Земетресение събуди Загреб

22 Март 2020 | 11:08 | 0
Земетресение събуди Загреб
Снимка: EMSC

Рано сутринта в 6:24 часа местно време (7:24 българско време) силно земетресение с магнитуд 5.3 събуди Загреб и изкара хората на улиците. Има съобщения за срутени и силно повредени сгради в хърватската столица. Тежко пострадало момче на 15-години е извадено от руините на срутена къща, като има противоречива информация за неговото състояние. Пациентите на няколко болнични отделения са евакуирани, а много части на Загреб останаха без ток и вода. Всичко това се случва на фона на разрастващата се епидемия от коронавируса. Ръководството на държавата бе свикано от президента Зоран Миланович, за да се обсъдят предстоящите действия.
Освен в Хърватия, земетресението е усетено и в Словения, Сърбия, Унгария, Словакия и Босна и Херцеговина, но в тези държави не се съобщава за материални щети.


Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: За земетресенията в района на хърватската столица
Най-силно е земетресението с магнитуд 5.4 в 06:24 тази сутрин. За отбелязване е, че в Европейския център параметрите на това събитие са получени от регистрации на 50 сеизмични станции. Сред тях са 11 български пункта, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Хърватската столица е разтърсена от земетресение с магнитуд 5.0 37 минути по-късно. В следващите около 3 чáса се появяват и четири труса с магнитуд 3.0-3.7. Земетресенията са на дълбочина до 10 километра. До обяд, по сведение на хърватската сеизмологична служба, освен началните две земетресения, са усетени още най-малко 9 труса от същото огнище, като 3-4 от тях са с магнитуд над 3.
Хората в Загреб не помнят толкова силни трусове. Трусовете са причинили големи щети и в околностите. В социалните медии жителите споделят, че земетресението е силно усетено и в други градове и че книгите падат от рафтовете (интензивност минимум от V степен). Страхът от вируса Corona се отрази и на броя сведения от хърватски граждани по повод на тези земетресения – необичайно голям брой контакти в сайта на Европейския център – 1284 за началния трус и 334 за втория. Много граждани твърдят, че земетресението ги е заварило в леглото и от уплах не знаели какво се случва. Паникьосани, хората излезли на улицата. Вести за щети идват от всички краища на столичния град и от околността. В столицата земетресението е повредило върха на катедралата и част от Сръбската православна църква. В някои сгради стените са се напукали, покривът се е срутил и в апартаментите рафтове паднали. Разрушени са фасади и автомобили. Има и ранени. Много сгради в центъра са максимално повредени, като в апартаментите са напукани стени и тавани. Щети има и в няколко от болниците. При тази картина може да се приеме, че в Загреб земетресенията са предизвикали последици от интензивност VI и VII степен.
Хърватските учени за периода от средата на 19 век до сега сочат в района на днешната активност максимални земетресения с магнитуд не по-голям от шест. Такова е земетресение през ноември 1880 година, породило доста сериозни повреди в Загреб.
***

Index.hr: Кметът на Загреб призова гражданите да се върнат в сградите със стоманобетонна конструкция
Кметът на Загреб Милан Бандич призова жителите на града, които живеят в сгради със стоманобетонни конструкции, да се върнат в домовете си след земетресението, като добави,че в момента се обмисля какво да се прави с хората, чиито сгради се оценяват като опасни от статистиците, информира хърватския портал Index.hr.

"Осемдесет процента от жителите на Загреб живеят в сгради, които имат стоманобетонни конструкции. Моля ги да се върнат по домовете си. Трябва да се случи двойно по-силно земетресение, за да бъдат съборени тези сгради. Това никога не се е случвало в историята", каза Бандич.

Останалите 20 процента от гражданите, които живеят в по-стари сгради, които нямат стоманобетонна конструкция, трябва постепенно да се върнат в своите сгради, ако не са повредени. За останалите градската управа обмисля варианти, каза Бандич, особено на фона на прогнозата за снеговалеж в по-късните часове на деня.

„В тази ситуация паниката не е добър съюзник и прогнозата е, че тази вечер в Загреб може да падне сняг, така че не е добре хората да са навън“, заяви кметът.
***

Index.hr: Момиче на 15 години е в много тежко състояние след земетресението в Загреб
Момиче на 15 години е открито в много тежко състояние след земетресението с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, което разтърси Хърватия в неделя, съобщава Index.hr

"Получихме обаждане за срутена сграда ... Екипи отидоха на място и намериха тежко пострадало дете, което не показваше признаци на живот", каза Зарко Расич, ръководителят на службата за извънредни ситуации в Загреб пред държавната информационна агенция HINA, като добави че момчето е на 15 години.

От болницата обаче заявиха, че детето се намира в реанимация и се борят за живота му.
***

Index.hr: Момче на 15 години е в много тежко състояние след земетресението в Загреб
Момче на 15 години е открито в много тежко състояние след земетресението с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, което разтърси Хърватия в неделя, съобщава Index.hr

"Получихме обаждане за срутена сграда ... Екипи отидоха на място и намериха тежко пострадало дете, което не показваше признаци на живот", каза Зарко Расич, ръководителят на службата за извънредни ситуации в Загреб пред държавната информационна агенция HINA, като добави че момчето е на 15 години.

От болницата обаче заявиха, че детето се намира в реанимация и се борят за живота му.
***

HINA (Хърватия): Едно дете е пострадало, има затрупани след силното земетресение
Едно дете е пострадало, а няколко души са останали в капан в разрушените си домове след два силни труса, които разлюляха Загреб сутринта, съобщиха местните власти, цитирани от хърватската информационна агенция HINA.

Хърватският информационен портал Index.hr съобщава, че хората са излезли на улиците, а няколко болнични отделения са евакуирани заради повреди в сградите на някои столични болници.

Провежда се среща при президента Зоран Миланович с участието на премиера Андрей Пленкович, председателя на парламента Гордан Яндрокович и министри във връзка със земетресението.
***

EMSC: В Хърватия е регистрирано силно земетресение с магнитуд 5.3
В Хърватия е регистрирано силно земетресение с магнитуд 5.3, показва справка на страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Трусът е станал в 6:24 часа местно време (7:24 българско време) на седем километра североизточно от столицата Загреб на дълбочина 10 километра.

Земетресението е усетено много силно в Хърватия и по-слабо в Словения, Сърбия и Унгария. Има повредени сгради в хърватската столица. Според първоначалните информации няма жертви, но има пострадали хора, като тяхното състояние засега не се уточнява. Електричеството в много части на града е прекъснато.

В 7:01 часа местно време (8:01 българско време) е регистриран вторичен трус с магнитуд 5.0

Принтирай    Оразмери текст   + -