Какво ще покажат данните от черните кутии на катастрофиралия в Иран самолет?

10 Януари 2020 | 13:29 | 0
Какво ще покажат данните от черните кутии на катастрофиралия в Иран самолет?
Снимка: Strana.ua

Иранските медии оповестиха, че днес ще бъдат "отворени" черните кутии на самолета на Международни авиолинии на Украйна, който се разби близо до Техеран, малко след като излетя на 8 януари. В катастрофата загинаха 176 души, граждани на Иран, Великобритания, Швеция, Афганистан, Канада и Украйна. Според ръководителя на отдела за разследване на инциденти на Иранската организация за гражданска авиация, страната му, която заяви, че няма да си сътрудничи със САЩ или американски компании в разследването на катастрофата, може да разчита на ЕС, Канада или Русия за разчитането на данните от черните кутии.
Някои западни лидери смятат, че за катастрофата може да е отговорен и Иран, който часове преди тя да се случи изстреля ракети срещу американски бази в Ирак, в отговор на убийстовото на висшия генерал Касем Сюлеймани. Иран отрича това да е така, и определи като първоначална хипотеза за причините от катастрофата технически проблем. Но премиерът на Канада заяви, че според данни на разузнаването в Отава, както и на други страни, самолетът вероятно е бил свален от иранска ракета. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е малко вероятно причината за катастрофата да е техническа грешка, но отказа да коментира повече, преди да бъдат дешифрирани данните от черните кутии. Британският външен министър заяви, че е съгласен с канадската версия и призова за "прозрачно и пълно" разследване на случая.
Украинският президент Зеленски отказа директно да обвини Иран, но заяви, че е възможно самолетът да е бил ударен от ракета и че в момента се работи и по тази версия.
Все още не е ясно колко време ще отнеме, за да бъде извлечена информацията от черните кутии на самолета и кой ще сътрудничи на Иран за това.


Reuters: Президентът на Украйна заяви, че е разговарял с канадския премиер относно самолетната катастрофа
Украйна и Канада се договориха да настояват за провеждане на обективно разследване на катастрофата на украинския пътнически самолет в Иран, заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски след разговор с канадския премиер Джъстин Трюдо, предава Reuters.

„Не трябва да има спекулации относно трагедията. Украйна и Канада ще използват всички възможни средства, за да бъде проведено обективно и всеобхватно разследване“, написа Зеленски в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Украйна заяви, че има много версии за причините за катастрофата, при която загинаха всичките 176 души на борда.

ТАСС: Владимир Зеленски потвърди, че е получил от САЩ информация, която е важна за разследването на самолетната катастрофа в Иран
Президентът на Украйна Владимир Зеленски потвърди, че е получил от САЩ информация, която е важна за разследването на причините за катастрофата на украинския самолет в Иран, предава ТАСС, като се позовава на информация на официалния сайт на държавния глава.

„Благодаря за ценната подкрепа на САЩ в разследване на причините са катастрофата. Проведох среща с американския посланик Кристина Куин и получих важна информация, която ще помогне на разследването“, съобщи президентът.

Според съобщение на пресслужбата, страните са съгласували график на двустранни контакти, съгласно който държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Украйна в края на януари. „Страните съгласуваха график на двустранни контакти между САЩ и Украйна на най-високо ниво, преди всичко посещението на Майк Помпео в Украйна в края на януари, което беше отложено от 3 януари“, отбелязаха от пресслужбата.

Reuters: Иран ще „отвори“ черните кутии на катастрофиралия украински самолет на 10 януари
Черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран, при което загинаха 176 души, ще бъдат „отворени“ на 10 януари, предава Reuters, като се позовава на държавната информационна агенция IRNA.
Все още няма детайли за това кой ще работи по дешифрирането на данните от тях. По-рано ръководителят на отдела за разследване на инциденти на Иранската организация за гражданска авиация Хасан Резайефар заяви, че страната му може да разчита на помощта на Русия, Украйна, Канада, или страните от Европейския съюз за дешифрирането на информацията от кутиите.
Самолетът се разби на 8 януари, малко след като излетя от международното летище в Техеран. Тогава се появиха съмнения дали той не е бил ударен от системите за противовъздушна отбрана на Техеран, тъй като часове по-рано Иран изстреля ракети срещу американски бази в Ирак в отговор на убийството на генерал Касем Сюлеймани. Това е и една от версиите, по които работи разследващата комисия, която се опитва да установи причината за катастрофата. Официалната позиция на Техеран, е че самолетът е паднал вследствие на техническа повреда.

ТАСС: Иран може да се обърне към Русия и ЕС за помощ при дешифрирането на черните кутии на катастрофиралия близо до Техеран самолет
Иран може да се обърне към Русия, страните от Европейския съюз или към Канада за помощ при дешифрирането на черните кутии на самолета на Международните авиолинии на Украйна, който катастрофира близо до Техеран. Това заяви ръководителят на отдела за разследване на инциденти на Иранската организация за гражданска авиация Хасан Резайефар, предава TACC.
„Разбира се ние нямаме много добри взаимоотношения с „Honeywell“ (американската компания, производител на черни кутии)“, каза той пред иранските медии.
„Въпреки това Франция, Германия, Канада, Украйна и Русия също ограничено използват това оборудване и можем да се обърнем към тях (за помощ при дешифрирането му)“, каза той.
По-рано самолет Boeing 737 на Международната авиокомпания на Украйна катастрофира малко след като излетя от летището в Техеран. Все още не са ясни причините за катастрофата, като се спекулира, че иранска ракета може да е покосила самолета, тъй като часове по-рано страната нанесе удари срещу американски бази в Ирак.

ТАСС: Владимир Зеленски заяви, че версията за свалянето на украинския самолет от ракета не може да бъде изключена или потвърдена на този етап
Версията за това, че украинският самолет, който се разби по рано близо до Техеран, е бил ударен от ракета, не може да се изключи, но на този етап не е и потвърдена. Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски, предава TACC.
„Версията за удар от ракета в самолета не е изключена, но засега не е и потвърдена“, заяви той.
Президентът подчерта, че като се вземат предвид последните изявления на държавните лидери в медиите, Киев призовава всички международни партньори, особено САЩ, Канада и Обединеното кралство, да предоставят данни и доказателства относно бедствието на разследващата комисия.
Зеленски каза още, че понастоящем в Иран продължава да работи комисията за разследване на причините за катастрофата на самолета и че в този процес участват и представители на Киев.
"Очакваме, че ще им бъде предоставена цялата информация и целият достъп, необходим за провеждане на обективно разследване. Ние поддържаме постоянен контакт с нашите представители", каза той.

AFP: Директорът на иранската агенция за гражданска авиация е „сигурен“, че украинският самолет не е свален от ракета
Директорът на иранската агенция за гражданска авиация Али Абедзаде е „сигурен", че самолетът на украинската авиолиния, катастрофирал в района на Техеран, не е била ударен от ракета, предава AFP.
„Едно е сигурно, този самолет не е бил ударен от ракета", заяви Абедзаде на пресконференция в Техеран, след като Великобритания и Канада заявиха, че източниците на разузнаването предполагат катастрофална грешка от страна на противовъздушната отбрана на Иран, която е свалила самолета по погрешка.

London Evening Standard: Британският външен министър призова за „пълно и прозрачно“ разследване на самолетната катастрофа в Иран
Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб призова за „пълно и прозрачно“ разследване на трагичната самолетна катастрофа в Иран, в която загинаха 176 души, включително трима британци, и заяви, че семействата на всички жертви имат право да знаят истината, пише британското издание London Evening Standard.
Коментарите на външния министър идват след като премиерът на страната Борис Джонсън потвърди, че сред жертвите има и британци и заяви, че има информация, че катастрофата може и да е била предизвикана от иранска ракета. Премиерът заяви това след като американски държавни служители, наред с канадския премиер Джънстин Трюдо също започнаха да твърдят, че Иран изглежда е замесен в катастрофата на самолета на Международните авиолинии на Украйна.
„Съгласни сме с канадската версия, която индикира, че самолетът на Международните авиолинии на Украйна е бил свален от иранска ракета тип земя-въздух, и както отбеляза (канадският външен министър) Франсоа-Филип (Шампан), това може и да е било умишлено“, каза Рааб.
„Това само подчертава защо имаме нужда от незвисимо, пълно и прозразчно разследване, което да установи какво е причинило (катастрофата)“, добави Рааб.
„Иранският режим трябва да се отвори за международната общност, влючително да (й даде) достъп до мястото на катастрофата, така че да можем да стигнем до истината възможно най-скоро и кажем на семействата на жертвите какво се е случило с близките им“.
„Те имат право да знаят истината. (…) И нека не забравяме, че има и ирански семейства, защото те понесоха най-много жертви в този ужасен инцидент, и те също имат право да знаят истината. Призоваваме Иран да не повтаря безразсъдните и опасни атаки и вместо това да се насочи към деескалация и продължаването на дипломатически диалог“, каза още Рааб.
По-рано Джонсън потвърди, че хора с британско гражданство също са загинали при катастрофата. Лидерът на консерваторите заяви, че правителството му „оказва помощ на техните семейства в тези ужасни времена“.
Общо 176 души загинаха в катастрофата, моменти след като самолета излетя от международното летище в Техеран. Той трябваше да пристигне в украинската столица Киев. Поне една трета от загиналите са канадци. Премиерът на Канада Джъстин Трюдо по-рано заяви в пресконференция, че новините, че за катастрофата може да е отговорна ракета вероятно са „шок“ за семействата на жертвите.
Той направи своите коментари малко след като американските власти също заявиха, че е „много възможно“ иранска противовъздушна ракета да е свалила самолета.
Вестник New York Times по-рано публикува видео, което според тях показва момента, в който ракетата удря самолета, близо до летището в Техеран.
Джонсън разговаря по-рано с украинския президент Владимир Зеленски и го призова за „пълно, достоверно и прозрачно“ разследване на случилото се. Украинският секретар на Съвета за национална сигурност Олексей Данаилов заяви в свое съобщение във „Фейсбук“, че разследващата комисия ще разгледа възможността катастрофата да е предизвикана от ракета. Иранската армия отхвърля твърденията за това, като според тях катастрофата е предизвикана от технически проблем и запалил се двигател.
Според Данаилов обаче „информацията за открити шрапнели от руска ракета“, вероятно „Тор“ М1, означават, че атака върху самолета не може още да бъде отхвърлена като възможност.
Премиерът Джонсън е обсъдил със Зеленски тази вероятност по време на телефонния разговор. Зеленски нареди да бъде проведено разследване веднага след като разбра за катастрофата. Той освен това покани британски експерти да се присъединят към разследването на катастрофата.
„Президентът покани Великобритания да се присъедини към разследването. Борис Джонсън подкрепи идеята и подчерта, че най-добрите британски експерти ще се намесят, за да се изяснят обстоятелствата около трагедията“, заяви говорител на украинския президент.
От авиолинията отхвърлиха човешка грешка като възможност за причина за катастрофата, а екипажът не е обявявал извънредно положение или повреди на борда. Катастрофата идва малко след като напрежението в Близкия Изток рязко се увеличи, след като по-рано американски безпилотен самолет уби висшия ирански генерал Касем Сюлеймани, след което множество авиолинии решиха да не летят временно през въздушното пространство около Техеран. В отговор Иран изстреля множество ракети по американски бази в ирак, въпреки че в тези атаки нямаше жертви.
„Великобритания продължава да призовава всички страни за деескалация и намаляване на напрежението в региона“, заяви по-рано Борис Джонсън по повод кризата.

Reuters: Канадският премиер обвини Иран, че са свалили пътническия самолет над Техеран с ракета
Украинският пътнически самолет, който се разби близо до Техеран със 176 души на борда, вероятно е свален от иранска ракета, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо, предава Reuters. Трюдо обоснова твърдението си, като заяви, че това са изводите на канадското и чуждото разузнаване.
Унищожението на самолета, на борда на който имаше и 63 канадци „може и да е било умишлено“, заяви той на пресконференция в Отава.
„Имаме информация от множество източници, включително от нашите съюзници. Тя свидетелства, че самолетът е бил свален от иранска ракета тип земя-въздух“, добави той.
Пътническият самолет на Международните авиолинии на Украйна трябваше да лети от Техеран до Киев, но се разби малко след като излетя от иранската столица. Това се случи часове след като Иран изстреля множество ракети срещу американски бази в Ирак в отговор на убийството на техния висш генерал Касем Сюлеймани.

ТАСС: Канада предложи на Украйна техническа помощ за разследване на самолетната катастрофа в Иран
Министерството на транспорта на Канада предложи на Киев помощта на технически специалисти за разследване на катастрофата на самолета на Международните авиолинии на Украйна край Техеран, в която загинаха 63 граждани на Канада, предава ТАСС.
От Министерството на транспорта отбелязаха, че сега разследването се извършва от представители на Иран и Украйна. „Нашето министерство предлага техническа и експертна помощ на украинските власти…за провеждане на разследване“, съобщи представител от пресслужбата.
Представителят поясни, че става въпрос за инженери, пилоти-изпитатели и пилоти, които имат необходимите знания в областта на проектиране на самолети, подобни на този, който се разби в Иран и също имат опит в пилотирането на такива самолети.

РИА Новости: Тръмп заяви, че има подозрения относно причината за самолетната катастрофа в Иран
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има подозрения относно причината за самолетната катастрофа на Боинг 737-800 край Техеран, отбелязвайки, че някой може да е направил грешка, предава РИА Новости.
„Имам свои подозрения. Не искам да говоря за това, защото други хора имат подобни подозрения. Това е трагедия. Но някой може да е допуснал грешка. Той (самолетът) летеше в доста суров район“, каза Тръмп в отговор на въпрос на журналисти.
Според него е малко вероятно технически проблем да е причина за катастрофата.
Тръмп призова да се изчака разшифроването на черните кутии и изрази надежда, че властите на Иран ще ги предадат на Боинг.

Самолетната катастрофа в Иран: Самолетът се е опитал да се върне на летището
Самолетът, който се разби в Иран със 176 пътници на борда, се е опитвал да се върне на летището, преди да се разбие, съобщиха иранските разследващи, предава BBC.
Боинг 737-800 се разби няколко минути след излитане от летището в Техеран. Катастрофата се случи няколко часа, след като Иран осъществи ракетни удари по две американски бази в Ирак. Въпреки това няма доказателства, че двете събития са свързани.
Ръководителят на Организацията за гражданска авиация на Техеран - Али Абеджаде, съобщи, че „самолетът, който първоначално се беше насочил на запад, за да напусне зоната на летището, се насочи обратно към летището след проблем и след това е катастрофирал“.
Али Абеджаде добави, че свидетели са видели самолета „ в пламъци“ преди катастрофата и че пилотите не са изпращали сигнали за бедствено положение, преди да се опитат да се върнат в летището.

„Обозреватель“ (Украйна): Руска ракета може да е свалила украинския пътнически самолет, разбил се близо до Техеран
Сред възможните версии за причините за катастрофата на самолета на Международни авиолинии на Украйна се разглежда и възможността от това той да бил свален от руска ракета, изстреляна от зенитно-ракетна система „Тор“. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данаилов в свое съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, пише киевското издание “Обозреватель“.
По неговите думи, група от 45 украински ескперти, която е пристигнала в Иран в ранните часове на 9 януари, ще търси фрагменти от ракетата, която предполагаемо е ударила пътническия самолет.
Данаилов подчерта, че делегацията разговаря с компетентните органи на Иран, включително с техеранската Международна организация за гражданска авиация. Разглеждат се общо четири версии, за това каква може да е била причината за катастрофата.
Първата възможност е самолетът да е бил удерен от ракета, изстреляна от зенитно-ракетна система за противовъздушна отбрана, в това число руска такава – „Тор“. Според Данаилов украинските органи са получили информация, че са били открити фрагменти от руска ракета в близост до мястото на инцидента.
Втората възможност е самолетът да се е сблъскал с безпилотен летателен апарат. Третата възможност е техническа неизправност, довела до взрив в двигателя на самолета. Последният вариант, който украинските органи разглеждат е експлозия вътре в самия самолет, която може да е била предизвикана от терористичен акт.
Данаилов уточни, че в състава на комисията, която разследва трагедията, в която загинаха 176 души, има специалисти, които са участвали и в международното разследване на катастрофата на малайзийския самолет (полет МН-17), който се разби през 2014 г. в украинското въздушно пространство. Според информацията, която се появи тогава той е бил ударен от руска ракета „Бук“.
„Понастоящем нашата комисия се съгласува с иранските власти по въпроса за посещението на мястото на катастрофата и възнамерява да търси останки от руска зенитна ракета „Тор“, за която разбра от данни от интернет. Ние използваме всички резултати от разследването на самолета на Boeing, полет МН-17, за да установим истината за катастрофата на украинския самолет в Техеран“, твърди Данаилов.
Той подчерта, че дипломатическите преговори с иранската страна дават надежда за сътрудничество между двете държави по всички въпроси, включително участието на Киев в дешифрирането на черната кутия на разбилия се самолет .
„Разследването за смъртта на украинските граждани се намира под личния контрол на президента на Украйна (Владимир Зеленски), и всички данни, които могат да бъдат публикувани, ще бъдат предоставени на украинското общество и на медиите“, обеща Данаилов.
Както по-рано стана ясно, самолетът Boeing 737-800 на „Международни авиолинии на Украйна“, на борда на който имаше 167 пътници и 9 души екипаж, се разби на 8 януари, малко след като излетя от летището в Техеран. Всички пътници, както и екипажа на самолета загинаха в катастрофата, включително 11 души с украинско гражданство. От авиокомпанията заявиха, че самолетът е успял да се изкачи на височина 2400 м преди да се разбие, което според тях означава, че вероятността от пилотска грешка е минимална. Възможно е той да е бил свален от иранските системи за противовъздушна отбрана, според неофициална информация.

Reuters: Украинските разследващи органи ще търсят руски ракети близо до останките от самолета, който се разби близо до Техеран
Разследващите катастрофата на украинския самолет, който се разби близо до Техеран, ще търсят останки от руска ракета близо до мястото, където падна той, предава Reuters. Това заяви в свое изявление Олексей Данаилов, секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна. Той уточни, че украинските служби са получили информация от интернет, че самолетът може да е бил свален от руска ракета, вероятно изстреляна от ирански зенитно-ракетен комплекс.
Украйна разглежда всички възможни причини за катастрофата на самолета, който трябваше да пътува от Техеран до Киев, включително възможността от терористичен акт, ракета, сблъсък с безпилотен апарат или неизправност, твърди Данаилов.

РИА Новости: В Украйна излязоха с няколко версии за катастрофата на самолета в Техеран
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов оповести основните версии, до които са стигнали за причините за катастрофата на самолета в Иран, предава РИА Новости. Той заяви пред местни медии, че в момента се провежда среща с участието на иранските власти и Международната организация за гражданска авиация.
„Разглеждат се различни версии за внезапната катастрофа на самолета, сред основните са поражения върху самолета от противовъздушна ракета, включително от зенитноракетен комплекс „Тор“. По-рано в интернет вече се появи информация, че са открити на фрагменти от руска ракета в близост до мястото на катастрофата. Други версии са сблъсък с безпилотен самолет или друг летящ обект, или (…) експлозия по технически причини, възможна е и експлозия вътре в самолета в резултат на терористичен акт", каза той.
Според Данилов представителите на Украйна са съгласни с иранските власти, че трябва да пътуват до мястото на катастрофата, където възнамеряват да търсят ракетни фрагменти, за да се потвърди или отхвърли първата версия.
По-рано стана ясно, че самолет Boeing 737-800 на „Межународни авиолинии на Украйна, изпълняващ курс към Киев, се е разбил малко след като е излетял от летището в Техеран. В катастрофата загинаха общо 176 човека, от които 167 пътници от Иран, Икрайна, Канада, Германия, Швеция и Афганистан.
До този момент Иран стигнаха до заключението, че самолетът се е запалил във въздуха, макар това ясно да се виждаше в по-рано публикувани видеокадри. Освен това обаче се установи, че треакторията на самолета сочи, че той се е обърнал обратно към летището, след като е излетял, въпреки че пилотите не са съобщили за извънредни ситуации.

ТАСС: Американските авиационни власти следят ситуацията около катастрофата на украинския самолет в Иран
Американските власти наблюдават ситуацията около катастрофата на Boeing 737 на Международни авиолинии Украйна в Иран и въз основа на приетите ограничения ще определят оптималната процедура. Това съобщи в сряда пред ТАСС началникът на отдела за връзки с медиите на Националния борд за сигурност на транспорта (NTSB) Кристофър О'Нийл.
"NTSB следи развитието на събитията, свързани с катастрофата на полет 752 на Международните авиолинии на Украйна и следва своите стандартни процедури за разследване на международни авиационни произшествия, включително като взема предвид дългогодишните ограничения за тази страна (Иран - бележка ТАСС). В съответствие с обичайните процедури NTSB работи с Държавния департамент и други ведомства на САЩ, за да определи оптималния ход на действие ", каза той.
Държавният департамент на САЩ и Федералната авиационна администрация (FAA) все още не са отговорили на въпроса на ТАСС дали американските власти възнамеряват да изпратят свои експерти в Иран, за да проведат разследване.

Принтирай    Оразмери текст   + -