Някои страни отново въвеждат ограничителни мерки заради COVID-19

29 Юни 2020 | 14:37 | 0
Някои страни отново въвеждат ограничителни мерки заради COVID-19
Снимка: Pixabay

Някои страни въвеждат отново ограничения заради COVID-19. Вярно е, че засега те са по-скоро локални, но тази тенденция е факт. В четири града в Сърбия е въведено извънредно положение - Ужице, Крагуевац, Нови Пазар и Враня. В Белград се въвежда задължително носене на маски в обществения транспорт и на закрити места.

В британския град Лестър разхлабването на мерките е отложено с две седмици заради внезапен скок на случаите в града и региона. Заведенията, театрите, кината и други места, където се събират много хора ще останат затворени.

В Македония продължава тенденцията броят на новозаразените да надхвърля 150, като най-много случаи има в Скопие, но засега власите там отричат да планират затягане на мерките.

Очаква се ЕС да представи списък на трети страни, чиито граждани ще бъдат допускани в блока, като се очаква сред тях да не са САЩ, Русия и Бразилия, където все още пандемията се разпространява широко.

***

Политика“ (Сърбия): Сърбия е сред страните, с които ЕС отваря границите в сряда
Европейският съюз ще е готов със списъка на страните, от които ще може да се пътува до държавите от блока след 1 юли най-късно във вторник и според информация от дипломати в Брюксел, Сърбия ще една от тях, пише електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.

Списъкът на трети страни, на чиито граждани трябва да бъде разрешено да пътуват до ЕС от 1 юли, освен Сърбия и Черна гора, включва Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд , Тунис и Уругвай, съобщава Танюг.

Китай също е в списъка, при условие че влизането на граждани на ЕС на нейна територия е реципрочно.

Посочва се, че този списък ще се актуализира на всеки две седмици в съответствие с най-новите епидемиологични данни.
***

Kathimerini: Гърция ще отвори 7 ГКПП с балканските страни и Турция, от сряда отваря пристанищата
Гърция ще отвори 7 от 14-те си гранични пункта по северната граница в сряда, с което продължава процеса на откриване за чуждестранни туристи, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Властите имат желание да отворят отново доходните магистрали, които водят хиляди балкански туристи най-вече в северните части на страната.

Входните точки са Евзонес, Какавия, Кристалопиги, Промахон, Нимфеа, Кастанис и Кипи, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас на брифинг в понеделник.

Пецас заяви, че на 1 юли Гърция ще предприеме „последната стъпка“ за връщане към „новата нормалност“, тъй като всички летища скоро ще са отворени за международни полети.

Сряда е денят, в който яхти и други кораби от чужбина ще могат да акостират в гръцките пристанища.
***

Сергей Лавров: Европа не планира да отваря границата си за руски граждани на този етап
Европейските страни все още не обмислят възможността за отваряне на границите си за руските граждани заради броя на новооткритите случаи на коронавирусна инфекция в Руската федерация. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за RT, цитиран от TACC.

"Европа вече се отваря, но предвид броя на новооткритите случаи на зараза, Русия, като САЩ и Бразилия, на този етап се счита за страна, за която Европа все още не е готова да отвори границите си", каза министърът.

Според Лавров в момента Русия оценява условията за възобновяване на комуникациите с други държави. "Ние като Министерство на външните работи ще предоставим информация за епидемиологичната ситуация в чужди страни. Министерството ще препрати тази информация на руските структури, които професионално ще оценят колко опасна или безопасна е дадена страна", обясни той.

Журналистът на RT попита Лавров дали знае за съществуването на схема за руснаци да летят зад граница през Беларус: например с авиокомпанията „Белавия“и или с Турските авиолинии - вече летят към Турция. "Не можем да забраним на хората да използват тази възможност. Друго нещо, разбира се е, че трябва да има предпазливост и здрав разум при вземането на решения", каза министърът.

Почти всички вътрешни граници в Европейския съюз са отворени от 15 юни. По-рано Европейската комисия препоръча да започне поетапно отваряне на външните граници от 1 юли.

Поради ситуацията с разпространението на коронавирус, Русия напълно спря редовни и чартърни международни полети от 27 март, превозвачите могат да извършват полети само за връщане на пътниците у дома.
***

AFP: Чехия отваря границите си за поляци и британци въпреки скока на инфекциите с новия коронавирус
Чешкият здравен министър Адам Войтех заяви, че страната му ще отвори граници за пътуващите от Великобритания и Полша през тази седмица, въпреки скорошния скок в случаите на COVID-19 в централноевропейската страна, предава AFP.

Чехия затвори своите граници на 16 март заради пандемията.

„Полският регион Силезия e в зелената зона, така че пътниците няма да се нуждаят от отрицателни тестове или да се подлагат на карантина“, каза министърът Адам Войтех пред репортери.

"Същото важи и за Великобритания."

Чешките власти очакват да облекчат допълнително мерките, които приеха през март за борба с новия коронавирус, въпреки че ще ги запазят на определени проблемни места.

От 1 юли чехите вече няма да трябва да носят маски за лице, освен в болници, домове за възрастни хора, пражкия подземен транспорт и в два североизточни района, където вирусът се разпространява сред миньори и техните близки.

Хората в Прага също ще трябва да носят маски за лице на закрити събития с повече от 100 души.

Страната регистрира 305 нови случая в неделя, което е най-голямото дневно увеличение от 3 април.

Повече от 11 600 чехи досега са били заразени с новия коронавирус, а 348 са загинали. Между средата на април и средата на юни дневният брой новозаразени никога не е надхвърлял 100.
***

The Times: Заведенията в Лестър остават затворени заради коронавируса
Кметът на град Лестър заяви, че ограниченията ще останат в сила още две седмици, въпреки че останалата част на Англия ги премахва, заради скока на новите случаи, пише британският вестник The Times.

В първия тест на правителствената стратегия за налагане на ограничения на местно ниво, когато възникват локални епидемични взривове, кметът от Лейбъристката партия сър Питър Сулсби заяви, че централното правителство планира да остави ресторантите, кръчмите, кината и хотелите в града затворени поне още две седмици. ,

Около 866 нови случая с коронавирус са регистрирани в град Ийст Мидландс през последните две седмици, като се смята, че огнището е възникнало в завод за преработка на храни.

Сър Питър каза: „Това, което предлагат, не е връщане към блокирането; изглежда, че това, което предлагат, е да продължим сегашното ниво на ограничения за още две седмици след 4 юли. "

По радиото тази сутрин Борис Джонсън потвърди локалния режим на ограничения, като заяви, че блокирането само на Лестър ще демонстрира ползите от неговата стратегия „Удар на място“ да се реагира на нови огнища на местна основа.

Мат Ханкок, здравният министър, беше предупредил за епидемия в Лестър и обмисляше законността на първото локализирано блокиране, но сър Питър каза, че министрите не са влезли в диалог с местната администрация.

„Честно казано, това беше много разочароващо“, каза той днес в сутрешната програма на BBC Radio 4. „Едва миналия четвъртък най-накрая получихме някои от необходимите ни данни, но все още не сме получили всичко. Препоръките за Лестър пристигнаха във входящата ми поща.

„Погледнах този доклад и честно казано, той очевидно е сглобен много набързо. Той е повърхностен и описанието на ситуацията в Лестър е неточно и със сигурност не ни предоставя необходимата информация, защо остават ограниченията за две седмици по-дълго от останалата част от страната. "

Клаудия Уеб, депутатът от Лейбъристката партия от Източен Лестър, призова правителството да наложи пълно блокиране на нейния избирателен район, заради опасенията, че малцинственото население в града е по-уязвимо към вируса, като тя каза: „Има значителни притеснения и значителни проблеми по отношение на неравенствата и високата степен на бедност, които ме притесняват.

„Правителството не ни успокои. Досега съобщенията и комуникацията бяха неясни и беше трудно и аз наистина не разбирам за какви общности е предназначена стратегията."
***

Kathimerini: ЕС ще публикува списък на страните, чийто граждани ще бъдат допускани в ЕС от 1 юли
Испанският външен министър заяви, че Европейският съюз съставя списък от 15 държави, които не са членки на блока и чиито граждани ще могат да го посещават от 1 юли, пише гръцкият вестник Kathimerini.

Окончателният списък ще бъде обявен по-късно в понеделник или вторник сутринта, каза Аранча Гонсалес Лая пред испанското радио Cadena SER.

Тя каза, че не е запозната с натиска на Съединените щати за разрешаване на пътуванията на техните граждани, като добави, че страните са избрани според статистическите данни за ситуацията с коронавируса - сходни ли са или не с тези на ЕС, тенденциите на заразяване и колко надеждни са данните

"Не е въпросът как да бъдем приятелски или неприятелски настроени към другите страни, а въпрос на отговорност", каза Гонсалес Лая.

Сред страните, които се обсъждат, е Мароко, чието правителство не планира да отвори границите си до 10 юли. Гонсалес заяви, че ЕС обмисля да приеме пътници от Китай, ако Пекин възобнови приемането на пътници от ЕС още от 1 юли.

Министърът също потвърди, че Испания ще отвори изцяло границите си с Португалия, въпреки скока на инфекциите в съседната страна.
***.

„Независен“ (Македoния): За последното денонощие са регистрирани 176 новозаразени с коронавирус
Броят на хората, заразени с коронавирус в Македония надхвърли шест хиялди, а тенденцията за трицифрен брой нови пациенти продължава, като за последното денонощие са регистрирани 176 нови случая и девет починали, пише скопският вестник “Независен“.

От началото на този месец са регистрирани 3 854 позитивни и 154 смъртни случая. Броят на активните случаи е по-голям от излекуваните. В момента те са 3 479, а 2 315 са излекувани от коронавируса, починалите са 286.

Досега има 2951 потвърдени случая в столицата.. След Скопие най-много заразени има в Тетово - 367, 283 в Куманово, 176 в Щип, 139 в Охрид, 131 в Струга и 92 в Ресен.

Без заразени в момента според статистиката на Института по обществено здраве са само общините Радовиш, Берово, Делчево и Виница.

Властите уверяват, че въпреки увеличения брой пациенти и хоспитализирани, ситуацията е добре управлявана и здравната система има капацитет да приема всички пациенти. Болниците разполагат с достатъчно болнични легла и достатъчно персонал - лекари и медицински сестри. Те също така казват, че в момента няма индикации за въвеждане на допълнителни ограничителни мерки.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче обяви, че болниците започват да нормализират работата си. Изготвен е план за работата и графика на пациентите, които са били забавени поради кризата с коронавируса. В края на тази седмица се очаква системата „Моят час“ да започне да функционира в някои от клиниките и за някои интервенции. Останалите клиники ще трябва да изчакат развитието на ситуацията с коронавируса.

Съседните страни също бележат увеличение на броя на пациентите в последните дни. В Сърбия в неделя имаше 254 нови позитиви, в България 112, Косово, 96, Албания 72, Хърватия 67.
***

Worldometers: Броят на починалите от COVID-19 в света надхвърли 500 хиляди
Заразените с коронавирус в света надхвърлиха десет милиона и 249 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са над 163 хиляди, починалите са повече от 500 хиляди души, а възстановилите се са над пет милиона и 556 хиляди, показва справка на сайта Worldometеrs.

Активните към момента случаи са над четири милиона и 188 хиляди, от тях в тежко или критично състояние са над 57 хиляди души.

На първо място по брой заразени остава САЩ с над два милиона и 637 хиляди души и над 128 хиляди починали, следвани от Бразилия с над един милион и 345 хиляди заразени и над 57 хиляди починали. На трето място е Русия с над 634 хиляди случая и над девет хиляди починали. Четвърта е Индия с над 549 хиляди заразени и над 16 400 хиляди починали. На пето място е Великобритания с над 311 хиляди инфектирани и над 43 500 хиляди смъртни случая от COVID-19.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 197 хиляди и над пет хиляди починали, следвани от Румъния с над 26 хиляди и 1 612 починали, Сърбия с над 14 хиляди заразени и 270 починали, Северна Македония с 6 080 заразени и 286 починали и Гърция – 3 376 заразени и 191 смъртни случая.
***

London Evening Standard: Лестър може да се окаже първия град във Великобритания, който ще наложи локална пълна карантина
Лестър може да стане първият град в Англия с наложена локална пълна карантина след скорошен скок в случаите на коронавирус, пише London Evening Standard.

Вътрешният министър Прити Пател потвърди, че градът в Източен Мидландс може потенциално да наложи нови ограничения в опит да спре пика на COVID-19.

Здравният министър Мат Ханкок обяви, че се разглежда възможността, след като той е станал „доста притеснен“, когато през първата половина на юни бяха регистрирани 658 нови случая в района на Лестър, пише вестникът.

Министър Пател заяви за Лестър пред една от националните телевизии: „Ще окажем подкрепа на Лестър и всъщност здравният министър (Мат Ханкок) беше във връзка с много от нас през уикенда, обяснявайки някои от мерките, подкрепата за тестване, ресурси, които ще бъдат осигурени на местната власт.“

„При местните избухвания на заразата е добре да има локализирано решение по отношение на контрола на инфекцията, социалното дистанциране, тестването и много от инструментите всъщност в рамките на системата на общественото здраве, които ще бъдат приложени едновременно за контрол на вируса, за да спрем разпространението, така че да можем да поставим инфекцията под контрол. "

От Министерството на здравеопазването и социалните грижи признаха, че ситуацията в Лестър е обезпокоителна поради скорошния скок и призоваха жителите да внимават, но не потвърдиха за предстоящото налагане на локална карантина .

Говорител на ведомството каза: "Ние подкрепяме градския съвет и местните партньори в Лестър, за да помогнем за предотвратяване на по-нататъшното предаване на вируса."

„Разгърнахме четири мобилни тестови площадки и предоставихме хиляди комплекти за тестване в домашни условия, за да гарантираме, че всеки в района, който се нуждае от тест, може да получи такъв.
***

Ана Бърнабич: Сърбия ще въведе нови ограничителни мерки заради увеличения брой случаи на коронавирус
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че "вероятно" ще бъдат въведени ограничителни мерки, подобни на тези, въведени от някои местни власти през последните няколко дни заради увеличения брой случаи на коронавирус, цитира думите й белградският вестник “Политика“.

Тя заяви по ТВ "Пинк" че от 10 часа местно време (11:00 часа българско време) ще се проведе среща на Кризисния щаб за борба COVID-19 и че няма да бъдат въвеждани пълни забрани за движение или събиране, както по време на извънредното положение.

Тя припомни, че засега в Нови пазар, Крагуевац, Ужице и Враня са въведени различни форми на извънредно положение.

Според нея мерките ще са в сила на определени места, а не на цялата територия на Сърбия, съобщава сръбската агенция Бета.

"Белград, разбира се, има най-много заразени хора в него, не на глава от населението, а като общ брой, две трети от всички заразени хора са в Белград. Това е предимно сред по-младото население, така че ще разгледаме как да насочим мерки и да решим този проблем в този момент.

Тя заяви, че работата на нощните клубове ще бъде „със сигурност“ забранена и че ще бъде разгледана и забраната или ограничаването на работата на ресторантите.

Тя каза, че „е мислила какво е разумно (в настоящата ситуация)“ и че „очевидно“ коронавирусът ще присъства, докато не бъде разработена ваксина срещу него.

"Трябва да се живее дотогава ... И тези клубове, и тези ресторанти са икономиката, която пълни бюджета, от който се изплащат пенсии", каза тя.

Премиерът заяви, че засега няма нови случаи в правителството на Сърбия, както и че "коронавирусът е риск, който професията (на политиците) носи със себе си" и че тя се е изследвала по-рано, когато се е оказало, че е контактувала със заразени колеги.

Принтирай    Оразмери текст   + -