Китай се страхува от нова вълна от коронавируса

20 Май 2020 | 14:44 | 0
Китай се страхува от нова вълна от коронавируса
Снимка: BBC

Над 100 млн. души в двете северни китайски провинции Джилин и Хълундзян са изправени пред нови ограничения, заради няколко малки огнища на новия коронавирус. Става дума няколко десетки заразени, но властите в Пекин побързаха да спрат автобусния и железопътния транспорт в провинция Джилин и да затворят множество училища, както и да наложат карантина в някои области.
По-рано Китай понесе множество критики заради лошата си реакция на пандемията, която възникна в централния град Ухан и липсата на информация, която властите в Пекин изпратиха до останалите държави за възникващата опасност.
Според медицинският експерт Циу Хайбо обаче новите случаи в Северен Китай вероятно са внесени от чужбина, а освен това клиничната картина при пациентите там е по-различна в сравнение с първите случаи в Ухан. При болните от COVID-19 в Хъйлундзян и Джилин се наблюдава по-дълъг инкубационен период, т.е. отнема повече време докато се проявят симптомите от вируса, а те самите по-рядко включват температура и засягат повече белите дробове, а не всички органи. По-дългият период, в който няма симптоми на болестта, но пациентът все пак е заразен, представлява сериозен проблем, според експерта, тъй като така е по-трудно да се открият преносителите на болестта.
Междувременно в САЩ американският президент Доналд Тръмп призна, че взема лекарството хидрохлорохин, за което все още няма доказателства, че лекува COVID-19, макар президентът упорито да твърди, че то е обещаващ медикамент в борбата с коронавируса. Някои от последните изследвания обаче показват точно обратното - че хидрохлорохинът - който по принцип се използва срещу малария и лупус - не помага и дори може да увреди сърцето.
Въпреки това британското правителство е готово да поръча десетки тонове от лекарството на стойност около 40 млн. евро, в случай, че то все пак се окаже ефективно в борбата с пандемията. Според информацията от Лондон се притесняват, че твърденията на Тръмп, който отдавна се застъпва за използването на хидрохлорохин, могат да доведат до дефицити на лекарството и властите искат да са подготвени за такъв сценарии.
В отделно изявление президентът заяви, че смята за "гордост" факта, че САЩ са на първо място по-регистрирани случаи на COVID-19, защото това по думите му демонстрира високият капацитет за провеждане на тестове за коронавируса в страната.
Броят на случаите на новия коронавирус по света достигна 5 млн. души, според последните данни, актуални към обяд, на 20 май. Жертвите на болестта са 325 хил. души, а броят на оздравелите е близо 2 млн. Най-засегнатата държава от пандемията е САЩ с 1,5 млн. заразени, следвана от Русия (308 хил.), Испания (278 хил.) и Бразилия (271 хил.).


Worldometer: Повече от 5 милиона са вече заразените с коронавирус по света
Броят на заразените с новия коронавирус по света надхвърли 5 милиона. Според актуализирани данни на уебсайта Worldometers към 20 май на обяд по целия свят са регистрирани общо 5 000 599 случая на коронавирусна инфекция.

Жертвите на Covid-19 вече са 325 156 души, а броят на оздравелите е 1 970 918. Лечението на 2 704 525 души все още продължава.

Повечето случаи на инфекция с нов тип коронавирус са регистрирани в САЩ - 1570 583. Следва Русия (308 705), Испания (278 803), Бразилия (271 885), Великобритания (248 818), Италия (226 699), Франция (180 809) и Германия (177 827). Броят на заразените в Турция е достигнал 151 615 души.

Следва списък на страните, в които броят на заразените хора според Worldometer също надвишава 50 хиляди:

Иран (124 603), Индия (106 886), Перу (99 483), Китай (82 965), Канада (79 112), Саудитска Арабия (59 854), Белгия (55 791) и Мексико (54 346).

Bloomberg: Над 100 млн. души в Китай са изправени пред нова карантина заради страхове от втора коронавирусна епидемия
Около 108 млн. души в северната част на Китай може отново да се окажат под карантина, заради ново огнище на коронавируса, което може да прекрати смекчаването на мерките за борба с пандемията в страната, предава Bloomberg.

Няколко града в провинция Джилин спряха всички железопътни и автобусни линии, затвориха множество училища и поставиха под карантина десетки хиляди жители. Стриктните мерки предизвикаха недоволството на множество граждани, които до този момент смятаха, че епидемията в Китай е била овладяна.

Хората "отново се чувстват притеснени", споделя Фан Пай, която работи в търговска компания в Шънян, град в близката провинция Ляонин, която също е изправена пред нови ограничения.

"Децата, които играят навън отново носят маски", споделя още тя, а по думите й медицинските служители в града отново носят защитно облекло.

"Това е притеснително, защото не знаем кога ще приключи всичко".

Макар новото огнище от общо 34 нови заразени да не се разраства толкова бързо, колкото по-рано в Ухан, където започна пандемията през декември 2019 г., бързите реакции на китайските власти показват, че страната се страхува от втора вълна от коронавируса, след като първата беше овладяна с големи икономически и социални ограничения. Това показва също така колко крехък е процеса по смекчаването на мерките в страната, тъй като дори най-малките съмнения за нова вълна от вируса може да доведат до нова карантина.

Властите в град Шулан, провинция Джилин, заявиха по-рано, че биха въвели най-строгите възможни мерки, за да спрат разпространението на вируса, ако това се наложи. Жилищните сгради, където са регистрирани случаи на заразата ще бъдат поставени под карантина, като само по един човек от всяко домакинство ще има право да излиза, за да пазарува в рамките на два часа на всеки два дни.

През уикенда в провинция Джилин бяха регистрирани общо 120 нови случая на COVID-19.

Reuters: Коронавирусът в северната част на Китай има по-дълъг инкубационен период и различни симптоми
При новите заразени в северната част на Китай се забелязва, че вирусът има по-дълъг инкубационен период в сравнение с по-ранните случаи, което индикира, че той се променя докато се разпространява, според китайски медицински експерт, предава Reuters.

Въпреки че Китай овладя до голяма степен епидемията на своя територия, в последните дни бяха открити още няколко малки огнища на коронавируса в северните провинции Джилин и Хъйлундзян, което предизвика притеснения за втора вълна.

Китайският медицински специалист Циу Хайбо, който е част от експертната група Националната здравна комисия заяви, че инкубационният период на вируса при пациентите в северната част на страната е по-дълъг от този при болните в Ухан, градът, в който започна пандемията.

"Това създава проблем, защото те нямат никакви симптоми. Така че когато се събират със семействата си не забелязват проблема и ставаме свидетели на малки огнища на заразата", каза Хайбо пред Китайската централна телевизия (CCTV).

Освен това пациентите в северната част на страната са преносители на вируса по-дълго, отколкото болните в Ухан и им е отнело повече време да се излекуват, както сочат тестовете за COVID-19, проведени в двете провинции.

Симптомите също се различават. Пациентите в северната част на Китай по-рядко вдигат температура, а вирусът засяга основно белите дробове, без да нанася поражения върху другите органи.

Той допълни, че вирусът, който се наблюдава в Северен Китай най-вероятно е донесен от чужбина, което може да обясни различията. Хайбо не уточни откъде може да е дошъл вирусът, но двете провинции Джилин и Хъйлундзян граничат с Русия.

TIME: Доналд Тръмп счита, че за САЩ е "гордост" да е на първо място по регистрирани случаи на COVID-19
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че регистрираните в САЩ 1,5 млн. заразили се с COVID-19 - най-много в целия свят - е повод за "гордост", защото това означава, че се провеждат много изследвания за заразата, пише американското списание Time.

"Аз го считам за повод за гордост, честно казано", каза Тръмп пред репортери по време на среща на кабинета в Белия дом.

"Това е голямо признание за тестовата (система) и за цялата работа, която много професионалисти свършиха".

По последни данни поне 91 хил. американци са починали от COVID-19 - болестта, причинена от коронавируса - от началото на януари. В САЩ са проведени над 11,8 млн. изследвания за вируса, според Covid Tracking Project, след като правителството първоначално изпита някои затруднения в разработването и произвеждането на тестове за заразата. В момента все още съществува недостиг на тестове в някои части от страната.

Противно на твърденията на Тръмп обаче нивата на тестване не са нищо необичайно. Всъщност САЩ са след страни като Великобритания, Италия и Германия по брой тестове на глава от населението, според данни на Bloomberg. При това здравните служители откриват по един случай на COVID-19 на всеки 7,8 теста - далеч повече от страни като Нова Зеландия, Австралия и Южна Корея, при които това число е много по-високо, според данни на Our World In Data.

В САЩ са регистрирани най-много случаи на COVID-19 в света. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в страната са проведени 11,3 млн. теста, въпреки че по думите на президента това число е 14 млн.

"Ако тествате 14 млн. души ще намерите много повече случаи", заяви той.

"Много от тях дори не са болни, но все пак се броят (...) Ние сме също така много по-голяма държава от повечето. Така че аз не считам това, че имаме много случаи като нещо лошо, гледам на това, от определен аспект, като нещо хубаво, защото означава, че нашата система за тестване е много по-добра".

Според източник в администрацията на президента, който говори при условие за анонимност, в страната се наблюдава намаляване на случаите и жертвите от болестта, дори при увеличение на броя тестове. От тези тестове позитивните стават все по-малко, допълни той.

ТАСС: Броят на заразените с COVID-19 в Русия надвиши 300 хил. души
Броят на заразените с коронавируса в Руската федерация на един ден се е увеличил с 8 764 души, а в същото време са изписани 9 262 пациенти, съобщават от федералния оперативен щаб за борба с COVID-19. Така броят на заразилите се от началото на пандемията се увеличи до 300 хил. души, предава TACC. В същото време броят на оздравелите пациенти в рамките на един ден за първи път надвиши този на новите случаи.

Така общо 308 705 души са се заразили с COVID-19 в Русия, а от тях излекуваните са 85 392.

Броят на смъртните случаи през изминалия ден обаче е рекорден за страната - общо 135 души са починали от усложнения, свързани с COVID-19 за 24 часа. Така жертвите на заразата в Русия вече са 2 972 души. Ден по-рано бяха регистрирани 115 починали от вируса за един ден.

AFP: Множество френски плажове бяха затворени, след нарушения на правилата за социално дистанциране
Три курортни града в северозападната част на Франция затвориха плажовете си само дни след като те бяха отворени след двумесечната карантина, като причината е, че твърде много посетители са нарушавали правилата за социална дистанция на фона на пандемията, предава AFP.

Властите твърдят, че са били помолени от местните жители да затворят плажовете преди почивните дни, когато се очаква да се съберат много посетители.

Стотици френски плажове бяха отворени за посетители, включително за плувци и рибари, след като в страната започна смекчаване на мерките за борба с вируса. Въпреки това повечето плажове наложиха ограничения, като забрана за пикници или прекарване на продължително време на плажа, като част от мерките за социална дистанция, чрез които властите искат да предотвратят втора вълна на вируса.

Правителството смята, че карантината е спасила хиляди животи, но въпреки това икономиката се оказа най-потърпевша от мерките за борба с вируса. Особено засегнат беше туристическият сектор, който отговаря за 8% от френската икономика.

Общо 28 хил. души починаха от усложнения, свързани с COVID-19 във Франция.

Le Figaro: Планът на Макрон и Меркел не се хареса на четири „алчни“ страни от ЕС
Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания възразяват срещу плана на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, според който Европейският съюз трябва да даде 500 милиарда евро в подкрепа на пострдалите от ограничителните мерки срещу коронавируса страни, пише Le Figaro.

Въпреки това, отбелязва изданието, тази новина не може да се определи като неприятна изненада за така наречените „алчни“ държави: лидерите на Франция и Германия редовно информират колегите си за напредъка на преговорите, знаейки упоритостта им, когато става дума за голяма сума пари.

Реакцията на франко-германското споразумение досега е предвидима: австрийският канцлер Себастиан Курц обяви в понеделник вечерта, че не подкрепя това предложение. Той действа като официален представител на четирите страни след тяхната среща. „Готови сме да помогнем на държавите, които имат най-големи заеми“, каза той в „Туитър“. „Очакваме реорганизираният европейски бюджет да отразява нови приоритети, а не да премахва ограничения“. Както обяснява френският вестник, по този начин лидерът на Австрия поиска вместо субсидии да намали разходите за програми, които вече са в бюджета на ЕС, за което той говори с европейските лидери по време на февруарското обсъждане на бюджета за 2021-2027 г.

По думите на мнозина дипломати, към момента Нидерландия е много повече от обикновено против предложението за бюджета. Във всеки случай министърът на финансите на страната демонстрира това отношение на видеоконференция във вторник в разговор с европейските си колеги. Участникът в преговорите заяви, че министрите на Швеция, Австрия и Нидерландия блокират обобщаването на заемите, като обясни, че кредитите не са безвъзмездни помощи.

Холандският министър на финансите Вьопке Хьокстра, обикновено в първите редици, този път остана далеч, дословно следвайки стратегията на премиера на страната: изчакайте, докато Европейската комисия представи ответното си предложение следващата седмица. Един източник от ЕС подчерта, че франко-германският договор внася нови неща в дискусията, но Себастиан Курц се е изказал твърде прибързано: трябва да се изчака какво ще предложи Урсула фон дер Лайен. Le Figaro отбелязва, че четирите „алчни“ страни очакват да формулират обща позиция и в крайна сметка може да покажат още по-голяма непримиримост към европейския бюджет, отколкото преди три месеца.

Der Spiegel: В Бразилия от Covid-19 са починали повече от хиляда души за последните 24 часа
В Бразилия броят на починалите от новия коронавирус за първи път надхвърли хиляда души в рамките на 24 часа. Според данните на местното здравно министерство, за последното денонощие са регистрирани 1179 смъртни случая, пише немското издание Der Spiegel.

Бразилия заема третото място по броя на заразените с Covid-19 след САЩ и Русия. Но ако в Русия на 19 май са регистрирани общо 2837 смъртни случая, то в Бразилия техният брой достигна 17 971.

Според експерти реалният брой на заразените в Бразилия може да надвишава официалните данни 15 пъти, защото мащабът на тестване в най-населената страна в Латинска Америка е малък.

Euronews: Заместник-председателят на ЕК се противопостави на инициативите от типа на "мини Шенген" на фона на пандемията
На фона на коронавирусната пандемия заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас се обяви против инициативите от типа "мини Шенген", които биха могли да заменят свободата на придвижване след края на кризата и да ощетят единния пазар на ЕС, съобщава Euronews. Той заяви това по време на интервю за европейската медия.

"Няма начин завръщането към Шенген и нормалността след (отменянето) на съществуващите ограничения на нашите вътрешни граници да бъде заменено от някакъв вид регионални инициативи тип "мини Шенген", които ще разединят нашия единен пазар и ще дискриминират страните-членки", каза той.

Kathimerini: Гърция налива най-малко 17 милиарда евро за съживяване на икономиката
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще обяви стъпки за възраждане на икономиката на страната в телевизионно обръщение в сряда. Тези стъпки ще бъдат насочени главно към туризма, но ще засягат и други сектори, засегнати от коронавирусната пандемия, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Мерките, както дългосрочни, така и сезонни за летните месеци, ще се основават на два стълба: фискални интервенции от 7 милиарда евро и ликвидност от 10 милиарда евро.

В своето обръщение се очаква Мицотакис да изложи общата рамка на пътната карта за рестартиране на икономиката през тази година и да предизвика динамично възстановяване през 2021 г., преди да я предаде на четиримата министри, които ще изпълнят плана, за уточняване на спецификата - а именно финансовия министър Христос Стайкурас, министърът на развитието Адонис Георгиадис, министърът на труда Янис Вруцис и министърът на туризма Харис Теохарис.

Според източници правителството ще намали ДДС за барове, кафенета и ресторанти до 13 процента, докато намаленията с ДДС ще бъдат одобрени и за таксите за настаняване в хотел. Освен това заплатите на работниците в сектора на туризма, ресторантьорството и промишлеността също ще бъдат субсидирани чрез програмата SURE на Европейския съюз, от която Гърция очаква да получи обща сума над 1,4 милиарда евро.

Първоначално обаче, както финансовият министър вече заяви, парите за субсидиране на работа ще се черпят от национални ресурси, докато не бъде активирана програмата SURE.

Това, което е сигурно обаче, е намерението на правителството да гарантира, че държавата ще помогне на онези, които работят сезонно в туристическия сектор, като субсидира заплатите им и помага с техните осигурителни вноски.

В същото време се разглежда и перспективата за подпомагане на собствениците на недвижими имоти, които са получили само 60 процента от наема за своите имоти поради блокирането на правителството. Правителството се стреми да намали данъка си върху собствеността ENFIA.

В сряда се очакват и съобщения от министъра на туризма относно конкретни дати за отваряне на границите към пътния туризъм от балканските страни, което може да се случи по-рано от първоначално очакваното.

Според плана правителството ще се стреми да засили пътния туризъм със северните си съседи и особено със страни като България, които също като Гърция имат ниски проценти на потвърдени случаи на коронавирус.

AFP: Над 1500 нови смъртни случаи от COVID-19 в САЩ за един ден
В САЩ бяха регистрирани общо 1536 смъртни случаи, свързани с усложнения от коронавируса в последните 24 часа, сочат данни на института Джонс Хопкинс, предава AFP.

Според новите данни общият брой на починалите в САЩ е 91 845 души.

САЩ са най-засегнатата от коронавируса държава в света, като там са регистрирани най-много случаи на COVID-19 с общо над 1,5 млн. заразени. Общият брой на случаите на болестта по света от началото на пандемията с почти 5 млн. души, а починалите са близо 325 хил.

The Guardian: Великобритания закупува голямо количество хидрохлорохин, в случай че той се окаже полезен в борбата с COVID-19
Британските власти закупуват голямо количество от лекарството хидрохлорохин, ефективно срещу малария и с предполагаеми, макар и недоказани, ефекти за лечението на COVID-19, в случай че се окаже, че то действително е ефективен метод за лечение на болестта, пише британското издание The Guardian. По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че той самия също взема хидрохлорохин като превантивна мярка.

Британският кабинет е готов да подпише споразумение за доставянето на 16 млн. таблетки от лекарството на стойност 39 млн. евро.

Лекарството все още се изследва от учените, според здравните експерти. Те са готови да подпишат това споразумение, ако то се окаже ефективно, за да може да бъде раздадено на населението, ако се наложи.

Договорът, който беше публикуван на уебсайта на правителството, е "отворена възможност" за фармацевтичните компании да доставят на Лондон повече от 33 млн. таблетки от различни лекарства до края на тази година.

Няма доказателства, че хидрохлорохинът лекува COVID-19 или че може да предотврати заразяването с него, а някои здравни експерти предупреждават и че то може да предизвика проблеми със сърцето.

Въпреки това се появиха съмнения, че коментарите на Доналд Тръмп, който отдавна подкрепя използването на хидрохлорохин в борбата с COVID-19, могат да предизвикат глобален дефицит на лекарството.

"Аз го вземам от около седмица и половина и още съм добре", каза Тръмп по-рано на пресконференция.

Във Великобритания, САЩ и Европа в момента се провеждат изследвания, които да установят колко е ефективно лекарството в борбата с COVID-19. Британските учени изследват дали то може да лекува болестта, а не дали я предотвратява. В момента здравните служби в страната не препоръчват то да се взема като лек за COVID-19.

El Pais (Испания): Испанското правителство се надява, че ще рестартира туристическия сектор до края на юни
Прасвителството на Испания се надява, че ще успее да рестартира туристическата активност в страната до края на месец юни след приключването на последното извънредно положение. До сега властите бяха по-песимистични що се отнася до летния сезон, заради пандемията и дори смятаха, че той може да не бъде подновен, пише испанското издание El Pais.

Извънредното положение беше въведено в страната на 14 март и предостави на правителството допълнителни правомощия, включително налагането на национална карантина. Страната сега се движи по план за деескалация, който се прилага по различни начини в цяла Испания, съгласно епидемиологичната обстановка в областите и капацитета на здравната система.

Премиерът Педро Санчес планира да поиска едно последно удължаване на срока на извънредното положение - при възможни три такива съгласно испанското законодателство - което ще свърши в края на юни, ако бъде одобрено от парламента.

Въпреки оптимизма, правителството не иска да смекчава мерките за борба с пандемията твърде бързо и този фокус ще го накара да се състредоточи първоначално в местния туризъм.

Министърът на транспорта Хосе Луис Абалос заяви по-рано, че ако "деескалацията" от коронавируса върви добре туристическият сектор ще започне отново да работи от края на следващия месец и така "Испания ще стане атрактивна държава от гледна точка на здравеопазването", като се има предвид, че туристите имат нужда от "увереност" за това, за да пътуват в страната.

Той добави, че правителството е създало работна група, който има "специфични предложения" за създаването на "безопасни туристически пътувания". Според него този стимул ще бъде насочен към испанските Балеарски и Канарски острови, където емидемиологичната обстановка според него е "много позитивна", а туристически сектор е "много силен".

Той защити мярката на властите за 14-дневна карантина на всеки чужденец, който влиза в страната и заяви, че тя ще бъде отменена тогава, когато и испанците могат да пътуват в чужбина без ограничения.

New Europe: ЕЦБ предупреждава, че икономиката на Еврозоната няма да се възстанови поне до 2021 г.
Филип Лейн, главен икономист на Европейската централна банка, предупреди, че икономиката на страните от Еврозоната няма да се завърне към нивата си от преди пандемията поне до 2021 г., пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

"От днешната перспектива изглежда много малко вероятно икономическата активност да се завърне към предкризисното си ниво пред 2021 г., ако не по-късно", каза Лейн пред испанския вестник El Pais.

Икономистът отбеляза, че институцията му постоянно следи ситуацията и ще използва всички свои инструменти, ако това се наложи, включително обещаната по-рано Извънредна програма за закупуване на облигации на стойност 750 млрд. евро.

"Ако видим, че финансовите условия са твърде сложни или натискът на индивидуалните пазари на облигации не отговаря на икономическите условия, тогава ще адаптираме размера или продължителността на покупките ни", каза още Лейн.

Принтирай    Оразмери текст   + -