Руски шпиони и в Италия

31 Март 2021 | 14:57 | 0
Руски шпиони и в Италия
Снимка: Literature Hub

В Италия разкриха нова шпионска афера с участието на руски дипломати и местни военни, което много наподобява на случилото се по-рано този месец в България. Прави впечатление и друга прилика в двата шпионски скандала - участието на действащи военни, които предават информация срещу възнаграждение. И в двете страни има хора с проруски убеждения и освен това и двете страни се считат за "приятелски настроени" към Русия, в които има отделни хора и политически сили, които се застъпват за по-тясно сътрудничество с Москва и отмяна на антируските санкции на ЕС.

Отговорът на Русия е винаги един и същ - отрича участие и се "надява на запазване на добрите отношения " със съответната страна.


Руски генерал: Италия е член на неприятелски блок
Руско-италианските отношения бяха засенчени от шпионски инцидент в Рим. Италианското контраразузнаване установи контактите на офицер, акредитиран в руското посолство, и италиански военноморски офицер. В последния етап на проследяването им им е бил записан фактът на предаване на пари на италианеца, предполагаемо за тайната информация, предоставена на Русия. Експертите на “Московский комсомолец“ коментираха поредния шпионски скандал.

Инцидентът беше коментиран уклончиво в Кремъл. Президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация за причините и обстоятелствата за задържането на руския офицер, но се надява положителният и конструктивен характер на руско-италианските отношения да продължи.

Италианските медии съобщават, че италианецът е получил пет хиляди евро за информация за дейността на НАТО. Италианското външно министерство вече обяви, че двама служители на руската дипломатическа мисия в Рим трябва да напуснат страната.

„За съжаление това не е първият шпионски скандал през 2021 година. Миналата седмица в България двама служители на руското посолство в София бяха обявени за персона нон грата. Те бяха обвинени в шпионаж и дори бяха посочени гражданите на България, с които се предполага че са контактували обявените за руски разузнавачи,“ припомня изданието.

Ако обвиненията на чужди държави наистина са документирани, тогава контраразузнавателните служби на Италия и България могат да бъдат поздравени. Те са действали професионално и точно и незабавно са повдигнали обвинения. Такава ефективност може да липсва на руските разследващи, които обвиниха журналиста Иван Сафронов в шпионаж. Момчето е задържано в ареста повече от шест месеца и, както той твърди, все още срещу него не е представено нищо като доказателство.

„Да кажем, че ситуацията е такава, каквато я е описала италианската страна, а следващите „Петров и Боширов“ бяха осветени не където трябва... По отношение на професионализма. Изпуснато е външното наблюдение, вербували сме агенти и сме се провалили.“ Неслучайно пенсионираният ветеран от външното разузнаване на КГБ Михаил Любимов похвали италианските специални служби и нарече действията на руските разузнавачи неуспешни.

На свой ред пенсионираният генерал от ФСБ, заместник-председател на движението „Силна Русия“ Александър Михайлов в интервю за „МК“ обърна внимание на една особеност на случилото се в Рим - информацията за „руските шпиони“ веднага попадна в медиите и отиде на междудържавно ниво.

„Когато възникнат такива ситуации между специалните служби, те винаги се опитват да не ги излагат в публичното пространство“, каза генералът. - Това се прави, за да не се влошат отношенията между държавите. Разузнавателните отношения не трябва да се пренасят върху отношенията между държавите. Така ни учеха навремето.

Разузнаването го е имало и ще го има. Те са работили, работят и ще работят. В този случай Италия е член на военно-политическия блок на НАТО, който не е приятелски настроен към нас. Неговите учения имат явно антируски характер, инфраструктурата се приближава до нашите граници. Италия е географски разположена на стратегическия фланг на Алианса. Така че няма какво да се изненадвате.

Но за всичко това, повтарям, е необходимо отношенията между специалните служби да не засягат междудържавните контакти и да не влошават международния климат," заяви бившият генерал.

ТАСС: Стана ясно името на арестувания италиански офицер
Името на италианския морски офицер, задържан по подозрение за предаване на поверителни документи и шпионаж в полза на Руската федерация, е Валтер Биот. Това съобщи вестник Corriere della Sera, цитиран от TACC.

Според вестника той е имал достъп до класифицирана информация и е можел да предава документи, свързани с международни мисии, включително в Афганистан и Ирак. От 2014 г. военнослужещият от ВМС работи в отдел „Външни отношения“ на Министерството на отбраната. След това се е преместил на „по-отговорна" позиция. Както вестникът посочва, в момента министерството и специалните служби се опитват да установят контактите му през последните месеци.

Както съобщи по рано италианската държавна информационна агенция ANSA, позовавайки се на свои източници, разследването в Италия смята, че задържаният е предал документи за комуникационни системи на служителя на военния аташе на руското посолство срещу пет хиляди евро. Той е обвинен в политически и военен шпионаж и разкриване на класифицирана информация. Ако бъде признат за виновен на всички нива на съдебната система, може да бъде осъден на до 20 години затвор.

ТАСС: Италия счита шпионския инцидент със служител на руското посолство за „враждебен акт“
Италианският външен министър Луиджи Ди Майо нарече предполагаемия опит за шпионаж от служител на руското посолство в републиката "враждебен акт", предава TACC.

"Специално звено на карабинерите задържа италиански морски офицер и руски служител по време на предаването на класифицирани документи в замяна на парична награда. И двамата са обвинени в шпионаж и заплахи за държавната сигурност. Това е враждебен акт", каза Ди Майо в сряда, говорейки на съвместно заседание на комисиите по външни работи на горната и долната камара на парламента.

Министърът уточни, че тази операция, проведена с участието на специалните служби и Министерството на отбраната, е резултат на "продължителни следствени действия" от Агенцията за вътрешна информация и сигурност. Той също така припомни, че руският посланик в Италия е бил извикан във външното министерство във връзка с инцидента и е бил уведомен за експулсирането на двама служители на дипломатическата мисия. Техните имена и постове не се разкриват.

По-рано руското посолство потвърди задържането на служител на военния аташе. Дипломатическата мисия изрази съжаление относно решението на италианските власти да обявят двама от служителите си за персона нон грата и се надява, че това няма да засегне двустранните отношения.

Задържаният по това дело италианец, за който се твърди, че е работил в Генералния щаб и е имал достъп до поверителна информация, се намира в ареста. Той е обвинен в политически и военен шпионаж, разкриване на класифицирана информация. Ако бъде признат за виновен на всички нива на съдебната система, е изправен пред присъда до 20 години затвор.

РИА Новости: От руското посолство в Рим реагираха на изгонването на техни служители
Италия е обявила двама служители на службата на военния аташе в руското посолство в Рим за персона нон грата след ареста на един от дипломатите по обвинения в шпионаж, съобщиха от дипломатическата мисия пред репортери, цитирани от РИА Новости.

"Руският посланик в Италия Сергей Разов беше извикан в италианското външно министерство. По време на срещата италианската страна информира за обявяването на персона нон грата на двама сътрудници на офиса на военния аташе в руското посолство в Рим. Посланикът е изразил съжаление във връзка с това решение и надежда, че инцидентът няма се отрази на руско-италианските отношения," гласи изявлението.

По-рано италианският външен министър Луиджи Ди Майо заяви, че е предал протеста на италианското правителство на Разов и го е уведомил за експулсирането на двама дипломатически служители.

Във вторник вечерта италианските карабинери са задържали офицер от руските въоръжени сили, акредитиран в посолството в Рим, и капитан на италианския флот по обвинение в шпионаж. Според служители на службите за сигурност операцията е извършена по време на тайна среща между тях непосредствено след предаването на секретни документи от италианския офицер срещу парична сума.

ТАСС: Италианският офицер е предавал информация за системите за комуникация
Разследването в Италия смята, че военнослужещият от италианския флот, задържан по подозрение в шпионаж в полза на Руската федерация, е предал документи за комуникационни системи на служител на военния аташе на руското посолство срещу 5000 евро, предава TACC.

Това съобщи в сряда италианската държавна информационна агенция ANSA, позовавайки се на източници.

Според тяхната информация италианецът, който се намира в ареста, е обвинен в политически и военен шпионаж и разкриване на класифицирана информация. Отбелязва се, че задържаният е имал достъп до поверителни материали като служител на Генералния щаб на италианското министерство на отбраната.

Военната прокуратура в Рим откри официално разследване срещу италианския капитан, както и срещу руския дипломат, на когото се твърди, че е предавал материалите срещу заплащане.

ТАСС: Кремъл се надява, че задържането на руския дипломат в Италия няма да повлияе на отношенията между двете страни
Кремъл все още не знае подробности за задържането в Рим на служител на руския военен аташе, но очаква да поддържа положителни отношения с Италия, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от TACC.

"Понастоящем нямаме информация за причините и обстоятелствата за това задържане", заяви Песков.

„Но във всеки случай се надяваме, че много положителният и конструктивен характер на руско-италианските отношения ще получи своето продължение и ще бъде запазен“, каза говорителят на Кремъл.

В сряда руското посолство в Италия потвърди факта на задържането на служител на офиса на военното аташе в Рим, като увери, че обстоятелствата по инцидента се изясняват.

По-рано командването на специалните сили на карабинерите (ROS) съобщи за ареста на италиански военен и руски офицер, работещ в италианската столица, по заповед на прокуратурата в Рим. Според изявлението на ROS италианският гражданин е задържан, докато "чуждестранният гражданин е подложен на проверки на дипломатическия си статус".

Специалното звено на карабинерите поясни, че арестът е станал във вторник по време на предаването на поверителни документи в замяна на парична награда. "Задържани са морски капитан и офицер от руското посолство, които са обвинени в шпионаж и създаване на заплаха за държавната сигурност", се казва в изявлението. Във връзка с този инцидент руският посланик в Италия Сергей Разов беше повикан в Министерството на външните работи на републиката в сряда. Италианското външно министерство съобщи, че гони двама служители на руското посолство.

ТАСС: Италия гони двама руски дипломати
Италия незабавно експулсира двама руски офицери, заподозрени в незаконни дейности. Това се посочва в съобщението на министъра на външните работи на републиката Луиджи Ди Майо във „Фейсбук“, цитиран от TACC.

„Пред извикания посланик на Руската федерация бе изразен протест на италианското правителство. Той също така е бил информиран за изгонването на двама сътрудници на посолството, замесени в сериозно разследване за шпионаж. Благодаря на нашите специални служби и на всички държавни органи, работещи за сигурността на нашата страна," пише Ди Майо.

Reuters: Италиански военен от флота и руски дипломат са арестувани от италианските власти за шпионаж в полза на Русия
Италианската полиция съобщи в сряда, че е арестувала капитан от италианския военноморски флот и руски дипломат по подозрение в шпионаж, след като двамата са били хванати да разменят документ срещу възнаграждение на тайна среща, предава Reuters

Италианецът, капитан на фрегата, и руснакът, военен служител, акредитиран в руското посолството, бяха обвинени в "тежки престъпления, свързани с шпионаж и подкопаване на националната сигурност" след срещата си във вторник вечерта, съобщи италианската полиция. Заподозрените не са посочени поименно.

Италианското външно министерство заяви, че е извикало руския посланик Сергей Разов след арестите. Руската информационна агенция РИА Новости цитира руското посолство, че се надява инцидентът да не засегне двустранните отношения.

Инцидентът е последният от поредица шпионски обвинения през последните месеци срещу руснаци в европейските страни. България изгони руски дипломатически служители по подозрение за шпионаж през март, а Холандия го направи през декември миналата година.

Арестите са наредени от прокуратурата в Рим след продължително разследване, проведено от италианското разузнаване с подкрепата на военните, съобщиха карабинерите.

Италианският офицер е задържан, докато ситуацията с руснака все още се обмисля с оглед на дипломатическия му статут, добавиха от полицията.

Засега не е уточнено къде са извършени арестите. Няма да се правят допълнителни коментари, докато съдът не се произнесе за мерките срещу задържаните лица.

La Repubblica: Двама предполагаеми руски шпиони са задържани в Рим
Двама души бяха задържани в Рим по подозрение в шпионаж в полза на Руската федерация. Това съобщи в сряда вестник La Repubblica, позовавайки се на съответното разследване от специалните сили на карабинерите и специалните служби.

Според вестника заподозрените - италиански войник и руснак, за който се твърди, че е служител на руското посолство - са били задържани във вторник вечерта по време на прехвърлянето на документи срещу парична награда.


Принтирай    Оразмери текст   + -