Сградата на "Света София" вече е джамия

24 Юли 2020 | 15:03 | 0
Сградата на
Снимка: Анадолска агенция

В сградата на бившата базилика "Света София", вече джамия след решението на Върховния съд на Турция, тече първата мюсюлманска молитва от 86 години. Преди молитвата се проведе специална церемония в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган и множество политически фигури. Според информация на Hurriyet властите в Анкара са поканили и множество световни лидери на церемонията, но не е ясно дали някой от тях е приел поканата. Общо 20 хил. полицаи ще следят за безопасността по време на церемонията по откриването на джамията.
По-рано американският президент Доналд Тръмп изрази своето "силно недоволство" от решението на турския президент Реджеп Ердоган да превърне бившата базилика "Света София" в джамия. Коментарите са дошли по време на кратка среща между Тръмп и Архиепископ Елпидофор, който посети Белия дом, за да разговаря с вицепрезидента Майк Пенс.
На 10 юли турският Върховен съд анулира решението от 1934 г., с което "Света София" променя статута си от джамия на музей. Така днес, на 24 юли, сградата отваря врати като джамия за мюсюлманските поклонници. За дейността на джамията ще отговаря турският Директорат за религиозните въпроси, а работата по запазването и реновирането на сградата ще бъде поверена на Министерството на културата и туризма. Сградата също така ще бъде отворена както за местни, така и за чуждестранни туристи, които ще могат да я посещават безплатно. По време на молитвите, картините, мозайките и стенописите в сградата ще бъдат покривани със система от завеси и отново откривани след края на служението.


Kathimerini: Подранилата радост на Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган избра много символичен ден, за да се представи като нов османски завоевател, превръщайки музея Света София в джамия на 97-годишнината от подписването на Лозанския договор. Изглежда, че желанието му да създава проблеми с Гърция и останалата част от Европейския съюз е част от празненствата; той изпрати проучвателен кораб със значителен морски военен ескорт за търсене на въглеводороди в район, който е част от континенталния шелф на Гърция. С молитвата си под великолепния купол на Света София на фона на скритите несравнимо красиви християнски мозайки, Ердоган прави всичко възможно, за да преобърне постиженията на основателя на светската турска държава, пише гръцкият вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.

Мустафа Кемал Ататюрк приветства Лозанския договор през 1923 г. като „политическа победа, ненадмината в историята на Oсманската ера“. Според биографа му Андрю Манго, освен да постигне мир между Турция и основните съюзници - Великобритания, Франция и Италия - и между Турция и Гърция, Договорът „признава Турция за независима държава, фиксира границите й и прилага към нея принципите и стандартите, действащи в "цивилизования свят", както винаги е настоявал Мустафа Кемал. " След това бяха необходими седем години интензивна дипломация, за да се постигне гръцко-турски договор за приятелство. Малко след това Ататюрк превръща Света София в музей. Голямата катедрала, завършена през 537 г., е обявена за джамия, когато Мехмет II Завоевателя завладява Константинопол през 1453 г. Сега Ердоган се опитва да заличи наследството на Ататюрк, представяйки се за наследник на Завоевателя, като възстановител на Османската империя. Това обяснява честите нарушения на границите и суверенитета на съседните държави, постоянните предизвикателства пред Гърция и Кипър, нарастващия военен и политически авантюризъм. Само в автократичните си методи той подражава на Ататюрк и то само за да постигне пълната противоположност - да установи политическия ислям на власт не само в Турция, но и в целия регион.

Със своята упоритост да обижда не само гърците, но и да нарушава това, което Ататюрк би нарекъл принципите на "цивилизования свят" - като имитира средновековно поведение - Ердоган иска хората му да игнорират факта, че турската икономика разчита на подкрепата на Катар и други, че нарастващата войнственост на Турция ще принуждава все повече и повече страни да обединяват сили срещу нея. Заслепен от своите славословци, той не вижда, че неговите успехи досега са главно резултат от пасивността или безразличието на другите, че онези, които сега го подкрепят, могат бързо да се обърнат срещу него.

Или може би той вижда опасностите занапред и затова днес така бърза да празнува - три години по-малко от далеч по-значимата 100-годишнина от основаването на Tурската република.

ТАСС: ЮНЕСКО не е получила досега необходимите гаранции от Турция за Света София
Организацията за образованието, науката и културата на ООН (ЮНЕСКО) все още не е получила необходимите гаранции от Турция за опазването на Света София на фона на промяната на нейния статус от музей в джамия, съобщи кореспондентът на ТАСС от пресслужбата на организацията.

"Не сме получили изцяло цялата необходима информация. Въпросът за достъпа до храма е само един от многото, включително запазването целостта на конструкциите, елементите на вътрешната украса, методите на управление и други", обясни събеседникът от ЮНЕСКО. Той добави, че организацията ще продължи да полага всички усилия да събере възможно най-много информация относно опазването на културния обект.

Въпросът за промяна на статута на катедралата ще бъде разгледан на следващата сесия на Комитета за световно наследство, в който участват представители на 21 държави. Първоначално събитието беше планирано да се проведе в Фуджоу, Китай, до края на 2020 г. Точната дата ще бъде обявена по-късно, „в зависимост от обстоятелствата, особено след като ситуацията с пандемията от COVID-19 се промени“.

"ЮНЕСКО вече изрази дълбокото си съжаление от решението на турските власти да променят статута на Света София без предварително обсъждане. Отново изразяваме своята загриженост относно възможното въздействие на това решение върху универсалната стойност на обекта и отново отправяме призив за незабавно започване на диалог", съобщиха от пресслужбата в отговор на молба за коментар за първата мюсюлманска молитва след 1934 г., проведена в петък сутринта.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който взе участие в Петъчната молитва, заяви, че Министерството на културата и туризма на страната ще извърши реставрационни работи в Света София "отвън и отвътре". В какво точно ще се състоят те, той не уточни. Той отбеляза, че след приключване на реставрацията Турция "ще получи по-значима Света София". Освен това турският лидер посочи, че възобновяването на молитвите в сградата "е събитие с историческо значение", а "Света София най-накрая се върна към изконния си статус".

Московската патриаршия: Църквата Света София за православните винаги ще бъде посветена на Христа
Православните християни винаги ще смятат Света София в Истанбул за посветена на Исус Христос, въпреки промяната в нейния статут. Председателят на Синодалния отдел за външни църковни отношения на Московската патриаршия Митрополит Иларион (Алфеев) заяви това по време на проповед в църквата в чест на иконата на Божията майка „Радост на всички скърбящи“ в Москва, цитиран от TACC.

„Днес в този храм (Света София в Истанбул) за първи път от много години се извършва мюсюлманска молитва <...> Но за нас, православните християни, този храм завинаги ще остане посветен на Господa Исус Христос, защото, както знаете, Света София е не някаква жена, не някакъв мъченик, на когото е посветен този храм, а е Божията Премъдрост, това е едно от имената на нашия Спасител Исус Христос <...> Скърбим, че храмът на Света София в Константинопол е лишен от своето великолепие, т.е. че се използва за други цели, но виждаме, че Божията милост към Православната църква не е изчерпана: някъде църквите продължават да се оскверняват, а някъде се изграждат нови църкви ", каза той.

Ръководителят на Отдела отбеляза, че турските власти не приемат протестите на главите на местните православни църкви срещу връщането на статута на джамия в катедралата. "Това е решението на настоящите турски управници, за което говориха нашият светейши патриарх (Кирил Московски и цяла Русия) и Светият Синод и приматите на други местни православни църкви. Но не е в традициите на турските владетели да слушат гласовете на православните хора", добави той.

ТАСС: Света София в Истанбул официално отвори врати за посетители отново
Света София официално отвори врати за всички посетители: както за желаещите да се поклонят в джамията, така и за туристите, съобщи кореспондентът на TACC в Истанбул.

Цялата вътрешна украса, включително стенописите и иконите, са напълно запазени. В момента те все още са скрити от очите на посетителите с помощта на завеси.

Към момента на репортажа в джамията е имало поне 200-300 души, десетки са се молели на килимите, положени върху пода.

Гръцкият премиер: Превръщането на Света София в джамия е доказателство за слабост
Превръщането на Света София в джамия от Турция е "доказателство за слабост", заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от AFP.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ръководи първите мюсюлмански молитви в Света София след противоречивото преобразуване на емблематичната катедрала в Истанбул в джамия.

"Това, което се случва в (Истанбул) днес, не е демонстрация на сила, а доказателство за слабост", заяви в изявление гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Той каза, че реконверсията "не успява да намали сиянието на паметника на световното наследство".

"Особено за нас, православните християни, днес Света София е в сърцата ни повече от всякога. Там ни бие сърцето", каза Мицотакис.

По обяд църквите в Гърция биха камбани, знамената им бяха свалени наполовина, за да протестират срещу това, което глава на църквата на Гърция архиепископ Йероним нарече „нечестен акт на оскверняване“ на бившата катедрала на Византийската империя.

"(Днес) е ден на траур за цялото ... християнство", каза Йероним.

Архиепископът заяви, че тази вечер ще проведе специална служба в Атинската митрополия по тъжния повод.


"Press 24" (Македония): Над 20 хил. полицаи охраняват церемонията по откриването на "Света София" за мюсюлмански поклонници
За първи път от 86 години сградата на бившата базилика "Света София" ще бъде отворена за мюсюлмански поклонници, предава скопската медия "Press 24".

"Света София", чиито статут беше променен наскоро от музей в джамия, ще бъде открита за поклонение с обедна молитва, като вярващите вече започнаха да пристигат в района. Общо 20 хил. полицаи ще следят за безопасността, по време на церемонията по откриването на джамията.

Много граждани чакат на 11 контролно-пропускателни пункта, за да могат да влязат в зоната около сградата. На контролните пунктове компетентните служби проверяват телесната температура на посетителите и дали те носят маски. Района е дезинфекциран, а властите предоставят на новодошлите маски за еднократна употреба.

Освен турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на събитието се очаква да присъстват официални представители на няколко политически партии.

Yeni Safak (Турция): "Света София" ще бъде отворена за мюсюлмански полонници за първи път от 86 години
Бившата базилика "Света София", която след решението на турския Върховен съд беше превърната в джамия, ще отвори за мюсюлмански поклонници за първи път от 86 години на 24 юли, пише вестник Yeni Safak.

Емблематичната сграда е византийска базилика в продължение на 915 години, а след като Османската империя превзема Константинопол, днешен Истанбул, се превръща в джамия. През 1934 г. сградата е превърната в музей и остава с този статут в продължение на 86 години.

Като една от най-посещаваните туристически дестинации в в Турция, през 1985 г. сградата е добавена към списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

На 10 юли турският Върховен съд анулира решението от 1934 г., с което "Света София" променя статута си от джамия на музей. Така днес, на 24 юли, сградата отново ще отвори врати като джамия за мюсюлманските поклонници.

За дейността на джамията ще отговаря турският Директорат за религиозните въпроси, а работата по запазването и реновирането на сградата ще бъде поверена на Министерството на културата и туризма.

Сградата също така ще бъде отворена както за местни, така и за чуждестранни туристи, които ще могат да я посещават безплатно.

По време на молитвите, картините, мозайките и стенописите в сградата ще бъдат покривани със система от завеси и отново откривани след края на служението.

Освен това в деня на откриването на "Света София" като джамия ще има церемония, включваща специални гости и първа молитва. Сред присъстващите ще бъде и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Kathimerini: Доналд Тръмп е недоволен от превръщането на "Света София" в джамия
Американският президент Доналд Тръмп е изразил своето "силно недоволство" от решението на турския президент Реджеп Ердоган да превърне бившата базилика "Света София" в джамия, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini, като се позовава на информация на ANA-MPA.

Коментарите са дошли по време на кратка среща между Тръмп и Архиепископ Елпидофор, който посети Белия дом, за да разговаря с вицепрезидента Майк Пенс.

Според информацията Тръмп е изразил притеснението си относно защитата на човешките права и религиозните свободи в Турция. По време на срещата Архиепископ Елпидофор е повдигнал всички ключови въпроси, свързани с Вселенската патриаршия.

Малко след срещата държавния секретар на САЩ Майк Помпео написа в "Туитър", че "Америка стои зад Гръцката православна църква в призивите "Света София" да остане достъпна като източник на вдъхновение за всеки човек от всяка вяра".

"Защитата на религиозните свободи у дома и в чужбина е приоритет на външната политика на САЩ. Ние почитаме вярата и благотворителността на всички 1,5 млн. членове на Гръцката православна църква в САЩ", допълни Помпео.

На свой ред Архиепископ Елпидофор написа в "Туитър", че е "благодарен а срещата с президента Тръмп и (Майк) Пенс в Белия дом, по време на която те са обсъдили огромното си недоволство от превръщането на "Света София" в джамия".

„То Вима“ (Гърция): Превръщането на „Света София“ в джамия е руско-турска афера срещу Запада
В продължение на десетилетия милиони туристи и безброй лидери са посещавали огромния простор на музея, който е построен през шести век пр. н. е. Като християнска базилика „Света София” в Констанцинопол. Безспорно е един от най-големите паметници на западната цивилизация, на някога славната хилядолетна Източна Римска империя. Следователно не е изненадващо, че решението на Върховния съд на Турция и указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да я превърнат в джамия привлече вниманието на международната преса, пише гръцкото консервативно издание „То Вима“ в материал, представен без редакторска намеса.

Когато базиликата е завършена по време на управлението на източния римски император Юстиниан, той произнася прочутата реплика: „Соломоне, победих те!“ което означава, че базиликата е надминала славата на Втория храм на евреите.

На 24 юли четири муезина ще призовават мюсюлманите да се молят в най-голямата и най-силна църква в християнството в течение на хиляда години, а след това в продължение на близо 500 години джамия, превърната на такава от Мехмед II, Завоевателят на Константинопол (1453 г.).

Реджеп Ердоган като самозван баща на постмодерна Турция гордо ще наблюдава събитие, което той разглежда като световно-историческо.

Хиляди вярващи мюсюлмани ще се съберат вътре и около сградата, която е била над 80 години музей по указ на основателя на западната съвременна турска държава - Мустафа Кемал Ататюрк.

В своите почти две десетилетия начело на турската държава г-н Ердоган претърпя поредица от политически трансформации, които постепенно, но стабилно го поставят в конфронтация със САЩ и останалия Западен свят.

Той е придобил всички белези на лидер, който е развил разнообразния арсенал на авторитаризма - религия, национализъм, неоимпериализъм (тук неоосмански) и ислямизъм.

Сирия, Либия и Източното Средиземноморие са все региони, в които г-н Ердоган - с малко пречки досега – се противопоставя на западните сили и е възприела ролята на регионална суперсила, която не отговаря пред никого.

Мнозина приписват решението за „Света София“ на неговата ислямистка идеология, но за съжаление това е твърде опростено обяснение.

Решението на Ердоган да превърне музея "Света София" - Световно наследство на ЮНЕСКО – отива отвъд обясненията на коментаторите, които разглеждат този ход като стремеж за изкореняване на кемалистката хегемония в турския политически живот.

Той отдавна окончателно съкруши целия кемалистки истаблишмънт - военен, академичен, съдебен, интелектуален и бюрократичен - след абортивния и много краткотраен военен преврат през 2016 г. срещу него.

Тези кемалисти, които по същество бяха брандирани като врагове на народа или, още по-лошо, като последователи на най-големия противник на Ердоган и бивш негов съюзник Фетулах Гюлен, изчезват в затворите и се сблъскват с безбройни страдания.

Не, г-н Ердоган не реши да превърне Света София в джамия, за да заличи наследството на Кемал Ататюрк.

Този ход има ясни геополитически мотиви и ефекти и е внимателно премислен в Анкара и в чужбина.

Преобразуването на музея „Света София” в джамия е, колкото и странно да изглежда, руско-турска афера.

Именно търговският и военно-стратегически съюз на г-н Ердоган с Русия, заради който турският лидер си печели презрение и критки от Вашингтон и НАТО, е най-важната и категорична мотивация за иначе смущаващ ход и обяснява моментът това да се случи.

Защо Русия? Отговорът е доста прост за запознатите.

„Света София“ като християнска катедрала винаги е била седалище на Вселенския патриарх, пръв сред равни в православната църква и вторият по ранг епископ в христиняството до схизмата през 1054 година, която слага край на християнското единство и разделя Рим и Константинопол.

През XVI век Московската патриаршия започва да разпространява теорията, че това е „Третият Рим“ - римският император Константин през 330 г. създава християнската Източна Римска империя или „Нов Рим“ (втори Рим според руския конструкт).

Теорията и претенциите не бяха проявявани, но не бяха и забравени, до януари 2019 година, когато вселенският патриарх Вартоломей след 20 години петиции от украинските православни даде автокефалия на ПЦУ, изтръгвайки я от обятията на Москва и разпалвайки църковна и геополитическа война.

От година и половина Вартоломей е мишена на интензивна пропагандна кампания както от Кремъл, така и от Московската патриаршия, която както в съветската ера, така и при Путин е дългата ръка на руската мека (и често не е толкова мека) сила.

Вселенската патриаршия обаче, до голяма степен за раздразнение на Москва, все още съществува, тъй като тя е преживяла османските и по-късни турски гонения и погроми от XIX и XX век.

Погромите почти унищожиха гръцкото малцинство в Истанбул, но Патриаршията оцеля, не на последно място заради непоколебимaта помощ на Вашингтон от Студената война до днес.

Днес поклонната „Света София“, императорската и патриаршеска катедрала, се превърна в ябълка на раздора между Изтока и Запада.

Решението да се превърне музеят „Света София“ (от 1938 година) в джамия не е взето единствено в Анкара.

Вашингтон, НАТО и целият западен свят трябва да вземат това предвид и да действат съответстващо.

Hurryiet: Турция покани чуждестранни лидери на първата молитва в „Света София“
Тъй като тази седмица ще бъдат проведени първите петъчни молитви в Света София, турското правителство покани много чуждестранни лидери да присъстват на откриването, пише турският ежедневник Hurryiet. След възстановяването й като джамия, в „Света София“ все още продължават подготовката за първите мюсюлмански молитви, които трябва да се проведат на 24 юли. Очаква се около 1000 до 1500 души да присъстват на петъчните молитви, които ще бъдат произнесени от Али Ербаш, ръководител на Дирекцията по религиозни въпроси в Турция (Дианет). Освен президента Реджеп Ердоган, се очаква лидерът на Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели, депутатите и членовете на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) и турските министри се очаква да присъстват на петъчните молитви. В „Света София“ също са поканени множество лидери от различни страни. Очаква се президентите на държави като Азербайджан и Катар да присъстват на молитвите. Ердоган посети „Света София“ на 19 юли преди първите мюсюлмански молитви след превръщането й в джамия. При изненадващата си визита, обявена като инспекция, Ердоган направи преглед на работата по преустройството, съобщиха от кабинета на президента, като предоставиха снимки, показващи скелетата вътре в сградата.

Yeni Safak: Мозайките в „Света София“ ще бъдат запазени и покривани със завеси по време на молитви
Говорителят на президента на Турция повтори в неделя, че историческите мозайки на емблематичната истанбулска Света София ще бъдат запазени, както са били през последните 500 години, пише вестник Yeni Safak. „Основният момент тук е, че няма увреждане на тези мозайки, изображения, историческата текстура и архитектурата на сградата“, каза Ибрахим Калyн пред турския новинарски канал NTV. „В момента работим върху покриването им със завеса [по време на молитви]“, добави представителят на Реджеп Таийп Ердоган Забележките на говорителя на президента дойдоха дни преди първата молитва в петък, планирана на 24 юли в Света София. Миналата седмица висш турски съд анулира постановление на кабинета от 1934 г., с което възстановява статута на Света София като джамия от музей. Калън не даде подробности за това колко хора се очаква да присъстват на първата молитва в Света София, но заяви, че поради новия коронавирус ще се прилагат правила за физическо дистанциране. Той изключи затварянето на мозайките за посетители. „Те също ще бъдат отворени за редовни посетители, който иска да отиде да види тези мозайки“, добави той. Емблематичният монумент е построен за първи път като църква през византийския период. Той става джамия, след като османският султан Мехмед II завладява Истанбул през 1453г. През 1934 г. турското правителство превръща джамията Света София в музей. Стените й са покрити с християнско изкуство, включително мозайка на Богородица и младенеца Исус в основната зала. По-рано висшето религиозно тяло в Турция заяви, че присъствието на тези изображения няма да е пречка за молитвите.

Yeni Safak: Решението за Света София показва решимостта на една мюсюлманска страна
Решението на Турция да отвори отново Света София като джамия показва нейната способност "да отстоява своя суверенитет и воля", заявиха оратори на виртуален семинар, цитирани от турския вестник Yeni Safak "Турция е на страната на законните искания на хората и правителствата в региона", заяви Сами Ал-Ариан, експерт по глобалните въпроси. Миналата седмица Държавния съвет – върховният административен съд на Турция отмени постановлението на кабинета от 1934 г., което превърща Света София в музей, възстановявайки статута й на джамия. Архитектурният шедьовър в сърцето на Истанбул е бил църква през византийската епоха. Той е превърнат в джамия през 1453 г. след османското завладяване на града. Дискусията, решението Света София и нейните геополитически последици, беше организирана от Центъра за ислям и глобални въпроси (CIGA), базиран в Истанбул. Ал-Ариан, директор на центъра, заяви: „Преобразуването на Света София в музей е свързано с развитието на силна светска турска държава и отчасти за успокоение на Запада.“ Той отбеляза, че в Турция са възстановени 400 църкви и синагоги с подкрепата на държавата. "Когато испанската инквизиция действаше през XV век, стотици и стотици джамии и религиозни сгради са били превърнати в католически църкви и сгради и никой не говори за това. Това е лицемерието, което виждаме днес", каза Ал-Ариан. „Гърция не е имала нито една джамия, въпреки че през цялата й история е имало мюсюлмани - на тях (гръцките мюсюлмани) доскоро им беше отказван един единствен дом за поклонение.“ „Единодушна подкрепа“ Ясин Актай, старши съветник на турското правителство, заяви, че има единодушна подкрепа за повторното отваряне на Света София за мюсюлманска молитва. "Това показва как Света София е имала обща стойност за хората в Турция", каза Актай. „Вече сме в нова Турция… това решение не противоречи на никаква религия и превръщането на Света София през 1934 г. беше изключение“, каза той. "Музеят не е по-близо до религиозно място, но има много общи черти между църква и джамия." „Няма причина да се притеснявате за Света София; всички нейни исторически и културни аспекти ще бъдат защитени “, каза Актай, който също е политолог. Ораторът подчерта, че по време на техните завоевания „Османците не са унищожили никакви религиозни обекти… те можеха да превърнат всички немюсюлмански религиозни домове в джамии, но не са го направили“ „Турция помага на палестинците“ Обръщайки се към своята нация миналата седмица, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи решението за Света София като "предвестник на освобождението на джамията Ал-Акса" в Ерусалим. Позовавайки се на това, Ал-Ариан заяви, че Ердоган е „начело на борбата срещу Ерусалим и за Палестина“. „Той не само я подкрепя с думи, но и чрез своите действия“, каза той. Ал-Ариан, който живее в САЩ повече от четири десетилетия, преди да се премести в Турция през 2015 г., каза: „Стотици католически църкви бяха затворени на Запад; много са продадени, защото никой не ги е поддържал и (при много обстоятелства] мюсюлмани са купували църкви, само за да ги поддържат като домове за поклонение." В отговор на критиките от някои мюсюлмански общности на Запад, Ал-Ариан заяви: „След 11 септември много от така наречените мюсюлмански лидери са обърнали гръб на интересите на мюсюлманите на Запад. Те отстъпват пред най-исламофобските и антимюсюлмански настроения."

Гръцки заместник-министър на миграцията: Позицията на Москва за Света София е „почти враждебна“
Заместник-министърът на миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос заяви, че изявлението на говорителя на Кремъл за Света София в петък е "почти враждебно", цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък в радио интервю, че решението на Турция да превърне емблематичната византийска катедрала Света София в Истанбул в джамия няма да навреди на отношенията между Москва и Анкара и че той разбира, че този ход е вътрешна работа на Турция „Билетите бяха доста скъпи за Света София, но сега няма да има билети, входът ще е безплатен. В тази връзка нашите туристи ще спечелят“, каза тогава Песков. „Това изказване е почти враждебно“, заяви Кумуцакос, бивш дипломат, в интервю за телевизия в събота. Той добави, че решението на Анкара умишлено влошава отношенията с Гърция и по неговите думи Европейският съюз трябва да предприеме по-бързи стъпки за противодействие на турските провокации, като статутът на Света София е само една от тях.

VOA: Гърция разчита на международна подкрепа срещу решението на Турция за Света София
Решението на Турция да превърне историческата забележителност Света София обратно в джамия предизвика глобално възмущение. Но може би повече от където и да е другаде, то засегна Гърция. Правителството в Атина се опитва да мобилизира международната подкрепа за налагане на санкции срещу Турция, коментира Радио Voice of America. Гръцкото правителство определи решението на Турция за Света София „провокация и сериозна историческа грешка“. Външният министър Никос Дендиас заяви, че водещите дипломати се надяват да блокират решението на турския президент Тайип Ердоган и че следващата седмица ще бъде ключова в тази своеобразна дипломатическа надпревара. Дендиас подчерта, че става все по-ясно, че Ердоган търси възраждане на Османската епоха и вижда себе си и Турция като лидер в региона, обръщайки гръб на международното право и етичните норми на поведение Той заяви, че гръцките дипломати ще се съсредоточат върху кризисни преговори в следващите няколко дни, за да очертаят ходове за действията срещу конверсията на Света София. Архитектурен шедьовър, масивната 1500-годишна сграда е център на Православието в продължение на хиляда години преди османските турци да завладеят Истанбул, тогава Константинопол. Завоеванието бележи един от най-мрачните моменти от гръцката история, водещ до преследване на хиляди християни арменци, асирийци и гърци. Света София е превърната в джамия и много от нейните изумителни религиозни мозайки и стенописи са премахнати или боядисани. Хелен Арвайлер, гръцки и световен авторитет по византийска история, каза, че историята се повтаря. Решението на Ердоган, според нея, отбелязва второто падане на Византийската империя. Арвайлер каза, че този ход е такова нападение на християнството, че няма да бъде шокирана да научи, че чудните мозайки, останали по стените на храма, са започнали да проливат сълзи от него. От папа Франциск във Ватикана до патриарх Кирил в Русия, от Белия дом, до Кремъл този ход предизвика нечуван световен протест. Но Гърция върви крачка напред, опитвайки се да събере международна подкрепа за санкции срещу Ердоган и неговото правителство. Константинос Филис, експерт по международни отношения, заяви, че е малко вероятно Атина да намери подкрепата, която иска от своите съюзници от САЩ и ЕС. Той каза, че това е турско вътрешно решение. И макар че гърците се чувстват обидени, според него Атина не може да предприеме никакви едностранни действия - тя се нуждае от съюзници на своя страна. Филис заяви, че е съмнително дали Европейският съюз или президентът на САЩ Доналд Тръмп биха били готови да застанат редом до Гърция по този въпрос и да рискуват разрив с турския президент В последните дни обаче водещите европейски лидери започнаха да обмислят призива на Гърция за санкции, тъй като Ердоган обяви, че планира да продължи с противоречиво сондиране за въглеводороди в Източното Средиземноморие. Турция заяви, че може да започне сондажа през следващите няколко дни, точно преди да отвори Света София за мюсюлмански молитви. Гръцки правителствени източници казаха за VOA, че Германия се опитва да разсее нарастващото напрежение, като се опитва да събере гръцки и турски представители на масата за преговори. Но залозите остават високи и Гърция не рискува. Външният министър Дендиас заяви, че гръцките военни вече са в бойна готовност, опасявайки се от искра на конфликт от страна на Турция. Гърция е готова да защити правата и суверенитета си докрай, каза той и добави, че това не е въпрос на преговори.

Eрдоган: Реакциите на чуждите страни срещу превръщането на Света София в джамия са нищожни
Реакциите на чуждите страни срещу превръщането на Света София в джамия са нищожни, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турското англоезично издание Daily Sabah "Това е въпрос на вътрешната ни политика. Никой няма право да се намесва в тази тема", каза президентът, отговаряйки на въпросите на репортерите след петъчните молитви. "За да бъда честен", изрази Ердоган, "Това (връщането на Света София като джамия) беше най-голямата ни мечта, когато бяхме млади. Особено се радваме, че мечтата ни се сбъдва." Той сравни решението за Света София с махане на окови. Ердоган каза, че група от 1 000-1 500 души ще присъстват на първите петъчни молитви в сградата следващата седмица. Министърът на отбраната Хулуси Акар също подчерта, че суверенитетът върху "Света София" принадлежи на Турция и никоя друга държава не може да каже нищо за връщането й на статута на джамия "Всеки трябва да знае мястото си", каза министърът. Най-висшият административен съд в Турция миналата седмица отмени правителственото постановление от 1934 г., което превръща Света София в музей. Дългоочакваното от много привърженици на управляващата партия решение отвори пътя емблематичната сграда в Истанбул да бъде използвана като джамия. Света София, един от най-важните обекти на историческото и културно наследство в света, е построена през шести век по време на Византийската империя и служи като седалище на Гръцката православна църква. Преобразувана е в имперска джамия с османското завладяване на Истанбул през 1453 г. Сградата е превърната в музей по време на светските реформи на Мустафа Кемал Ататюрк, но много години е имало дискусии за връщането й в джамия, припомня изданието. Джамията Света София ще бъде отворена за молитви на 24 юли. Подготовката за големия ден вече започна с премахването на музейните табели и офиса за продажба на билети. Преди превръщането й в джамия сградата е привличала милиони туристи от страната и чужбина.

Protothema: Работници вече премахват всички табелки, указващи, че Света София е музей (Видео)
Pаботата по превръщането на историческата катедрала „Света София“ от музей в джамия е в ход, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Protothema. В момента работници от на община Истанбул премахват всички табели на Министерството на културата и туризма на Турция, които оказват, че „Света София“ е музей.

РИА Новости: Гръцкото правителство е провело тайни преговори с Турция в Берлин
Гръцкото правителство е провело тайни преговори с Турция в Берлин, малко след решението на президента Реджеп Тайип Ердоган да превърне в джамия сградата на бившата катедрала "Света София" в Истанбул, предава РИА Новости. За тайните преговори съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. "Започнахме диалог с Гърция след телефонен разговор между нашия президент (с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис). Прессекретарят на президента Ибрахим Калън и колегите от нашето министерство бяха в Берлин, където Германия, Гърция и Турция проведоха тристранни разговори. Значи ако има желание може да има и диалог", каза Чавушоглу пред репортери. Гръцкият външен министър Никос Дендиас на свой ред заяви, че е имало среща, но това не са били преговори "Разбира се, германското председателство има право да търси разяснения от всяка държава-членка. И е препоръчително да има контакти между длъжностни лица. Ако Турция иска да представи това като диалог, за да се отърве от възможността за налагане на санкции, ако искат могат да опитат", заяви Дендиас пред телевизия Star.

Kathimerini: Турция заяви, че отхвърля реакцията на ЕС за Света София
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли осъждането от страна на Европейския съюз по повод турското решение за превръщането на емблематичната истанбулска катедрала Света София от музей в джамия, като каза, че темата е въпрос на национален суверенитет, цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Миналата седмица Турция отмени 86-годишния статут на бивша катедрала, превръщайки я в джамия и заяви, че тя ще бъде отворена за мюсюлманско поклонение от 24 юли. Решението предизвика критики в САЩ, Гърция и други западни страни, както и от православните християнски лидери. Папа Франциск изрази тъга от този ход. Външните министри на ЕС, провеждащи първата си среща лице в лице , заявиха, че „осъждат“ решението на Турция. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че има „широка подкрепа за призоваване на турските власти спешно да преосмислят и отменят това решение“. Помолен да коментира критиките на ЕС, външният министър Мевлют Чавусшглу каза на съвместна пресконференция с гостуващия си малтийски колега: „Ние отхвърляме думата„ осъждане “. „Това е въпрос, който засяга суверенните права на Турция“, каза той. Той заяви, че в Испания-член на ЕС има няколко джамии, които са превърнати в църкви. Във вторник Гърция отново изрази недоволство от решението на Турция. „Това решение със сигурност е болезнено за нас като гръцки православни християни, но също така ни боли като граждани по света“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. „Това не е гръцко-турски въпрос, това дори не е евро-турски въпрос, а глобален. Това е универсален въпрос. " Мицотакис добави: „С това решение Турция избира да разкъса връзките си със западния свят и неговите ценности. Тя изоставя културно направление от много векове, предпочитайки интроверсията и се обвива с фалшива мантия на сила над слабостта си. " Междувременно представители на турската служба по религиозни въпроси заявиха, че забележителната структура може да остане отворена за посетители извън часовете за молитва, съобщи държавната „Анадолска агенция“ Християнските изображения вътре не са пречка за мюсюлманските молитви, заявиха служителите, които подготвят мястото за мюсюлманско поклонение. Те добавят обаче, че фигурите ще трябва да бъдат покрити със завеси или чрез други средства по време на молитвите, в съответствие с ислямските традиции, които забраняват подобни стенописи.

Принтирай    Оразмери текст   + -