СДСМ победи на изборите в Северна Македония

16 Юли 2020 | 11:56 | 0
СДСМ победи на изборите в Северна Македония
Снимка: Сител

Управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и неговата коалиция „Можем“ е на път да постигне изключително важна победа на предсрочните парламентарни избори в страната, показват предварителните резултати рано в четвъртък, след изключително оспорвана надпревара с опозиционната консервативна ВМРО-ДПМНЕ.
Избори, които бяха отложени от първоначалната си дата на 12 април заради пандемията от коронавируса, бяха първият парламентарен вот след преименуването на страната от Македония на Северна Македония по силата на Преспанския договор със съседна Гърция.
Данните, публикувани от Държавната изборна комисия (ДИК), показват, че с около 99 процента преброени гласове, СДСМ печели с 36,07 процента, а ВМРО-ДПМНЕ получава 34,81%. Окончателните резултати ще бъдат обявени по-късно в четвъртък, но според последната проекция на ДИК, социалдемократите ще получат 46 мандата, консерваторите – 44, най-голямата албанска партия ДСИ – 16, техните конкуренти от „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“ – 12, Левицата – 2 и Демократическата партия на албанците (ДПА) – 1.
„Гражданите избраха сигурност и наказаха ВМРО-ДПМНЕ, защото искаха да предизвикат страх,“ каза генералният секретар на СДСМ Люпчо Николовски по време на пресконференция в четвъртък. „Политиките, които провеждахме през последните три години, бяха потвърдени, смелите решения на [лидера на СДСМ и бивш премиер] Зоран Заев, правителството и коалицията бяха потвърдени“.
Официалният уебсайт на избирателната комисия се срина малко след закриването на избирателните секции и остана офлайн през цялата нощ. Ръководителят на държавната избирателна комисия Оливер Дерковски заяви, че това вероятно се дължи на хакери, но настоя, че преброяването на гласовете протича нормално.
Както се очакваше, нито една партия не осигури категорично мнозинство в гласовете, с което сцената е подготвена за преговори за формиране на коалиционно правителство с най-малко един партньор, най-вероятно представляващ голямото албанско малцинство в страната.
Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), бившият коалиционен партньор на СДСМ, остана водещата партия в албанския блок с около 10 процента гласове, следван от „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“ с около 8 процента. Преди изборите обаче ДСИ заяви, че този път дори няма да преговаря с нито една от двете водещи партии, освен ако кандидатът й не бъде назначен за министър-председател – условие, което и двете отхвърлиха.
Заев иска втори мандат като министър-председател, надявайки се да бъде лидерът, който ще открие дългоочакваните преговори за присъединяване към ЕС. Неговата коалиция, която е на власт от края на 2016 г., спечели международно признание за споразумението за промяна на името с Гърция, което проправи пътя към влизането в ЕС и Договора за добросъседство с България. Правителството на Заев също осигури членство в НАТО за югозападната ни съседка.
Критиците на правителството на Заев обаче твърдят, че той пренебрегва реформите за подобряване на ежедневието на македонските граждани, икономиката и върховенството на закона, докато консервативната опозиция на ВМРО-ДПМНЕ обяви договрите със София и Атина за „капитулантски“, а Заев за изменник.
Изборите в сряда бяха 10-тите парламентарни след независимостта на Македония. Те трябваше да се състоят на 12 април, но бяха отложени заради настъпилата пандемия от новия коронавирус, която домунираше вота, провел се при строги правила за безопасност. Всички избиратели трябваше да носят маски, само за кратко да ги свалят с цел идентификация и да поддържат 2-метрова физическа дистанция. Възрастните хора, други уязвими групи и тези в карантина можеха да гласуват в понеделник и вторник.
Избирателната активност беше около 51 процента, значително по-ниска, отколкото на предните избори през 2016-та година.
Новото правителство ще бъде изправено пред продължаващата криза в обществено здраве и икономически предизвикателства в резултат на пандемията, която в момента е в своя пик в страната.
Макар първоначално Северна Македония да се справи с епидемията на коронавируса сравнително добре, решението й да намали ограниченията за блокиране в края на май предизвика тревожно увеличение на случаите и смъртните случаи. В момента тяе сред най-тежко засегнатите европейски нации с най-високата смъртност на Балканите.

***

„МКД“ (Македония): Над 30 хиляди невалидни бюлетини на изборите в Северна Македония
Скопие. Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония регистрира 31 107 невалидни бюлетини на вчерашните предсрочни парламентарни избори в страната, според обработени 3421 от 3480 избирателни секции, предава скопското електронно издание „МКД“.
Броят на валидните бюлетини е 869 533.
Гласували са 927 640 граждани или 51% от общо 1 814 263 регистрирани в Списъка на избирателите.

„А1 Он“ (Македония): Учредителното заседание на 10-ия състав на македонския парламент до 20 дни

Скопие. Учредителното заседание на 10-ия състав на Събранието на Република Северна Македония трябва да се проведе не по-късно от 20 дни след изборите, а сесията се свиква от председателя на предишния състав, в случая от Талат Джафери, предава скопското електронно издание „А1 Он“.

Парламентът ще се състои от 120 депутати, които ще представляват гражданите и ще решават според техните убеждения.

Според Конституцията членовете на Събранието се избират за срок от четири години. Мандатът на депутатите се потвърждава от парламента и започва да тече от учредителната сесия на Събранието. Новоизбраният състав на парламента се събира на учредителна сесия не по-късно от 20 дни след изборите.

Член 63 от Конституцията предвижда, че ако учредителното заседание не бъде насрочено в определения срок, членовете на парламента се събират самостоятелно и съставят Събрание на двадесет и първия ден от завършването на вота.

Конституцията предвижда президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в рамките на десет дни от учредяването на Събранието да повери мандата за съставяне на правителството на кандидат на партията, т.е. на партиите, които имат мнозинство в парламента.

Номинираният за министър-председател внася програма на парламента и предлага състава на правителството в рамките на 20 дни от деня на възлагане на мандата, а то трябва да бъде одобрено с обикновено мнозинство (61 гласа).


Ohrid News: ВМРО печели в Охрид , но СДСМ има най-много гласове в 5-та изборна единица
Скопие. Споре неофициалните данни на Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония, коалицията оглавявана от ВМРО-ДПМНЕ печели с близо две хиляди гласа разлика на предсрочните парламентарни избори в Охрид (12 480 срещу 10 813). Разликата в гласовете, спечелени между най-големите политически съперници , е 1667 гласа, информира местното електронно издание Ohrid News.

Но общо, в 5-та изборна единица, в която влиза града на Охридското езеро, най-много гласове взима СДСМ с 56 576, пред ВМРО-ДПМНЕ с 55 133 гласа и ДСИ с 21 740.

ДИК: След преброяването на 99% от бюлетините, СДСМ получава 36,07%, ВМРО-ДПМНЕ – 34,81%
Скопие. Според последната информация на Държавната изборна комисия (ДИК) на Северна Македония след преброяването на почти 99% от бюлетините за проведените в сряда предсрочни парламентарни избори, оглавената от СДСМ коалиция „Можем“ получава 321 373 гласа, или 36,07%, а коалицията на ВМРО-ДПМНЕ – 310 162 гласа, или 34,81% от общия бройм предава скопското електронно издание Makpress. 101,284 или 11,37 процента са гласували за албанския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), 76,313 или 8,57 на сто за Алианса на албанците и Алтернатива, 37 057 или 4,16 за Левицата, 13 553 или 1,52 за Демократоческата партия на албанците (ДПА) и 12,136 или 1,36 процента за Интегра, а другите партии и коалициите, участващи в изборите, са под 0,4 процента.

ВМРО-ДПМНЕ: Имаме шанс да формираме правителство
Скопие. Генералният секретар на основнатаопозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ на последното изказване на фракцията след проведените в сряда предсрочни парламентарни избори, заяви, че блокът влиза в надпреварата за формиране на правителство и посочи, че изборният резултат е на негова страна, предава агенция „Макфакс“. „Рано е да казваме нещо, но е факт, че народът иска промяна, народът не иска правителство, което е престъпно, хората не искат корумпирано правителство, хората искат обновление. Опозицията показа, че на тези избори има повече гласове от управляващите партии. ВМРО-ДПМНЕ влиза в надпреварата за съставяне на ново правителство, защото съществуващото е изхабено. Изпращаме още веднъж своята благодарност на всички, въпреки натиска, че те се осмелиха да гласуват за възстановяването на Македония“, каза Янушев. Янушев обаче не пожела да отговори конкретно на няколко журналистически въпроса за изборните резултати и за това, каква е преднината на ВМРО-ДПМНЕ, на която се основава изявлението, че опозицията ше формира правителство. Вместо това той посочи, че трябва да се изчакат официалните резултатите и все още не е завършило преброяването. „Състезанието е оспорвано. Трябва да изчакаме да видим окончателните бройки и тогава ще можем да кажем. Все още е рано да се коментира каквото и да било. СДСМ са губили и други пъти, когато са обявявали победа. Не бих искал да спекулирам с числата и ще бъдете известени, ако има някаква промяна“, отговори кратко генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ.

„ТВ21“ (Македония): Сайтът на македонската ЦИК е бил обект на хакерска атака снощи
Скопие. След края на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония в сряда сайтът на Държавната избирателна комисия (ДИК) беше недостъпен, а на хакерска атака бе подложен и агрегаторът Time.mk, съобщава скопската „ТВ21“. Игор Трайковски от Time.mk обяви на своя профил в „Туитър“, че сайтът е бил обект на DDOS атака. „Досега cloudflare блокира три милиона IP адреса. Появяват се и нови. Такъв DDOS не сме имали досега. Някой е хвърлил много пари, за да направи това“, заяви той. ДИК пък започна да предава резултатите през Youtube и ги излъчи на голям телевизор в изборната комисия.

„Фокус“ (Македония): Проекция на ДИК въз основа на 96% от гласовете: СДСМ – 45, ВМРО-ДПМНЕ-44, ДСИ – 16, ААА – 12 мандата
Скопие. Въз основа на 96% от преброените гласове, Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония проектира 45 мандата за СДСМ, 44 за ВМРО-ДПМНЕ, 16 за ДСИ и 12 за коалицията на „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“, предава македонският „Фокус“. Според обработените до момента данни за Левицата се предвиждат два мандата - един в първи и един в трети избирателен район, а един мандат в шести избирателен район печели ДПА. От това става ясно, че настоящите коалиционни партньори СДСМ и ДСИ сами биха имали достатъчно депутати, за да формират парламентарно мнозинство от 61 народни представители. На практика друга комбинация за СДСМ е невъзможна, като се има предвид, че СДСМ и ААА заедно биха имали 57 депутати, което не е достатъчно за мнозинство, дори ако към него се присъединят тримата депутати от ДПА и Левицата. Теоретично ВМРО-ДПМНЕ може да формира мнозинство, ако постигне споразумение с ДСИ и друг партньор – Левицата или ДПА. Окончателното разпределение на местата обаче ще бъде направено след обработката на останалите 4% от избирателните секции.

Али Ахмети, лидер на ДСИ: Орелът се върна, победихме в албанския блок
Тетово. Председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети обяви победа на неговата партия в албанския блок на проведените в сряда предсрочни парламентарни избори в Северна Македония, предава скопското електронно издание „Република“. „Орелът се върна. Тази победа на ДСИ е победа на албанците и с тази победа нито един албанец няма да загуби. Доказахме се като най-успешните във всички области и ще продължим да бъдем такива. Албанците няма да бъдат разочаровани от нас. Осигурихме над 100 хиляди гласа, 12 мандата и се очаква още 13-и. Благодарен съм, че имах възможността да съобщя тази най-добра новина за албанците и абсолютна победа“, каза Али Ахмети пред централата на ДСИ в Мала Речица. Според него ДСИ има най-добри резултати в избирателни райони 1, 2, 5 и 6.

„Слободен печат“ (Македония): Зоран Заев обяви победа с 3 мандата над ВМРО-ДПМНЕ
Скопие. Лидерът на СДСМ обяви победа на коалицията „Можем“ на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония в ранните часове на четвъртък, пише вестник „Слободен печат“. „Можем, и то как го можем. Успяхме, народе мой. С убедително и стабилна преднина от над 3 депутатски мандата пред ВМРО-ДПМНЕ, с възможност за един или два повече ,нашата коалиция „Можем“ е победител на тези избори. Най-голямата, най-разнообразна, е коалицията „Можем“. Волята на хората се потвърди, ние печелим. Гражданите гласуваха за сигурно бъдеще, единство и солидарност, за ред и справедливост и избраха по-добро днес и по-добро утре. Пътят напред се потвърждава, казахме категорично не на опасността!“ „Проведохме избори, които прилягат на страна-членка на НАТО, която крачи към Европейския съюз, свободни, демократични, безопасни и съвременни. Благодаря на всички, които участват в съвременната македонска демокрация. Благодаря на всички ви“. „Вие сте победителите, гордейте се, а имате и защо. Днес бъдещето и напредъкът печелят. Има една стара поговорка, която гласи – както си постелиш, така ще спиш. Епилогът отговаря на това днес. Всички участници получиха съобщение от избирателите за това как те прилагат своята политика. Щастлив съм, че гражданите разпознаха истинските ценности на прогресивните усилия. Днес концепцията за парите сред гражданите побеждава концепцията за обновление и фалшив патриотизъм, конфликти и раздели. Време е всички концепции да завършат в необратимо минало и партиите да започнат процес на реформиране“. „С тази своя подкрепа не дължите отговорност, пътят е правилен, но трябва да работите още по-усилено и още по-добре. Уверявам ви, че ще продължим да го правим и в бъдеще. Ще има увеличение на заплатите и връщане на пари на гражданите, масово почистване на въздуха, водата и почвата, ще има еко-държава, ще се грижи за всички граждани, ще подадем ръка на всички, които се нуждаят от подкрепа и помощ, преговори с ЕС и накрая, народе мой, следва справедливостта“.

„ТВ21“ (Македония): СДСМ ще имат 46 мандата в новия парламент на С.Македония, ВМРО-ДПМНЕ – 44, ДСИ – 16, АА-ААА – 12, а Левицата и ДПА по 1
Скопие. Според симулацията на Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония, Коалицията оглавявана от СДСМ „Можем“ ще има 46 мандата в 10-ия състав на местния парламент, докато коалицията на ВМРО-ДПМНЕ ще има 44, следвана от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) с 16, „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“ с 12, а Левицата и ДПА остават с по 1 мандат, предава скопската „ТВ21“. Според първоначалните неофициални резултати, публикувани от Държавната избирателна комисия от 3369 обработени от общо 3480 избирателни секции, ръководената от СДСМ коалиция „Можем“ получава 302 908 гласа или 35,79%, а коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ, 291 809 гласа или 34,48%. 99 534 или 11,76 процента са гласували за ДСИ, 75,194 или 8,89 процента за Алианса на албанци и Алтернатива, 34,282 или 4,05 процента за левицата, 13 390 или 1,58 процента за ДПА и 11,335 или 1,34 процента за Интегра. Другите партии и коалиции имат по-малко от 0,4 процента.

ДИК: СДСМ води на ВМРО-ДПМНЕ с 36,13 на 34,65% след преброяването на 94 процента от бюлетините
Скопие. Оглавяваната от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) коалиция „Ние можем“ има преднина от близо процент и половина пред основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония. Това показват данните на Държавната избирателна комисия след обработването на 93,96% от бюлетините, предава македонският „Фокус“. За СДСМ са гласували 36,13% от избирателите, а за ВМРО-ДПМНЕ – 34,65%. След тях е Демократичният съюз за интеграция с 11,57 на сто, „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“ с 8,79%, Левицата с 3,96%, Демократическата партия на албанците с 1,48% и Интегра с 1,33% от гласовете на избирателите. Останалите по-малки партии спечелиха малък процент от гласовете. ДИК обяви, че вечерта няма да обяви коя партия печели колко мандата, а ще изчака пълното преброяване на гласовете.

СДСМ: След преброяването на 33% от бюлетините, водим с трима депутати на ВМРО-ДПМНЕ
Скопие. След обработването на 33% от изборните протоколи от Държавната избирателна комисия, СДСМ води с трима депутати на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. Тенденцията е преднината да се увеличава постоянно, съобщиха от партията пред скопското електронно издание „Локално“. По-рано генералният секретар на СДСМ Люпчо Николовски каза на първата преконференция след затварянето на урните, че очакват победа. Социалдемократическият съюз на Македония има преднина в Центъра на Скопие, Куманово, Кочани, Берово, Ресен, Делчево, Крушево... информира партията. Според обработената до момента информация, в Ресен СДСМ води с 600 гласа, в Делчево води с 1000, в Крушево с 600. В Куманово те водят с 3500, а в столичната Община Център с 3100. В Кочани разликата засега е плюс 600, докато в Берово имат преднина с 500 гласа. Близка победа за СДСМ се очаква и в Прилеп.

ВМРО-ДПМНЕ: Водим със 7 депутати след преброяването на 20% от гласовете
Скопие. Секретарят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев заяви на пресконференцията на партията след края на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, че неговата коалиция побеждава почти навсякъде, предава скопската „ТВ21“. „При обработени около 20% от гласовете имаме разлика от 7 депутати“, заяви той. Янушев подчерта, че на изборите е имало сериозни нарушения, за които са известени ОДИХР и международната общност.

„Фокус“ (Македония): Резултатите от изборите в С.Македония ще бъдат обявени до 24 часа
Скопие. На последната пресконференция на Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония говорителят Оливер Дерковски заяви, че резултати от предсрочните парламентарни избори могат да се очакват най-късно до 23 часа местно време (24 часа българско), когато ще бъдат обработени голяма част от изборните протоколи, предава македонският „Фокус“. Това няма да бъдат окончателните резултати, а само извадка от значителна част от гласовете.

„Плюс инфо“ (Македония): ДИК свали от сайта си първичните резултати
Скопие. Първичните резултати, които за кратко се появиха на сайта на Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония бяха свалени много бързо, съобщава скопското електронно издание „Плюс инфо“. Те показаха следните резултати: 34,88% СДСМ 34,08% ВМРО-ДПМНЕ 12,52% ДУИ 10,38% Алијанса за Албанците 3,13% Левица Всеко момент се очаква ДИК да започне да публикува резултатите. Междувременно падна и самият сайт на ДИК.

„А1 Он“ (Македония): Алианса на албанците не приема подадената от ДСИ ръка
Скопие. Генералният секретар на „Алианса на албанците“ Арбен Таравари заяви на пресконференцията след края на изборния ден в Северна Македония, че формацията му води пред „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ), предава скопското електронно издание „А1 Он“. „Имаме убедителна преднина пред ДСИ“, каза Таравари след закриването на урните. В отговор на въпрос на журналист по отношение на изявлението на Буяр Османи от ДСИ, че сега, когато избирателните секции са затворени, всички трябва да се обединят около концепцията на албанския премиер, Таравари казва, че ДСИ отива в опозиция. Той благодари на всички граждани, които масово отидоха на урните, въпреки факта, че според него имаше натиск. „Бих искал да кажа, че по време на тези избори бяха регистрирани множество нередности от партиите във властта, СДСМ и ДСИ. „Използва се сплашване на гражданите, използвана е полиция. Пострадали сме от процеса, защото нямаме членове в изборните комисии и полицейски екипи“, каза Таравари. Според Таравари в селата Лоджане и Романи в Куманово е имало „български влак“. „Злоупотреби имаше и в Сарай, в селата Божане, Рахович и Глумово. „Злоупотребите с избиратели се извършват и в други избирателни райони, но се надявам нашите екипи да ги регистрират по-късно и да ги обявят на следващата пресконференция“, каза той.

„Канал 5“ (Македония): В хода на изборния ден в С.Македония са арестувани 8 лица за изборни нередности
Скопие. Министърът на вътрешните работи в служебното правителство на Северна Македония Наче Чулев заяви, че в хода на изборния ден в сряда са арестувани 8 лица за изборни нередности, предава скопският телевизионен „Канал 5“. Генералната оценка на МВР е, че денят на изборите е преминал в спокойна, справедлива и демократична атмосфера. Министърът на вътрешните работи Наче Чулев информира на пресконференция, че по време на изборния ден е имало 151 доклада за нарушения, от които 31 не са потвърдени. Полицията регистрира 9 нарушения, 3 от които са от Изборния кодекс и 2 за нарушаване на обществения ред и мира. През деня бяха задържани общо 8 души, четирима от които за снимане на бюлетина. Повечето от нарушенията са на територията на СВР Струмица. Обвиненията се най-вече заагитация, подкуп, графити, фотографиране на избиратели, две физически атаки, довеждане на хора до избирателен участък, създаване на партиен щаб в близост до избирателен участък, нападение на полицейски служител, опит за гласуване на човек, който не е в списъка с избиратели, носене на неподходяща защитна маска.

„Канал 5“ (Македония): СДСМ бие ВМРО-ДПМНЕ с 34,88 на 34,08 процента, показват първичните резултати на ДИК
Скопие. Оглавяваната от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) коалиция „Можем“ получава 34,84% от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, докато основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ получава 34,08%. Това показват първичните резултати, публикувани на уебсайта на Държавната избирателна комисия (ДИК) на страната, предава скопският телевизионен „Канал 5“. В албанския блок побеждава ДСИ с 12,6%, а коалицията на „Алианса на албанците и алтернатива“ остава близко с 10,38%. На пето място с 3,13% е Левицата, а шеста с 2,03% е Демократическата партия на албанците (ДПА).

„А1 Он“ (Македония): Избирателната активност на изборите в Северна Македония е 50,86% до края на изборния ден
Скопие. Десетите парламентарни избори в Северна Македония завършиха с избирателна активност от 50,86 процента. 922 678 избиратели от 3466 избирателни секции от общо 3480 са отишли до урните. Председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) Оливер Дерковски заяви, че очаква броят им да се увеличи, като се има предвид, че тези данни са от петнадесет минути преди закриването на избирателните секции, предава скопското електронно издание „А1 Он“. Четвъртият избирателен район има най-висока избирателна активност - 59,79 процента, а най-ниската избирателна активност остава в Шести избирателен район с 39,23 процента. В първия избирателен район избирателната активност е 52,17, във втория е 47,97 процента, в третия 57,31 и в петия 50,16 процента. Общините с по-изразена избирателна активност в Първи избирателен район са Карпош с 53,73 процента, Аеродром с 51,74 процента, Кисела Вода с 52,77 процента, Македонски Брод със 70,09 процента, Сарай с 52,02 процента, Сопище с избирателна активност на 59,55 процента, Центърът с 52,72 процента и Чаир с 47,58 процента. Във втория избирателен район ДИК регистрира по-висока избирателна активност в Арачиново с 47,21 процента, Бутел с 50,67 процента, Гази Баба с 50,69 процента, Гьорче Петров с 51,91 процента, Старо Нагоричане с 53,64 процента и Шуто Оризари с 33,58 процента. В третия избирателен район с обща избирателна активност 57,41 процента по-висока избирателна активност се наблюдава в Берово 63,36 процента, във Велес 53,08 процента, в Делчево 58,67 процента, в Щип 56,65, 55, 15 в Петровец, 72, т.е. 32 процента в Крива Паланка и Илинден с 52,44 процента. В Четвърти избирателен район с обща избирателна активност е 58,85 процента, а най-висока е във Василево 58,07 процента, Гевгелия 69,25 процента, Демир Капия с 69,47 процента, Кавадарци с 62,53 процента, Прилеп 61,23 процента, Неготино с 69,95 процента и Струмица с 57,15 процента. В Пети избирателен район Битоля изпъква с 56,57 процента, Дебър с 40,28 процента, Кичево с 51,58 процента, Крушево със 70,21 процента, Ресен с 48,72 процента, Струга с 41,92 процента и Охрид с 54. 63 процента. В Шести избирателен район Тетово има избирателна активност от 45,53 процента, Гостивар има 37,9 процента, Бървеница има избирателна активност 39,64 процента, Жегуновце има избирателна активност 45,81 процента, частта от Кичево в “шестицата” има избирателна активност от 37, т.е. 25 процента, а Vrapciste има избирателна активност от 31,09 процента. Днешното гласуване, вместо обичайните 12 часа, продължи 14 часа поради прилагането на здравни протоколи за защита от коронавирус.

„Алсат-М“ (Македония): В СДСМ очакват сигурна победа и чист мандат за коалиция „Ние можем“
Скопие. Генералният секретар на СДСМ Любчо Николовски в първата пресконференция на партията след парламентарния вот поздрави държавните институции за демократичния ден на изборите, като посочи, че страната може да се справи с предизвикателства от различно естество, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“. Той благодари и на членовете на полицията и здравните работници. „Очакваме потвърждение на резултатите от анкетите и сигурна победа на СДСМ и ясен мандат на коалицията „Ние можем“, каза Николовски.

ДСИ призова абланските партии: След като избирателните секции затвориха, да се обединим за първи премиер албанец
Скопие. Вицепремиерът за евроинтеграцията на Северна Македония и изтъкнат член на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Буяр Османи благодарина всички граждани, които са се решили да гласуват в условията на пандемия и призова „след като избирателните секции затвориха, да оставим зад себе си партийните интереси и да се обединим за първия премиер албанец, защото голямото мнозинство албанци подкрепят тази концепция“, предава скопското електронно издание „А1 Он“. Той очаква голяма изборна победа на ДСИ в албанския блок. Османи изрази надежда, че още утре, след потвърждаването на резултатите, веднага ще започнат разговори за формиране на правителство.

МЕТА (Македония): И Зоран Заев, и Християн Мицковски са уверени в победата на изборите
Скопие. Днес лидерите на двете най-големи македонски партии упражниха правото си на глас, уверявайки, че ще спечелят предсрочните парламентарни избори в страната. Председателят на СДСМ Зоран Заев след гласуването в Струмица заяви, че тези избори са различни от предходните, но не по-малко важни, предава агенция МЕТА. „С резултата от тези избори ще знаем на коя позиция, какво ще успеем през следващите 4 години, какъв ще бъде животът на гражданите след 4 години. От днешното решение на гражданите зависи кой ще се грижи за здравето на гражданите, кой ще отваря и затваря главите с ЕС, но по-важното кой ще се грижи за икономическия растеж и развитие на всички граждани“, каза Заев. Той смята, че чрез своята положителна кампания СДСМ са успели да уверят и убедят гражданите, че коалицията, ръководена от социалдемократите, е тази, която трябва да получи най-голяма подкрепа. „Държавните институции наистина показаха капацитета да организират такива специфични избори, като се спазватвсички здравни протоколи, което би трябвало да бъде сериозно насърчение гражданите да излязат в максимален брой и да дадат насока на държавата, чрез своя вот и решимостта си да продължат напред по пътя. по който вървим“, обясни председателят на СДСМ. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви след гласуването, че хората масово отиват до урните и че е готов за голяма промяна. Той посочи, че ВМРО-ДПМНЕ по-висока избирателна активност но също така изпрати съобщение, че има многобройни нередности, които „ще оставят сериозен отпечатък, който на практика ще бъде един вид петно върху този изборен процес“. Той обаче посочи, че е важно промяната да спечели и гражданите да решат масово да гласуват за промяна.

„ТВ21“ (Македония): Всички избирателни секции в С.Македония са затворени, започна броенето на бюлетините
Скопие. Избирателните секции в Северна Македония затвориха, с което завърши процеса на гласуване на десетия състав на местния парламент, предава скопската „ТВ21“. След закриването на избирателните секции протоколите и други предизборни материали се представят от избирателните съвети в ОИК в рамките на пет часа след края на гласуването. След това компетентната комисия обобщава резултатите от гласуването, съставя протокола и ги представя на ДИК. ДИК обявява първоначалните резултати от гласуването, получени по електронен път, и резултатите от протоколите на ОИК в рамките на 12 часа след края на изборите. ДИК обявява окончателните резултати от изборите в рамките на 24 часа от приключването им.

Али Ахмети: Отваря се нова страница в историята на тази страна
Тетово. Председателят на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети и водачът на кандидатската листа на партията в Шести избирателен район упражни правото си на глас в избирателната секция 0816 в Кичево Заяс, предава скопският вестник „Независен“. След гласуването Ахмети каза, че иска редовен процес и спазване на насоките за здравето, като посочи, че тези избори са много важни, ако знаем, както каза, че досега сме приключили много важни процеси, важни за региона и мира като цяло. „Отваря се нова страница в историята на тази страна, за членство в Европейския съюз, където победителите носят историческа отговорност за изпълнение на необходимите условия за ЕС. Ще трябва да работим за повишаване на стандарта на живот, за по-добро образование и здраве. Така че ще има много работа, за да отговорим на исканията и очакванията на хората. Убеден съм, че ще успеем в това. Нашата платформа е известна. Очаквам победа в албанския блок“, каза Ахмети.

Илия Димовски, ВМРО-ДПМНЕ: Избирателната активност е висока на местата, където ВМРО-ДПМНЕ има традиционна подкрепа
Скопие. Влиятелният депутат от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски вярва, че избирателната активност в шестте изборни единици в Северна Македония е от полза за неговата партия, предава македонският „Фокус“. „На местата, където ВМРО-ДПМНЕ има традиционна подкрепа, има висока избирателна активност“. В отговор на събеседника той добави, че макар избирателната активност в изборни единици 3 и 4 да е по-ниска в сравнение с предишни избирателни цикли, все пак е факт, че тя е по-висока в сравнение с другите изборни единици.

ДИК: Избирателната активност в С.Македония до 20:30 е била 50,86%
Скопие. До 20:30 часа местно време (21:30 българско) избирателната активност на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония е била 50,84%, съобщи председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) Оливер Дерковски, цитиран от скопската телевизия „Алсат-М“. В шестте избирателни единици явката е била следната: ИЕ 1 - 52,17% ИЕ 2 - 47,97% ИЕ 3 - 57.37% ИЕ 4 - 59,79% ИЕ 5 - 50.16% ИЕ 6 - 39.23%

Принтирай    Оразмери текст   + -