Срещата за диалога Белград - Прищина в Белия дом беше отменена

26 Юни 2020 | 14:21 | 0
Срещата за диалога Белград - Прищина в Белия дом беше отменена
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Специалният представител на САЩ за диалога Белград-Прищина Ричард Гренел потвърди, че срещата между делегациите на Сърбия и Косово в Белия Дом на 27 юни е отменена. Дипломатът заяви в „Туитър“, че разбира решението на косовския премиер Авдула Хоти да не участва на дискусиите във Вашингтон и обяви, че очаква с нетърпение да назначи нова дата за диалога.
Новият косовски премиер заяви, че няма да участва в преговорите, малко след като в Специалния трибунал в Хага бяха внесени обвинения срещу президента на страната Хашим Тачи за военни престъпления. Държавният глава на Косово също трябваше да вземе участие в преговорите, но обяви, че няма да пътува до Вашингтон, а малко по-късно Авдула Хоти оповести, че и той ще пропусне срещата.
Според косовското издание Koha Ditore действащият външен министър на Албания Гент Цакай е отпътувал за САЩ, където ще проведе неофициална среща с Гренел, макар да не е ясно какво ще бъде обсъдено.
Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич, който също щеше да вземе участие в срещата в Белия дом започна официално посещение в Брюксел със среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според информацията сред основните теми на дискусиите са били подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия, борбата с коронавируса, докладът за напредъка на Сърбия в преговорния процес с ЕС, както и европейският пакет за икономически инвестиции в региона на Западните Балкани. След срещата с председателя на Европейската комисия, президентът на Сърбия ще се срещне с комисаря по разширяването Оливер Вархели. Следобед Вучич ще разговаря със специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, с когото се срещна и в началото на седмицата в сръбската столица.
Очаква се на 27 юни премиерът на Косово Авдула Хоти също да посети Брюксел и да разговаря с Урсула фон дер Лайен.„Слободен печат“ (Македония): Обвинението срещу Тачи е опит да се отстрани Вашингтон от разрешаването на косовския въпрос
След като Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинени за военни престъпления срещу президента на Косово Хашим Тачи, той се отказа да присъства на срещата във Вашингтон, която трябваше да се състои по инициатива на Ричард Гренел, специален предствител на САЩ в преговорите между Белград и Прищина, пише македонското издание „Слободен печат“.

Впоследствие Гренел написа в „Туитър“, че е доволен от преговорите, които ще се проведат между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Авдула Хоти.

Но, за негово разочарование, на следващия ден и премиерът Хоти отмени визитата си във Вашингтон заради новата ситуация, създала се след обвинението срещу Тачи, председателя на Демократическата партия на Косово (ПДК) Кадри Весели и други лица.

Първите реакции на новината за обвинението на Тачи повдигнаха въпроса: Случайно ли е, че само три дни преди насрочените преговори в Белия дом тази среща беше „минирана“?

От тук произтича и въпросът: Дали прокурорът, със съобщаването на имената на обвинените преди образуването на самите дела е нарушил процедурата и дали зад това има други центрове на сила, които имат интерес от обявяването на имената на обвинените и се надяват с това да изхвърлят от „играта“ Вашингтон, който показа готовност да намери компромис. Дали крайната цел е да се обезвреди Тачи, който се приема за човек на американците и за когото се носят слухове, че е готов да се съгласи с исканията за отстъпки на Белград.

Брюксел изрази „силна подкрепа за работата на прокуратурата“ и заяви, че ЕС не е в подкрепа на инициативата на Гренел за разрешаване на косовския въпрос.

Доказателство, че ЕС иска да поеме водеща роля в посредническите преговори между Белград и Прищина, е и информацията, че Хоти и Вучич ще имат отделни вчера и днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели.

От друга страна, Сърбия, която търси и ще търси справедливост за жертвите на косовските лидери на АОК, включително Тачи, ще бъде доволна, че Тачи ще бъде подведен под отговорност, ако обвинението бъде потвърдено.

Koha Ditore (Косово): Албанският външен министър е на необявена среща с Гренел във Вашингтон
Действащият външен министър на Албания Гент Цакай е отпътувал за САЩ, където трябва да се срещне със специалния представител на Белия Дом за диалога Белград-Прищина Ричард Гренел на 26 юни, ден преди вече отменената среща между Косово и Сърбия, съобщава прищинското издание Koha Ditore.

Визтата на Цакай не е обявена публично и няма подробности за програмата й. От канцеларията на първия дипломат на Тирана отказаха да коментират темата, а офиса на представителя на САЩ нито потвърди, нито отрече срещата.

„Страхувам се, че нямаме нищо за вас по отношение на срещата. Може би трябва да проверите това с албанската страна“, заяви говорителят на Гренел Дик Кустин.

Koha Ditore припомня, че албанският премиер Еди Рама и министър Цакай много пъти са били обвинявани, че са част от плана за размяна на територии между Косово и Сърбия.

Gazeta Express (Косово): Гренел потвърди, че срещата Белград-Прищина в Белия Дом е отменена
Специалният представител на САЩ за диалога Белград-Прищина Ричард Гренел потвърди, че срещата между делегациите на Сърбия и Косово в Белия Дом на 27 юни е отменена, пише прищинското издание Gazeta Express.

Дипломатът заяви в „Туитър“, че разбира решението на косовския премиер Авдула Хоти да не участва на дискусиите във Вашингтон и обяви, че очаква с нетърпение да назначи нова дата за диалога.

Премиерът на Косово информира в четвъртък посланик Гренел, че не може да присъства на срещата на 27 юни в Белия дом заради новата ситуация в Прищина, след като Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу косовския президент Хашим Тачи. Хоти каза, че ще се върне у дома, за да се справи със ситуацията. Трибуналът в Хага в изявление в сряда обяви, че е повдигнал обвинителен акт срещу Тачи и лидера на Демократическата партия на Косово Кадри Весели. Президентът Тачи също отмени посещението си във Вашингтон след новините.

Гренел, който се очакваше да посредничи в срещата, каза, че разбира решението на премиера Хоти. „Благодаря, премиер Хоти. Разбираме вашето решение и се надяваме скоро да насрочим срещата“, каза Гренел

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич се срещна с Урсула фон дер Лайен
Президентът на Сърбия Александър Вучич започна официалното си посещение в Брюксел със среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава белградскиият ежедневник „Вечерне новости“.

Преди срещата със сръбския президент, Фон дер Лайен оцени, че това е важна възможност за обсъждане на реформите по пътя на ЕС и дългосрочно възстановяване в региона.

Сред основните теми на дискусиите са били подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия от ЕК, борбата с коронавируса, докладът за напредъка на Сърбия в преговорния процес с ЕС, както и европейския пакет за икономически инвестиции в региона на Западните Балкани.

След срещата с председателя на Европейската комисия, президентът на Сърбия ще се срещне с комисаря по разширяването Оливер Вархели.

Следобед Вучич ще разговаря със специалния представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак, с когото се срещна и в началото на седмицата в Белград.

Президентът на Сърбия ще приключи посещението си в Брюксел около 16:00 часа местно време със среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Слободен печат" (Македония): Ричард Гренел ще отложи срещата за диалога между Белград и Прищина в Белия дом
Специалният представител на САЩ за диалога между Сърбия и Косово Ричард Гренел отложи срещата в Белия дом, насрочена за събота, 27 юни, след като косовският премиер Авдула Хоти го уведоми днес, че няма да присъства на нея, пише скопското издание "Слободен печат. По-рано стана ясно, че и президентът на Косово Хашим Тачи няма да присъства на срещата, след като беше обвинен от трибунала в Хага за военни престъпления. Гренел заяви в "Туитър", че разбира решението на косовския премиер и добави, че работи за промяна на датата на срещата. "Разбираме вашето решение и очакваме скоро да проведем нова среща", написа американският дипломат в "Туитър". Хоти написа в "Туитър" по-рано, че заради обвинението на трибунала в Хага срещу Хашим Тачи и Кадри Весели, той е уведомил специалния пратеник, че не може да присъства на срещата. „Поради новите развития в Прищина, свързани с обвинението, внесено от Специалния трибунал, трябва да се върна в страната си, за да се справя със ситуацията. Информирах посланика Гренел, че не мога да присъствам на срещата на 27 юни в Белия дом", написа косовският премиер.

Боби Бобев: Вашингтон и Брюксел ще се опитат да дадат зелена светлина за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина
Вашингтон и Брюксел ще се опитат да дадат зелена светлина за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Обвиненията срещу Хашим Тачи обаче ще имат негативно и задържащо влияние върху преговорите между Косово и Сърбия, добави той. „Абсолютно съм убеден, че и от ЕС, и от САЩ ще положат всички усилия случващото се да не попречи на продължаването на диалога, въпреки че ситуацията е малко конфузна в момент, в който диалогът трябваше да се възстанови след повече от 2 години. Решението на специализираната прокуратура в Хага попречи това да се случи. Ситуацията е доста неприятна, не само персонално за Хашим Тачи, Кадри Весели и за още няколко бивши командири от Армията за освобождение на Косово, но и за цялата държава. По този начин се отваря една стара и едва ли зараснала рана, но правосъдието трябва да има последната дума“, обясни той. Д-р Боби Бобев каза още, че може да се разсъждава и в посока, че обвиненията срещу президента Тачи са в услуга на онези, които искат да възпрепятстват диалога между Косово и Сърбия. Ако се поеме по тази линия, може да се достигне до други сили, които търсят възможност да засилят влиянието си в Западните Балкани, обясни той, като уточни, че това са Русия, Китай и Турция. Бившият посланик на България в Албания и Косово изрази надежда процесът по нормализацията на отношенията Белград-Прищина няма да бъде стопиран, а САЩ и ЕС ще положат необходимите усилия.

Д-р Боби Бобев: Ще има усложнение на политическата обстановка в Косово след обвиненията във военни престъпления на президента Хашим Тачи
Ще има усложнение на политическата обстановка в Косово след обвиненията във военни престъпления на президента Хашим Тачи. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Всичко зависи от това дали Тачи ще последва примера на Рамуш Харадинай, който два пъти се отказва от премиерския пост, за да отиде изпълни своите задължения пред правосъдието в Хага. „Може би не беше случайно, че в последните няколко седмици Тачи говореше, че ще сложи край на своята политическа кариера и няма да се кандидатира за втори мандат като президент. Предстои да видим какво ще се случи, но действително това е една рана в косовското общество, която трябва да бъде приключена веднъж и завинаги. Ще има вътрешнополитическо напрежение и политически сътресения. Ако Хашим Тачи подаде оставка, според косовската конституция председателят на парламента ще трябва да поеме функциите на държавен глава. Тачи имаше свои вътрешнополитически противници в Косово. Те сега ще тържествуват“, обясни той. Д-р Боби Бобев добави, че турбуленцията е доста силна, но по думите му това ще бъде оздравителен ход за косовското общество.

"Алсат-М" (Македония): Вучич и Хоти ще се срещнат в Брюксел с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен
Премиерът на Косово Авдула Хоти и сръбският президент Александър Вучич ще се срещнат на 25 и 26 юни с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава излъчващата на албански език македонска телевизия "Алсат-М". Урсула фон дер Лейен ще се срещне с премиера Хоти късно следобед на 25 юни, а с Вучич - ден по-късно. Двамата също ще така ще проведат отделни срещи с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели, по думите на говорителят на ЕК Ерик Мамер. Европейският съюз иска да възстанови диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина през юли. Диалогът беше замразен от края на 2018 г., но и двете страни изразиха готовност да се върнат към масата за преговори.

РИА Новости: Кремъл ще наблюдава въздействието на обвиненията срещу Хашим Тачи върху преговорите между Косово и Сърбия
Кремъл наблюдава как обвиненията срещу президента на Косово Хашим Тачи във военни престъпления ще се отразят върху процеса на преговори между Белград и Прищина. Това заяви говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков пред репортери, предава РИА Новости. "Наблюдаваме как това може да се отрази (на преговорите). Засега знаем, че след това решение (Тачи) се отказа всякакви пътувания и няма да участва в някакви по-далечни срещи. Ето защо сега много внимателно наблюдаваме развитието на събитията", каза Песков, отговаряйки на въпроса какво смята за обвиненията и как това може да повлияе на процеса на преговори.

Politico: Хашим Тачи беше обвинен във военни престъпления и няма да участва в преговорите във Вашингтон
Президентът на Косово Хашим Тачи беше обвинен в престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Косово от 1998-1999 г. Това принуди държавния глава да се откаже от участието си в планираните за 26 юни преговори със сръбските лидери във Вашингтон, пише европейската редакция на списание Politico.

От Специализирания трибунал за Косово (СТК), създаден за да разглежда потенциални военни престъпления след конфликта от края на 90-те години, заявиха, че прокурорите им са внесли обвиненията срещу Тачи, както и срещу неговия близък съмишленик Кадри Весели и други, през април. Те включват престъпления срещу човечеството, военни престъпления, включително убийство, преследване и измъчвания.

"В обвинението се твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели и други заподозрени носят наказателна отговорност за почти 100 убийства. Престъпленията, описани в обвинението, включват стотици познати жертви от косовски албански, сръбски, ромски и друг етнос, като сред тях има и политически опоненти", се казва в съобщението на прокурорите.

То беше публикувано докато Тачи пътуваше към Вашингтон, за преговорите с лидерите на Сърбия, планирани за събота, 26 юни. В тях се очаква да се стигне до по-задълбочено икономическо сътрудничество между двете страни. По-късно Ричард Гренел, главен представител на САЩ в диалога Белград-Прищина оповести, че Тачи се няма да присъства на срещата.

"Президентът на Косово току що ни информира, че е отменил пътуването си до Вашингтон, след обявлението на специалната прокуратура. Уважавам решението му да не участва в дискусиите, докато не бъдат решени всички правни проблеми", каза Гренел в "Туитър".

Гренел допълни, че преговорите ще се проведат, въпреки отсъствието на президентът, като главният преговарящ за Косово ще е Авдула Хоти, новият премиер на страната. Сръбският държавен глава Александър Вучич ще води преговорите от страна на Белград, по думите на Гренел.

В изявлението на прокурорите се подчертава, че са повдигнати единствено "обвинения". В него обаче се казва, че те са резултат от "дълго разследване" и отразяват виждането на прокурорите, че всички те "могат да бъдат доказани без разумни съмнения". В изявлението се допълва, че в момента обвиненията се разглеждат от съдия, който ще реши дали да ги потвърди.

"Специалната прокуратура реши, че е нужно този въпрос да бъде обществено достояние, заради постоянните опити на Хашим Тачи и Кадри Весели да попречат и да подкопаят работата на СТК", допълват от прокуратурата.

"Предполага се, че Тачи и Весели са провели тайна кампания, с цел да бъде премахнат закона, съгласно който се създава СТК и по друг начин да попречат на неговата работа, в опит да се подсигурят, че няма да се изправят пред правосъдието. С тези си действия, те поставят личните си интереси над жертвите на своите престъпления, върховенството на закона и народа на Косово", завършва изявлението.

Американски експерт по Балканите: Обвинението срещу Тачи и Весели ще предизвика буря в Косово
Американският балкански анализатор Даниел Сервер е изненадан от повдигнатите от Специализирания прокурор в Хага обвинения срещу президента на Косово Хашим Тачи и председателя на една от най-големите партии в страната – Демократическата - и бивш начлник на разузнаването и председател на парламента Кадри Весели по няколко причини. Първо, защото той не смята, че има достатъчно доказателства за образуване на дело и, второ, защото това се случва броени дни преди делегациите на Косово и Сърбия да се срещнат за преговори в Белия Дом под егидата на президента на САЩ Доналд Тръмп, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK). (Коментарът е направен в сряда, преди премиерът на Косово Авдула Хоти да обяви, че също няма да присъства на срещата във Вашингтон).

Сервер отбелязва, че по принцип разговорите биха могли да продължат така или иначе, дори ако Тачи не пътува до САЩ. „Може да се провери дали премиерът може да упражнява независима власт, но това задължително ще го изложи на значителен политически риск. Ако се появи във Вашингтон, той ще бъде критикуван у дома и ще бъде в много лоша дипломатическа ситуация“, пише той в блога си.

„Това също е тест на Тачи и Весели. Ако бъде потвърдено от съдия СПХ, двамата трябва да подадат оставка и да отидат в Хага, за да се защитят, както направи бившият премиер Харадинай на няколко пъти. Оставките им биха предизвикали сериозни трусове в политиката на Косово. Парламентът ще трябва да замени Тачи, което би било голямо предизвикателство вследствие на обвинението. Смяната на ръководителя на политическа партия би била далеч по-малко противоречива, но все пак ще има голямо значение. Ще запази ли ПДК (Демократическата партия на Косово) своето наследство от Армията за освобождение на Косово (АОК) или ще го надмогне, за да избере някой по-малко свързан с въоръжения бунт срещу Сърбия?“

В случай, че Тачи и Весели не подадат оставки, Косово ще бъде изправено пред други предизвикателства, предупреждава Сервер. „Нито Европа, нито Америка ще да бъдат заинтересовани да се срещат или да помагат на политиците собвинения. Резултатът ще бъде международна изолация. Политиците в Косово трудно ще го приемат . Не е лесно да се намери какъвто и да е позитивен изход от подобна ситуация“.

„Белград, разбира се, ще бъде доволен от обвинението и от страна на това, че иска справедливост за извършените престъпления срещу сърби по време и след войната, и защото това ще даде на Сърбия ново коз в преговорите с Европа и САЩ. Белград може да се опита да отвори отново въпроса за размяна на територии с Косово, твърдейки, че обвинението доказва позицията, че сърбите не трябва да живеят в страна, доминирана от криминални елементи“.

Сервер заключава, че обвинението не е само личен въпрос за Тачи и Весели, а институционален и международен въпрос. „Косово е в беда“, отбелязва той.

Koha Ditore: Премиерът на Косово също отказа да присъства на диалога с Вучич в Белия Дом
Премиерът на Косово Авдула Хоти обяви, че няма да може да присъства на срещата със сръбското ръководство на 27 юни в Белия Дом, на която трябваше да бъде възобновен диалога с представителите на Белград, пише прищинското издание Koha Ditore.

Хоти написа в „Туитър“, че заради създалата се ситуация след повдигнатите обвинения срещу косовския президент Хашим Тачи от Специализираната прокуратура в Хага, той е известил специалния представител на САЩ за диалога Белград-Прищина Ричард Гренел, че няма да присъства на срещата на 27 юни.

„Поради новите събития в Прищина, предизвикани от обвинението, внесено от Специализираната прокуратура, трябва да се върна в страната си, за да се справя с тази ситуация. Информирах посланик Гренел, че не мога да присъствам на срещата на 27 юни в Белия дом“, съобщи косовският премиер.

Първи пътуването си до Вашингтон отмени самият Тачи, на когото бяха повдигнати обвинения от Специализирания съд за престъпленията на „Армията за освобождение на Косово“ в периода на конфликта със Сърбия през 1998-1999 година.

След това Гренел написа в „Туитър“, че очаква разговор със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Хоти, като обясни, че Тачи го е информирал, че няма да може да отиде във Вашингтон.

Специализираната прокуратура за Косово внесе вчера обвинителен акт срещу Хашим Тачи, Кадри Весели и други заподозрени за редица престъпления срещу човечеството и военни престъпления, включително убийства, отвличания, тормоз и изтезания, като те са обвинени в близо 100 убийства.

„Вечерне новости“ (Сърбия): Стана ясен планът на администрацията на Тръмп за разрешаване на косовския въпрос
Официален Вашингтон е разработил точен план как да се придвижи от мъртвата точка диалогът за нормализация на отношенията между Белград и Прищина: в първата фаза, под егидата на САЩ, да се постигнат редица икономически договори между двете страни, а във втората, при посредничеството на ЕС, да се разрешат политическите въпроси, съобщава белградският ежедневник „Вечерне новости“, като се позовава на свои дипломатически източници.

Този дневен ред, както информират събеседниците на изданието, ще бъде обявен пред представителите на Белград и Прищина на срещата в Белия дом, в събота, 27 юни - на президента на Сърбия Александър Вучич и представителите на Косово, след като се разбра, че там няма да присъстват президентът и премиерът Хашим Тачи и Авдула Хоти заради повдигнатите обвинения на държавния глава от Специализираната прокуратура в Хага.

За подобна динамика и по-нататъшни стъпки намекна във вторник и организаторът на срещата Ричард Гренел, специален представител на американския президент Доналд Тръмп за диалога между Косово и Сърбия, който представи идеята за създаване на специална икономическа зона между Белград и Прищина, по подобие на такава област в Шенжен, Китай, създадена още през 1980-те в близост до Хонконг.

„Мини-Шенгенът“ на Гренел практически предполага споразумение между двете страни за отмяна на всички мита и други бариери за потока на хора, стоки и услуги, срещу значителна финансова инжекция от страна на САЩ и ЕС, т.е. директни чуждестранни инвестиции, които ще потекат към Белград и Прищина. Той заяви, че първите стъпки към това са направени, когато са постигнати споразумения за авиосъобщенията между Белград и Прищина и железопътния трафик.

Интересно е, че специалните икономически зони, включително Шенжен, не представляват никакви икономически съюзи на две страни, а територия в рамките на националните граници на една държава, на която са установени правила за бизнес и търговия, които са различни от останалата част от страната.

Посланикът на САЩ в Сърбия Антъни Годфри заяви, че предстоящата среща във Вашингтон представлява шанс за двете страни да отворят вратата за ново икономическо развитие и инвестиции.

Посланикът на САЩ в Сърбия Антъни Годфри заяви, че предстоящата среща във Вашингтон представлява шанс за двете страни да отворят вратата за ново икономическо развитие и инвестиции.

Крачка напред очаква от срещата в Белия Дом и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се надява, че 27 юни „ще бъде началото на края на дългогодишните спорове между Белград и Прищина“.

„Този път представителите на Белград и Прищина могат да бъдат съсредоточени върху намирането на окончателно съвместно политическо решение. Твърдо вярвам, че Съединените щати и Съюзът знаят как да координират своите усилия в тази област“.

За Неманя Старович, външнополитически анализатор в сръбския Център за социална стабилност, срещата, свикана от Гренел, е най-доброто доказателство на тезата за големите сили, които се конкурират за политическа собственост върху процеса на диалог между Белград и Прищина, т.е. възможно споразумение между двете страни:

„Тъй като САЩ решително допринесоха за премахването на пречките за продължаване на диалога, поради факта, че посланик Гренел на практика свали двете предишни правителства в Прищина, е разбираемо, че сега Белият дом не иска да остави щафетата на ЕС. Засилването на икономическото сътрудничество, което е обявено като основна тема на срещата във Вашингтон, и дори някои големи американски инвестиции, които биха могли да се окажат на масата в Белия дом, със сигурност могат да бъдат привлекателни и за двете страни и да допринесат за подобряване на атмосферата сред страните по договарянето.

Между другото, New York Times, която публикува информацията, че Вучич ще се срещне с Тръмп в Белия дом, отрече това в сряда.

Вучич нито потвърди, нито отрече информацията, че френският президент Емануел Макрон може да организира срещата на върха Белград-Прищина на 17 юли, но очаква политическият диалог в Брюксел да продължи скоро:
„Говорих с Макрон, но не обичам да пълня страниците във вестниците с неща, които не съм договрил с хората, скоито разговарям“.

Еди Рама за обвинението срещу Тачи: Огорчен съм, Косово беше заробено в пъкъла на Милошевич
Премиерът на Албания Еди Рама заяви, че е огорчен от повдигнатото срещу косовския президент Хашим Тачи от Специализираната прокуратура в Хага, предава скопското електронно издание „МКД“. Той обяви, че ще „излезе“ с публична реакция за всички албанци. „След като получих новината ... и прочетох имената на предполагаемите злосторници в освободителната война в Косово, нямах думи, за да изразя своето недоволство“, каза Рама „Ще говоря публично с послание за всички албанци, но съм и ще остана с всички онези, които се бориха с оръжие в ръка за Косово, което беше заробено в пъкъла на Слободан Милошевич“, заяви албанският премиер. По-рано Специализираната прокуратура внесе обвинения срещу Хашим Тачи, Кадри Весели и още няколко командири от Армията за освобождение на Косово (АОК, УЧК), а след това специалният представител на САЩ за диалога Белград-Прищина Ричард Гренел съобщи, че Тачи се е отказал да пътува във Вашингтон на срещата с Александър Вучич на 27 юни.

Gazeta Express: Косовският президент отмени визитата си във Вашингтон
Специалният пратеник на САЩ по диалога с Косово и Сърбия Ричард Гренел обяви, че президентът Хашим Тачи е отменил посещението си във Вашингтон. Освен това от кабинета на президента потвърдиха, че Тачи е отменил посещението си в Белия дом, където се очакваше да се срещне със сръбската делегация на 27 юни с посредничеството на Гренел, пише косовският вестник Gazeta Express. „Президентът на Република Косово Хашим Тачи след публичното съобщение на Специалната прокуратура за повдигане на обвинение отмени официалното посещение в Съединените американски щати, където беше поканен да присъства като част от процеса на диалог между Косово и Сърбия. Във връзка с отмяната на официалното посещение в САЩ, кабинетът на президента е уведомил Белия дом ", се казва в изявление на кабинета на президента. Също така, Гренел обяви за отмяна на посещението на Тачи, потвърждавайки, че дискусиите в събота ще се водят от косовския премиер Авдула Хоти.

ТАСС: Специалният прокурор за Косово подозира Хашим Тачи във военни престъпления
Специалният прокурор за Косово подозира косовския президент Хашим Тачи и бившия председател на парламента Кадри Весели във военни престъпления. Това се казва в съобщение за печата на Специалната прокуратура, цитирана от TACC. Според Специалната прокуратура съответният обвинителен акт е изпратен до Специалния съд за Косово на 24 април. В него се казва, че Тачи, Весели и няколко други лица са заподозрени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството по 10 точки. В това число те са обвинени в убийства, отвличания, тормоз и изтезания. "В обвинението се твърди, че те са отговорни за убийството на близо 100 души, включително косовски албанци, сърби и представители на други етнически групи и политически противници", се казва от Прокуратурата. Решението за публикуване на тази информация, подчертаха от Прокуратурата, се дължи на факта, че Тачи и Весели многократно са се опитвали да се намесят в работата на Специалния съд. В обвинителния акт се определя позицията на прокурора. Той трябва да бъде разгледан от досъдебния състав, който може едновременно да потвърди твърденията или да намери аргументите на прокуратурата за недостатъчни. Специалният съд за Косово бе създаден да разглежда тежки трансгранични престъпления, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени между 1998 и 2000 г. в Косово. Причината за създаването му е докладът на ПАСЕ, публикуван на 7 януари 2011 г., който твърди, че членовете на така наречената Армия за освобождение на Косово в края на 90-те и началото на 2000-те години са били замесени в сериозни престъпления като трафик на наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи.

Принтирай    Оразмери текст   + -