Коронавирусът върлува с нова сила в Европа

28 Юли 2020 | 13:50 | 0
Коронавирусът върлува с нова сила в Европа
Снимка: CNN

Коронавирусът се завръща с нова сила из Европа и по света, което води до повторно въвеждане на външни и вътрешни ограничения в страните.
***

AFP: В Германия препоръчаха да се носят маски и на открито
Берлин. Маските за лице трябва да се носят не само на закрито, но и на открито, за да се предотвратят коронавирусните инфекции, ако не може да се поддържа физическа дистанция, заяви във вторник ръководителят на германския институт за контрол на болестите, предава AFP.
Лотар Вилер каза, че трябва да се спазват основните хигиенни правила, като пране на ръцете и дистанциране, за да се избегнат инфекции и „ако човек не може да осигури дистанция от 1,5 метра, тогава препоръчваме маски - не само в затворени помещения, но и на открито“.

Kathimerini: Най-малко двама души в град Пломари, остров Лесбос, са заразени с коронавирус
Пломари. Здравните власти на егейския остров Лесбос съобщиха във вторник, че най-малко двама души в южния крайбрежен град Пломари са дали положителен тест за коронавирус, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
Двата потвърдени случая са двойка, която се връща в Лесбос от чужбина.
Местните медии съобщиха, че детето на двойката и още един роднина също са тествали положително за Covid-19. Информацията не е потвърдена.
Длъжностните лица работят за проследяване на движенията на пациентите, за да видят кой друг може да е изложен на риск.

Euronews: Италия изпраща войската в Сицилия, за да спре стотици мигранти, избягагали от карантината
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Лусиана Ламоргезе обяви планове да изпрати военните в Сицилия, след като стотици мигранти нарушиха карантината и избягаха от център за задържане там в понеделник, предава Euronews.
Ламоргезе каза по-късно в изявление, че повечето от тях са били „проследени“ и всички са тествали отрицателно за коронавирус.
Но губернаторът на Сицилия Нело Мусумечи заяви в публикация във „Фейсбук“, че проблемът с миграцията се третира с „импровизация“ и „повърхностност“, като добави, че Сицилия не е „колония“.
Според съобщенията мигрантите са напуснали палатка, охранявана от екип на „Гражданска защита“ в град Порто Емпедокъл, Западна Сицилия, където е трябвало да преминат 14-дневна карантина.
Съоръжението е заселено от 500 мигранти, въпреки че разполага с капацитет само за 100, предаде АФП, цитирайки италиански медии.
Инцидентът идва след като 184 мигранти също избягаха от друг център за задържане в Калтанисета, Сицилия в неделя.
Външният министър Луиджи Ди Майо заяви, че 125 от тях са открити, но изрази опасения, че подобни инциденти могат да попречат на усилията на Италия да контролира коронавирусната криза.
„Вирусът не си е отишъл. Италианските граждани, също като мен, трябва да спазват правилата, които ние сами си поставяме, а същоъо важи за туристите и лицата, които имат право на международна закрила“, каза той.
В момента Италия се сблъсква с нарастващ приток на мигранти от Тунис, което обременява миграционните центрове.
Външното министерство заяви на своя уебсайт, че към 27 юли над 12 хиляди мигранти са регистрирали пристигането си в Италия тази година, а над една трета са от Тунис.
Ситуацията накара Ламоргезе да полети за Тунис в понеделник за среща с президента Кайс Сайед.
Според италианските власти Сайед е обещал да „засили проверките на морските граници за борба с дейностите за трафик на мигранти“.
Джорджия Мелони, лидер на Братята на Италия, втората опозиционна партия в страната, призова правителството „незабавно“ да спре разтоварването на мигранти във всички италиански пристанища.

Kathimerini: Гърция се готви да направи задължително носенето на маски в още обекти
Атина. Докато Европа се готв