Заразените с коронавирус ще надхвърлят десет милиона до края на денонощието

27 Юни 2020 | 13:32 | 0
Заразените с коронавирус ще надхвърлят десет милиона до края на денонощието
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Заразените с коронавирус ще надхвърлят десет милиона до края на денонощието. Към момента те са над девет милиона и 925 хиляди, а само за последното денонощие новите случаи са над 190 хиляди, като продължава тенденцията към тяхното нарастване. В Северна и Южна Америка броят на случаите се увеличава с тревожни темпове, особено в Бразилия и Перу. Тенденция на ускоряване на темпа на заразяване има и в Африка, като най-засегнатите там страни са Република Южна Африка и Египет.

В Европа също има тенденция към увеличаване на случаите след разхлабването на мерките, но засега специалистите се въздържат да говорят за втора вълна или нов пик. В 11 страни от Европа СЗО обяви, че пандемията показва тревожни признаци на ускоряване и сред тях е и съседна Македония.

В Черна гора, където бяха обявили, че са елиминирали вируса, сега има 15 нови случая и някои от строгите ограничения бяха върнати обратно.

***

The Times of Israel: Пътуващите от Израел се очаква да не бъдат допускани в ЕС заради увеличаването на случаите на коронавирусна инфекция
Пътуващите от Израел са сред онези, на които няма да бъде разрешено да влизат в страните-членки на Европейския съюз поради покачването броя на случаите на коронавирусна инфекция, след частичното отваряне на границите, съобщи френският вестник Le Monde, цитиран от израелското англоезично издание The Times of Israel.

Според Le Monde САЩ, Русия, Турция и Саудитска Арабия също са в списъка на страните, за които се смята, че са в по-тежко положение от по-голямата част от европейските нации, и следователно пътници от тези страни също няма да бъдат допускани в ЕС.

По-рано този месец израелски самолет стана първият търговски полет, който кацна в Кипър, след като страната отмени 11-седмична забрана за полети. Оттогава обаче Израел наблюдава скок на броя на заразените с коронавирус.

Според всекидневника Haaretz външното министерство е обезпокоено, че Израел изпада от световната класация на страните, които се считат за желани за реципрочни туристически споразумения.

Според материала на Le Monde, посетители от Австралия, Канада, Южна Корея, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Тайланд, Уругвай, Алжир, Мароко, Тунис, Грузия, Черна гора и Сърбия ще могат да посещават страните-членки на ЕС.

За пътуващите от Великобритания, тя все още се счита за член на ЕС до края на преходния период след Брекзит. Четири държави извън ЕС, които са членове на Шенгенската зона също ще бъдат допускани

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви по-рано този месец, че Израел обмисля рестарта на въздушния трафик с други страни, които имат нисък процент на зараза, включително Гърция и Кипър, но оттогава инфекциите в Израел започнаха да се покачват.
***

РИА Новости: В Сърбия има 227 нови случая на коронавирус за последното денонощие
В Сърбия за последното денонощие са установени 227 пациенти , заразени с новия коронавирус, двама са починали, съобщава Министерството на здравеопазването на страната, цитирано от РИА Новости.

"През последните 24 часа са идентифицирани 227 нови случая. Общият брой на заразените от началото на пандемията е 13 792. Двама души починаха за последното денонощие, а общо те са 267", съобщи Министерството на здравеопазването.

Министерството на отбраната на Сърбия съобщи, че министърът на отбраната Александър Вулин е бил тестван положително за коронавирус и е в изолация. Диагнозата бе потвърдена и на председателя на Скупщината на Сърбия (парламента) Мая Гойкович, която се лекува в болница от пневмония, както и на директора на Канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич, който е в изолация.

Извънредно положение поради коронавируса бе въведено в събота в четвъртия по големина град в Сърбия - Крагуевац. В град Нови пазар, по-рано също беше въведено извънредно положение, в столицата са отворени два денонощни диагностични пункта за граждани. Ръководството на страната, водено от президента Александър Вучич, обмисля въвеждането на нови ограничителни мерки на среща на националния кризисен щаб за борба с COVID-19 в понеделник, 29 юни.
***

ТАСС: Руските туроператори започват да отменят задграничните почивки за месец юли
Руските туроператори започват да отменят задграничните почивки за месец юли, предава TACC, като се позовава на изявление на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР).

"Туроператорите нямат големи надежди за възобновяването на международния туризъм през следващия месец, не искат да поемат рискове и затова отменят ваканциите с полети през юли", се казва в изявлението.

По-специално решението за отмяна на пътувания с дати на отпътуване до 16 юли е взето от туроператора „Интурист“. Компанията отбеляза, че резервираните турове могат да бъдат разсрочени за всякакви други дати през 2020 и 2021 година.

Според бюлетина на АТОР операторите на Pegas Touristik, Tez Tour и Coral Travel също са обявили анулирането на юлските екскурзии.

Както министърът на транспорта на Русия Евгений Дитрих съобщи по-рано, вероятността за възобновяване на международните полети от Русия през юли остава.
***

"Макфакс“ (Македония): Сръбският министър на отбраната е заразен с коронавирус
Белгард. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин е заразен с коронавирус, предава македонската информационна агенция “Макфакс“, като се позовава на сръбски медии

В петък Сърбия регистрира нов скок в броя на новозаразените с коронавирус. От 8 495 тествани са установени 193 случая.

Заместник-директорът на Клиниката по инфекциозни заболявания Ивана Милошевич каза за RTS, че в момента в тази клиника лежат 90 пациенти с COVID-19.

Тя призова гражданите, които се съмняват, че са заразени с коронавирус, да отидат в болниците и в здравните центрове, където се извършва първичен преглед.

През последните четири дни в Сърбия се наблюдава трицифрено увеличение на броя на новозаразените.
***

ТАСС: В Русия се наблюдава ясна тенденция на намаляване на броя на заразените с новия коронавирус
Броят на случаите на коронавирусна инфекция, открити в Русия за последното денонощие , е 6 852, съобщиха от Оперативния щаб за борба с разпространението на новата коронавирусна инфекция. Така вече два дни ръстът на новите случаи в страната е под 7 хиляди, коментира TACC.

Според щаба общият брой на заразените е достигнал 627 646. Ежедневният ръст през последните два дни не надвишава 1,1%.

Най-ниските темпове на растеж на ден са регистрирани в Москва (0,3%), Северна Осетия (0,6%), Московска област (0,7%), Калининградска област (0,8%) и Чеченскта република (0,8%) .

Общо в момента 225 325 души са инфектирани с вируса

Броят на пациентите, възстановени през последното денонощие възлиза на 9 200, като общо от началото на пандемията те са 393 352. Според Щаба броят на възстановените хора надвишава 62% от общия брой на заразените с коронавирус в Руската федерация.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Русия за последните 24 часа се е увеличил с 188 до 8 969. От данните на Щаба следва, че 1,43% от всички заразени в страната са починали.

РИА Новости: Броят на заразените с новия коронавирус в Африка надхвърли 350 хиляди
Броят на потвърдените случаи на инфекция с новия коронавирус в Африка надхвърли 350 хиляди, а повече от 9 хиляди души са починали, според регионалния представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от РИА Новости.

Според СЗО 356 442 души са били заразени с коронавирус в Африка от началото на пандемията , докато 9 156 души са починали.

Най-голям брой случаи на инфекция с COVID-19 са открити в Южна Африка (124 590) и Египет (61 130). Повечето смъртни случаи са регистрирани в Египет (2533), Южна Африка (2340) и Алжир (885).
***

„Фактор“ (Македония): Коронавирусът се върна в Черна гора
Петнадесет нови случая на коронавирус са регистрирани в Черна гора в петък, според Института за обществено здраве на страната, с което общият брой на заразените достигна 115, пише македонското електронно издание “Фактор“.

Правителството предприе редица мерки, включително забрана за литийните шествия на Сръбската православна църква (СПЦ). Религиозните събирания са забранени на открити обществени места, с изключение на райони, принадлежащи към религиозни обекти. Политическите събирания на открито, както и присъствието на публика на спортни събития също са забранени. Погребенията могат да се извършват само в най-близък кръг, а събитията на затворени обществени места вече се разрешават след предварителна заявка.

Броят на заразените с новия коронавирус нараства в целия регион, коментира изданието.
***

„МКД“ (Македония): В Македония са регистрирани 163 случая към петъчния ден
Общо 163 новозаразени с коронавирус са регистрирани в петъчния ден в Македония , 40 са се възстановили, а трима са починали. С това броят на общите активни случаи в страната нарасна до 3 284. Все още най-много заразени има в Скопие, пише македонското електронно издание “МКД“.

Преди около две седмици броят на ново диагностицираните с коронавирус в съседната страна започна драстично да се увеличава и беше обявен втори пик на епидемията.

Както Министерството на здравеопазването съобщи в петък, най-много са новите случаи в Скопие - 70 души, в Куманово-2, Дебър-6, Щип-14, Прилеп-2, Тетово-25, Струга-4, Велес-2, Битоля- 1, Охрид-9, Кавадарци-3, Гостивар-11, Струмица-1, Крива Паланка-2, Кочани-3, Свети Никола-4, Ресен-4.

Общият брой на заразените от началото на епидемията е 5 758. Броят на оздравелите пациенти е 2 206, а броят на починалите е 268, а в момента броят на активните случаи в страната е 3284.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче, заяви че няма причини за въвеждане на допълнителни ограничения. През последните няколко дни коефициентът на предаване на коронавируса е под единица и ако остане така, очакванията са броят на пациентите да намалее.

Според Филипче, въпреки втората вълна, която е по-интензивна от първата, ситуацията е добре управлявана и здравната система има капацитет да приема всички пациенти, разполага с достатъчно болнични легла и достатъчно персонал - лекари и медицински сестри.

Това, от което министърът се опасява най-много, е фактът, че идват есенните месеци, когато хората ще се събират повече на закрито и училищата ще започнат да работят. Според него това са сериозни рискови фактори и могат да бъдат сериозно предизвикателство за здравната система, много по-големи от първата и втората вълна.

Филипче отново призовава да се спазват мерките, тъй като, както той заяви, са необходими общи усилия за справяне с пандемията.
***

Worldometers: Заразените с коронавирус в световен мащаб наближават десет милиона
Заразените с коронавирус в света надхвърлиха девет милиона и 910 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са над 194 хиляди, починалите са повече от 496 хиляди души, а възстановилите се са над пет милиона и 360 хиляди, показва справка на сайта Worldometеrs.

Активните към момента случаи са над четири милиона и 52 хиляди, от тях в тежко или критично състояние са над 57 хиляди души.

На първо място по брой заразени остава САЩ с над два милиона и 552 хиляди души и над 127 хиляди починали, следвани от Бразилия с над един милион и 280 хиляди заразени и над 56 хиляди починали. На трето място е Русия с над 620 хиляди случая и над 8 700 починали. Четвърта е Индия с над 509 хиляди заразени и над 15 600 хиляди починали. На пето място е Великобритания с над 309 хиляди инфектирани и над 43 хиляди смъртни случая от COVID-19.

От съседните на България страни най-много случаи има в Турция – над 194 хиляди и над пет хиляди починали, следвани от Румъния с над 25 хиляди и 1 579 починали, Сърбия с над 13 хиляди заразени и 265 починали, Северна Македония с 5 758 заразени и 268 починали и Гърция – 3 343 заразени и 191 смъртни случая.


Принтирай    Оразмери текст   + -