Парламентарни избори в Северна Македония

15 Юли 2020 | 14:53 | 0
Парламентарни избори в Северна Македония
Снимка: "Независен"

Днес е третият и основен ден от предсрочните парламентарни избори в Северна Македония. В първите два дни от вота гласуваха възрастните хора, намиращите се в домашна карантина, тежко болните, затворниците и гласоподавателите от старческите домове - общо близо 12 хил. души. В третият ден ще гласуват всички останали граждани на страната. Право на глас имат 1 814 613 пълнолетни граждани, които ще гласуват в 3480 избирателни секции. Те бяха отворени в 7:00 ч. (8:00 ч. българско време) във всички шест избирателни района, като гласуването приключва в 21:00 ч. (22:00 българско време). Гласоподавателите ще могат да избират измежду 15 политически партии и коалиции с общо 1578 кандидати. Всички участващи в процеса и гражданите, които ще гласуват, трябва да спазват мерките за защита срещу разпространението на коронавируса, като носенето на маска, поддържането на разстояние от метър и половина и дезинфекцирането на ръцете на входа и изхода на избирателната секция. Общо 2551 национални и 158 международни наблюдатели получиха акредитация от Държавната избирателна комисия за наблюдение на изборите, а вота ще бъде отразен от представители на 60 чуждестранни журналисти. От Комисията увериха, че са взети всички мерки против разпространението на COVID-19, като избирателните секции са били предварително почистени и дезинфекцирани, така че да се гарантира здравето на гражданите, които решат да упражнят правото си на глас.
До 13:00 ч. местно време избирателната активност е 24,42%, като правото си на глас са упражнили 443 097 души.


Държавната избирателна комисия на С. Македония: До 13:00 ч. избирателната активност е 24,42%
Общо 443 097 души са упражнили правото си на глас към 13:00 ч. (14:00 ч. българско време), показва справка в уебсайта за резултатите от изборите на македонската Държавната избирателна комисия .

Най-висока е активността в трети избирателен район - 29%. Там на изборните секции в областта Крива Паланка до 13:00 ч. местно време се явиха 42% от регистрираните гласоподаватели. Висока е активността в Щип и Велес, където вече са гласували съответно 29% и 32% от избирателите.

Най-ниска е активността в западния шести избирателен район, където са гласували 16% от избирателите.

"Press 24" (Македония): Избирателната активност на парламентарните избори в С. Македония до 11:00 ч. е 11%
Към 11:00 ч. (12:00 ч. българско време) общо 199 495 македонски граждани са упражнили правото си на глас, или 11% от общия брой гласоподаватели, каза на пресконференция председателят на Държавната избирателна комисия Оливер Дерковски, предава "Прес 24".

Най-висока избирателна активност се наблюдава в община Аеродрум, където над 17,6% от гражданите са упражнили правото си на глас.

Гласуването във всички избирателни секции протича нормално.

Радио "Свободна Европа" (Македония): Висока избирателна активност в Битоля
Пред повечето избирателни секции в Битоля гражданите чакат на големи опашки, спазвайки физическа дистанция, за да упражнят правото си на глас, предава скопската редакция на Радио "Свободна Европa.

Повечето избирателни съвети твърдят, че се наблюдава невиждана преди избирателна активност в региона, в сравнение с предишни избори. Към 9 часа активността в определени избирателни секции стигна до 17%. Според Държавната избирателна комисия, активността в община Битоля до 9:00 ч. местно време (10:00 ч. българско) е 10%.

„Очакваме по-добър живот, права за всички, да имаме работа, добър доход, за да оцелеем. За страната е празник и тези избори трябва да бъдат демократични и справедливи и всички трябва да отидем да гласуваме. Гласуването се провежда според протоколите. Мерките, препоръчани от здравните власти, се спазват. Мисля, че денят ще бъде успешен", споделиха жители на Битоля.

Зоран Джурович, заместник-председател на избирателна секция 73 в Битоля казва, че и преди е участвал в изборния процес, но не е виждал подобна избирателна активност, както тази сутрин.

"В избирателна секция 73 в Битоля активността е доста висока. От 1007 (регистрирани) гласоподаватели около 160 вече гласуваха, т.е. около 15 до 16%. Досега не имало такава избирателна активност, в сравнение с предишни пъти тя е много висока", споделя той.

"Нямаме проблеми. Всички избиратели се придържат към протоколите, идват с маски, поддържат дистанция и гласуването преминава в абсолютен ред", каза Джурович.

Общо в Битоля са регистрирани 81488 избиратели, които ще гласуват в 169 избирателни секции. Засега гласуването протича без проблеми.

"Курир" (Македония): Нередности при гласуването в скопските квартали Гази Баба и Бутел
Жителите на скопските общини Гази Баба и Бутел се оплакват, че не са в избирателния списък и не могат да упражнят правото си на глас, пише електронното издание "Курир".

Днес, на 15 юли, в С. Македония се провеждат десетите парламентарни избори в страната. Право на глас имат 1 814 613 пълнолетни граждани, които ще гласуват на 3480 избирателни секции.

Секциите бяха отворени навреме тази сутрин, в 7:00 ч., като досега гласуването протича в добър ред и без проблеми, информира Държавната избирателна комисия. Според последните данни на комисията, към 9:00 ч. местно време (10:00 ч.) избирателната активност в цяла С. Македония е 6,26%.

"ТВ 21" (Македония): В първите два часа от вота, избирателната активност е 5,19%
Държавната избирателна комисия на Северна Македония проведе първата пресконференция по повод парламентарните избори. Нейният говорител Адмир Шабани обяви, че до 9:00 ч. (10:00 ч. българско време) избирателната активност е 5,19%, предава скопската "TВ21".

"Според данните, събрани от комисията до 9 ч. 94 167 души, записани в избирателните секции са отишли ​​до урните, или 5,19%", заяви Шабани, като отбеляза, че според информацията, с която разполага, всички избирателни секции са били открити навреме в 7:00 ч. (8:00 ч. българско време) и гласуването протича без проблеми.

"Слободен печат" (Македония): Избирателните секции в С. Македония отвориха навреме; гласуването протича без проблеми
Избирателните секции за парламентарните избори в Северна Македония са отворили навреме и досега гласуването протича в добър ред и без проблеми, информират от Държавната избирателна комисия, пише скопското издание "Слободен печат".

Денят на изборите започна в 7 часа сутринта (8:00 ч. българско време), с откриването на 3390 избирателни секции. Гласуването ще продължи до 21:00 ч. (22:00 ч. българско време).

Десетите парламентарни избори в страната се провеждат при специални условия поради пандемията от COVID-19. Всеки, който участва в процеса, трябва да спазва препоръките и мерките за защита, да носи маска, да поддържа дистанция и да дезинфекцира ръцете си на входа и на изхода на избирателната секция.

От избирателната комисия отново увериха по-рано, че са положени максимални усилия гласуването да е безопасно за здравето на гражданите и призоваха хората масово да излязат и дадат своя вот.

"Независен" (Македония): Избирателните секции в С. Македония са дезинфекцирани предварително; гласува се задължително с маска
Гласуването в третия ден от парламентарни избори, въпреки пандемията от COVID-19, ще бъде безопасно за гражданите, които решат да упражнят правото си на глас, пише вестник "Независен".

Гласуването ще се проведе в съответствие с насоките на Държавната избирателна комисия и протоколите на Комисията по инфекциозни болести, които предвиждат спазване на строги мерки за защитата на членовете на избирателния съвет, наблюдателите и избирателите.

Мерките включват задължително носене на маска при гласуване, спазване на социална дистанция, докато се чака пред избирателната секция и дезинфекциране на ръцете при влизане и излизане от сградата. В избирателната секция ще могат да влизат единствено толкова хора, колкото урни има в нея. Гласоподаватели, които не разполагат с маски няма да бъдат допускани до секциите.

Избирателните секции отвориха в 7:00 ч. (8:00 българско врмее), като преди това бе извършено цялостно механично почистване и дезинфекция на помещенията в тях, както и на тоалетните. След края на гласуването секциите ще бъдат дезинфекцирани отново.

"Опсервер" (Македония): Изборите в С. Македония ще бъдат наблюдавани от 2709 национални и чуждестранни наблюдатели
Парламентарните избори в С. Македония ще бъдат наблюдавани от 2 709 национални и чуждестранни наблюдатели, предава скопската медия "Опсервер".

Общо 2551 национални и 158 международни наблюдатели получиха акредитация от Държавната избирателна комисия за наблюдение на изборите.

Сред акредитираните международни наблюдатели, според информацията, публикувана на уебсайта на комисията, 26 са от ОССЕ, 41 от посолството на САЩ, 13 от делегацията на ЕС, четирима представители на Международната фондация за изборни системи (IFES), 13 от френското посолство, 10 от унгарското, както и 13 представители от Германия и Великобритания и Италия.

България също има двама международни наблюдатели, наред с Черна гора, Чехия и Косово. Освен това четирима международни наблюдатели са били изпратени от Международната асоциация за правата на човека.

Свои представители изпратиха също така и Албания, Хърватия, Швейцария, Швеция, Нидерландия, Канада и Босна и Херцеговина.

Общо 60 чуждестранни журналисти са получили акредитация да отразяват изборите в Северна Македония.

"Слободен печат" (Македония): Започнаха предсрочните парламентарни избори в Северна Македония
Започнаха десетите парламентарни избори в Северна Македония. Право на глас имат един 1 814 613 пълнолетни граждани, които ще гласуват в 3480 избирателни секции, пише скопското издание "Слободен печат".

Тези избори се открояват от провежданите досега в страната, защото бяха организирани на фона на коронавирусната пандемия и бяха разделени в три изборни дни. В първите два от тях гласуваха гражданите от рисковите групи, а днес, на 15 юли, е главният ден от вота. Днешният изборен ден ще продължи два часа по-дълго от обикновено и е неработен.

Избирателните секции в шестте избирателни района се бяха отворени в 7:00 ч. (8:00 ч. българско време), като гласуването приключва в 21:00 ч. (22:00 българско време).

Гласоподавателите ще могат да избират измежду 15 политически партии и коалиции с общо 1578 кандидати. От тях, според статистиката на Държавната избирателна комисия, 675 (42,78%) са жени, а 903 (57,22%) са мъже.

Гласува се тайно, чрез ограждане на номера пред името на избрания кандидат в бюлетината.

Всички участващи в процеса и гражданите, които ще гласуват, трябва да спазват мерките за защита срещу разпространението на коронавируса, като носенето на маска, поддържането на разстояние от метър и половина и дезинфекцирането на ръцете на входа и изхода на избирателната секция.

Освен мерките, свързани с коронавируса, за първи път на тези избори е позволено да гласуват лица, които са навършили 18 години до 15 юли и имат валидни документи. Освен това не беше организирано гласуване от чужбина, тъй като нямаше достатъчно македонски граждани, регистрирали се да гласуват. Тези хора обаче ще могат да гласуват в избирателните секции на адреса, където са регистрирани, ако са в страната в изборния ден.

Общо 1 814 613 души са регистрирани в Списъка на избирателите.

Тежко болните, затворниците, хората под домашен арест и гласоподавателите в старческите домове гласуваха вчера, на 14 юли, а ден преди това бюлетини пуснаха тези под домашна карантина. Според данните на Държавната избирателна комисия, вчера са гласували около 9300 души.

Комисията няма да публикува резултатите, а само избирателната активност, докато не приключи изборния ден. Бюлетините ще останат запечатани до края на гласуването.

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония бяха насрочени за 12 април, но поради коронавирусната пандемия и извънредното положение бяха отложени. Малко по-късно политическите партии стигнаха до споразумение вота да се проведе на 15 юли.

Списък с участниците в изборите:

1. Демократическа партия на албанците - ДПА
2. Демократи
3. СДСМ и коалиция "Можем"
4. Левица
5. Алианс на албанците и Алтернатива
6. Глас за Македония
7. Граждански демократичен съюз
8. Интегра
9. Демократически съюз за интеграция - ДСИ
10. Социалдемократически съюз - СДС
11. "Никога северна, винаги Македония"
12. Работническа партия МОРО
13. Народна партия на ромите
14. ВМРО-ДПМНЕ
15. Твоята партия

Politico: Коронавирусът хвърли сянка върху изборите в Северна Македония
Те спечелиха множество похвали в Европа, след като приключиха продължилия десетилетия конфликт за името с Гърция, вкараха страната в НАТО и започнаха преговори за присъединяването на С. Македония към Европейския съюз.

Но Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) изпитва трудности да задържи властта си в предсрочните парламентарни избори, заради ежедневни притеснения - като коронавируса, икономиката и корупцията, коментират от европейската редакция на авторитетното списание Politico. Материалът е представен без редакторска намеса.

Воденото от СДСМ правителство с премиер Зоран Заев получи похвали от международното общество и беше посочено като пример за останалите страни от Западните Балкани - една държава, която е готова да остави историческите спорове настрана, в името на по-добро бъдеще, дори ако това означава да се съгласи да постави "Северна" пред името си, за да поправи отношенията със съседна Гърция.

Усилията на Скопие бяха наградени в края на март, когато, на фона на карантината, външните министри на ЕС дадоха дългоочакваната зелена светлина за Северна Македония и нейния съсед Албания, за да започнат те преговори за присъединяване.

Парламентарните избори трябваше да се проведат на 12 април, но бяха отложени, заради пандемията. Тази страна с население от около 2 млн. души оттогава е управлявана от временно правителство, също водено от СДСМ, но и с членове на националистическата консервативна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Главната задача на това междупартийно правителство беше да организира изборите. Но то в крайна сметка трябваше да се справя и с коронавирусната криза в една от най-бедните страни в Европа.

Северна Македония се справи с първите етапи на пандемията сравнително добре, но след като предпазните мерки бяха смекчени в края на май, случаите и починалите рязко се увеличиха и в момента страната е сред най-силно засегнатите държави в Европа. Регистрираните случаи на ден се увеличиха от 20-30 през май, до повече от 100 през юни и оттогава тази притеснителна тенденция се запазва, а смъртността от COVID-19 е най-висока на балканите.

"Мисля че това е втора вълна", каза Заев, лидер на СДСМ пред Politico във видеоинтервю.

"В нашата страна всичко започна по-рано, заради нашето голямо мюсюлмански общество, което празнува Рамадан (в края на април и май)".

"След това започнахме да виждаме големи цифри".

Заев отхвърли критиките, че правителството не е взело достатъчно строги мерки, що се отнася до религиозните празненства.

"Не можехме да направим нищо повече, защото ние сме демократична партия и в нашия устав се споменава, че има свободи, които не могат да бъдат контролирани дори по време на война и извънредно положение. Една от тях е свободата на вероизповеданието", каза Заев.

Критиците на СДСМ обвиняват партията, че е премахнала карантината твърде рано, за да може да проведе изборите.

"Това което се обърка бе желанието на Заев да проведе избори възможно най-скоро", каза вицепредседателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски пред Politico в телефонно интервю.

"През март и април имаше добро представяне (в мерките срещу COVID-19), популярността на правителството се повиши в статистиките и СДСМ искаше да се възползва от това и да организира бързи избори. За да се случи това, те смекчиха всички мерки и броят (заразени) експлодира".

На свой ред Заев каза, че ситуацията скоро ще е под контрол и че икономиката ще е една от най-малко засегнатите от вируса в Европа, със свиване на БВП по-малко от 4% - тъй като страната не разчита толкова много на туризъм, както и заради извънредните мерки, които са на стойност около 10% от БВП.

Вирусът ще промени резултатите от изборите

Коронавирусът причини сериозни промени в нормалната електорална рутина. Вотът няма да се проведе в обичайния неделен ден, в опит да бъде избегнат варианта хората да изберат да не гласуват, а вместо това да отидат на почивка за уикенда.

Гласоподавателите трябва да носят маски и да поддържат социална дистанция, когато гласуват. Възрастните хора и другите групи в риск вече гласуваха на 13 и 14 юли.

Според анкетите ще има оспорван вот, като изборите ще бъдат спечелени от една от двете основни партии СДСМ или ВМРО-ДПМНЕ. Икономиката и общественото здраве са най-важните теми, които притесняват гласоподавателите.

За да формира правителство, която и партия да спечели изборите ще има нужда от коалиционен партньор, най-вероятно някой от представителите на албанското малцинство.

Главната албанска партия, Демократическия съюз за интерграция (ДСИ), бивш коалиционен партньор на Заев, твърди, че няма да преговаря с големите партии, освен ако те не са съгласни в страната да бъде назначен премиер от албански произход.

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ отхвърлиха тези искания по-рано.

Опонентите на СДСМ твърдят, че външната политика на партията, която включва и новия договор за добросъседство с България, е спечелила на Скопие приятели на Запад, но партията не е обърнала достатъчно внимание на реформите за подобряване на ежедневния живот в Северна Македония, икономиката и върховенството на закона.

"Хората са разочаровани от лошото управление и (коронавирусната криза) е само върха на айсберга", каза Николовски.

"В последните три години икономиката се срина и имаше безпрецедентна корупция".

Корупционните скандали не са чужди и на ВМРО-ДПМНЕ. Бившият премиер Никола Груевски, който често е обвиняван в авторитаризъм и корупция, беше осъден задочно, заради незаконна покупка на луксозен автомобил. През 2018 г. той избяга в Унгария, за да избегне затвора.

Заев отхвърля обвиненията на опонентите си в корупция, както и критиките за икономиката. Според него страната е постигнала прогрес в прилагането на върховенството на закона, има спад в безработицата и минималните и средните заплати са нараснали значително по време на мандата на СДСМ.

"Сега имаме шанс да сме на 100% фокусирани върху ежедневните проблеми", каза той.

"Имаме много приятели около нас - Гърция, България - членове сме на НАТО, започваме преговори с ЕС и можем да променим нашето общество към по-добро".Принтирай    Оразмери текст   + -