Лидерите на Г-7 ще обсъдят ваксинациите, икономическото възстановяване и противодействието на Русия и Китай

19 Февруари 2021 | 15:53 | 0
Лидерите на Г-7 ще обсъдят ваксинациите, икономическото възстановяване и противодействието на Русия и Китай
Снимка: The Times of India

Днес лидерите на Г-7 ще се срещнат, макар и виртуално, при домакинството на Лондон, и това ще бъде дебютът на Джо Байдън като президент на САЩ. Ако досегашните срещи на Г-7 се превръщаха неизбежно във срещи "всички срещу Тръмп", то днес това със сигурност няма да се случи. Очаква се на форума да бъдат обсъдени аспектите на пандемията от новия коронавирус - ваксинациите, икономическото възстановяване и възобновяване на движението на хора и стоки, ако ваксинацията даде резултат.

Друга тема ще бъдат предизвикателствата отправени към Г-7 от Русия и Китай, които се стремят да заемат все по-важна роля във формиращия се следпандемичен свят, включително и с разпространението на влияние чрез ваксини - сфера , в която колективният Запад изостава.

Събитието съвпада с провеждането, отново в онлайн формат на Мюнхенската конференция по сигурността, където се очакват изказванията на световните лидери.

***

ТАСС: Макрон се застъпи за диалог с Русия
Франция подкрепя диалога с Русия и изграждането на нова международна архитектура на сигурност и доверие. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на специално събитие в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност, която се провежда във виртуален формат, цитира думите му ТАСС.

„Трябва заедно да възстановим споделената архитектура за сигурност“, каза Макрон на участниците в конференцията. "Архитектурата на общата сигурност трябва да включва, наред с други неща, диалог с Русия," подчерта той. "Този диалог трябва да бъде взискателен, но е необходимо условие за мир в Европа."

Френският лидер също отбеляза, че "е необходимо да се обърне внимание на регионалните конфликти". „Както в зоната на Сахел в Африка, където се води борба с терористите, така и в Ирак, Сирия, Нагорни Карабах и Източното Средиземноморие“, подчерта Макрон. "Трябва да действаме заедно, за да се придвижим към уреждане на кризи в координация между съюзниците, както и между постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания - ТАСС)," каза той. Макрон също добави, че „Иран е важна тема“.

По време на речта си френският лидер се спря и на нови предизвикателства пред сигурността. "Киберпространството и космическото пространство са нови области, в които са възможни конфликти, поради което е необходимо да се разработят съвместни подходи по тези въпроси", каза той.

Изясняване на политическата концепция на НАТО

Франция смята за необходимо да се изясни концепцията за политиката на НАТО и да се разшири отговорността на Европа за нейната сигурност, каза Макрон.

„Мисля, че НАТО се нуждае от нов политически импулс и изясняване на политическата си концепция“, каза френският лидер. "Алиансът се нуждае от по-политически подход", каза Макрон. В същото време той подчерта, че "европейците трябва да поемат по-голяма отговорност за собствената си сигурност".

Според Макрон „това би балансирало трансатлантическите отношения“. „Дойде времето да бъдем отговорни за собствената си сигурност“, каза френският президент. "Когато говорим за архитектурата на европейската сигурност и доверие, за преговори с Русия или Китай, за преговори за балистични ракети, за това какво засяга нашите страни, ние трябва да сме отговорни за нашата сигурност", каза френският президент.

През ноември 2019 г. френският лидер в интервю за британското списание The Economist заяви, че НАТО напълно е загубило координацията в рамките на Алианса, което може да се определи като „мозъчна смърт“. По-късно неговото изявление беше критикувано от редица политици. Впоследствие Макрон посочи, че не съжалява за забележките си относно "мозъчната смърт" на НАТО, тъй като вярва, че те позволяват започване на важни дискусии за състоянието на нещата в Северноатлантическия алианс.

Помощ за Африка

Франция призовава партньорите в Европа и САЩ да предоставят на медицинския персонал в Африка 13 милиона дози ваксини срещу коронавирус.

"На африканския континент има 6,5 милиона здравни работници. Необходимо е да се осигурят 13 милиона дози ваксина, за да се предпазят от вируса и по този начин да се позволи на здравната система да оцелее", каза френският лидер.

„Ако ние, европейците и американците, можем да доставим тези 13 милиона дози възможно най-бързо в Африка, това би увеличило доверието в нас“, каза Макрон. "Това е само 0,43% от обема на дозите, поръчани за нашите нужди", каза президентът.

Макрон отбеляза, че „ако може да се направи, това ще генерира уважение към Запада“. „Ако похарчим милиарди, за да доставим ваксината за шест месеца или година, това неизбежно ще доведе до натиск върху африканските власти от населението, което ще изисква от властите да купуват директно ваксини от Китай, Русия или в лаборатории в други страни , "подчерта френският лидер. "Тогава влиянието на Запада ще бъде концепция, но не и реалност" - каза Макрон.

Reuters: Берлин приветства решението на Байдън да запази американския контингент в Германия
Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер приветства изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, че американските войски, разположени в Германия, ще останат, цитира думите й Reuters.

„Ясно разбираме това потвърждение на ангажимента на Америка за европейска сигурност, силен НАТО и стратегически обединен Запад“, каза тя пред Reuters, коментирайки речта на Байдън на виртуалната конференция за сигурност в Мюнхен в петък.

„Този сигнал ще бъде забелязан и добре разбран“, каза Крамп-Каренбауер. „Сега от нас зависи да хванем ръката, която Вашингтон протегна.“

Крамп-Каренбауер заяви, че отстояването на европейската и атлантическата сигурност е съвместно усилие и взаимно задължение.

„Трябва да отговорим, като покажем собствената си ангажираност с тази кауза - в нашите разходи за отбрана, в нашите съвместни военни дислокации в чужбина, укрепването на НАТО и способностите на нашите въоръжени сили“, добави тя.

„Канал 5“ (РСМ): Байдън обеща четири милиарда долара за програмата Covax
Президентът на САЩ Джо Байдън обеща четири милиарда долара в подкрепа на програмата Covax за справедливо разпространение на ваксини срещу новия коронавирус сред по-бедните страни, цитира думите му македонският телевизионен “Канал 5“

"Президентът обяви на срещата на Г-7, че предприема конкретни стъпки за подобряване на здравето и безопасността на американците чрез защита на уязвимото население по света", се казва в изявление на Белия дом.

Съединените щати ще направят първоначален принос от 2 милиарда долара за глобалния алианс за ваксини GAVI, който координира проекта Covax.

Вашингтон ще освободи допълнителни 2 милиарда долара през 2021 и 2022 г., "от които първите 500 милиона ще бъдат налични, след като бъдат изпълнени съществуващите задължения на донорите и бъдат доставени първоначалните дози", добави Белият дом.

"Ние също така настояваме Г=7 и други партньори да работят с GAVI за набиране на повече средства за подкрепа на глобалната ваксинация срещу новия коронавирус и за справяне с неотложните нужди за производството, доставката и логистиката на ваксини", се казва в изявлението.

Инициативата, ръководена от ООН, планира да достави 337,2 милиона дози през първата половина на годината, най-вече за развиващите се страни, заявиха въпросните организации по-рано този месец.

Те са достатъчни за да се ваксинират почти 169 милиона души с две дози - или около 3 процента от населението в 145-те страни, участващи в проекта Covax

Въпреки че много страни ще купуват достъпни дози чрез Covax, програмата покрива разходите за 92 по-бедни страни.

Сергей Лавров: Русия е готова за разрив в отношенията с ЕС, защото такива вече не съществуват
Европейският съюз възприема Русия като чужда, а готовността на Москва за евентуално прекъсване на отношенията с Брюксел се дължи на факта, че тези връзки „вече не съществуват“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал РБК, цитиран от TACC.

Лавров припомни изявлението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел през май 2019 г .: "Нашият стар враг Русия отново се самоутвърждава и отново е заплаха." „След това попитахме отново чрез неговата протоколна служба. Тогава ни казаха, че това е фигуративна реч и че той е разбран погрешно. Но манталитетът се показа. Възприемат ни като чужди“, каза руският външен министър.

„Когато дадох интервю на Владимир Соловьов, на въпроса му дали сме готови да прекъснем отношенията с Европейския съюз, аз отговорих утвърдително, защото вече няма такива отношения“, продължи Лавров. „Като бивш президент на САЩ Барак Обама веднъж каза точно, макар и обаче за руската икономика – „отношенията са разрушени в дълбочина."

Министърът припомни годишните срещи на руското правителство с Европейската комисия, взаимодействието с ЕС в Съвета за партньорство и сътрудничество. "Всичко това беше разрушено <...> Това се случи много преди украинската криза", каза Лавров.

В контекста на търговско-икономическото партньорство с ЕС външният министър посочи намаляване на търговския оборот от 417 млрд. долара през 2013 г. на около 280 млрд. Долара през 2019 г. "Причината? Санкциите, наложени от нашия "скъпоценен" най-голям икономически партньор по причини, на които никога, никъде и на никакви факти не се основават," обясни той.

В същото време Лавров отбеляза, че му е трудно да говори за възможно развитие на събитията в отношенията с ЕС, ако не кризата не се беше случила в Украйна. "Тогава имаше и събития, свързани с обвиненията в "отравянето в Солсбъри." Не бяха представени факти. Не ни беше позволено да се срещнем с нашия гражданин. Не бяха предоставени доказателства. Приблизително същото се случва сега с "отравянето" на Алексей Навални, - добави министърът.

Еманюел Макрон: Аз вярвам в НАТО
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че концепцията му за "европейска стратегическа автономия" в отбранителния сектор не означава, че той иска да се отдалечи от САЩ, а че това ще направи Европа по-надежден партньор и ще укрепи НАТО, цитира думите му Reuters.

„Вярвам в НАТО“, каза Макрон по време на Мюнхенската конференция по сигурността, повече от година след като предизвика объркване сред останалите членове на трансатлантическия военен съюз, като заяви, че НАТО „преживява мозъчна смърт“.

„Вярвам, че НАТО се нуждае от нов политически импулс и от изясняване на стратегическата си концепция. НАТО се нуждае от по-политически подход “, добави той, говорейки след първата среща на Г-7, на която присъства, макар и виртуално, президентът на САЩ Джо Байдън.

От избирането си през 2017 г. Макрон настоява Европейският съюз да се изправи на крака по отношение на сигурността и вече да не разчита единствено на американската военна защита, наследена от Втората световна война.

Неговите коментари относно „мозъчната смърт“ на НАТО, заедно с решението му да търси повече сътрудничество с руския президент Владимир Путин, предизвикаха смут сред някои европейски съюзници, особено в Източна Европа, която смята САЩ за единствената надеждна защита от съседна Русия.

„Вярвам, че възможно най-доброто участие на Европа в НАТО е да бъде много по-отговорна за собствената си сигурност“, каза Макрон в петък.

Всичко това би направило НАТО „дори по-силно от преди“, добави френският лидер.

ТАСС: Ангела Меркел счита за важно да се изработи обща трансатлантическа програма за отношенията с Русия
Трансатлантическото пространство трябва да има обща програма в отношенията с Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, говорейки на специално събитие в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност във виртуален формат, цитира думите й TACC.

„Важно е да се изработи обща трансатлантическа програма по отношение на Русия“, каза тя. Според нея това предполага както различни предложения за сътрудничество, така и необходимостта „ясно да се наричат със собствените им имена“ различията в мненията.

Канцлерът също така предупреди, че "Русия постоянно въвлича членовете на ЕС в хибридни разногласия", което обяснява необходимостта от общ дневен ред.

"Германия е отворена за нова глава в трансатлантическото партньорство," каза Меркел.

Ангажимент към целта на НАТО

Германия се ангажира със споразумението на НАТО от 2014 г. за отпускане на 2% от БВП за отбрана, каза Ангела Меркел.

"Ние се ангажираме с целта от 2%", каза Меркел. Сега според нея тази цифра е малко над 1,5%.

През септември 2014 г. на срещата на върха на НАТО в Уелс беше постигнато споразумение, според което всички страни от блока трябва да увеличат съответната разходна позиция до 2% от БВП в рамките на 10 години.

Германското правителство възнамерява да увеличи разходите за отбрана през тази година до рекордните 53,03 милиарда евро, което е с 3,2% повече от миналата година.

През 2020 г. разходите за отбрана на Германия се оценяват на 51,39 млрд. eвро, което възлиза на 1,57% от националния БВП. За сравнение: през 2019 г. те са били 1,36%.

Отбранителна политика на НАТО и ЕС

Германия изхожда от факта, че отбранителните политики на НАТО и ЕС трябва да се допълват, каза германският канцлер.

"Германия е ангажирана с НАТО, но също така е ангажирана с европейската отбранителна политика. Ние вярваме, че двете се допълват", каза тя.

Мински процес

Германският канцлер вярва, че за напредъкът в прилагането на Минските споразумения за разрешаване на конфликта в Донбас остава още много да се желае.

"Минският процес е дипломатическо средство (за разрешаване на конфликта в Източна Украйна), но оставa много да се желае за напредък ", каза Меркел. През последните години, по нейно мнение, „не беше възможно да се продължи напред за запазването на териториалната цялост на Украйна“.

РИА Новости: Байдън заяви на европейските партньори, че Америка се е върнала
Американският президент Джо Байдън по време на Мюнхенската конференция за сигурността обяви завръщането на Америка на световната сцена, наричайки сътрудничеството с европейските партньори „крайъгълен камък“, предава РИА Новости.

"Казвам на всички: Америка се завърна! Трансатлантическият алианс се завърна и ние няма да погледнем назад", каза Байдън, говорейки на конференцията от Вашингтон.

Той подчерта, че съюзът между САЩ и Европа е бил и трябва да остане „ключов“ в отношенията между двете страни и на световната сцена.

Reuters: Г-7 ще се противопостави на „анти-пазарните“ политики на Китай
Лидерите на Г-7 заявиха, че ще търсят колективен подход към Китай, за да се противопоставят на „анти-пазарните“ политики и практики на Пекин и да гарантират справедлива многостранна глобална търговия, предава Reuters.

„С цел да подкрепим справедлива и взаимноизгодна глобална икономическа система за всички хора, ние ще си взаимодействаме с други, особено страните от Г-20, включително големи икономики като Китай“, заяви Г-7 след виртуална среща на лидерите.

„Като лидери ще се консултираме помежду си относно колективните подходи за справяне с непазарно ориентирани политики и практики и ще си сътрудничим с други, за да се справим с важни глобални проблеми, които засягат всички държави.“

Лидерите от Г-7 заявиха, че ще се задълбочи сътрудничеството по отношение на здравния отговор на пандемията и ще проучи изработването на глобален здравен договор.

„Ще защитаваме отворени икономики и общества; насърчаване на глобалната икономическа устойчивост; използване на цифровата икономика със свободен поток от данни с доверие “, каза групата, чийто общ икономически ефект е 40 трилиона долара - малко по-малко от половината от световната икономика.

Лидерите на страните от Г-7 заявиха, че „ще си сътрудничат за модернизирана, по-свободна и справедлива многостранна система за търговия, основана на правила, която отразява нашите ценности и осигурява балансиран растеж с помощта на реформирана Световна търговска организация; и ще се стремят да постигнат основано на консенсус решение относно международното данъчно облагане до средата на 2021 г. в рамките на ОИСР."

Антонио Гутериш: Западът трябва да води диалог с другите световни сили
Западът трябва да участва в смислен диалог с други водещи световни играчи, особено с Китай, за да запази своите ценности и място в променящия се свят. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, говорейки в петък на виртуално събитие в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност, предава TACC.

"Западът трябва да намери начин да запази своите ценности - ценностите на образованието, рационализма, толерантността, правата на човека. Но за това Западът трябва да влезе в смислен диалог и сътрудничество с други водещи играчи на световната арена , "каза той, отговаряйки на въпроса, какво трябва да направи Западът, за да не загуби позициите си в света.

"Тук става дума преди всичко за такъв важен въпрос като отношенията между Китай и Запада", добави той.

Посланието на Байдън пред ръководителите на Г-7: Съюзниците трябва да работят заедно срещу Китай
Президентът Джо Байдън ще се стреми в петък да обедини глобалните демокрации и европейските съюзници да работят заедно, за да се справят с редица предизвикателства, свързани с Китай, но не търси „нова студена война“, заяви висш служител на администрацията, цитиран от Reuters.

Новоизбраният президент, положил клетва преди по-малко от месец, ще използва „виртуалното посещение“ в Европа, за да се опита да възстанови ролята на Съединените щати като играч от многостранен екип след четири години политика на изолация под мотото „Америка на първо място“, провеждана от Доналд Тръмп.

Байдън ще пристигне с подаръци - обещание за подкрепа от четири милиарда долара за усилията за глобална ваксинация срещу коронавирус, повторното влизане на Съединените щати в Парижкото споразумение за климата и перспективата за спасителен пакет от близо два трилиона долара, която може да подкрепи както САЩ, така и световните икономики .

Байдън ще се срещне в 16:00 часа българско време с лидерите на Г7 от Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония чрез видеоконференция, но планира да се присъедини към тях на лична среща на върха, организирана от Великобритания това лято, според източник от Белия дом.

По-късно в петък ще се обърне към онлайн сесията на Мюнхенската конференция за сигурност, която често привлича водещи световни лидери и където преди няколко години като частен гражданин успокои участниците, разтърсени от президентството на Тръмп: „Ще се върнем“.

Байдън ще подчертае, че демокрациите, а не автокрациите, предлагат най-добрия път напред за света, след като на 6 януари по време на обсадата на Капитолия на САЩ от поддръжниците на Тръмп стана ясно, че демокрацията е крехка.

„Той ще представи силен, уверен аргумент, че демокрацията е най-добрият модел за посрещане на предизвикателствата на нашето време“, каза източникът. „Демокрацията не идва случайно. Трябва да се борим за това. "

Предизвикателствата Русия и Китай

Байдън ще предстви своето мнение, че основните пазарни икономики и демокрации трябва да работят заедно за справяне с предизвикателствата, поставени от конкурентни сили като Русия и Китай, както и с транснационалните предизвикателства, вариращи от ядреното разпространение до климатичните промени и киберсигурността, каза източникът на агенцията.

Президентът на САЩ ще говори конкретно за "злокачествени" и съгласувани действия, които според него Русия е предприела, за да дестабилизира и подкопае демокрацията в Съединените щати и Европа и другаде, и ще призове съюзниците да останат твърдо с Вашингтон, каза чиновникът.

Кремъл многократно отрече всякакви подобни действия.

По отношение на Китай, втората по големина икономика в света, Байдън ще призове демокрациите да работят заедно, за да се противопоставят на практиките и политиките на китайското правителство, които той ще определи като „икономически злоупотребяващи и ... противоречащи на нашите ценности“.

Белият дом прави преглед на политиката на Китай по редица фронтове, включително военни и търговски политики, действията си в Хонконг, отношението към уйгурите в Синдзян и справянето с пандемията.

„В речта той ще даде да се разбере, че не търси конфронтация, не търси нова студена война, но очаква силна конкуренция и я приветства“, каза служителят.

Относно предизвикателството, поставено от ядрената програма на Иран, Байдън ще каже, че Съединените щати очакват да се включат отново в дипломацията на фона на усилията за съживяване на иранската ядрена сделка, която Тръмп изостави, каза официалният представител.

На икономическия фронт Байдън ще призове другите лидери от Г-7 да продължат да инвестират сериозно в своите икономики, за да насърчат и ускорят икономическия растеж, каза чиновникът.

"Страхът не е, че правим твърде много, а че правим твърде малко", каза служителят. „Това е ера за действие и инвестиции, а не за строги икономии и това ще бъде важна част от посланието.“

The Guardian: Западът изостава в дипломацията с ваксините
„Днес е по-лесно да се получи ядрена бомба, отколкото ваксина“, каза сръбският президент Александър Вучич през януари. Той се похвали, разбира се. Балканската му страна току-що бе получила първата пратка от близо милион дози ваксина от държавната китайска фармацевтична компания Sinopharm, пише британският вестник The Guardian.

Оттогава Сърбия разшири арсенала си с десетки хиляди дози от руската ваксина „Спутник V“, подписа споразумение за изграждане на цял завод, който да ги произвежда, и се похвали с най-бързите нива на ваксинация в цяла континентална Европа.

Белград е толкова „запасен“, че дори стартира собствена дипломация за ваксини: съседна Северна Македония вече е получила хиляди дози (според изданието-бел.ред.), докато други в нейната орбита (например Черна гора и Република Сръбска в Босна и Херцеговина) също очакват дарения.

Състезанието с коронавирусните ваксини се ускори тази година и все повече се превръща в инструмент за влияние. Индия влезе в битката през февруари, разпределяйки милиони дози на съседите си в Южна Азия, където се бори за дипломатическо влияние с Китай. През последните седмици Пекин обяви масивни безплатни доставки за 13 страни и планира да предостави ваксини за още 38. Москва се възползва от забавянето в рамките на ЕС при доставката на ваксини за Унгария - въпреки че руският препарат все още очаква одобрение от регулаторите.

На силно оскъден пазар, където ваксинацията все още не е започнала в 130 страни, държави като Сърбия водят надпреварата, като се възползват от геополитическата конкуренция и изглаждат административните бариери, като си осигуряват бърз достъп до милиони дози.

„Покупката на ваксини олицетворява външнополитическата стратегия на Сърбия“, каза Вук Вуксанович, изследовател в Лондонското училище по икономика и Белградския център за политика на сигурност. "Балансирайте и противопоставете Запада на незападните сили като Русия и Китай и след това решете къде е по-изгодно."

Поразително е, че западните държави не участват в множество международни транзакции и дарения - те са заети да ваксинират собственото си население и предпочитат да изпращат помощ чрез многостранни програми като Covax. Очаква се този механизъм да ваксинира 3% от най-уязвимото население в страните със средни и ниски доходи през следващите шест месеца.

По това време страни като Обединеното кралство, САЩ и Канада и други богати страни, закупили лъвския дял от западните ваксини през 2021 г., очакват да постигнат стаден имунитет. Дипломатически прозорец се отваря и някои държави се стремят да се възползват от тази възможност.

„Национализмът на ваксините в западните страни създаде пространство за други страни да се ангажират с ваксинална дипломация“, каза Янчун Хуан, старши сътрудник по глобалното здраве в Съвета по външни отношения.

Китай изпрати своя посланик на церемонията на сръбското летище по повод пристигането на ваксината, а Владимир Путин продава „Спутник V“, на дипломатически срещи. Вашингтон, Лондон и европейските столици делегираха този въпрос на фармацевтични компании - всъщност те са тези, които решават къде отиват ваксините и в какви количества. С изключение на AstraZeneca, повечето предоставят дози на този, който плаща най-много.

"Pfizer, Moderna също са тук, за да реализират печалба", каза Агата Демаре, директор на глобалното прогнозиране на The Eknomist. "На теория компаниите не правят дипломация. Те имат краткосрочни цели. Но нещата са различни когато ваксината се продава от държавата, а не от компанията. "

Разликата се вижда ясно във ваксината Oxford / AstraZeneca от Института „Серум“ в Индия, която Делхи дари на страните от Южна Азия този месец. Формулата за ваксина е разработена от британски университет в сътрудничество с шведско-британска компания, но тя излезе под лозунга: „Подарък от народа и правителството на Индия“.

Анализатори казват, че никой не очаква непосредствени ползи от ваксините. "Русия и Китай не изискват нищо от развиващите се страни:" И така, какво си приготвил за нас? ", казва Демаре. - Но в дългосрочен план това ще даде дивиденти. Както руските, така и китайските лидери разбират че пандемията ще е с нас дълго време. "

Китай подчертава, че е добавил ваксините към програмата си "Пояс и път" и на срещи на върха с участието на страните от Близкия изток и Африка и предлага преференциални доставки на ваксини, заедно с инвестиции в магистрали, пристанища, 5G мрежи и възобновяема енергия. Докато Вашингтон тръбеше "Америка преди всичко" по време на старта на пандемията миналата година, Пекин сключваше сделки в най-високите кръгове за тестване, производство и продажба на ваксини в Латинска Америка - в сърцето на познатата сфера на американското влияние.

Във епоха, която вероятно ще се сблъска с още няколко пандемии, ваксините срещу Сovid-19 ще осигурят опора за по-широко сътрудничество в здравеопазването. Йордания, близък съюзник на САЩ в Близкия изток, е закупувал по-голямата част от планираните ваксини от американски компании в продължение на десетилетия. Но сега гръбнакът на тяхната програма за ваксинация срещу Сovid-19 е китайската ваксина, а йорданските експерти казват, че правят нов поглед върху китайските продукти в медицинския спектър.

"Отсега нататък ще гледаме по-благосклонно, ако дойде китайска компания и каже, че има добра ваксина срещу дифтерия, полиомиелит или хепатит", каза известният професор по инфекциозни болести Наджува Хури-Булос, който съветва правителството по пандемията. „Може би няма да променим схемата си за обществени поръчки, но определено ще добавим уважение“.

Руските и китайските компании също са по-склонни от западните си колеги да сключват лицензионни споразумения, благодарение на които страни като Индонезия, Обединените арабски емирства и Малайзия ще могат частично или изцяло да създадат собствено производство. Миналата седмица Световната здравна организация и УНИЦЕФ призоваха западните компании да направят повече такива сделки, обещавайки по-малко печалба в дългосрочен план, но предоставяйки повече ваксини на нуждаещите се страни.

За поклонниците на епидемиологията като Ахал Прабхала дипломатическите машинации са без значение. С относително скромни планове да ваксинират собствените си популации в сравнение със западните страни, Русия и Китай имат възможност да изнасят жизненоважни ваксини в разгара на пандемията - и не ги пропускат.

„От какво се ръководят Русия и Китай, аз не знам и не искам да знам“, каза Прабхала от фондацията „Шатлуърт“. „Ако ваксините работят, струват разумни пари, налични са и се популяризират постоянно в страни, които с удоволствие ще ги приемат, тогава кой се интересува дали това ще подобри имиджа на Китай или ще смекчи имиджа на Русия?“

ТАСС: В Германия назначиха специален представител за ваксинацията срещу коронавируса
Германското правителство реши да назначи специален упълномощен представител по въпросите на осигуряването на ваксини срещу коронавирус за жителите на страната, пише германското издание Der Spiegel, цитирано от TACC.

Това се дължи на факта, че през последните няколко седмици, според Der Spiegel, производството на ваксини е спирано многократно, което води до забавяне на доставките им. Новият пост ще заеме Кристоф Круп, говорител на борда на Федералната агенция за недвижими имоти.

Преди всичко неговите отговорности ще включват поддържане на контакт с производителите на ваксини и и оказването им на помощ да увеличат производствения си капацитет. Освен това, според публикацията, специалният представител трябва да гарантира, че фирмите са снабдени с достатъчно суровини за производството на ваксини и че доставката на препаратите ще се извършва без прекъсване.

Идеята за новата длъжност, както посочва Der Spiegel, принадлежи на вицеканцлера и министър на финансите на Федерална република Германия Олаф Шолц. Благодарение на тази иновация германските власти се надяват да премахнат слабостите в производството на ваксини и да ускорят кампанията за ваксинация на населението срещу коронавируса. Очаква се Круп да започне работа на 1 март. Той ще докладва на министъра на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия Петер Алтмайер.

Handelsblatt: ЕС изостава в надпреварата с ваксините
Когато правителствените и държавните ръководители на Г-7 се съберат на виртуална конференция в петък, глобалната стратегия за ваксинация ще бъде основната тема на преговорите. Причината е проста: големите бели петна на глобалната карта за ваксинация представляват огромна опасност за индустриализираните държави, пише германският вестник Handelsblatt.

Може би в Германия ваксинациите ще се извършват активно през цялата година. Но ако в останалия свят скоростта на ваксинация е различна, тогава е възможно да възникнат нови опасни мутации, срещу които ваксините вече няма да бъдат достатъчно ефективни.

Не е трудно да се предскаже, че на срещата на върха на Г-7 САЩ или Великобритания ще се появят като страни-модели. Ако изключим Израел от списъка на шампионите по ваксинация, тогава англосаксонците ще изпреварят всички индустриализирани страни. Факт е, че следвайки принципа „каквато и да е цената“, те предварително са си осигурили големи количества ваксина. В Германия този подход, без да се назовават имена, бе заклеймен като ваксинален национализъм. Може би мнозина ще си помислят, че това е правилно от морална гледна точка. Но фаталността на ситуацията е, че Европа вероятно няма да бъде разглеждана, когато става въпрос за успешна стратегия за ваксинация.

В стратегията за възлагане на обществени поръчки, която ЕС избра под ръководството на германския председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, според признания от самата нея има нещо нередно. Брюксел е основателно критикуван за това. Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан и канцлерът Ангела Меркел обаче смело защитават партийния си другар. Вярно е, че лидерът на ХСС Маркус Зьодер и вицеканцлерът Олаф Шолц имат различно мнение по този въпрос.

Но да се върнем на световната сцена. Ако новият президент на САЩ Джо Байдън успее да ваксинира достатъчно американци до края на лятото, за да постави пандемията под контрол, той със сигурност ще използва ваксината като геополитически инструмент. Състезанието между великите сили за влияние в света сега се осъществява с помощта на ваксини.

Южноамериканският лидер на ваксинацията Чили използва китайската ваксина. Русия предлага своята ваксина „Спутник V“ по целия свят. Тези обстоятелства, разбира се, в бъдеще ще имат определено влияние върху международните отношения.

Сега само Европа няма какво да даде. Те са щастливи, ако успеят да доставят ваксината поне на собственото си население. Германия все още може да се похвали с разработването на две собствени ваксини. По-слабо развитите страни ще се затруднят да организират и разпространяват успешно ваксината в хладилници. Въпреки всичко, това е поне някакъв принос от страна на Германия за глобалната кампания.

Принтирай    Оразмери текст   + -