Последен ден на предизборната кампания в Македония

12 Юли 2020 | 12:47 | 0
Последен ден на предизборната кампания в Македония
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Тече последният ден от предизборната кампания в Македония. Партиите провеждат своите последни митинги и срещи с избирателите. От полунощ в неделя срещу понеделник всякаква политическа агитация ще бъде забранена. В понеделник ще гласуват заразените с новия коронавирус и лицата намиращи се в самоизолация, а във вторник - болните, немощните, лежащо болните в болници и лицата, намиращи се в затвори и арести, а в сряда всички останали.

Изборите ще се проведат при повишени противоепидемични мерки заради втората вълна от COVID-19, обхванала страната.

Противопоставянето между управляващи и опозиция е по цялата гама от проблеми, които вълнуват обществото - от пандемията и мерките за справянето с нея, до отдавна дискутираните споразумения с България и Гърция. СДСМ представя стартиралата евроинтеграция на страната като свое основно постижение, а ВМРО-ДПМНЕ търси подкрепа у противниците на Преспанското споразумение и Договора за добросъседство с България, които нарича "капитулантски", макар и да не уточняват как биха се опитали да ги променят.

Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) предложи етнически албанец за кандидат за премиер, което допълнително повишава очакванията за масово участие на избирателите от двете основни етнически групи - македонци и албанци.

Прогнозите на социолозите не посочват ясен победител засега, защото резултатите на партиите са близки.

***

Зоран Заев: Искаме Вашия глас, за да продължим напред още по-бързо
Пред нас в сряда са важни избори, на които всеки от нас