днес. Според американския лидер САЩ ще допринесат за запазването на "суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Както съобщава Politico, тази седмица е имало телефонни разговори между американския държавен секретар Антъни Блинкен, ръководителя на Пентагона Лойд Остин и председателя на Съвместното командване на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили с украинските им колеги.

УНИАН: Президентите на САЩ и Украйна разговаряха за първи път
Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първия си телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски, съобщава украинската агенция УНИАН.

Това съобщава информиран събеседник на "Украинская правда" от обкръжението на украинския президент.

Според източника разговорът е приключил наскоро. Страните са разговаряли преди всичко за ситуацията в Донбас.

Информацията за разговора се потвърждава от изданието Politico, като се позовава на два информирани източника. Разговорът между двамата президенти се проведе на фона на съобщения за увеличаване на руското военно присъствие в Източна Украйна, което тревожи украинските власти.

Според един от източниците Байдън и Зеленски са говорили около 30-40 минути. Президентът на САЩ е потвърдил своята лоялност към Украйна и е заявил, че „в сърцето си той много вярва в Украйна“.

ТАСС: Песков определи като „много плашеща“ ситуацията по линията на контакт в Донбас
Ситуацията по линията за контакт в Донбас е "много плашеща", има множество провокации от страна на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от TACC.

"Нашата реторика (за Донбас) е просто абсолютно конструктивна", каза говорителят на Кремъл, отговаряйки на съответния въпрос. "Ние не се опитваме да представяме желаното за реалност. За наше съжаление реалността по линията на контакт е много плашеща, извършват се провокации от въоръжените сили на Украйна, те не са единични, а многобройни “.."

Отговаряйки на въпрос относно предложението на ръководителя на украинската делегация Леонид Кравчук от 1 април да се въведе „спазване на пълно и всеобхватно прекратяване на огъня“, Песков подчерта, че Русия „не е страна в конфликта“. "Примирието се отнася до онези страни, които се намират по линията на контакт", каза прессекретарят на руския президент.

Ситуацията в Донбас ескалира на 26 март, когато четирима военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна бяха убити в околностите на село Шуми. Киев обвини за това Народната милиция на Донецката народна република (ДНР). В Донецк те отрекоха своето участие в обстрела. По-късно от Народната милиция на ДНР заявиха, че украинските военни са били загинали от взрив от мина при изследване на минни полета.

По-рано Песков заяви, че Кремъл изразява загриженост, че украинската страна може да предприеме провокативни действия в югоизточната част на Украйна, които биха представлявали заплаха от гражданска война. В сряда пълномощният представител на Руската федерация в Контактната група за уреждане на конфликта в Източна Украйна Борис Гризлов нарече позицията на Киев по въпросите на сигурността в зоната на конфликта в Донбас безотговорна и цинична.

РИА Новости: Русия коментира украинските изявления за американска подкрепа за Украйна в Донбас
Източник на РИА Новости в Москва не коментира изявлението на Министерството на отбраната на Украйна за "готовността" на Вашингтон да подкрепи Киев в случай на обостряне в Донбас, допускйки, че информацията от военното ведомство е "интерпретация на разговор."

По-рано пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна заяви, че официален Вашингтон обещава да окаже подкрепа на Киев в случай на влошаване на ситуацията в Донбас. В изявление на украинското министерство на отбраната министърът на отбраната на САЩ подчертава, че „в случай на ескалация на руската агресия САЩ няма да оставят Украйна сама“.

"Ние не коментираме слуховете, ние считаме това за проява на дезинформационна кампания, опит на украинските власти да отклонят вниманието от неспособността си да решават вътрешните проблеми, (като ги заместват) с външни", каза събеседникът на агенцията.

„Корреспондент“ (Украйна): САЩ са обещали подкрепа за Украйна при обостряне в Донбас
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е обещал подкрепа за Украйна в случай на влошаване на ситуацията в Донбас. Това заяви самият той в разговор с ръководителя на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Таран, съобщи пресслужбата на украинското отбранително ведомство, цитирана от киевското издание “Корреспондент“.

По-специално, Таран е разказал на Остин за неотдавнашното обостряне в Донбас, в резултат на което четирима украински войници бяха убити и двама ранени. Таран е подчертал, че Русия систематично изостря ситуацията по линията на контакт.

На свой ред Остин е изразил загриженост относно последните действия на Русия и също така е уверил, че САЩ няма да оставят Украйна сама с проблема.

„Обаждането на американския ни колега е ярка демонстрация на активната позиция на САЩ в подкрепа на суверенитета и стъпките за възстановяване на териториалната цялост на Украйна“, обобщи Таран.

Принтирай    Оразмери текст   + -