Конфликтът в Средиземноморието продължава да ескалира

10 Септември 2020 | 13:45 | 0
Конфликтът в Средиземноморието продължава да ескалира
Снимка: Yeni Safak

Срещата на върха на седем средиземноморски държави-членки на Европейския съюз, която трябва да се състои в четвъртък, ще настоява за обща позиция на Брюксел по отношение на Турция, заяви френският президент Еманюел Макрон, домакин на срещата.

Той каза още, че ЕС иска да избегне всякаква ескалация на напрежението с Анкара.

„От Турция зависи да изясни намеренията си“, каза Макрон на пресконференция в Корсика, където ще бъде домакин на средиземноморските крайморски членове на ЕС за разговори, които се очаква да включват обтегнатите отношения на блока с Турция.

Отношенията между ЕС и Турция са силно обтегнати по редица въпроси, включително проучването за въглеводороди в Източното Средиземноморие, където Анкара е в конфликт с държавите-членки на ЕС Кипър и Гърция.

Макрон каза още, че Франция и Германия работят по координирана акция за солидарност с Гърция, където хиляди мигранти останаха без подслон в сряда, след като пожари сравниха със земята пренаселения бежански лагер на гръцкия остров Лесбос.

В същото време Милтияд Варвициотис, заместник-министър на външните работи на Гърция, поиска от европейските лидери да наложат „тежки“ икономически санкции на Турция за орграничен период от време, ако Анкара не изтегли военните и сондажните си кораби от спорните води край Кипър.

„Санкциите трябва да поставят този натиск, тежък натиск, за ограничен период от време. Но трябва да е тежък, за да изпрати посланието, че Европа е тук, за да преговаря, но и за да защити ценностите си“, каза дипломатът.

Европейските лидери ще проведат извънредна среща на върха на 24-25 септември, за да обсъдят как да разрешат кризата между гърци и турци в Източното Средиземноморие.

От страна на Турция обаче идват все по-войнствени изявления, като проправителствените медии вече чертаят планове за военни действия срещу южната ни съседка.

***

Kathimerini: Според Гърция Макрон и Мицотакис са постигнали „пълно съгласие“ по отношение на Турция
Френският президент Еманюел Макрон и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис са в „пълно съгласие“ за предстоящите стъпки в отговор на турските действия в Източното Средиземноморие, заявиха правителствени източници в Атина в четвъртък след разговори между двамата лидери на остров Корсика, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Според източниците двамата лидери са се съгласили, че Турция трябва да се изправи срещу европейски санкции, освен ако не изтегли корабите си от Източното Средиземноморие и се съгласи на преговори за деескалация на напрежението с Гърция.

Макрон се срещна с Мицотакис в кулоарите на среща на върха в Корсика на лидери на страните от ЕС с излаз на Средиземно море.

„Турция вече не е партньор в този регион“, каза френският президент пред репортери в четвъртък преди срещата на върха. „Ние, европейците, трябва да бъдем ясни и твърди“ по отношение турското правителство относно неговото „недопустимо поведение“, заяви тогава Макрон.

Атинските източници съобщиха, че Мицотакис ще разкрие повече за подробностите от срещата си с Макрон, която включва и дискусия за „стратегическо партньорство“ по време на обръщение, което той трябва да направи този уикенд.

„Независимая газета“: „Турският въпрос“ попречи на въвеждането на санкции срещу Лукашенко
Корсика беше домакин на срещата на върха на „Средиземноморската седморка“ - Франция, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Малта. Темата на дискусията по същество е същата: отношенията с Турция, която въпреки предупрежденията от Брюксел, продължава да усвоява региона в Източното Средиземноморие, оспорван от гърците и кипърците. Поради „турския въпрос“ ЕС не може да наложи санкции срещу Беларус. Те са блокирани от Кипър, който настоява, че Реджеп Тайип Ердоган трябва да бъде вразумен, преди да се наказва Александър Лукашенко, пише руският вестник "Независимая газета“.

Позицията на официалната Никозия относно санкциите срещу Беларус стана известна от информация на Reuters, която се позовава на собствени източници.

В навечерието на срещата на върха в Корсика кипърският президент Никос Анастасиадис участва в телеконференция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, германския канцлер Ангела Меркел, представители на Естония, Унгария, Полша, Италия и Словения. Тя предшества срещата на върха на Европейския съвет, насрочена за 24 септември.

Очевидно по време на тази телеконференция Анастасиадис е очертал позицията на страната по отношение на Беларус. Според Reuters Кипър е поискал от ЕС време да проучи списъка на служителите на Лукашенко, подложени на европейски санкции. И това въпреки факта, че на срещата на върха на ЕС през август страната подкрепи без резерви идеята да накаже официален Минск за потушаването на протестите на опозицията. Освен това Кипър не възрази срещу предложението на редица държави от ЕС, подкрепено от Шарл Мишел, да разгледат черния списък на Беларус по ускорен начин. И изведнъж се появи такова затруднение.

Несъмнено промяната в позицията на Кипър може да бъде свързана с посещението на руския външен министър Сергей Лавров в тази страна. Във вторник той отиде там и предложи руско посредничество при уреждането на конфликта с Турция - макар и само ако официална Анкара също желае това. Но дори и без това предложение, Никозия има причина да оказва натиск върху Брюксел. През тази година Турция многократно е извършвала изследователски дейности върху шелфа, който Кипър смята за свой без реакция на ЕС. През лятото Ердоган се чувстваше толкова уверен в териториалния спор със съседите си, че започна да влиза в конфликт и с Гърция. Турция изпрати кораба „Оруч Рейс“, придружен от военни кораби, на 10 август да проведе изследвания във водите край гръцкия остров Кастелоризо. Отново нямаше реакция от ЕС.

Според Reuters Кипър всъщност ще блокира приемането на санкции срещу Беларус, докато не бъде съставен списък от седем турски компании, работещи върху спорната зона на шелфа. За да се приеме черният списък на служителите на Лукашенко, който според последните данни ще включва 31 души, е достатъчно вето на една от 27-те страни от ЕС. Но и Гърция изглежда е склонна да подкрепи Кипър. В четвъртък, говорейки в Европейския парламент, темата за санкциите срещу Турция беше повдигната от гръцкия външен министър в сянка Милитадес Варвисиотис. Той нарече действията на Анкара "основният дестабилизиращ фактор" в Средиземно море и поиска да ги превърне в обект на особено внимание от страна на Европейския съюз и "цялата световна общност". Всъщност Гърция се готвеше да защити тази позиция на Корсика.

По време на подписването на изданието срещата на върха на Средиземноморските седем все още не е приключила, но тонът на дискусията беше очертан на предварителна пресконференция от френския президент Еманюел Макрон. Речта му беше като четене на обвинителен акт срещу турските власти. Макрон каза, че Турция "извършва провокации, недостойни за голяма държава", и следователно "вече не е партньор" на страните от ЕС в Средиземно море. „Нашите червени линии са ясни: зачитане на суверенитета на всички държави-членки на ЕС, зачитане на международното право, осъждане на всички едностранни действия. Нашето желание е да избегнем всякаква форма на ескалация. Но това не означава пасивност ", каза Макрон, настоявайки Ердоган да" изясни намеренията си". По този начин той даде да се разбере, че Гърция и Кипър имат влиятелен съюзник в спора си със съседна държава - Франция.

Мицотакис: ЕС трябва да въведе значителни санкции срещу Турция
Европейският съюз трябва да наложи "значителни санкции" на Турция, ако Анкара не изтегли инфраструктурата си от оспорваното Източно Средиземноморие, заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от македонският телевизионен “Канал 5“.

„Нуждаем се от диалог, но не с насочен пистолет. „Това, което застрашава сигурността и стабилността на моята страна, застрашава благосъстоянието на всички членове на ЕС“, пише Мицотакис в статия, публикувана в няколко европейски вестника.

„Европейските лидери трябва да решат този месец как да отговорят на Турция. "Ако Турция не оттегли своята инфраструктура, трябва да й бъдат наложени" значителни санкции ", каза той.

"Ако Европа иска да покаже геополитическа мощ, тя не може да отстъпи на войнствената Турция," добави той.

„Те трябва да успокоят топката, да се върнат на масата за преговори и да започнат от момента, когато напуснаха преговорите през 2016 г. "Ако не се разберем, тогава трябва да потърсим решение в Хага", каза той, имайки предвид международния трибунал за разрешаване на спорове между държави.

Управляващата партия в Турция: Макрон играе колониални игри

Управляващата партия на Турция обвини френския президент Еманюел Макрон в удължаването на периода на колониализма на страната си, предава “Анадолската агенция“.

„Макрон продължава колониализма, докато нашият президент (Реджеп Тайип Ердоган) продължава да защитава интересите на потиснатите народи, да защитава мира и да осуетява игрите на колониалистите“, пише Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), в поредица от публикации в социалната мрежа „Туитър“.

По-рано днес, преди срещата на върха на средиземноморските държави от ЕС, на която не беше поканена Турция, Макрон каза: "Трябва да сме твърди с турското правителство, а не с турския народ, който заслужава повече от правителството на Ердоган."

Относно тези забележки Челик каза: „Това е стара и неморална игра на колониалистите. Те предложиха фалшива проява на любов, за да експлоатират хората и се прицелиха в патриотичните лидери."

Челик добави, че е горд „че манталитетът на колониалистите е насочен срещу нашия президент“.

Позовавайки се на зверствата, открити след отстъплението на либийския военачалник Халифа Хафтар - подкрепен от Макрон - Челик каза: „Макрон е отговорен за масовите гробове на Хафтар. Сега Макрон се опитва да играе колониална игра в Източното Средиземноморие, използвайки Гърция."

Челик написа още: „Той се опитва да пренесе играта, с която съсипа Сирия, към Средиземно море. Той е против нашия президент, защото (Ердоган) няма да позволи тази агресия."

AFP: Турция осъди „арогантните коментари“ на Макрон за Източното Средиземноморие
Анкара опроверга "арогантните" коментари на френския президент Еманюел Макрон по отношение на тлеещия конфликт в Източното Средиземноморие, който противопостави Турция срещу Гърция и останалата част от ЕС, предава AFP.

"Френският президент Макрон отново направи арогантно ... изявление", заяви външното министерство, добавяйки, че коментарите на френския лидер са знак "за собствената му слабост и отчаяние".

Говорейки в Корсика, където седем средиземноморски държави обсъждат отговор на търсенето на Турция за енергия във водите, заявени от Гърция, Макрон каза, че Европа трябва "да бъде ясна и твърда с правителството на президента (Реджеп Тайип) Ердоган".

"Народът на Турция, който е велик народ, заслужава друго", каза Макрон, докато обсъждаше подхода на Ердоган към кризата, който Гърция иска да бъде наказан с хапливи икономически санкции.

Турското министерство обвини Макрон, който подкрепи позицията на Гърция, като изпрати френски военни кораби в региона, в разпалване на напрежението "с неговото лично и националистическо отношение".

Подходът на Макрон "поставя Европа и големите интереси на ЕС в опасност", заяви турското външно министерство.

Kathimerini: Франция ще търси обща европейска позиция по отношение на Турция
На срещата на върха на седем държави-членки на Европейския съюз от Средиземноморието, която трябва да се състои в четвъртък, Франция ще настоява за обща позиция на ЕС по отношение на Турция, заяви френският президент Еманюел Макрон, домакин на срещата, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Той каза още, че ЕС иска да избегне всякаква ескалация на напрежението с Анкара.

"От Турция зависи да изясни намеренията си", каза Макрон на пресконференция в Аячо, Корсика, който ще бъде домакин на срещата на средиземноморските страни-членки на ЕС.

Отношенията между ЕС и Турция са силно обтегнати по редица въпроси, включително проучването за въглеводороди в Източното Средиземноморие, където Анкара е в конфликт с държавите-членки на ЕС Кипър и Гърция.

Макрон каза още, че Франция и Германия работят по координирана акция за солидарност с Гърция, където хиляди мигранти останаха без подслон в сряда, след като пожари унищожиха пренаселения мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос.


Kathimerini: Франция и Гърция поискаха „тежки“ санкции срещу Турция от ЕС
Бастия/Брюксел. Срещата на върха на седем средиземноморски държави-членки на Европейския съюз, която трябва да се състои в четвъртък, ще настоява за обща позиция на Брюксел по отношение на Турция, заяви френският президент Еманюел Макрон, домакин на срещата, цитиран от електронното издание на вестник Kathimerini.

Той каза още, че ЕС иска да избегне всякаква ескалация на напрежението с Анкара.

„От Турция зависи да изясни намеренията си“, каза Макрон на пресконференция в Корсика, където ще бъде домакин на средиземноморските крайморски членове на ЕС за разговори, които се очаква да включват обтегнатите отношения на блока с Турция.

Отношенията между ЕС и Турция са силно обтегнати по редица въпроси, включително проучването за въглеводороди в Източното Средиземноморие, където Анкара е в конфликт с държавите-членки на ЕС Кипър и Гърция.

Макрон каза още, че Франция и Германия работят по координирана акция за солидарност с Гърция, където хиляди мигранти останаха без подслон в сряда, след като пожари сравниха със земята пренаселения бежански лагер на гръцкия остров Лесбос.

В същото време Милтияд Варвициотис, заместник-министър на външните работи на Гърция, поиска от европейските лидери да наложат „тежки“ икономически санкции на Турция за орграничен период от време, ако Анкара не изтегли военните и сондажните си кораби от спорните води край Кипър.

„Санкциите трябва да поставят този натиск, тежък натиск, за ограничен период от време. Но трябва да е тежък, за да изпрати посланието, че Европа е тук, за да преговаря, но и за да защити ценностите си“, каза дипломатът.

Европейските лидери ще проведат извънредна среща на върха на 24-25 септември, за да обсъдят как да разрешат кризата между гърци и турци в Източното Средиземноморие.

Kathimerini: Днес Мицотакис ще преговаря с Макрон за загупуването на нови френски изтребители и фрегати
Бастия. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се отправя към град Портичио на остров Корсика в четвъртък, за да присъства на 7-ата среща на групата MED7 от южноевропейските страни, домакин на която е Франция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Очаква се Мицотакис да обсъди начини за укрепване на способностите на гръцките военновъздушни сили с възможност за придобиване на изтребители Rafale.
В същото време ще се водят разговори за подсилване на гръцкия флот с нови фрегати, тъй като голям брой от тези, които Гърция има в момента, са стари и не могат да бъдат модернизирани.
В този контекст се очаква отново да бъде повдигнат въпросът за придобиването на фрегати Belharra, за което се проведоха дискусии между двете правителства, без обаче да се постигне окончателно споразумение.
Според информацията плановете за програмата за въоръжаване на Гърция ще бъдат обявени от премиера следващия уикенд от Солун.
Очаква се срещата с Макрон да бъде в 16 часа местно време (17 часа българско).

Yeni Safak: Единственото решение за гръцките острови е военното
Анкара. Проправителственият турски ежедневник Yeni Safak отното излиза с войнствен материал за възможна военна интервенция на Анкара на гръцките острови като легитимна реакция на факта, че в последно време Атина ги милитаризира в противоречие на международните договори.
„Турция има силата на легитимността: Единственото решение за милитаризираните острови е „военният избор“ е заглавието на материала на вестника, който се смята за „неофициален прес офис“ на президента Реджеп Таийп Ердоган, като често рекламира и неофициално обявява намеренията на турското правителство, като по този начин подготвя обществеността за предстоящото.
Автор на войнствената статия е представителят на Румели-балканския център за стратегически изследвания Хасан Озкан. Той пише:
„Гърция отхвърли призивите на турската дипломация за справедлива подялба на Източното Средиземноморие, като споразумението й с Египет затвори вратата за тази възможност. Експертите казват, че Турция има силата на легитимността и че: Международният съд ще бъде принуден да вземе решение срещу Гърция. Гърция, знаейки това и тъй като нарушенията на правата не са в съответствие със закона, се опитва да ги постави на политическа основа. Експертите, позовавайки се на милитаризираните острови, казаха, че единственото решение е военният вариант“.
Хасан Йозкан пише, че „ако дипломацията се провали, Турция има законното право да нахлуе в гръцките острови, както направи в Сирия за самозащита!“
„Франция и Гърция се опитват да убедят ЕС по въпроса за санкциите срещу Турция. Но е ясно, че другите държави не гледат на това толкова позитивно, защото виждат истината. Защото това, което прави Гърция, е очевидно. ЕС не трябва да пренебрегва своите екзистенциални ценности. Не бива да застрашава отношенията си с Турция поради незаконните искания и желания на Гърция“, казва Йозкан, представяйки Гърция като ...„нашественик“ на Егейските острови.

Kathimerini: Берлин настоява за тристранна среща с Гърция и Турция преди срещата на върха на ЕС
На срещата в сряда на Северноатлантическия съвет на НАТО (NAC) беше подчертано настояването на Берлин за диалог между Гърция и Турция, вероятно под формата на тристранна конференция, преди срещата на върха на лидерите на Европейския съюз по-късно през месеца, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В същото време, тъй като Берлин езае неутрална позиция на срещата по сряда по въпроса за гръцко-турската криза, Атина в четвъртък ще представи своите предложения относно инициативата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създаване на механизъм за предотвратяване на конфликти в среща на военни представители на Гърция и Турция под егидата на Алианса.
Атина се опита да даде да се разбере, че днешната среща не е „технически диалог“ между Гърция и Турция, а такава, при която гръцката страна просто ще „представи своите коментари“ по инициативата на Столтенберг.
Също в четвъртък премиерът Кириакос Мицотакис ще проведе консултации на Корсика с френския президент Еманюел Макрон, като основната тема ще е военното сътрудничество между двете страни.
Катимерини разбира, че на заседанието на NAC в сряда, свикано по искане на Атина, Гърция е представила дестабилизиращата роля на Турция в Средиземно море през последния месец и негативното въздействие на това върху южния фланг на Алианса.
По-конкретно, постоянният представител на Гърция в НАТО Спирос Лампридис отбелязва, че Турция си сътрудничи с Русия и Иран в Близкия изток, в ущърб на НАТО, и спонсорира терористични организации в страни като Сирия.
Той също така посочи решението на Анкара да закупи руски ракети С-400.
Поведението на Турция спрямо Гърция и агресивната реторика на нейния президент Реджеп Тайип Ердоган противоречат на член 1 от Договора за НАТО, който изисква членовете на Алианса да разрешават всеки международен спор по мирен начин и да се въздържат от „заплаха за или използването на сила“. Той представи и условията за диалог, поставени от Атина.
По-специално, гръцкият представител настоява, че всички турски кораби, включително сондажният кораб „Оруч Рейс“, трябва незабавно да се изтеглят от района, който Атина претендира, че влиза в гръцкия континентален шелф.

Kathimerini: Увеличават се опасенията, предизвикани от дейността на кораба „Оруч Рейс“
Атина. Докато турският изследователски кораб „Оруч Рейс“ се приближава към гръцкия остров Кастелоризо, на фона на опасенията, че следващото навигационно съвещание или НАВТЕКС, издадено от Турция, ще го доближи още повече, Атина е категорична, че няма да започне преговори с Анкара, докато „Оруч Рейс“ и придружаващите го военни кораби не се изтеглят от Източното Средиземноморие, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini Материалите в турската преса, в които се твърди, че в четвъртък трябва да започнат „технически преговори“ между гръцки и турски представители в НАТО, се разглеждат в Атина като поредния опит на Анкара да внуши, че Гърция не е готова за диалог. Всъщност в четвъртък изтича крайния срок, който генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше дал на военните представители на Гърция и Турция в Алианса, за да отговорят на предложенията му за преговори за деескалация на напрежението. В сряда Северноатлантическият съвет, основният орган за вземане на политически решения на НАТО, трябва да се събере, за да обсъди два въпроса: Русия и напрежението в Източното Средиземноморие. Постоянният представител на Гърция в Алианса ще разгледа въпроса за турската агресия в региона. Източници от гръцкото правителство повториха във вторник, че необходимо условие за деескалация на напрежението е изтеглянето на турските кораби. Те добавиха, че „политическата дискусия между съюзниците в НАТО трябва да предшества и определя параметрите на всякакви технически преговори“. 12 септември се счита за ключова дата, тъй като тогава изтича настоящият турски НАВТЕКС. По време на телеконференция на председателството на Европейската народна партия във вторник премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че е представил „доказателства за провокативните действия на Турция в Източното Средиземноморие“. „Гърция е защитник на диалога“, каза той. „Истинският диалог обаче не може да се води под заплаха или нарушения на нашите суверенни права“, каза той. Липсата на желание от Анкара за намаляване на напрежението стана ясно във вторник в новите изявления на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Освен че отново постави под въпрос правото на Кастелоризо на континентален шелф, той също обвини Гърция, че подкопава правата на мюсюлманските граждани на Тракия и дори убива мигранти. Междувременно по време на посещението си в Никозия руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да помогне за облекчаване на напрежението в Източното Средиземноморие и да помогне за започването на „истински диалог“, насочен към намиране на „взаимно приемливи решения“.

РИА Новости: Съюзниците в НАТО Турция и Гърция готвят да добавят и война към проблемите на ЕС и САЩ
Москва. Западната експертна общност сега е заета с коронавирусната криза, повторното актуализиране на проблема със закъсалите преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз, опитите за „удавяне“ на газопровода „Северен поток 2“ във фалшивия „Новичок“ и, разбира се, притесненията за бъдещето на Съединените щати в условията на вероятна (вялотекуща) гражданска война след ноемврийските президентски избори, пише РИА Новости в материал, представен без редакторска намеса. На този фон се разгръща процес, който неизбежно съпътства залеза на великите империи: в периферията започват бунтове и метрополията се оказва твърде слаба, за да възстанови веднага реда. И сега, в условията на тотална бъркотия във Вашингтон и бавно протичаща системна криза в Европейския съюз, в Средиземно море има сблъсък на две държави-членки на НАТО и този сблъсък заплашва да прерасне в истински военен конфликт, особено след като всички исторически предпоставки за началото на кръвопролитията очевидно са налице. Истинска война в Европа и реалните проблеми в НАТО могат да принудят най-добрите умове във Вашингтон и Брюксел да променят драстично програмата. Новата криза рискува да стане особено спешна предвид факта, че тя може да постави от противоположните страни на барикадите не само европейските и американските политици, но и военните. Асошиейтед прес съобщава, че Гърция се готви радикално да разшири военните си способности, за да се изправи срещу Турция: „Правителството заяви в понеделник, че Гърция ще подкрепи своите военни с нови оръжия, повече персонал и развитие на отбранителната индустрия на страната, тъй като напрегнатото противопоставяне със съседна Турция породи опасения от открит конфликт между двамата съюзници в НАТО“. Анкара се противопоставя на Гърция и Кипър заради правата за проучване за нефт и газ в Източното Средиземноморие. Гърция и Турция разположиха морски и въздушни сили, за да защитят своите противоположни претенции. „Турското ръководство почти ежедневно излиза с заплахи за война и прави провокативни изявления срещу Гърция“, каза официалният представител на гръцкото правителство Стелиос Пецас. „Ние отговаряме с политическа, дипломатическа и оперативна готовност, решени да направим всичко необходимо за защита на нашите суверенни права“. Разбира се, пред нас е реална подготовка за война, особено след като миналата седмица турският президент Ердоган излезе с изявление, че Атина трябва да започне преговори с Анкара, тъй като гръцките въоръжени сили са в полуразрушено състояние. Лесно е да се види, че подразбиращата се заплаха в такива изявления е възможността за използване на военна сила, за да се постигне благоприятно решение на въпросите, по които се предлагат преговори. Ябълката на раздора, заради която гръцките и турските военни кораби се заплашват едни друго във водите около остров Кипър, са правата за експлоатация на нефтегазовите находища, за които претендират Турция, Гърция и Република Кипър. Турската страна вече извършва проучване на тези находища и явно се готви да използва сила за защита на своите петролни и газови амбиции, които вероятно са свързани със стратегическия курс на Реджеп Ердоган за постигане на максимална енергийна независимост. Както отбелязва британският The Telegraph, „наблюдателите се опасяват, че грешка в изчисленията може да доведе до военен конфликт между членовете на НАТО. <...> Анкара твърди, че много малки гръцки острови, разположени край турското крайбрежие, не трябва да се вземат предвид при определянето на морските граници и обвинява Атина, че се опитва несправедливо да изземе част от неизползваните ресурси. Гърция изпадна в ярост, като заяви, че турската флотилия е нахлула в нейните води и изключителната й икономическа зона. На 14 август конфронтацията можеше да ескалира, когато гръцка фрегата се сблъска с турски военен кораб във водите между Крит и Кипър“. Конфликтът между Гърция и Турция е колосален проблем както за САЩ, така и за Европейския съюз. От гледна точка на интересите на Париж и Берлин, действията на Турция не могат да бъдат толерирани, защото ако Анкара наистина може да получи контрол над петролните и газовите ресурси на Източното Средиземноморие, ще се окаже, че всички гаранции за сигурност и геополитически патронаж, които Европейският съюз дава на своите членове, са просто измислица и това е много лошо за перспективите на Европейския съюз като цяло. Нещо повече, в този случай ще стане ясно, че за да се „отнеме“ изключително ценен енергиен ресурс от два члена на Европейския съюз - Кипър и Гърция - дори не се изисква наличието на някаква свръхмощна армия или ядрено оръжие и с тоталното унижение на две държави-членки на Европейския съюз може да се справи лесно дори една силна регионална държава - и това, от изобщо не се вписва във външнополитическите амбиции на Европейския съюз. И като черешка на геополитическата торта в конфликта между Гърция и Турция, статутът на Франция като сериозен геополитически играч в Близкия изток и Източното Средиземноморие също е заложен, особено след като Кипър успя да продаде правата за добив на въглеводороди в някои области на френски (и италиански) компании, а за тях претендира и Турция. Поради всичко изброено по-горе Европейският съюз, макар и вяло, и Париж (доста шумно) са на страната на Гърция. Като демонстрация на сериозността на намеренията си, Франция и Италия изпратиха военните си кораби в края на август, за да участват в съвместни учения с гръцкия и кипърския флот, което предизвика пристъп на изключително недоволство в официална Анкара. От друга страна, CNN съобщава, като се позовава на турски военни, че те също са провеждали учения в тази „гореща точка“, а ученията са се провеждали „с участието на американски кораб“, което допринася за пикантността на този конфликт. Като цяло, за Вашингтон няма добър изход от ситуацията, като в най-добрия случай конфликтът може да бъде временно замразен. Ако застане на страната на Турция и прокара кипърския проблем в нейна полза, това ще създаде колосални проблеми на европейското направление на американските дипломатически усилия, а ако застане на страната на Гърция и Кипър, подкрепяйки и позицията на ЕС, то, на първо място, това ще създаде още по-сериозни проблеми за единството на НАТО (в което Турция е много нужна, за да оказва влияние в Близкия Изток), и второ, ще засили позицията на ЕС като самостоятелен „геополитически чадър“ в Средиземноморието, което не може да бъде прието позитивно във Вашингтон. Европейският съюз също няма много позитивни изходи от ситуацията. Опитите за разрешаване на въпроса по дипломатически път, предприети от германския външен министър Маас, се провалиха с гръм и трясък, а възможността да се смаже Турция със сила все още е опция за най-екстремния случай, тъй като Париж и Берлин очевидно не са готови за пълномащабен военен конфликт от политическа гледна точка. И още повече, Париж и Берлин сега очевидно не искат да приемат поредната вълна от близкоизточни бежанци от Турция, която може да довърши европейската икономика, отслабена от коронавируса, и да взриви политическия пейзаж на Германия, в който все още се усещат последиците от предишната „мигрантска криза“. Така се оказва, че в рамките на НАТО и по границите на Европейския съюз конфликтът ще продължи да тлее и да зрее, което може сериозно да навреди на плановете и амбициите на Европейския съюз и САЩ. Тази ситуация е безусловен симптом на факта, че старатамеждународна система за сигурност вече не работи, а Вашингтон и Брюксел постепенно губят способността си да влияят дори на регионалните сили и този процес ще се засили в бъдеще.

Protothema (Гърция): Гърция, Република Кипър и Израел подписаха споразумение за военно сътрудничество за 2021 година
Атина. В присъствието на началника на Гръцкия генерален щаб на националната отбрана генерал Константинос Флорос и ръководителите на военните делегации на Република Кипър и Израел във вторник беше подписана програмата за тристранно военно сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел за 2021 г., съобщава електронното издание на вестник Protothema. Според съобщение, публикувано от гръцката армия, в Министерството на националната отбрана е проведена среща между делегациите на трите страни. С подписването на тази програма, както е посочено в съобщението, военното сътрудничество между въоръжените сили на трите държави се засилва допълнително чрез съвместни учения и оперативни дейности.

„Анадолска агенция“: Преговорите между Гърция и Турция под егидата на НАТО са отложени
Анкара. Насрочената за вторник, 8 септември, среща между военни делегации на Турция и Гърция в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел е отложена за четвъртък, 10 септември, съобщава „Анадолската агенция“, като се позовава на свои източници в турското военно ведомство. Решението за провеждане на турско-гръцки преговори е взето след разговор между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В дневния ред на предстоящите разговори са мерки за „разделяне“ на страните.

Катерина Сакеларопулу: Гърция е твърдо решена да защитава своя суверенитет и суверенни права
Атина. Гърция е твърдо решена да защитава своя суверенитет и суверенни права. Разбира се, ние се стремим към диалог, но не може да има диалог в условия на заплахи, изнудване и провокации, а страната, която причинява ескалация, трябва да бъде тази, която ще доведе до деескалация. Това заяви президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу в началото на срещата с първия дипломат на Атина Никос Дендиас, предава македонската електронна медия „Опсервер“. Дендиас информира Сакеларопулу за последните събития в гръцката външна политика на среща в президентския дворец. „Мисля, че е време правителството в Турция да осъзнае, че Гърция, в сътрудничество със своите съюзници и разбира се, винаги зачитайки международното право, ще направи всичко необходимо, за да защити своите национални интереси. Абсолютно необходимо е да се изоставят провокациите, за да има място за диалог и дипломация, елементи, необходими за мирно съжителство, нещо, което се надявам да видим в бъдеще", цитира медията думите на Сакеларопулу. „Имаме ескалираща турска агресия, която, трябва да кажа, се доближава дори до точка на абсурд. Жалко е, защото Гърция е страна, която се отличава с логика, сериозност и уважение към международното право, зачитане на необходимостта да се поддържа мир и стабилност. Жалко е да има съсед, който не вижда реалността по същия начин", каза на свой ред Дендиас.

Съветник на Ердоган: Ще потопим френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“, гърците да си припомнят какво стана в Мала Азия през 1922 година
Анкара. Проф. Месут Хаки Казин, съветник на турския президент Реджеп Таип Ердоган по външна политика, който наскоро нарече гърците „джуджета“, а Гърция – „Лилипут, който умира от глад“, излезе с нови възпламенителни заявления, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema. По време на интервю по телевизията Казин нападна вербално не само Гърция, но и Франция, и заплаши, че Турция ще „извади дробовете й“ и ще потопи самолетоносача, който пристига в Източното Средиземноморие. „Гърция не е открила природен газ и макар да няма самолетоносач, тя изпраща френския самолетоносач тук срещу Турция. Напада ни, издейки чужд кон. Този кон ще бъде застрелян и убит. . Това е първото. Второ, Турция, както преди малко каза нашият приятел, не е държава без глас. Скъпият ни президент заяви, че нито претендираме за чужди права, нито ги оставяме да претендират за нашите собствени. Ако има някой, който нарушава правата ни, турската нация ще извади дроба му. Има много голяма армия, осмата армия в света. Третата в НАТО. Кой се осмелява да играе твърдо с нас в Егейско и Средиземно море?“ - каза Казин, като припомни на Гърция катастрофата в Мала Азия от 1922 година. Той каза по-конкретно: „Наистина ли Гърция иска да опита нашия юмрук? Гърците все още не разбират това. Вижте 9-ти септември (годишнина, на която турските сили окупират Смирна от гърците през 1922 г.). Докато бягахте, вие се убивахте, бягайки към морето тогава. Достатъчно е достатъчно. Достатъчно! Нашите пилоти скоро ще свалят пет или шест от гръцките самолети и ще имаме война. В никакъв случай тази нация не може да бъде под толкова голям натиск. Турция не е нация, с която трябва да се бъркате. Щиковете на турските войници са фиксирани и готови. В миналото, дори без куршуми, ние довършихме врага с нашите щикове. Така че, давайте, ние ви чакаме тук“. Съветникът на Ердоган беше неудържим, казвайки, че е готов да стреля в главата на гръцки пилот, който ще попадне в ръцете му. „Вижте, аз съм професор във Въоръжените сили. И ако има гръцки пилот, който може да ни удари, ще го застрелям в средата на челото му“, заключи мъжът, който съветва като„ експерт “ турския президент по въпросите на отбраната и външната политика. Но Гърция отново е в епицентъра на изявленията и на Девлет Бахчели. Лидерът на турската дясна „Партия на националистическото действие“ (ПНД), която е част от управляващата коалиция с ислямистката-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР), продължава да използва войнствен тон и не се колебае да каже, че „позицията на Гърция на нашите брегове е език на войната. Гърция се държи като разбойник, крие се зад други държави и настоява да избяга от споразумения, диалог и компромиси. Тя върви в сянката на несправедливостта и незаконността, като по този начин търси просперитет за бъдещето. Спирачите на Гърция се повредиха с предложенията и провокациите на Франция, ОАЕ, гърците киприоти, Египет и Израел, които могат да причинят бедствие. Съобщението на НАТО, че е постигнато споразумение за технически преговори, беше опровергано от Гърция и стана ясно коя държава не иска мир и диалог“, каза Бахчели. Той продължи: „Всичко това в комбинация с отбранителното сътрудничество, което ще бъде подписано от Мицотакис и Макрон, са доказателства и предположения за нови стремежи в региона. Трябва да стане известно, че стремежите на Гърция по нашите брегове са очевиден език на войната. Тези, които нарушават, отричат или заемат нашия континентален шелф, нашите води или която и да е характеристика на нашия суверенитет, както в Егейско море, така и в Източното Средиземноморие, ще платят висока цена за своите исторически грешки“. Бахчели също не се поколеба да направи препратка към събитията от 20-те години: 1920 г. Необходимо е други държави-членки на ЕС, като Германия, да предотвратяват и коригират агресивната политика на Франция. ЕС е разделен и не може да провежда обща политика. Освен това Франция и Гърция се обърнаха срещу нас под шапката на НАТО. По този начин нито НАТО, нито установяването на мирна среда могат да продължат. Турската нация се бори за независимостта на „Синята родина“.

Daily Sabah: Ердоган ще подчертае решимостта на Турция и гръцките нарушения в Средиземноморието в речта си пред ООН
Анкара. Очаква се турският президент Реджеп Таийп Ердоган да подчертае решимостта на Анкара да защити интересите си в Източното Средиземноморие по време на речта си на Общото събрание на ООН по-късно този месец, пише турското издание Daily Sabah. Речта на държавния глава ще бъде в първия ден на срещата на върха на 22 септември. Той ще повтори решимостта на Турция да защити правата и интересите си в Източното Средиземноморие и ще засегне провокативните действия на Гърция в региона, като ще подчертае нарушенията на международното право и резолюциите на ООН от Атина, като същевременно ще отбележи, че Турция е съгласна на диалог за разрешаване на спорните въпроси. Президентът ще засегне и събитията в съседна Сирия, където Турция проведе поредица от успешни операции, които изтласкаха терористите от района и улесниха безопасното връщане на цивилни в домовете им, отбелязва изданието. По отношение на Либия Ердоган ще подчертае, че Турция подкрепя териториалната цялост на страната и подкрепя признатото от ООН Правителство за национално съгласие (ПНС) срещу Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар. Очаква се турският президент да повдигне темата и за „нарушенията на Израел“ на Западния бряг на река Йордан и във връзка със статута на Ерусалим. Друга тема ще е „увеличаващата се ксенофобия и ислямофобия на Запад“, отбелязва Sabah. Освен това изданието припомня, че бившият турски дипломат Волкан Бозкър беше избран за председател на Общото събрание на ООН и се очаква той официално да заеме мястото на 15 септември.

Protothema (Гърция): Гърция поръчва 4 фрегати и 18 изтребителя от Франция още в четвъртък на фона на напрежението с Турция
Атина. Придобиването на четири фрегати, вместо две, което беше първоначалното изискване, както и 18 френски изтребителя Rafale са включени в новата гръцка военна програма, съобщава електронното издание на вестник Protothema. Програмата се подготвя с много бързи процедури в Министерството на националната отбрана и двореца Максимос, резиденцията на министър-председателя, за да се засилят въоръжените сили и да се осигури суверенитетът върху цялата гръцка територия. През тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в кулоарите на срещата на върха в Корсика, организирана от френския президент в четвъртък и петък. Както коментира изданието, кризата в последните 30 дни е проявила проблемите, акумулирани в период от повече от 10 години, и заради икономическата ситуация по време на дълговата криза, и заради грешни решения и забавяния в създаването и прилагането на военните програми. През следващите няколко седмици и до края на годината се очаква да бъдат изплатени около 1,5 милиарда евро за първите спешни доставки за отбрана, както беше разкрито от Proto Thema на 14 август. Абсолютен приоритет се дава на закупуването на ескадрила френски изтребители Rafale, 8 от които последна модификация, и за придобиване на ракети, торпеда и различни видове боеприпаси. Целта е 18-те френски изтребителя да влязат в строя на гръцките военновъздушни сили възможно най-скоро. Все още не е ясно колко от френските бойни самолети ще бъдат нови и колко направо от редиците на френските ВВС. Очаква се, че обучението на пилотите, които вече са запознати с френските самолети Mirage, ще отнеме само около шест месеца. Атина дори обсъжда с Париж възможността да придобие някои нови Rafale, предназначени за някоя трета държава, напр. Египет - ако бъде постигнато споразумение - така че програмата да се изпълнява бързо, в сравнение с времето, обикновено необходимо за придобиване на военни самолети. Островна държава като Гърция винаги трябва да поддържа мощен флот като гаранция за запазване на териториалната си цялост, отбелязва редакцията. Според някои информации, премиерът Мицотакис вече е дал нареждане да се направи международен търг за придобиване на четири фрегати. Процедурата ще бъде отворена и преди съставянето на краткия списък французите от Group Naval, както и заинтересованите американци, британци, испанци и холандци, които наскоро са започнали строителството на фрегати за германския флот, ще могат да подават оферти.

Принтирай    Оразмери текст   + -