Китай прие Закона за национална сигурност в Хонконг

30 Юни 2020 | 14:12 | 0
Китай прие Закона за национална сигурност в Хонконг
Снимка: Reuters

Постоянният комитет на Всекитайското събрание на народните представители (ВСНП, парламентът на страната) прие закона за гарантиране на националната сигурност в Хонконг.

Приемането на този Закон е отговорът на Пекин на започналите миналото лято протести в бившата британска колония, която се ползва с особен статут съгласно принципа "Една държава - две системи". Тези протести започнаха, след като прокитайската администрация в града се опита да прокара закон, който да разрешава екстрадирането в континентален Китай. Това обаче бе възприето като опит за ограничаване на правата на гражданското общество и нарушение на полуавтономния статут на международния финансов център.

В тези протести се намесиха и други страни, като САЩ, които заставайки в защита на продемократичните протести в мегаполиса видяха още една възможност да оказват натиск върху Китай в започналото глобално противоборство между двете велики сили на "всички фронтове".
Пекин дълго време поне официално не се намесваше в процесите, протичащи в Хонконг, а епидемията от новия коронавирус сложи от само себе си край на протестите.

След тяхното затихване Китай явно премина в настъпление и приемайки този Закон реши да докаже правата си върху Хонконг.

***

Xinhua: Си Дзинпин е подписал приетия закон за националната сигурност в Хонконг
Постоянният комитет на Всекитайското събрание на народните представители (ВСНП, парламентът на страната) прие закона за гарантиране на националната сигурност в Хонконг, а президентът на Китай Си Дзинпин вече е подписал указа за влизане в сила на закона от деня на публикуването му, съобщава „Синхуа“.

Както отбелязва китайската държавна агенция, в заседанието са участвали 162 законодателя, които са гласували единодушно. Парламентът също така е одобрил включването на този законов акт в приложение 3 на Основния закон на Хонконг.

Новият закон има за цел да предотврати и накаже действия, които застрашават националната сигурност в Хонконг: сепаратизъм, тероризъм, подкопаване на държавната власт и конспирация с чужди антикитайски сили. По предварителни данни той предвижда възможността за доживотен затвор като максимална мярка за наказание за най-сериозните нарушители.

Законът също така предвижда създаването в Хонконг на специална властова структура под контрола на централното правителство на Китай. Според South China Morning Post новото звено ще се ръководи от един от заместник-министрите на обществената сигурност на КНР.
***

AFP: Продемократични фигури в Хонконг подават оставка след гласуването на Закона за националната сигурност
Четирима млади лидери на хонконгска продемократична политическа партия обявиха оставките си в понеделник, часове след като Пекин прие обширен закон за националната сигурност на града, предава AFP.

Джошуа Вонг, Натан Лоу, Джефри Нго и Агнес Чоу заявиха, че прекратяват участието си в Демосисто, партия, която се противопоставя на Пекин, като се стреми към всеобщо избирателно право и настоява чуждите държави да санкционират Китай за нарушаване на правата на жителите на Хонконг.

И четиримата заявиха, че ще продължат да провеждат кампания в личен план, което предполага, че може да се надяват да защитят Демосисто да бъде преследванa или отстранена от политическия живот, след като влезе в сила новият закон.

"Ще продължа да защитавам дома си - Хонконг, - докато ме заглушат и не ме елиминират от тази земя", написа Вонг във Фейсбук.

И Вонг, и Лоу - видни фигури от протестите за демокрация, започнати от студентите през 2014 г., ще се кандидатират за изборите за законодателен съвет в Хонконг през септември.
***

South China Morning Post: Китай прие Закона за национална сигурност в Хонконг
Върховният законодателен орган на Пекин прие единодушно закон за националната сигурност в Хонконг, който забранява актовете на сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и тайни споразумения с чуждестранни сили, застрашаващи националната сигурност на анклава като част от Китай, пише хонконгският вестник South China Morning Post.

Законът, одобрен от Постоянния комитет на националния конгрес на Китай, предвижда максимална присъда от доживотен затвор за нарушителите му.

Източници са съобщили на вестника, че законът е одобрен единодушно от 162-та членове на Постоянния комитет в рамките на 15 минути от заседанието, започнало в 9 часа сутринта местно време (4 часа българско време).

Само няколко делегати от Хонконг в националния законодателен орган са видели законопроекта преди неговото приемане, като мнозина говорят за липса на прозрачност около процеса, въпреки сериозните последици, които произлизат от него.

В неделя Постоянният комитет започна специално заседание за бързо приемане на законопроекта, приключено в последния ден от тридневната сесия.

Става ясно, че Комитетът по основни закони, който съветва Пекин по въпросите, свързани с мини-конституцията на Хонконг, ще се срещне „веднага след като Постоянният комитет приеме закона, за да обсъди включването му в приложение III към Основния закон“.

Всички делегати на Хонконг в най-висшия консултативен орган на нацията, Политическата консултативна конференция на Китайския народ и Националния народен конгрес са били помолени да присъстват на среща, на която се смята, че ще се проведе запознаване със Закона, в централата на Офиса за връзка с Китай в 15:00 часа местно време (20:00 часа българско време).

Очаква се Законът да влезе в сила на 1 юли, на 23-та годишнина от предаването на града на Китай от британските власти.
Приемането на спорното законодателство стана само ден, след като Пекин обяви визови ограничения за длъжностни лица от Съединените щати, които „са се държали изключително зле“ по проблемите, свързани с Хонконг.

Пекин и Вашингтон влязоха в ескалиращ дипломатически спор по време на продължилите с месеци протести в Хонконг и Закона за националната сигурност.

САЩ по-рано обещаха да отнемат на Хонконг от статута му за преференциална търговия и наложиха визови ограничения за китайски служители, които се считат за отговорни за подкопаването на местната автономия и свободи.

Принтирай    Оразмери текст   + -