Протести срещу властта в Иран след свалянето на украинския самолет

12 Януари 2020 | 12:06 | 0
Протести срещу властта в Иран след свалянето на украинския самолет
Снимка: АФП

Стотици демонстранти се събраха в Техеран и други градове, за да изразят недоволството си от властта. Нараства яростта, след като Иран призна, че силите на страната са свалили украинския пътнически самолет със 176 души на борда. Протестиращите призовават Али Хаменей да се оттегли и нарекоха правителството му „безсрамно“. Те осъждат властите на Иран за това, че при ответните удари, които Иран нанесе по американските бази в Ирак, са добре планирани, за да се гарантира, че няма да има жертви на САЩ, но десетки иранци са убити от собствените си сили.

По време на протестите беше задържан и няколко часа по-късно освободен британският посланик, който според властите на Иран е организирал и участвал в протестите.


„Российская газета“: САЩ искат да взривят Иран отвътре
САЩ искат да взривят Иран отвътре, пише руският вестник Российская газета в материал, представен без редакторска намеса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши, че без негови инструкции, хората на Иран няма да могат да изберат „правилното“ бъдеще. Затова ръководителят на Белия дом в „Туитър“ подкрепи иранските протестиращи и заплаши Техеран със санкции за евентуални репресивни мерки срещу тях.

В същото време британският посланик в Иран Роб Макейр отиде на разходка до Технологичния университет в иранската столица, където се проведе митинг в памет на жертвите на неотдавнашната самолетна катастрофа. Британският дипломат, разбира се, не намери друг път и място, за да изрази мъката си. Версиите по отношение на това, което прави Макейр, оказал се сред демонстрантите, се различават значително. Дипломатът твърди, че си тръгнал 5 минути след като хората започнали да скандират антиправителствени лозунги. Но иранските информационни агенции дават съвсем различна картина: според тяхната информация посланикът активно снима и разпитва протестиращите, разговаряйки с тях на фарси (езикът,който се говори в Иран – бел.ред.). И едва когато представители на силите за сигурност се приближиха до него, господин Макейр премина на английски, напусна множеството и след това беше задържан.

По-късно британският посланик разказа на пресата за този факт с искрено възмущение: „Арестът на дипломати е, разбира се, незаконен във всяка страна“. Г-н Макейр, разбира се, не смята своята разходка до антиправителствения митинг за намеса във вътрешните работи на чужда държава. От гледна точка на Министерството на външните работи (на Великобритания)подобно поведение на ръководителя на британската дипломатическа мисия, който не можа да намери друго, по-малко пренаселено място или да изчака до сутринта, за да изрази мъката си, е съвсем естествено, но задържането му за участие в нелегален митинг е „нарушение на международното право“. Държавният департамент на САЩ в своите оценки отиде дори по-далеч - поиска иранските власти да се извинят за отстраняването на британския посланик от митинга. Всичко е логично: Тръмп подкрепи протестиращите в Иран с помощта на публикации в „Туитър“, специално преведени на фарси, британският посланик дойде да направи това лично.

Лесно е да си представим каква буря от възмущение щяха да предизвикат подобни действия от страна на който и да е чуждестранен лидер, да не говорим за дипломат по отношение на протестите в Съединените щати или Албиона, какви санкции, преплетени с проклятия щяха да се изсипят върху тези, които биха допуснали такава безсрамна намеса във вътрешните работи на Вашингтон или Лондон. Но спрямо Иран може да не се церемонят нито с думите, нито с делата -такъв интересен политически морал се формира ...

Всичко това, разбира се, се случва в интерес на иранския народ. Вярно, в своята публикация Тръмп мълчи за факта, че няколко часа преди появата си той налага нови икономически санкции на Техеран. Очевидно, за да може по този начин за пореден път да се повиши жизненият стандарт на иранския народ, за който Вашингтон се грижи, според Белия дом, денем и нощем. Под новите ограничителни мерки попаднаха не само високопоставени ирански служители, но и, според Wall Street Journal, строителната, минната и текстилната промишленост. Освен това, според изданието, Министерството на финансите на САЩ, отново от голямо съчувствие към страдащите хора на Иран, може да направи черен списък на физически и юридически лица, които работят в тези области, както и чуждестранни компании, които се свързват с иранската страна. Стъпките на Тръмп за блокиране на търговските и финансови канали, които поддържат иранската икономика в Техеран, бяха наречени "икономически тероризъм" от иранската страна.

Иранците обаче имат чудесна възможност лично да видят до какво води „американската доброта и симпатия“, така щедро утвърдена от Тръмп на фарси. Не е нужно да стигат далеч за примери. Събитията в съседен Ирак са ясно потвърждение на тезата за това къде има безплатно американско сирене ... "Алиансът със САЩ изглежда толкова романтично външно в името на ценности, мир и демокрация. Всъщност, веднага щом играта тръгне не според американските правила, " приказката има „съвсем различен край“, коментира Константин Косачов, председател на Комисията по външните работи на Съвета на федерацията, относно резултатите от американско-иракското сътрудничество.

След убийството от американците в Ирак на иранския генерал Касем Сюлеймани в Багдад, те напълно осъзнаха, че тяхната страна може да бъде поле за битка между Иран и САЩ всеки момент с всички негативни последици за Ирак от тази конфронтация. За да избегнат евентуална ескалация, иракското ръководство призова американските военни (а приблизително 5300 от тях са в Ирак) да се върнат в родината си. Това решение беше подкрепено от парламента, където продължителното присъствие на американските войски в Ирак беше наречено нарушение на суверенитета.

Но Вашингтон реши, че по-добре разбират стремежите на иракския народ. Белият дом предупреди, че няма да даде на Ирак неговите приходи от продажбата на петрол, ако Пентагонът бъде принуден да напусне територията на Ирак. За целта САЩ ще блокират достъпа до сметката на Иракската централна банка, разположена в Банката на Федералния резерв на САЩ. Но това не е всичко. От искрени съчувствия към иракския народ Тръмп поиска Багдад да върне всички пари, които Вашингтон е похарчил за разработване на военна база в Ирак и едновременно обеща да наложи санкции срещу Ирак, „които никога не са виждали и след които антииранските санкции ще изглеждат като дреболия“.

Но говорим за държава, която същият Тръмп нарече близък съюзник на САЩ. Но щом този съюзник даде намек за националните интереси, „санкциониращият клуб“ веднага се включи. „Ето как изглежда американската окупация на света“, заключава Косачов.

Стратезите в Белия дом подготвят същата незавидна съдба на американска колония за Иран. В името на тази „благородна цел“ британският посланик обикаля иранските антиправителствени митинги, докато Тръмп отправя послания на фарси. Всичко напомня на известната руска приказка за лисицата, проникнала с хитрост в заешката хралупа и след това изгонила стопанина й на улицата, се повтаря на територията на древна Персия. Всичко отново се случва под предлог на борбата за "мир и демокрация" с очакването някой отново да се хване на тази словесна стръв и доброволно да се откаже от суверенитета и националното достойнство заради американските бисквитки.


AFP: Доналд Тръмп предупреди Иран да не убива протестиращи
Доналд Тръмп предупреди Иран да не убива протестиращи, които недоволстват заради свалянето на граждански самолет, като министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър остави отворена вратата за разговори с Техеран без предварителни условия, предава AFP.

Предупреждението на Тръмп дойде, когато иранският режим се изправи пред предизвикателство от поредни улични протести, стигнал до ръба на войната със САЩ с поредица от размяна на удари между двете страни

"До лидерите на Иран - НЕ УБИВАЙТЕ ПРОТЕСТИТАЩИТЕ СИ!“ - написа Тръмп в „Туитър“, предупреждавайки, че светът и "по-важното, САЩ гледат".

В интервю за CBS американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че Тръмп все още желае да проведе разговори с лидерите на Иран.

"Ние сме готови да седнем и да обсъдим без предварителни условия нов път напред, поредица от стъпки, чрез които Иран да се превърне в по-нормална страна", заяви министърът на отбраната Марк Еспър пред CBS

AFP: Иранци запалиха британското знаме пред посолството на Обединеното кралство в Иран
Ирански протестиращи запалиха британското знаме пред посолството на Обединеното кралство в Техеран, след ареста на британския посланик за предполагаемо присъствие на незаконна демонстрация, предадоха кореспонденти на AFP.

Скандирайки "Смърт за Великобритания", до 200 протестиращи се събраха пред мисията ден след като британският посланик Роб Макайър бе арестуван за кратко пред импровизиран мемориал за убитите при свалянето на украинския самолет.

ТАСС: По улиците на Техеран са разположени допълнителни полицейски сили във връзка с възможните протести
Допълнителни полицейски сили са разположени по улиците на Техеран на фона на информация за възможни протести в иранската столица, съобщи кореспондентът на ТАСС.

По местата, където се събират много хора в централните райони на столицата патрулират полицаи в каски и бронежилетки, въоръжени с палки и огнестрелни оръжия. Също така по улиците се виждат бронирани автомобили на службите за сигурност, предназначени за разпръскване на демонстрации.

По-специално, допълнителни полицейски подразделения са разположени на площадите Енгелаб и Фирдуси, на входа на Техеранския университет, на Големия базар и в други части на града.

Според агенция Tasnim, в събота са се събрали група студенти пред Техеранския технологичен университет „Амир Кабир“, за да протестират срещу иранските сили, във връзка с признаването на отговорността за катастрофата на украинския самолет. В неделя започнаха да се появяват съобщения за втори протест в 18:00 часа местно време (17:30 българско време).

РИА Новости: От МВнР на Иран заявиха, че задържането на британския посланик е било грешка

Заместник-министърът на външните работи на Иран Аббас Аракчи заяви, че посланикът на Великобритания Робърт Макайр е задържан като неизвестен чужденец на незаконна демонстрация, а когато е станала ясна неговата самоличност, той е освободен след 15 минути, предава РИА Новости.

„Той беше задържан като неизвестен чужденец на незаконно събиране. Когато полицията ми съобщи, че задържаният човек твърди, че той е посланикът на Великобритания, си казах: „Не може да бъде!“. След телефонен разговор с него разбрах, че за мое голямо удивление, това наистина е той. След петнадесет минути той беше на свобода“, написа Аракчи в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

ТАСС: Британският посланик заяви, че не е участвал в протестите в Иран

Посланикът на Великобритания в Техеран Робърт Макайр отрече обвиненията на властите на Иран, че той е участвал в протестите в Техеран и ги е ръководил. Дипломатът написа това в профила си в социалната мрежа „Туитър“, предава ТАСС.

„Мога да ви потвърдя, че не съм участвал в демонстрациите! Отидох да участвам в това, което беше обявено като бдение в памет на жертвите от катастрофата на полет 752 (Международни авиолинии на Украйна). Нормално е да се отдаде почит на жертвите, някои от които бяха британци. Напуснах (мястото на събитието) след пет минути, когато някой започна да скандира“, каза посланикът.

Агенция Tasnim съобщи, че иранските правоохранителни органи са задържали и след няколко часа пуснали Макайр, твърдейки, че той е участвал в акциите на протест и се е опитал да ръководите действията на тълпата пред университета "Амир Кабир". От агенцията отбелязаха, че посланикът е повикан в Министерството на външните работи на Иран във връзка с инцидента. Според Reuters в страна са започнали антиправителствени демонстрации на фона на признаването от страна на Иран за катастрофата на украинския самолет.

AFP: ЕС настоява за „деескалация“, след като Иран задържа дипломатическия представител

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката по сигурността Жозеп Борел критикува Иран за задържането на британския посланик в Техеран и призова за „деескалация“, предава AFP.

Иранските власти задържаха посланикa на Обединеното кралство в Иран Робърт Макайр по време на студентски протест, който от своя страна отишъл, за да почете паметта на убитите при свалянето на украинския самолет в Техеран.

„Много съм притеснен от временното задържане на посланика на Обединеното кралство в Иран. Пълното спазване на Виенската конвенция е задължително. ЕС призовава за деескалация и дипломация“, написа Борел в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Робърт Макайр отрече иранските твърдения, че той е участвал в демонстрациите, като заяви, че е отишъл на събитие, за да отдаде почит на загиналите в катастрофата и си тръгнал след пет минути, след като е започнало скандирането.

РИА Новости: Британският посланик в Техеран е арестуван за участие в протестите в Техеран

Посланикът на Великобритания в Иран Робърт Макайр е задържан за няколко часа за организация и участие в протестите в Техеран, предава РИА Новости, като се позовава на информация на агенция Tasnim.

По данни на агенцията, посланикът ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Иран.

Стотици студенти се събраха пред сградата на университета "Амир Кабир" в Техеран, за да почетат паметта на загиналите в катастрофата на украинския самолет. Полицията разпръсна демонстрантите, които поискаха оставка и преследване на отговорните за бедствието.

Reuters: Тръмп заяви, че наблюдава „отблизо“ протестите в Иран и е „вдъхновен“ от смелостта на иранците

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в профила си в социалната мрежа „Туитър“, че администрацията му следи отблизо протестите в Иран, след като правителството на тази страна призна, че силите й са свалили украинския самолет, предава Reuters.

„За смелия, страдащ народ на Иран: Аз ви подкрепям от както съм президент и моята администрация ще продължи да ви подкрепя. Следим внимателно вашите протести и сме вдъхновени от вашата смелост“, написа Тръмп.

The Guardian: Протести в Техеран след признаването за свалянето на украинския самолет

Режимът на Иран е разтърсен от вълна от международно осъждане и вътрешни протести, след като властите признаха, че силите на страната са свалили украинския пътнически самолет със 176 души на борда и излъгаха, за да прикрият вината си в катастрофата, пише британският вестник The Guardian.

Изправени пред вероятно най-голямата криза след Иранска революция от 1979 г., висшите държавни служители, политически и военни лидери се опитват да сдържат последствията на това, което президентът на Иран Хасан Рухани нарече „катастрофална грешка“.

Но тази криза, която последва от убийството на генерал Касем Сюлеймани, военните атаки между САЩ и Иран в Ирак и антиправителствени протести, в които загинаха стотици хора, изглежда принуди режима да се отбранява.

В събота вечерта посланикът на Обединеното кралство в Иран Робърт Макайр беше арестуван по време на демонстрации пред университета "Амир Кабир" в Техеран за „подстрекаване“ на протестиращите. Иранската информационна агенция Tasnim заяви, че е освободен след няколко часа.

Външният министър на обединеното кралство Доминик Рааб заяви, че „арестът на нашия посланик в Техеран без основание или обяснение е грубо нарушение на международното право“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който каза, че не се стреми към „смяна на режима“ в Иран, изрази подкрепата си към демонстрантите, като написа: „Следим внимателно вашите протести и сме вдъхновени от вашата смелост“.

Иранските военни сили заявиха в ранните часове на събота, че признават „непростимата грешка“ за свалянето на украинския самолет в сряда.

С безпрецедентен ход върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей нареди разследване на досега недосегаемия Ислямския революционен гвардейски корпус (КСИР), от чиято база в Техеран беше изстреляна ракета, която свали пътническия самолет.

Командирът на военно-въздушните сили на КСИР Амир Али Хаджизаде призна публично, че от началото е знаел, че самолетът е бил свален и поиска прошка.
Властите се извиниха и обещаха да накажат виновните, за да спрат гнева. Иранците използваха социалните мрежи, за да изразят своя гняв от заблудата, докато чуждите правителства обвиниха Техеран в престъпна безотговорност.

Нараства яростта, че ответните удари, които Иран нанесе по американските бази в Ирак, са добре планирани, за да се гарантира, че няма да има жертви на САЩ, но десетки иранци са убити от собствените си сили. Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват стотици хора, които се събират да протестират пред няколко университета, докато студентите призовават Али Хаменей да се оттегли и нарекоха правителството му „безсрамно“.

Правителството на Украйна поиска справедливост за жертвите, включително компенсации. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео написа в профила си в социалната мрежа „Туитър“, че подкрепя иранския народ, който е „изморен от лъжи, корупция, неспособността и бруталността на режима“.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че е „възмутен и яростен“ и добави, че Иран „трябва да поеме пълна отговорност“ за „ужасния“ инцидент. Трюдо сподели, че президентът на Иран Хасан Рухани му е казал по време на телефонен разговор, че Иран ще сътрудничи с канадските следователи и ще предприеме действия за деескалиране на напрежението в региона.

Принтирай    Оразмери текст   + -