Пристигна ли втората вълна на коронавируса в Европa?

29 Юли 2020 | 13:17 | 0
Пристигна ли втората вълна на коронавируса в Европa?
Снимка: Pixabay

Според британският премиер Борис Джонсън в Европа вече има симптоми на "втора вълна от COVID-19". Тези коментари дойдоха малко след като неговият кабинет отправи препоръки към гражданите на страната да не пътуват до туристическите дестинации в Испания, тъй като епидемиологичната обстановка там се влошава. В същото време френският министър на здравеопазването на Франция Оливие Веран заяви, че битката с COVID-19 ще бъде дълга и призова хората да се съобразяват с мерките за борба с пандемията, включително носенето на маски и социалното дистанциране. По неговите думи обаче не става дума за втора вълна от COVID-19 - според Веран епидемията никога не е приключвала. Министърът допълни, че единственият начин Франция да не се върне към националната карантина е гражданите да спазват стриктно мерките на правителството за борба с пандемията.
Италианският министър Джузепе Конте пък поиска от горната камара на парламента извънредното положение в страната, въведено преди 6 месеца и изтичащо след няколко дни да бъде удължено. Той заяви, че би било "нелепо" да се отменя подобна ефективна мярка в момент, когато пандемията още не е под контрол и поиска удължаване на извънредното положение, което дава на неговото правителство извънредни правомощия, с още 3 месеца.
В същото време стана ясна и вероятната цена на ваксината за COVID-19, когато тя бъде разработена. Американската биотехнологична компания Moderna, която изглежда е най-близо до разработването на ефективна ваксина, след като наскоро започна последната фаза от клиничните тестове, възнамерява да определи цена за ваксините си срещу COVID-19 на ниво 50-60 долара за опаковка.
Междувременно обаче други компании, участващи в разработването на ваксина срещу коронавирус, планират да продават лекарствата си по-евтино. Така американският Pfizer и немският BioNТech, които миналата седмица се договориха с правителството на САЩ за доставката на 100 милиона дози, оцениха ваксините си на 19,5 долара за доза, а британско-шведската AstraZeneca - на едва 3-4 долара.

***

The Guardian: Ще има ли втора вълна на коронавируса в Европа
Според Световната здравна организация пандемията от COVID-19 в момента се превръща в „една голяма вълна“ и няма доказателства, които да сочат, че вирусът е сезонен, като грипа и други коронавируси, които причиняват обикновената настинка, пише британският вестник The Guardian.

На фона на продължаващите дебати за това какво представлява втората вълна - отскок или сезонно завръщане - говорителят на СЗО Маргарет Харис заяви, че тези дискусии няма да помогнат да се разбере разпространението на болестта.

„Хората все още мислят за сезонността. Въпреки това сега всички ние трябва да се съсредоточим върху факта, че това е нов вирус, който се държи по различен начин “, заяви Харис на виртуален брифинг в Женева. Тя също така призова да бъдем бдителни и да предприемем действия, за да забавим разпространението на болестта, тъй като то е започнало да се ускорява на фона на премахването на забраната за масови събирания.

Тя също предупреди за необходимостта да спрем да мислим по отношение на вълните на болестта: „Това ще бъде една голяма вълна. Ще има някои намаления и увеличения на честотата на заболеваемост. Най-доброто нещо сега е да изравним тази крива и да я накара да тръгне надолу. "

Реалността е, че темата за втората вълна е много спорна и много се говори за нея в медиите и от политиците, включително Борис Джонсън, но тази концепция често остава неясна.

Тъй като няма ясна научна дефиниция на „втора вълна“, терминът се използва за обозначаване на различни явления, от локални огнища на инфекция до пълномащабни кризи в цялата страна. Ето защо експертите се опитват да избегнат използването на този термин.

„Втора вълна не е терминът, който бихме използвали в епидемиологията понастоящем, тъй като този вирус не е отишъл никъде, той продължава да се разпространява сред населението. Вече се е разпространил в 188 страни по света и това, което наблюдаваме сега, са всъщност локални огнища на болестта “, каза Линда Боулд, професор по обществено здраве в Университета в Единбург.

Том Фридън, бивш директор на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, смята, че концепцията е безполезна, защото предполага, че " COVID-19 ще се държи като грип".

Ситуацията се усложнява от общата панорама на случващото се. Ако разгледаме ситуацията в света като цяло - както прави СЗО - пандемията изглежда като единична, мащабна и все още набира скорост. През последните шест седмици броят на случаите в света се е удвоил.

Ако говорим за разпространението на болестта в региони или дори в отделни държави, ситуацията изглежда по-объркваща.

Това, което може да изглежда като втора вълна, е всъщност просто несъответствия във времето между различните райони в една и съща държава, които са изправени пред епидемията до известна степен със закъснение. Точно това се случи в Съединените щати, където мощна, но неравна вълна отначало протичаше в скокове и падове, а след това започна да набира скорост.

Кийт Нийл, преподавател по епидемиология на инфекциозните заболявания в Университета в Нотингам, заяви, че терминът "втора вълна" се е превърнал в "медиен термин".

„Това, което наблюдаваме сега, са епидемии в много страни, както и в Лестър и други градове. Някои може да го наричат вълни, но в този случай наблюдаваме десетки вълни едновременно “.

"Дори в Австралия (щата Виктория] очевидно се наблюдава увеличение на заболеваемостта, но броят на инфекциите е сравнително малък, което означава, че става въпрос за неясна терминология."

Мелиса Хокинс, професор по обществено здраве от САЩ, написа в статията си на уебсайта Conversation, че ако се съди по ситуацията в Съединените щати, би било неподходящо да се говори за втори вълни в страни, където има просто неравномерно разпространение на болестта.

„Съединените щати сега не преминават през втората вълна, защото първата вълна все още не е приключила там. Просто този вирус се разпространява сред ново население и градове, които са загубили бдителността си твърде рано “, написа тя. Този коментар е приложим за други страни, където е регистриран втори скок на честотата.

Представители на Центъра за доказателствена медицина в Оксфордския университет, който изследва 10 епидемии на респираторни заболявания от 1889 г., пише: „Голяма част от нашето разбиране на теорията за втората вълна се основава на данни за испанския грип през 1918-1920 г., който зарази 500 милиона души и който. според различни източници, е отнел живота на 20 до 50 милиона души. "

„Теорията за вълните предполага периоди на циркулация на вируса, което най-вероятно е илюзия“, пише Том Джеферсън и Карл Хенеган по време на ранните етапи на коронавирусната епидемия в Обединеното кралство.

„Вълните са видими и в повечето случаи ритмични. В епидемиите, които сме изследвали, няма ясен ритъм и система и техните идвания и отивания стават забележими само от въздействието, което оказват върху човешкото тяло и върху обществото като цяло. "

Коронавирусът премина с лекота държавните граници, дори когато властите се опитаха да ги затворят. Вероятно единствената страна, която успя да изкорени тази болест, беше Нова Зеландия - островна държава, която почти напълно забрани влизането на своята територия.

Важно е не само да се обхване и опише нарастването на заболеваемостта, но и да се гарантира ефективното функциониране на системата на здравеопазването на фона на този растеж, заяви Нийл. Той също предупреди, че може да отнеме много време, за да има налице истинска втора вълна от коронавирусна инфекция.

„Важно е да определим момента, в който започва втората вълна. В случая с испанския грип това стана очевидно, но само с течение на времето“.

„СЗО оценява глобалните цифри и те продължават да нарастват. Тоест, ако говорим за пандемия, тогава все още преживяваме първата вълна “.
***

CNN: Русия се готви да утвърди ваксина срещу коронавируса преди всички останали
Русия възнамерява да стане първата държава в света, която одобри коронавирусна ваксина и иска да го направи след по-малко от две седмици. Съществуват обаче опасения относно нейната безопасност и ефективност и има подозрения, че страната е съкратила няколко важни етапи в нейното развитие, коментира CNN.

Руските представители заявиха пред CNN, че искат да одобрят ваксината на 10 август или дори по-рано. Тя е създадена в Московския институт „Гамалей“. Тя ще бъде одобрена за широко приложение и здравните работници ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани.

„Този момент може да се сравни с този на изстрелването на първия спътник на Земята“, каза Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни инвестиции, който финансира разработването на руската ваксина, имайки предвид успешното изстрелване от Съветския съюз на първия изкуствен спътник на Земята през 1957 г.

„Американците бяха изненадани да чуят звуковите сигнали на спътника. Същото е и с ваксината. Русия ще бъде първа“, добави той.

Русия обаче не публикува никакви научни данни за изпитвания с ваксини и CNN не може да провери дали тя наистина е толкова безопасна и ефективна, колкото твърдят нейните разработчици. Според критиците ваксината се разработва под политически натиск от Кремъл, който има желание да покаже каква мощна научна сила има Русия в световен мащаб.

Има също така сериозно безпокойство, че изпитванията на ваксината върху хора не са приключили.

Днес в света се провеждат десетки изпитвания за ваксини, а малък брой от тях са подложени на мащабни тестове за ефикасност. Въпреки това, повечето разработчици предупреждават, че предстои да се свърши още много работа преди тяхното одобрение.

Някои ваксини преминават третия етап на тестване, а руската ваксина все още не е преминала втория етап. Разработчиците планират да го завършат до 3 август, след което да започнат третата фаза на проверките, като същевременно ще ваксинират медицински работници.

Според руските учени е било възможно да се разработи ваксина толкова бързо поради факта, че това е модифицирана версия на друга ваксина, която вече е създадена за борба с други заболявания. Много държави и компании използват този подход.

По-специално, компанията "Модерна", чиято ваксина е подкрепена от правителството на САЩ, в понеделник започна третата фаза на тестване. Тя създава коронавирусната си ваксина на базата на друга ваксина, която е създала, за да се бори със сродния вирус на респираторен синдром в Близкия Изток (БИРС). Това ускори процеса на разработка, но американските и европейските регулатори изискват пълен тест за безопасност и ефикасност на ваксината.

Руското министерство на отбраната казва, че в тестовете върху хора са участвали руски войници, като това е ставало доброволно.

В коментарите си пред CNN директорът на проекта Александър Гинзбург заяви, че вече е приложил ваксината върху себе си.

Руските представители твърдят, че процесът на одобрение на ваксините ще се ускори поради пандемията и защото самата Русия има сериозни проблеми с коронавируса. Към днешна дата в страната има над 800 000 потвърдени случая.

„Нашите учени се съсредоточиха не върху това да бъдат първи, а върху защитата на хората“, каза Дмитриев.

Тази ваксина използва човешки аденовирусни вектори, които са атенюирани, така че те да не могат да бъдат възпроизведени в тялото. За разлика от повечето ваксини в разработка, тази ваксина се основава не на един вектор, а на два и пациентите трябва да бъдат ваксинирани два пъти.

Медицинското ръководство на Института казва, че научните доказателства са в ход и ще бъдат представени за публикуване и партньорска проверка в началото на август.

„Русия зае водеща позиция в разработването на ваксини. Нейната доказана ваксинална платформа срещу Ебола и БИРС демонстрира, че е в състояние да предостави на света първото безопасно и ефективно решение на най-трудния проблем в света ", заяви Дмитриев пред CNN по-рано.

Световната здравна организация казва, че няма одобрена ваксина за БИРС.

Reuters: Френският министър на здравеопазването призова гражданите да спазват мерките за борба с пандемията, за да избегнат
Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран заяви, че битката с COVID-19 ще бъде дълга и призова хората да се съобразяват с мерките за борба с пандемията, включително носенето на маски и социалното дистанциране, за да се избегне още една национална карантина, предава Reuters.

"Не сме изправени пред втора вълна, епидемията продължава (...) Някои хора не се съобразяват с правилата. Не трябва да се отпускаме", каза той.

"Не искаме да се стига до още една карантина, проучваме ситуацията случай по случай. Тази война още не е свършила (...) Хората трябва да разберат, че ще живеем с вируса за още дълго време", каза министърът.

Financial Times: Станаха ясни възможните цени на ваксината за Covid-19
Американската биотехнологична компания Moderna възнамерява да определи цена за ваксината си срещу Covid-19 на ниво 50-60 долара за опаковка, което е около 25-30 долара за доза. Това съобщи във вторник Financial Times (FT), позовавайки се на източници, близки до разговорите на компанията с потенциални купувачи. Според вестника такава цена се приема за САЩ и други страни с високо ниво на доходи. В същото време други компании, участващи в разработването на ваксина срещу коронавирус, планират да продават лекарствата си по-евтино. Така американският Pfizer и немският BioNTtech, които миналата седмица се договориха с правителството на САЩ за доставката на 100 милиона дози, оцениха ваксините си на 19,5 долара за доза, а британско-шведската AstraZeneca на 3-4 долара, съобщава FT. Един от източниците на вестника отбеляза, че исканата цена на Moderna „създава значителни трудности при преговорите, предвид факта, че други производители са обещали значително по-ниски цени“. Както е посочено от публикацията, в тази връзка целевата цена от 50-60 долара вероятно няма да бъде окончателна. В понеделник Moderna обяви, че преминава към третата фаза на клиничните изпитания на експериментална ваксина срещу новия тип коронавирус. В него ще вземат участие около 30 хиляди доброволци. Както Асошиейтед прес подчерта, това е най-големият тест за ваксина срещу коронавирус в света по отношение на броя на доброволците.

London Evening Standard: Втора вълна от COVID-19 може да достигне до Великобритания до две седмици
Британският премиер Борис Джонсън е "изключително притеснен", че втора вълна от коронавируса може да достигне Обединеното кралство в рамките на две седмици, пише вестник London Evening Standard. По-рано експертите предупреждаваха за възможността от втора вълна през есента, но сега те се страхуват, че това може да се случи по-рано. Според правителствен източник на Daily Mail премиерът е притеснен от увеличаващите се случаи на вируса във Великобритания и в чужбина. "Премиерът е изключително притеснен от това, което вижда в чужбина и се притеснява, че същото може да достигне и до тук до две седмици", каза източникът пред вестника. По-рано Джонсън предупреди, че Великобритания трябва да остане "бдителна" на фона на знаците за втора вълна от COVID-19 в Европа. Междувременно в община Олдъм бяха въведени нови ограничения, след рязко увеличение на случаите на COVID-19. В седмицата до 25 юли там бяха открити повече от сто нови случаи - за сравнение в седемте дни преди 17 юли регистрираните заразени бяха само 26. Джонсън намекна, че предпазни мерки може да бъдат въведени и на други места в страната, ако случаите се увеличат. По-рано Министерството на външните работи на Обединеното кралство отправи предупреждение към всички граждани на страната да не пътуват до популярните туристически дестинации в Испания Балеарските и Канарските острови. Освен това правителството наложи и задължителна карантина от 14 дни за всички британци, завръщащи се от Испания. Премиерът на Испания Педро Санчес осъди тези решения и посочи, че увеличаващият се брой на случаите на COVID-19 е фокусиран в два региона - Каталуния и Арагон. Той допълни, че "в по-голямата част на Испания" епидемиологичната обстановка е много по-добра от тази във Великобритания.

Reuters: Италия също може да удължи извънредното положение, заради коронавируса
Италианският премиер Джузепе Конте поиска от парламента да удължи извънредното положение в страната, което дава на правителството допълнителни правомощия, заради коронавируса, предава Reuters. Опозиционните партии се противопоставиха на предложението, тъй като според тях Конте се опитва да задържи все повече власт, въпреки намаляващия брой на новите случаи в страната. Конте обяви шестмесечно извънредно положение на 31 януари, след като в Рим бяха открити първите два случая на болестта. "Вирусът продължава да еволюира и все още върлува. Би било нелепо внезапно да бъде прекратена толкова ефективна мярка", каза Конте пред горната камара на парламента. Според него извънредното положение трябва да бъде удължено до октомври.

"Независимая газета" (Русия): Границите на Европейския съюз ще останат затворени за още две седмици
Посланиците на 27-те държави от Европейския съюз ще проведат преговори в Брюксел на 29 юли. В резултат на това се очаква забраната за влизане в Европейския съюз за граждани от трети страни да бъде удължена до средата на август. Ще бъде намален и списъкът на държавите, в които епидемиологичната ситуация се счита за безопасна, пише руското издание "Независимая газета". В понеделник, 27 юли, експерти от ЕС обсъдиха въпроса за разширяването на общоевропейските карантинни мерки. Предварителното им заключение гласи, че е твърде рано е да се отварят границите на Европейския съюз от 1 август, както Европейската комисия планираше през юни. Освен това, както съобщават европейските медии, позовавайки се на източници в дипломатически кръгове, мерките ще бъдат затегнати. В момента има списък от 13 държави, на чиито граждани е разрешено да посещават Европейския съюз. Това са Алжир, Австралия, Грузия, Канада, Китай, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Тайланд, Тунис, Уругвай, Южна Корея и Япония. До 17 юли този списък включваше също така Сърбия и Черна гора. Но поради увеличаването на броя на случаите на коронавируса тези две страни бяха изключени от списъка. Очаква се Южна Корея, Япония, Китай и Канада да бъдат премахнати от списъка в сряда, на 29 юли. Последната от тях ще "страда" заради близостта си със САЩ, които по всичко личи са обхванати от втора вълна на пандемията. Що се отнася до Китай, той не отвори границите си за гражданите на ЕС, затова беше решено тази държава да бъде изключена от списъка. В Южна Корея и Япония според Брюксел ситуацията с пандемията продължава да буди безпокойство. Полша възнамерява да лобира за отварянето на границите на ЕС за украинците. Външният министър на страната Виктор Кулеба обяви създаването на "Люблински триъгълник" - формат, който включва Полша, Литва и Украйна. Целта му е да допринесе за стремежите на Киев за европейска интеграция във всички сфери, включително отбраната, и активизирането на туристическите отношения на трите държави. Няма причина да се очаква бързо отваряне на границите на ЕС. Засега новините от епидемиологичния „фронт“ не вдъхват оптимизъм. Ваксина срещу коронавирус все още не е намерена, а броят на случаите след смекчаването на мерките в началото на юни отново нараства. Директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесъс заяви, че за месец и половина броят на пациентите с COVID-19 в света почти се е удвоил. Смъртните случаи са надхвърлили 650 хил. души. Увеличението на броя на случаите беше доста неочаквано. Лекарите очакваха втората вълна на пандемията през есента, когато традиционно се увеличава разпространението на инфекциозните заболявания. Но тя дойде по-рано, а кога и как да я спрем, все още не е ясно.

The Independent: Мадрид нарече решението на Великобритания да отправи предупреждения срещу пътуването до испанските острови "грешка"
Премиерът на Испания Педро Санчес разкритикува и нарече "грешка" внезапното решение на Великобритания да отправи предупреждения към своите граждани да не посещават Канарските и Балеарските острови, заради опасността от коронавируса, пише вестник The Independent. Въпреки протестите в Мадрид, Министерството на външните работи на Обединеното кралство отправи предупреждение към всички граждани на страната да не пътуват до популярните туристически дестинации в Испания. По-рано правителството наложи и задължителна карантина от 14 дни за всички британци, завръщащи се от Испания. Педро Санчес осъди тези решения и посочи, че увеличаващият се брой на случаите на COVID-19 е фокусиран в два региона - Каталуния и Арагон. Той допълни, че "в по-голямата част на Испания" епидемиологичната обстановка е много по-добра от тази във Великобритания. "Това е грешка според мен", каза Санчес. "Разговаряме с британските власти и се опитваме да ги накараме да преосмислят тази мярка, която според нас, не е добре премислена ако се вземе предвид епидемиологичната обстановка в Испания, особено в някои от туристическите региони в нашата държава", каза още той.

VOA: СЗО предупреди, че мерките за борба с пандемията трябва да се спазват, за да може броят случаите на COVID-19 да остане под контрол
Световната здравна организация предупреди, че коронавирусът продължава да набира скорост в световен мащаб, но ако базовите мерки за борба с пандемията се следват, той все пак може да бъде овладян, предава Voice of America Председателят на СЗО Тедрос Гебрейесъс заяви, че пандемията е научила света на много уроци, най-важният от които е, че мерките трябва да се прилагат. По думите му намирането, изолирането на случаите, тестванията и проследяването на контактите на заразените, наред със социалната дистанция и носенето на маски може да забавят разпространението на вируса и да спасят животи. "Когато тези мерки се спазват, случаите намаляват. Когато не се спазват, те се увеличават. Обществата и държавите, които следваха този съвет внимателно и постоянно се справиха добре", каза той. Според Гебрейесъс държави като Канада, Китай и Германия са овладели големи епидемии чрез базовите мерки за борба с пандемията. Подобно нещо заяви и изпълнителният директор на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън. По неговите думи страните, които са приложили мерките за борба с COVID-19 са овладели вируса временно, но когато те са били смекчени, той се е върнал. "Това, което е ясно е че пресирането на вируса успешно намалява новите заразени, отпускането на този натиск води до обратното (...) Във всяка една страна, където мерките са били смекчавани, когато вирусът още е представлявал заплаха, броят на случаите се е увеличавал", каза той.

AFP: Глобалният въздушен транспорт няма да се върне към нормалното преди 2024 г.
Въздушният транспорт по света няма да се върне към нивата от преди коронавирусната пандемия поне до 2024 г. Това заявиха от Международната асоциация за въздушен транспорт, предава AFP. Несигурностите, свързани с отварянето на границите е главният фактор, който ще попречи на възобновяването на международния въздушен трафик, заявиха от асоциацията в изявление.

AFP: Испанското правителство обяви, че страната е безопасна за туристи, въпреки увеличението на случаите на COVID-19
Испания остава "безопасна" туристическа дестинация, въпреки притеснителното увеличение на случаите на COVID-19 в някои части на страната, настояха от правителството в Мадрид, предава AFP "Искаме да изпратим ясно послание (...) Ние сме безопасна дестинация, която е взела необходимите мерки и се е подсилила, за да се справи с вируса и с епидемиите", заяви говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро след седмична среща на кабинета.

ООН: Коронавирусът е коствал на туристическия сектор 320 млрд. долара
Коронавирусната криза е коствала на глобалния туристически сектор общо 320 млрд. долара печалби между месеците януари и май, според Световната туристическа организация на ООН, предава AFP. Това е "над три пъти повече от загубите по време на глобалната финансова криза през 2009 г.", заявиха от базираната в Мадрид организация в изявление, публикувано днес, на 28

"ТВ21" (Македония): Коронавирусът стигна и до албанския парламент, трима депутати са заразени
Новият коронавирус достигна и до албанския парламент, откъдето потвърдиха, че трима негови членове са заразени, предава скопската телевизия ТВ21. Въпреки това пленарната сесия, насрочена за днес, 28 юли, не бе отложена, но беше решено да се съкрати продължителността на дискусиите. Всички необходими предпазни мерки са били предприети незабавно, включително и дезинфекция на външната и вътрешната част на сградата на парламента. Междувременно, поради нарастващия брой заразени и починали в страната, министърът на здравеопазването и социалната политика Огерта Манастирлиу изпрати днес послание, в което призовава гражданите, особено младите хора, да спазват предприетите мерки. "Новата реалност изисква да носим маски там, където дистанцирането е невъзможно и да прилагаме правилата за лична хигиена навсякъде и по всяко време. Трябва да се откажем за определен период от събирания и празненства, които са основните огнища на разпространението на заразата", заяви министърът.

London Evening Standard: Джонсън смята, че Великобритания трябва да остане бдителна на фона на "знаците за втора вълна" от коронавируса в Европа
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство трябва да остане бдително на фона на възможността от втора вълна от коронавируса в Европа, пише вестник London Evening Standard. По време на посещение в Бийстън, близо до Нотингам, премиерът защити решението на правителството да върне ограниченията върху пътуванията до Испания. "Страхувам се, че очевидно сега сме изправени пред втора вълна в други части от Европа и трябва да сме бдителни и много разумни". "Това, което трябва да направим е да вземем бързи и решителни действия там, където считаме, че има риск нещата да се влошат отново", допълни министър-председателят. "Нека сме абсолютно ясни за това, което се случва в Европа. Страхувам се, че сред някои от нашите европейски приятели може да се видят някои знаци за втора вълна от пандемията", допълни още Джонсън.

AFP: В Германия препоръчаха да се носят маски и на открито
Берлин. Маските за лице трябва да се носят не само на закрито, но и на открито, за да се предотвратят коронавирусните инфекции, ако не може да се поддържа физическа дистанция, заяви във вторник ръководителят на германския институт за контрол на болестите, предава AFP.
Лотар Вилер каза, че трябва да се спазват основните хигиенни правила, като пране на ръцете и дистанциране, за да се избегнат инфекции и „ако човек не може да осигури дистанция от 1,5 метра, тогава препоръчваме маски - не само в затворени помещения, но и на открито“.

Kathimerini: Най-малко двама души в град Пломари, остров Лесбос, са заразени с коронавирус
Пломари. Здравните власти на егейския остров Лесбос съобщиха във вторник, че най-малко двама души в южния крайбрежен град Пломари са дали положителен тест за коронавирус, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
Двата потвърдени случая са двойка, която се връща в Лесбос от чужбина.
Местните медии съобщиха, че детето на двойката и още един роднина също са тествали положително за Covid-19. Информацията не е потвърдена.
Длъжностните лица работят за проследяване на движенията на пациентите, за да видят кой друг може да е изложен на риск.

Euronews: Италия изпраща войската в Сицилия, за да спре стотици мигранти, избягагали от карантината
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Лусиана Ламоргезе обяви планове да изпрати военните в Сицилия, след като стотици мигранти нарушиха карантината и избягаха от център за задържане там в понеделник, предава Euronews.
Ламоргезе каза по-късно в изявление, че повечето от тях са били „проследени“ и всички са тествали отрицателно за коронавирус.
Но губернаторът на Сицилия Нело Мусумечи заяви в публикация във „Фейсбук“, че проблемът с миграцията се третира с „импровизация“ и „повърхностност“, като добави, че Сицилия не е „колония“.
Според съобщенията мигрантите са напуснали палатка, охранявана от екип на „Гражданска защита“ в град Порто Емпедокъл, Западна Сицилия, където е трябвало да преминат 14-дневна карантина.
Съоръжението е заселено от 500 мигранти, въпреки че разполага с капацитет само за 100, предаде АФП, цитирайки италиански медии.
Инцидентът идва след като 184 мигранти също избягаха от друг център за задържане в Калтанисета, Сицилия в неделя.
Външният министър Луиджи Ди Майо заяви, че 125 от тях са открити, но изрази опасения, че подобни инциденти могат да попречат на усилията на Италия да контролира коронавирусната криза.
„Вирусът не си е отишъл. Италианските граждани, също като мен, трябва да спазват правилата, които ние сами си поставяме, а същоъо важи за туристите и лицата, които имат право на международна закрила“, каза той.
В момента Италия се сблъсква с нарастващ приток на мигранти от Тунис, което обременява миграционните центрове.
Външното министерство заяви на своя уебсайт, че към 27 юли над 12 хиляди мигранти са регистрирали пристигането си в Италия тази година, а над една трета са от Тунис.
Ситуацията накара Ламоргезе да полети за Тунис в понеделник за среща с президента Кайс Сайед.
Според италианските власти Сайед е обещал да „засили проверките на морските граници за борба с дейностите за трафик на мигранти“.
Джорджия Мелони, лидер на Братята на Италия, втората опозиционна партия в страната, призова правителството „незабавно“ да спре разтоварването на мигранти във всички италиански пристанища.

Kathimerini: Гърция се готви да направи задължително носенето на маски в още обекти
Атина. Докато Европа се готви за втора вълна на пандемията от коронавируса, а в Гърция се наблюдава малко, но стабилно увеличение на инфекциите, правителството на южната ни съседка проучва възможността за разширяване на задължителната употреба на маски в повече закрити помещения, в допълнение към супермаркетите, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Нарастването на инфекциите в градските центрове ни напомня, че вирусът все още е тук“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас в понеделник. Той каза, че „врагът“ в борбата срещу коронавируса е вътре, посочвайки отпуснато отношение към мерките за безопасност.
Това е причината правителството вече да отмени селските фестивали и да наложи маски в супермаркетите, каза той. „В следващите няколко дни, ако се счете за необходимо, използването на маска ще стане задължително в повече затворени [публични] пространства“, добави Пецас.
Той каза, че въпросът се обсъжда от експертната комисия, която съветва правителството и ще издаде препоръката си „за няколко часа или дни“.
Експертите от комисията настояват, че маските са важно средство за овладяване на разпространението на вируса. „Комисията вече изрази позицията си, че маската е ключов инструмент в борбата с коронавируса и че не засяга живота ни, в смисъл, че не е ограничителна мярка“, каза Алкивиадис Ватопулос, професор по микробиология от Университета на Западна Атика.
Ватопулос, който е член на комисията, заяви, че епидемиологичната картина на Гърция, базирана на данни на Националната организация за обществено здраве (EODY), сочи по-голямо разпространение на вируса, което реалните числа на случаите биха подсказали, и особено в Атика.
„Бих искал да видя как маските стават задължителни в почти всички обществени пространства“, каза Атина Лину, професор по епидемиология в Атинския университет, в изказване пред радио „Тема 104.6“. „Намирам поведението ни за плашещо. Каквито и да са внесените случаи, ако следваме правилата, разпространението ще бъде ограничено“, каза тя.
Междувременно 35 нови заразени - включително 17 в Атика - бяха потвърдени в понеделник, като общият им брой се увеличи до 4 227.
Миналата седмица средният дневен брой случаи в Атика беше девет. Проблемът е не само в броя на новите случаи, но и във факта, че много от тях - както съобщават за „Катимерини“ служители на EODY - не могат да бъдат проследени, което показва скрито разпространение на вируса.

El Pais: Все повече страни в ЕС се опасяват от втора вълна на коронавируса
Мадрид. Испания се нарежда на пето място по разпространение на коронавируса сред страните от Европейския съюз, отстъпвайки само на Люксембург, Румъния, България и Швеция, пише El Pais. Според последните данни на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията в страната има 39,4 пациенти с коронавирус на 100 хиляди души. В същото време във Великобритания има 14,7 случая на 100 хиляди от населението, във Франция - 14,6, тоест 2,6 пъти по-малко. А в Германия цифрата е дори пет пъти по-ниска, отколкото в Испания. Португалия, считана някога за модел за подражание в борбата срещу първата вълна на пандемията, сега е в ситуация, подобна на Испания. Според последните данни има 39 случая на заболяването на 100 хиляди души. Въпреки факта, че в други европейски страни ситуацията е много по-добра, в повечето от тях честотата също се увеличи. Държавите от еврозоната се борят да намерят баланс между откриването на икономиките и налагането на нови ограничения на фона на страховете от втора вълна от коронавирус. Миналата седмица белгийските власти решиха да засилят мерките за противодействие на разпространението на Covid-19. И така, на местата на масово скупчване е въведено задължителното носене на маски. Освен това страната изостави прехода към следващата фаза на отказ от ограничителни мерки. Според Националната агенция за обществено здраве миналия петък броят на новите случаи на COVID-19, открити на ден във Франция, възлиза на 1130 души, въпреки че числото не преминаваше над около 500 преди седмица. Проблем има и в Германия, където според Института Роберт Кох броят на регистрираните случаи COVID-19 скочи от около 500 на повече от 800 ежедневно. Както отбелязва „Ел Паис“, както в Испания, в тези страни повторните огнища на болестта се дължат преди всичко на „свободното време и празнични събития“. И все пак най-голямо притеснение предизвиква Испания, на която отново се прогнозира статутът на нов епицентър на инфекцията в Европа. Изплашени от нарастващия брой случаи на тяхна територия, европейските държави се опитват да предотвратят по-нататъшното разпространение на коронавирус през границите. Британските власти задължиха всички посетители от Испания да изкарват карантина при пристигането си. Норвежките власти също наложиха десетдневна карантина при пристигането на хора от Испания и препоръчаха на гражданите да се откажат от пътуванията си в страната. А в Ирландия карантината за посетители от Испания е две седмици. Френският премиер Жан Кастекс „настоятелно“ посъветва французите да избягват пътуването до Каталуния. Правителството на страната също взе решение за задължителни тестове за COVID-19, пристигащи от 16 страни. Освен това епидемиологичната ситуация в Испания е неравномерна. Така в Астурия, където в началото на май започна процесът за отмяна на карантинните мерки, бяха открити само 1,66 случая на 100 хиляди жители. Докато в Арагон има 237,86 случая на зараза на 100 хиляди души. Въпреки това, дори в онези испански региони, където броят на новите случаи остава сравнително нисък, има страх от втора вълна от коронавирус, отбелязва Ел Паис.

Австрийски експерт: Броят на заразените на Балканите е десет пъти по-голям от официалните данни, в България 50% са заразени
Виена. Франц Алербергер, директор на Австрийската агенция за здраве и безопасност на храните (AGES), изненада с шокиращо твърдение, че броят на заразените с коронавирус на Балканите всъщност е до десет пъти по-голям от официалните данни, пише местното издание Heute. Той каза, че в страни като България и Косово процентът на зараза достига 50 на сто. „Населението на Ухан или Ишгл имаше тази стойност“, каза директорът на AGES пред АПА. Според данните на Complexity Science Huba (CSH) във Виена, малко под 10 400 са регистрирани в България, 45 000 в Румъния, 23 700 в Сърбия, повече от 10 000 в Северна Македония и Босна и Херцеговина, 7 100 в Косово, 4 800 в Албания и 2800 в Черна гора Наскоро австрийското правителство издаде предупреждения за пътувания до Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

Politico: Германия ще иска тестове за коронавирус от всички пристигащи от „високорискови“ страни
Берлин. Германия ще въведе задължителни коронавирусни тестове за хора, завърнали се от страни, определени като високорискови, заяви в понеделник здравният министър Йенс Шпан, цитиран от европейската редакция на Politico. „Трябва да предотвратим завръщащите се пътници да заразят другите незабелязано и да предизвикат нови вериги на заразяване“, обясни министърът. Понастоящем Германия определя държави като Турция и САЩ като високорискови. Шпан подчерта, че мерките ще служат за „защита на всички граждани“.

Washington Examiner: Компанията "Mодерна" започна клинични тестове за ваксина за COVID-19 с участието на 30 хил. доброволци
Вашингтон. Биотехнологичният гигант "Модерна" започна най-големите клинични изпитания за ваксина за COVID-19 в света, в които ще участват около 30 хил. доброволци, пише американското изданиe The Washington Examiner. "Радваме се да започнем фаза 3 от изследванията", каза Стефани Бансел, изпълнителен директор на Компанията. "С нетърпение очакваме тези изпитания да демонстрират потенциала на нашата ваксина да предотвратява COVID-19, така че да можем да победим тази пандемия". В изследванията на компанията ще участват 30 хил. доброволци от общо 89 лаборатории, в които те ще получат тестовите ваксини, разработени с помощта на Националния институт по здравеопазване. Като част от третата фаза от клиничните тестове, половината от участниците в изследването ще получат две ваксини в рамките на 28 дни. Другата половина от доброволците ще получат плацебо-ваксина. Изследователите ще наблюдават страничните ефекти при доброволците, след като те получат ваксини, както и за знаци, че тя ги защитава от COVID-19. Първоначалните резултати от изпитанията показаха, че разработената от "Модерна" ваксина причинява само леки странични ефекти, като температура и умора.

Worldometers: Над 6 млн. активни случаи на COVID-19 по света
София. Броят на случаите на коронавируса от началото на пандемията достигна 16 522 969 заразени, от които 653 956 са починали, а 10 114 271 пациенти са се възстановили от болестта, според информацията на интернет-ресурса Worldometers. В САЩ броят на заразените е 4 391 319 души, от които 149 971 са починали, а 2 091 726 пациенти са били излекувани. В Бразилия има 2 423 798 заразени, от които 87 131 са починали, а възстановилите са пациенти са 1 634 274. Други силно засегнати страни по света са Русия (818 120 заразени, 13 354 починали, 603 329 излекувани), Южна Африка (445 443 заразени, 6769 починали, 265 077 излекувани) и Мексико (390 516 заразени, 43 680 починали, 251 505 излекувани). Тези числа представляват само част от общия брой на заразените с коронавируса, тъй като на много места по света се правят тестове единствено при по-тежките случаи на болестта.

The Independent: Британците не вярват, че ситуацията с коронавируса ще бъде овладяна до края на годината
Лондон. Повечето от британските граждани не смятат, че животът ще се върне към нормалното до края на годината, според ново проучване, пише вестник The Independent. Само около 11% от анкетираните смятат, че животът ще се върне към нормалното до края на декември, както заяви по-рано премиерът Борис Джонсън. Общо 72% от запитаните считат, че ситуацията няма да бъде овладяна дотогава. Според проучването на Kekst CNC, повечето от британците смятат, че правителството на Джонсън не разполага с цялостен план за справяне с пандемията, а разработва политиките за борба с коронавируса в движение. В същото време британците вярват, че броят на жертвите на COVID-19 e много по-голям от официалните данни. Поручването, в което са участвали 1000 британски граждани, установява, че повечето британци (76%) се притесняват от втора вълна на COVID-19 през 2021 г. Освен това 91% от анкетираните смятат, че пандемията ще нанесе сериозни последици на икономиката, които ще продължат поне още една година.

АFP: Белгия отново ще въведе мерки за борба с пандемията
Брюксел. Белгийският премиер Софи Вилмес обяви, че в страната ще бъдат въведени нови мерки за борба с коронавируса на фона на "притеснителното" увеличение на новите заразени, предава AFP. Считано от 29 юли, белгийците ще могат да се срещат с най-много петима души на ден извън семейния си кръг. В същото време властите "силно препоръчват" гражданите да работят от домовете си, ако имат тази възможност.

Reuters: Германските власти ще обсъдят въвеждането на задължителни тестове за COVID-19 за всички граждани, които се завръщат от почивка в чужбина
Берлин. Германските здравни министри ще обсъдят въвеждането на задължителни тестове за COVID-19 за всички граждани, които се завръщат от почивка в чужбина. Това обяви шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел Хелге Браун, предава Reuters. "Смятам, че ще намерим решение сравнително бързо", заяви Браун пред репортерите и допълни, че е нужно да се действа бързо, за да се овладее увеличението на новите случаи на COVID-19 Германия, тъй като това ще е много по-трудна задача през есента и зимата. На 24 юли министърът на здравеопазването Йенс Спан и неговите регионални колеги от 16-те федерални провинции решиха властите да започнат да предлагат на гражданите на страната, които се връщат от почивка, безплатни доброволни тестове. Всеки гражданин, дал негативен тест за COVID-19 ще може да избегне задължителната карантина след завръщането си.

Bloomberg: Съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън е заразен с COVID-19
Вашингтон. Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън е дал положителен тест за коронавирус, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници. Според тях О'Брайън се е заразил след семейно събитие. От края на миналата седмица той не се е появявал в кабинета си, макар че според източниците той продължава да изпълнява задълженията си от вкъщи.

Reuters: Полша се готви за втора вълна на коронавируса, след рязко увеличение на случаите сред служителите в мините за въглища
Варшава. Министерството на здравеопазването в Полша очаква увеличение на броя на новите случаи на COVID-19, което обаче може да бъде овладяно, ако заразените в южния регион Силезия, където има много мини за въглища, бъдат проследени и изолирани, предава Reuters, като се позовава на служители в полското ведомство. В събота, 25 юли, новите случаи в Полша бяха 584, а в неделя и понеделник - общо 780, като така общият брой на заразилите се в страната достигна 43 402 души. "Имаме епидемии в Силезия, най-вече (сред служителите) в три мини за въглища. Тази седмица ще направим тестове сред 2000 работници в мините и така броят на новите случаи трябва да падне до 300 на ден през следващата седмица", заяви говорител на Министерството на здравеопазването. За последните седмици броят на новите случаи в Силезия отговаря за почти половината от заразените дневно в Полша. През юни правителството взе решение да затвори общо 12 мини. По-късно те бяха отворени, но веднага след това в Силезия беше регистрирано ново повишение на случаите на COVID-19. По-късно днес, на 27 юли, здравното министерство ще проведе среща, за да вземе решение за мерките за предотвратяване на евентуалната втора вълна на заболяването през есента. Експертите вероятно ще обсъдят дали да върнат задължителното носене на маски за лице по улиците, заяви заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска пред журналисти.

Тедрос Гебрейесъс: Пандемията продължава да набира скорост
Женева. Пандемията от COVID-19 все още набира скорост по света, като през последните шест седмици броят на случаите почти се е удвоил, достигайки 16 милиона. Междувременно броят на смъртните случаи надхвърля 640 хил. души. Това обяви в понеделник, 27 юли, на брифинг в Женева председателят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесъс, предава TACC. "СЗО регистрира близо 16 млн. случая и повече от 640 хил. починали. Пандемията продължава да набира скорост". Както отбеляза генералният директор, "през последните шест седмици броят на случаите почти се е удвоил". Ръководителят на СЗО обяви, че Световната здравна организация ще свика заседание на комисията по извънредни ситуации тази седмица, за да оцени последиците от пандемията. "В съответствие с международните разпоредби, тази седмица ще свикам комисията за извънредни ситуации, за да направим оценка на пандемията", каза той. Според ръководителя на СЗО пандемията от COVID-19 е "променила света". Той припомни, че „въпреки че светът се е променил“, борбата срещу коронавируса все още изисква ключови фактори като „политическо лидерство, осведоменост и участието на обществото".

AFP: Китай ще помогне на Хонконг да построи полева болница за борба с коронавируса
Пекин. Китай ще подпомогне Хонконг при построяването на полева болница на фона на увеличаващия се брой случаи на COVID-19 в автономния регион, предава AFP, като се позовава на правителствени източници в града. "Централното правителство се съгласи да ни помогне да построим полева болница (...) която може да осигури до 2000 легла", заяви говорител на автономния регион пред репортери. Става дума за временна болница по подобие на лечебните заведения, издигнати в рамките на седмици в град Ухан в разгара на епидемията в Китай.

EA Daily: Чешката армия ще бъде привлечена отново в борбата с пандемията
Прага. Представители на чешката армия ще бъдат включени в мониторинга на системата за „интелигентна карантина“. Това съобщи началникът на Министерството на вътрешните работи Ян Хамачек след заседанието на Съвета за сигурност на републиката, предава EA Daily. По думите му работата на системата за проследяване на контактите на covid-позитивни пациенти ще бъде наблюдавана от централен орган, в който ще бъдат включени и представители на въоръжените сили на страната. В този случай няма да е необходимо това да се свиква антикризисният. Планира се чешкото правителство да обсъди този въпрос днес, 27 юли. В същото време чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех е против завръщането на армията за надзор на „интелигентната карантина“, настоявайки основната дума да остане при епидемиолозите. От своя страна премиерът на републиката Андрей Бабиш подкрепя тази идея. Чешката република беше една от първите страни от Европейския съюз, които въведоха извънредно положение на своя територия във връзка с разпространението на Covid-19. След като ситуацията започна да се стабилизира, правителството на републиката започна постепенно да облекчава карантинните мерки. Проектът „интелигентна карантина“ в Чехия стартира в края на март. Целта му е била бързо да се идентифицират, изолират и тестват онези, с които пациентите с коронавирус влизат в контакт.

Sky News: Във Виетнам евакуират 80 хиляди души заради три случая на Covid-19
Ханой. Във Виетнам ще евакуират 80 хиляди души, предимно местни туристи в Дананг, след като бе установено, че трима жители на този град са положителни за коронавирус, съобщи правителството на тази страна, предава Sky News. Евакуацията ще продължи най-малко четири дни и ще бъде извършена чрез местни полети до 11 виетнамски града. Както е посочено, ще бъдат осъществявани по поне 100 полета на ден В събота във Виетнам бе обявено извънредно положение след потвърдени случаи на коронавирус в местната общност, за първи път от април и след като бяха потвърдени три случая в Дананг.

Reuters: Бавария установява тест-центрове за Covid-19 по граничните пунктове и жп гарите
Берлин. Бавария създава доброволни центрове за тестване на коронавирус на граничните пунктове и жп гарите и призова федералното правителство да направи тестовете на завръщащите се от почивка задължителни възможно най-скоро, заяви провинциалният премиер в понеделник, предава Reuters. „Имаме нужда от задължителни тестове на летищата и имаме нужда от това възможно най-скоро“, заяви баварският министър-председател Маркус Зьодер на пресконференция.

Der Spiegel: Вярата в „американското чудо“ отслабва – Европа се справя с кризата по-добре от САЩ
Берлин. Американската икономика се счита за най-динамичната в света, но сега се появяват все повече съмнения, че тя бързо ще се възстанови от кризата, причинена от пандемията от коронавируса, пише германското списание Der Spiegel. Според анализаторите Европа, и по-специално Германия, се справят по-добре с предизвикателствата. За инвеститорите големият въпрос сега е дали да инвестират в Америка или срещу нея, твърди авторът на статията. Когато епидемията избухна, 89-годишният милиардер, предприемач Уорън Бъфет каза: „Нищо не може да спре Америка“. Той успокои акционерите си с уверения, че страната е преодоляла най-тежките изпитания: „Американско чудо, американската магия винаги е печелила и ще бъде така отново“. В началото на юли неговото акционерно дружество инвестира близо 10 милиарда долара в производство на природен газ - важен кредит на доверие за американската икономика. Не всички обаче споделят увереността на Бъфет. Ръководителят на отдел за развиващите се пазари на Morgan Stanley Рухир Шарма, който управлява активи на стойност милиарди долари, смята, че триумфатор в световната икономика след пандемията няма да бъде САЩ или Китай, а Германия. Според експерта, под ръководството на Ангела Меркел, германците се възползваха максимално от силните си страни по време на коронавирусната криза - добро управление, нисък държавен дълг, репутация на индустриално качество и нарастващ брой на технологичните компании в страната. За експерти като Шарма, Европа се е превърнала в контрапроект на Америка на Тръмп през последните седмици, пише германското списание. Германската концепция за „непълна заетост“ навлезе в американския лексикон и се превърна в модел за начин на действие, който трябва да помогне да се избегнат значителни промени на пазара на труда. Неотдавнашното споразумение в ЕС за помощния пакет допълнително засили новата вяра в Европа, посочва изданието. Финансовата помощ след кризата и ефективното овладяване на вируса трябва да доведат до по-бързо и безупречно икономическо възстановяване в еврозоната, отколкото където и да е другаде, включително в САЩ, смятат анализатори от Goldman Sachs. Както се отбелязва в статията, Америка се счита за най-динамичната икономика в света. По време на финансовата криза САЩ загубиха 5% от работните си места, в сравнение с 3% в Европа. Тогава бяха нужни 119 месеца, за да могат САЩ отново да достигнат нивата преди кризата. Еврозоната не се справи с това дори до началото на епидемията. Силно подвижният пазар на труда винаги е бил отличителен белег на американската система. Хиляди предприемачи и изпълнители чакат своя час, надявайки се да намерят своя шанс във всяка криза. През май експертът Шарма от Morgan Stanley прогнозираше, че позицията на САЩ сред световните икономики няма да се промени, въпреки регистрираната рецесия, а онези, които са критикували Америка и са прогнозирали, че тя ще загуби позицията си, в миналото винаги са грешали. Въпреки това, през последните седмици изглежда, че Шарма е променил мнението си, пише Der Spiegel. При всички положения, коронавирусната криза е различна от предишните, отбелязва немското списание. Икономическото възстановяване до голяма степен ще зависи от това колко добре страната успява да се справи с вируса, заяви наскоро председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пред Конгреса. Също така много, по неговите думи, ще зависи от подкрепата под формата на програми за подпомагане от политическите кръгове. Така или иначе, перспективите не са много обещаващи. Опитът на американския президент да се върне към обичайния режим на икономиката се провали, подчертава изданието. В Съединените щати повече от 4 милиона души вече са заразени с коронавирус. Резултатът от преждевременното отваряне на американската икономика беше засилването на пандемията, която сега забавя икономическия растеж, посочват експертите. Авиокомпании, ресторанти и хотели съобщават, че търсенето отново е започнало да пада. Прогнозата в този случай е разочароваща: „Без ваксина, няма възстановяване“. Досега бяха приети 2 трилиона долара пакети за помощ в подкрепа на вътрешното потребление в САЩ и, съответно, в американската икономика. Ако обаче в близко бъдеще нищо не се промени, в края на юли милиони хора ще се окажат в безисходица – именно тогава изтича срока на програмата за допълнителна подпрепа на безработните от 600 долара на седмица, благодарение на които мнозина все още успяваха да плащат наема или да изплащат заеми. Освен това в петък изтича мораториумът, който досега не позволяваше на наемодателите да изхвърлят неплащащите наематели на улицата. Икономистите се опасяват, че спирането на държавните плащания може да има отрицателно въздействие върху икономиката на страната. Затова републиканците и демократите във Вашингтон, малко преди началото на лятната почивка, започнаха преговори за нов пакет от помощи - но разногласията са големи не само между двата враждуващи политически лагера . Някои от идеите на президента срещнаха неразбирателство дори в собствения му лагер. Така Тръмп настоява за намаляване на данъците върху дохода, което икономистите считат за безсмислено, тъй като тази мярка ще помогне на тези, които са запазили работните си места по време на кризата. Идеята на Тръмп за предоставяне на държавна подкрепа на училища и университети, които продължават да работят както обикновено, въпреки опасността от заразяване, също намира малко одобрение. Недоумение предизвика и още една инициатива на Тръмп – неговото искане да се намалят средствата, които се отделят за правене на тестове за коронавирус. Според логиката на американския президент, колкото по-малко са тестовете, толкова по-малък е броят на инфекциите. Що се отнася до Германия, Ручир Шарма от Morgan Stanley обосновава доверието си в немската икономика, освен с другото, с политически доводи: Германия има правителство, готово да работи за справяне с изникващите предизвикателства. Това означава, че в Америка такова няма, заключава германското списание Der Spiegel.

Le Monde: Скоростта на разпространение на COVID-19 продължава да расте
Париж. През целия период на разпространението на новия коронавирус с него са се заразили повече от 16 милиона души по света, пише Le Monde. При това повече от половината от тях са на американския континент. Починалите от COVID-19 са повече от 645 700 души. И скоростта на разпространение се увеличава, тъй като от 1 юли има повече от 5 милиона нови случая, пише авторитетното френско издание Le Monde. Според представители на СЗО тази динамика се свързва с факта, че разпространението на вируса се е увеличило в гъсто населени райони, като например в Америка или Южна Азия. За да поемете контрола над ситуацията, трябва да намерите болните, да ги изолирате, да тествате и проследявате техните контакти. Така че, съобщава се, че първият случай на коронавирус е бил отбелязан в Северна Корея, а градът, в който е намерен, е поставен в пълна карантина. Според севернокорейските власти той е донесен от бежанец от Южна Корея, който избяга там от КНДР преди три години и сега е решил да се върне. В Германия около 480 работници на компанията Manning бяха поставени под карантина - 174 от тях бяха тествани положително за коронавирус. А жителите на местната комуна ще получат възможността да правят тестове безплатно. В Австралия, която досега успяваше да сдържи коронавируса, броят на случаите се увеличи. Южна Корея обяви същата динамика. Иранските власти призоваха хората да увеличат усилията си за борба с вируса, отбелязвайки умората на лекарите. В Европа ограничителните мерки се затягат и глобите за неносене на маски се увеличават. Освен това, заради новото избухване на болестта в Испания, властите на други европейски държави изпращат пристигащите оттам в карантина. В същото време испанските власти уверяват, че ситуацията е под контрол. Най-лошата ситуация обаче е в САЩ, където епидемията се завръща. Всеки ден там се появяват 60 хиляди нови случая. Латинска Америка има малко над 4,3 милиона случая, а повече от половината от тях са в Бразилия. В същото време президентът на Бразилия обяви, че се е възстановил от болестта, пише Le Monde.

„Опсервер“ (Македония): Броят на заразените с Covid-19 в С.Македония надхвърли 10 хиляди
Скопие. Броят на новозаразените с Covid-19 в Северна Македония продължава да е трицифрен. В неделя са регистрирани 152 нови случая, с което общият брой на диагностицираните с новия коронавирус от началото на епидемията в страната достигна 10 086, като активните случаи са 4199, предава скопското електронно издание „Опсервер“. Броят на оздравелите от началото на здравната криза е 5427, а починалите от заразата са 460. Досега са направени общо 95 169 теста за Covid-19.

Принтирай    Оразмери текст   + -