Косово не е съгласно на нищо по-малко от взаимно признаване със Сърбия

31 Юли 2020 | 14:10 | 0
Косово не е съгласно на нищо по-малко от взаимно признаване със Сърбия
Снимка: RTK

В Брюксел се проведе поредния кръг от преговори в рамките на диалога между Косово и Сърбия на ниво експерти с посредничеството на специалния представител на ЕС за преговорите между двете страни Мирослав Лайчак.

Тези преговори станаха възможни, след като Косово отмени наложените по-рано 100-процентови мита върху вноса на стоки от Сърбия. Но за да стане това, беше необходимо в Прищина да се формира ново правителство, което постави като приоритет възстановяването на диалога със Сърбия, като условие за евроатлантическата интеграция на страната.

Това обаче съвсем не означава, че предстоящите преговори ще са лесни. Косово настоява за включването в тях на САЩ, които дадоха сериозна заявка, че желаят това с назначаването на Ричард Гренел за специален пратеник на американския президент по въпроса. Гренел дори се опита да осъществи среща между президентите на Косово и Сърбия в Белия дом, но тази среща се провали, след като точно в този момент Хашим Тачи бе обвинен във военни престъпления и призован да се яви пред специалната прокуратура в Хага.

Русия макар и официално да не участва в преговорния процес дава ясно да се разбере, че подкрепя сръбската позиция и според някои наблюдатели е заинтересована от запазването на настоящата ситуация на "замразен конфликт на Балканите".

Ръководителят на експертната делегация на Косово в диалога със Сърбия Скендер Хисени заяви , че няма да има споразумение с Белград, освен ако "взаимното признаване" не е крайният резултат от диалога.

След срещата Лайчак заяви, че тя е била важна стъпка напред в процеса към всеобхватно споразумение за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. Той обяви също, че диалогът ще продължи в края на август. „Днешната среща на експертно ниво по диалога между Белград и Прищина беше нова важна стъпка в процеса за постигане на цялостно правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Нашата работа ще продължи в края на август“.


„Слободен печат“: Косовски представител заяви, че без взаимно признаване няма да има договор със Сърбия
Ръководителят на експертната делегация на Косово в диалога със Сърбия Скендер Хисени заяви , че няма да има споразумение с Белград, освен ако "взаимното признаване" не е крайният резултат от диалога, цитира думите му македонското електронно издание “Слободен печат“.

Той каза след среща с представители на Белград в Брюксел, че се водят "трудни разговори" по елементите, които според него в крайна сметка ще бъдат част от "всеобхватно законово обвързващо международното споразумение".

"Това е прецизен език, който няма да позволи двусмислено тълкуване на която и да е разпоредба", каза Хисени след среща с представители на Белград в Брюксел.

Попитан за предишните споразумения, постигнати като част от диалога, ръководителят на косовската делегация каза, че "всичко останало е подчинено на това, което е "чадър", обхващащ всички елементи".
Хисени повтори, че окончателното споразумение "трябва да включва взаимно признаване".

„Ако това не е крайният резултат, тогава няма да има споразумение. "Или ще се разберем за всичко, или няма да има нищо", каза Хисени.
***

Gazeta Express (Косово): Трудни преговори за разселените лица в Косово, диалогът продължава в края на август
В четвъртък в Брюксел се проведе втората среща на експертно ниво в рамките на диалога между Косово и Сърбия, с посредничеството на специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак, пише прищинското издание Gazeta Express.

Косово бе представено от държавния координатор за диалог Скендер Хисени, докато Сърбия от директора на сръбското правителствено бюро за Косово Марко Джурич. Ръководителят на сръбската делегация, който се обърна към медиите след срещата, каза, че те са имали „трудни дискусии“ относно завръщането на разселените лица и техния статут. Според Джурич „212 хиляди сърби и не-албанци“ все още имат нерешен статут. Той каза, че целта е да се създадат предпоставки за завръщането им в Косово.

Въз основа на данните на ВКБООН около 107 хиляди души са изселени от Косово. От тях 88 хиляди живеят в Сърбия, повече от 1400 в Черна гора и около 600 души в Северна Македония. Властите на ЕС потвърдиха, че по време на срещите в четвъртък страните са обсъдили разселените лица и икономически въпроси. ЕС заяви в четвъртък, че ще бъде постигнато споразумение между Косово и Сърбия, само след като страните се споразумеят по всички открити въпроси.

След срещата Лайчак заяви, че срещата е била важна стъпка напред в процеса към всеобхватно споразумение за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. Той обяви също, че диалогът ще продължи в края на август. „Днешната среща на експертно ниво по диалога между Белград и Прищина беше нова важна стъпка в процеса за постигане на цялостно правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Нашата работа ще продължи в края на август“, написа Лайчак в „Туитър“.
***

Москва: САЩ нарушават грубо Резолюция 1244 на ООН като помагат на Косово да създаде армия
Вашингтон, като помага на косовските албанци да формират армията си, грубо нарушава Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която на територията на Косово единствено е възможно присъствието на миротворчески сили, заяви заместник-официалният представител на руското министерство на външните работи Алексей Зайцев, цитиран от белградския ежедневник „Вечерне новости“.

„Идеята на Вашингтон е да помогне на косовските албанци да формират армия, но по този начин те грубо нарушават Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която предполага разформироването на всякакви косовски албански военни формирования и позволява само присъствието на международен мироопазващ контингент“, каза Зайцев на брифинг пред журналисти.

Както каза той, Москва призовава всички, които не са равнодушни към ситуацията на Балканите и бъдещето на този „чувствителен регион“, да не допускат стъпки, които биха могли да доведат до дестабилизация и разпалване на опасен потенциален конфликт.

Преди няколко дни медиите съобщиха, че втората част от контингента бронирани превозни средства от Съединените американски щати е пристигнала в Косово.

Това потвърди командирът на косовските сили за сигурност Рахман Рама. Той добави, че става въпрос за тайно споразумение със САЩ и обяви по-нататъшно закупуване на оръжие.

Рама каза за Радио Свободна Европа, че доставката на този контингент е свързана със споразумението, което Косово е подписало със САЩ миналата година.

Принтирай    Оразмери текст   + -