Ваксините идват, но пандемията от коронавируса се ускорява

13 Януари 2021 | 13:58 | 0
Ваксините идват, но пандемията от коронавируса се ускорява
Снимка: Pixabay

Независимо от новините за напредващото разпространяване и поставяне на ваксини СЗО заяви, че през последната седмица пандемията от новия коронавирус се е ускорила в световен мащаб, като са регистрирани най-голям брой новозаразени и смъртни случаи. На фона на тези информации австралийските имунолози изразиха сериозно притеснение от ефективността на ваксината на AstraZeneca, която според тях не е достатъчно ефективна за формирането на стаден имунитет - едва 61,2%. Това поставя под съмнение ваксинационната програма не само на Австралия, но и на много други страни, които са разработили своите стратегии за борба с пандемията именно на тази ваксина.
***

ТАСС: Папа Франциск се ваксинира срещу новия коронавирус
Папа Франциск е бил ваксиниран срещу коронавирус с препарата, произведен от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech. Това съобщи в сряда аржентинският вестник La Nacion, позовавайки се на източници от Светия престол, предава TACC.

Както посочва изданието, папа Франциск е получил първата доза от медикмента, а втората, ще получи след три седмици. Според вестник Il Messaggero 93-годишният почетен папа Бенедикт XVI също възнамерява да се ваксинира.

Във Ватикана информацията за ваксинацията на папата все още не е официално потвърдена. В скорошно интервю 84-годишният понтифик обяви намерението си да бъде ваксиниран, тъй като „моралният дълг на всеки е да защитава здравето и живота на другите“.

По-рано в сряда ръководителят на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни обяви, че във Ватикана е започнала кампания за ваксинация. Залата „ Павел VI“ е оборудвана за целта, посочи той.

Ватиканската дирекция по здраве и хигиена съобщи, че 10 000 дози ваксини са поръчани от Pfizer - BioNTech. По време на пандемията във Ватикана бяха установени десетки случаи на инфекция, включително сред швейцарската гвардия. Няколко кардинали също се заразиха.

Reuters: Милиони са поставени под карантина след нарастване на случаите в Китай
Китай обяви най-големия си скок на случаите на коронавирусна инфекция за едно денонощие от повече от пет месеца в сряда, засилвайки мерките за ограничаване, при които четири града са напълно блокирани, предава Reuters.

Повечето от новите случаи са регистрирани в близост до столицата Пекин, но провинция в далечния североизток на Китай също е отбелязала нарастване на инфекциите, показват официални данни, на фона на възраждането на епидемията, при което над 28 милиона души са поставени под домашна карантина.

Докато китайският град Ухан беше първоначалният епицентър на пандемията на коронавируса, която за първи път се появи там в края на 2019 г., през последните месеци Китай до голяма степен държеше коронавируса под контрол.

В сряда Националната здравна комисия отчете общо 115 нови потвърдени случая на континента, в сравнение с 55 един ден по-рано, най-високият дневен прираст от 30 юли.

Според нея 107 от новите случаи са локални инфекции. Провинция Хъбей, която обгражда Пекин, представлява 90 от случаите, докато североизточна провинция Хейлундзян съобщава за 16 нови случая.

Вълната от зарази идва преди Лунната нова година през следващия месец, когато стотици милиони китайци обикновено пътуват до родните си градове. Очаква се много по-малко хора да тръгнат на път тази година и много провинции помолиха работниците мигранти да не пътуват по време на почивката.

„„Масивно“ възраждане е малко вероятно по време на празника, ако мерките за контрол и превенция се прилагат правилно,“ заяви Фен Зиджиян, заместник-директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, на брифинг за медиите в сряда.

Пикът в новите случаи идва, когато екипът от експерти на Световната здравна организация, изследващи произхода на пандемията, трябва да пристигне в четвъртък във Ухан. Екипът ще бъде подложен на 14-дневна карантина, съобщиха китайските здравни власти.

Reuters: Италия ще удължи извънредното положение заради Covid-19 до края на април
Италия ще удължи извънредното положение, наложено за ограничаване на разпространението на коронавируса до края на април, тъй като в момента инфекциите не показват признаци на отслабване, заяви здравният министър на страната Роберто Сперанца, цитиран oт Reuters.

Извънредното положение, въведено за първи път през януари 2020 г., трябваше да изтече в края на този месец. То дава по-големи правомощия на централното правителство, което улеснява длъжностните лица да заобикалят бюрокрацията, която затруднява вземането на много решения в Италия.

„През последната седмица се наблюдава генерализирано влошаване на епидемията, ние се върнахме към фазата на разрастване“, каза Сперанца пред долната камара на парламента.

"С оглед на влошаване на показателите ... правителството смята за уместно да удължи извънредното положение до 30 април."

Италия е регистрирала 79 819 смъртни случая от COVID-19 от избухването на пандемията за първи път през февруари миналата година, второто най-високо таксуване в Европа и шестото най-високо в света.

Към днешна дата Италия е докладвала за 2,303 милиона случая на COVID-19.


ТАСС: Имунолози от Австралия призовават за отказ от ваксината на AstraZeneca заради ниска ефективност
Австралийско-новозеландското дружество на имунолозите призова австралийското федерално правителство да прекрати програмата за масова имунизация с ваксината на AstraZeneca, тъй като тя не е достатъчно ефективна за генериране на стаден имунитет. Това заяви експерт от Дружеството по инфекциозни болести, изследовател от университета „Монаш“ Мишел Ананда-Раджа, цитирана от TACC.

"Изграждането на стаден имунитет е много важно, тъй като именно това <...> в крайна сметка ще спре циркулацията на вируса и ще ни помогне да се върнем към нормалния живот. Проблемът е, че разчитаме много на ваксината AstraZeneca и по-голямата част от австралийците ще бъдат ваксинирани с нея , следователно нейната ефективност (способността да формира стаден имунитет) трябва да бъде най-малко 70% или 80% ", каза тя в ефира на 9News и отбеляза, че ефективността на ваксината AstraZeneca е само 62,1%.

Ваксината AstraZeneca, която трябва да бъде в центъра на ваксинационната стратегия на Австралия, е по-малко ефективна от тези на Pfizer и Moderna, каза експертът.

За необходимостта от преразглеждане на националната имунизационна стратегия се съгласиха в Австралийското общество по имунология, чийто президент, професор Стивън Търнър, заяви, че "настоящите резултати от клиничните изпитвания на ваксината AstraZeneca не позволяват широкото й използване". "Това не е ваксина, която бих използвал широко поради ниската й ефективност. На този препарат не може да се разчита за стадния имунитет", каза Търнър.

Главният санитарен инспектор на Австралия Пол Кели отбеляза, че „опасенията относно ниската ефикасност на ваксината AstraZeneca сега не са оправдани“. "Нашият избор днес е такъв, защото тази ваксина може да бъде произведена тук на място. Това ще позволи максимално покритие [на населението] за имунизация тази година и ще спаси човешки животи", каза Кели.

ТАСС: СЗО заяви, че има нарастване на разпространението на коронавирус в света
Световната здравна организация (СЗО) регистрира най-голям брой случаи на коронавирусна инфекция миналата седмица. Това съобщи пред ТАСС представителят на СЗО в Русия Мелита Вуйнович.

"Миналата седмица СЗО регистрира около 5 милиона случая и над 85 хиляди смъртни случая в световен мащаб. Това са най-високите цифри, докладвани някога на организацията, въпреки че броят на новите случаи и смъртни случаи се е стабилизирал през миналите седмици ", каза тя.

Както Вуйнович подчерта, през следващите седмици е необходимо да се "ускори въвеждането и да се осигури равномерно разпределение на ваксините". "С началото на масовите ваксинации започнахме да виждаме светлината в края на тунела. Но трябва да помним, че макар ваксините да помогнат за прекратяване на пандемията, те няма да разрешат всички проблеми", добави специалистът.

Необходимо е да продължи физическото дистанциране, хигиената на ръцете и самоизолацията, каза тя.

СЗО: „Английският щам“ на COVID-19 е открит в повече от 50 държави
Разпространението на английския щам на коронавируса, който е силно заразен, вече е регистрирано в 50 страни и региони. Това обяви днес, 13 януари, СЗО в седмичния си епидемиологичен информационен бюлетин, предава EA Daily.

„От първото откриване на 14 декември VOC-202012/01 е идентифициран в 50 държави / територии / области в пет от шестте региона на СЗО“, се казва в бюлетина.

В допълнение, друг щам, означен с 501Y.V2, първоначално докладван от Южна Африка, е идентифициран в 20 държави / територии / области в четири от шестте региона на СЗО. На 9 януари Япония уведоми СЗО, че е открит нов щам B.1.1.28 при четирима души, пристигнали от Бразилия.

„Добре известно е, че вирусите непрекъснато се променят, така че се очакваше появата на тези нови варианти“ - обясни СЗО.

Според СЗО всички тези щамове не са взаимосвързани. Британският щам на коронавируса обаче се разпространява по-бързо от нормалния вариант.

New Scientist: Смъртността от Covid-19 във Великобритания е по-висока от тази по време на ВСВ
Великобритания регистрира най-големия ръст на смъртните случаи в страната от 1940 г. насам по време на Втората световна война. Миналата година във Великобритания е имало приблизително 697 000 смъртни случая, почти 91 000 повече от очакваното въз основа на средната стойност през предходните пет години, информира New Scientist.

Това е без смъртните случаи през декември 2020 г., тъй като данните са налични към ноември.

„Обединеното кралство има един от най-високите нива на смъртност в света, с повече прекомерни смъртни случаи на милион души, отколкото повечето други европейски държави или САЩ“, каза Ричард Мари, изпълнителен директор на здравната благотворителна организация King's Fand, пред Би Би Си.

„Ще е необходимо публично разследване, за да се определи точно какво се е объркало, но са допуснати грешки“, заяви той.


Принтирай    Оразмери текст   + -