Русия продължава да укрепва позициите си на енергийния пазар с нов газопровод

2 Декември 2019 | 12:20 | 0
Русия продължава да укрепва позициите си на енергийния пазар с нов газопровод
Снимка: ТАСС

Китай и Русия въведоха в експлоатация газопровода "Силата на Сибир". Първоначално пускането на газопровода беше планирано за 20 декември 2019 г., но работата беше завършена по-бързо от очакването. Газът ще бъде транспортиран от Иркутския и Якутския газодобивни центрове до руските потребители във вътрешността на страната, както и до Далечния Изток и Китай. Президентът на Русия Владимир Путин провежда видеоконференция със своя китайски колега, държавният глава Си Дзипин. Путин подчерта, че това е пример за добрите китайско-руски отношения и доброто сътрудничество в енергийния сектор между двете страни. Китайският лидер от своя страна посъветва газопроводът да се използва разумно, с грижа за природата. Той добави, че тръбопроводът е проектиран така, че да допринесе за социално-икономическото развитие на регионите, през които преминава. Това е първия от трите подобни тръбопровода, които руският енергиен гигант "Газпром" планира да въведе в експлоатация до края на 2020 г. По-рано датските държавни служби дадоха разрешение за строителството на "Северен поток-2", който ще заобикаля Украйна и ще доставя газ за Германия. Освен това руският газ ще достига до Анкара и по новия "Турски поток", както обяви държавният глава Реджеп Тайип Ердоган.

„Российская газета“: От Русия към Китай „потече река от газ“
идерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин взеха участие в пускането на газопровода „Силата на Сибир“. Това е най-големият инвестиционен проект в световната газова индустрия. Специално за това събитие беше организиран телемост между двете страни, който свързваше Сочи, Пекин и компресорни станции в Русия и Китай. Директорът на "Газпром" Алексей Милер даде командата за пускане газопровода, след като получи разрешение от руския президент, пише руският вестник “Российская газета“.

Докато Европа обсъжда диверсификацията на енергийните доставки, за да не зависи от газ и нефт от Русия, руското „синьо гориво“ отиде на изток. Сега износът на руски газ няма да бъде засегнат от променящия се политически климат в страните от ЕС под натиск от страна на САЩ. И това е само едната страна на монетата. Доставките за Китай традиционно са по-икономични от износа на запад. Въпреки че значението на европейския пазар за руския газ едва ли може да се оспори, през последните години той практически не нараства, за разлика от китайския пазар. "Силата на Сибир" извежда енергийното взаимодействие между Русия и Китай на ново ниво и приближава страните до постигането на целта за достигане на 200 милиарда долара стокооборот до 2024 г., каза Путин. „Договорът, подписан от нашите страни през 2014 г., беше най-голямото споразумение в историята на вътрешния газов отрасъл. За 30 години над трилион кубически метра газ ще бъде доставен в Китай по газопровода „Силата на Сибир“.

Според Путин със сключването на този договор в Източна Русия е стартиран безпрецедентен по своя мащаб високотехнологичен проект.
Според него за Русия този проект също е важен, тъй като газът ще минава по тръбопровода не само за износ, но и до Амурския завод за преработка на газ, който ще стане един от най-големите в света.
От своя страна президентът Си Дзинпин отбеляза, че стратегическото взаимодействие между Москва и Пекин навлезе в нова ера. Той призова за безопасност, надеждност и екологичност по време на експлоатацията на "Силата на Сибир". "Въвеждането в експлоатация на газопровода е важен междинен резултат и началото на нов етап в нашето сътрудничество", отбеляза Си Дзинпин. Китайският лидер подчерта, че този проект е пример за дълбока интеграция и взаимноизгодно сътрудничество между двете страни.

За Китай стартирането на "Силата на Сибир" също ще има голямо значение по отношение на опазването на околната среда. Пекин прави всичко възможно да премине от въглища, които все още доминират в тяхното производство, към по-чисти енергийни източници, а доставката на руски газ ще намали емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.
Преди това "Газпром" съобщи, че планира да достави най-малко пет милиарда кубически метра газ в Китай чрез "Силата на Сибир" през 2020 г., 10 милиарда през 2021 г. и 15 през 2022 г. Максималният капацитет, който трябва да достигне тръбопровода, е 38 милиарда кубически метра газ годишно. Компанията очаква да постигне такива обеми на натоварване през 2025г.

„Пускането на газопровода ще увеличи доставките на газ за Китай и ще се конкурира с втечнения природен газ (ВПГ) от Австралия, както и с тръбопровода от Туркменистан “, заяви Александър Крилов, партньор и ръководител на отдела Русия и ОНД на Делойт в Китай.

Стартирането на „Силата на Сибир“ ще допринесе за газифицирането на регионите, през които преминава - южната част на Република Саха (Якутия) и Амурска област
Предвижда се и допълнително разширяване на капацитета на тръбопровода до 60 милиарда кубически метра годишно.
Миналата година Китай е консумирал около 280 милиарда кубически метра природен газ и според прогнозите за тази година трябва ще премине границата от от 300 милиарда кубически метра. Втечнен газ, който се закупува активно в Китай, се доставя главно в крайбрежните райони на югоизток, а Силата на Сибир ще доставя газ на север от Китай и в района на Пекин. В същото време газопроводът от Русия без съмнение ще спечели от цената в сравнение с ВПГ.

"Първоначално делът на руския газ на китайския пазар ще бъде малък. Проектът "Силата на Сибир" трябва да достигне договорните обеми до 5 години", обясни Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност. Освен това не може да се изключи, че Китай ще поиска удължаване на договора. От гледна точка на ресурсната база и инфраструктурата, обемът на доставките за "Силата на Сибир" може да бъде увеличен с 20%.


„Взгляд“: Украйна избра подходящ момент да шантажира „Газпром“
Преговорите между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по отношение на транзита на руски газ през Украйна в Европа очевидно стигнаха до задънена улица. Страните си поставят взаимно изключващи се изисквания. Но ако от политическа гледна точка аргументите на Киев са напълно абсурдни, то чисто търговската позиция на Украйна, за съжаление на „Газпром“, изглежда много убедително, коментира руският вестник „Взгляд“, представен без редакторска намеса.

Свикнали сме с факта, че Украйна се стреми да политизира проблемите с газа. И като цяло има причини да се мисли така Например, според украинските служители, "Северен поток" е лош, защото увеличава зависимостта на Европа от Русия. Но получаване на руски газ от украинската гаотранспортна система (ГТС) изглежда не засилва тази зависимост (в действителност това добавя и зависимостта от традиционно неадекватното украинско ръководство и от САЩ зад това ръководство). За да докаже истинността на твърдението си, Украйна купува руски газ от Европа на много по-високи цени.

В момента в Киев се обсъждат три политически тези, свързани с газа.

Първо, запазването на транзита на газ през територията на Украйна е необходимо, тъй като това е единственият фактор, който спира пълномащабната руска агресия. В Украйна твърдят , че руснаците се страхуват да не повредят тръбите и да осуетят плановете си за влияние върху Европа. Интересен момент - за разлика от предишната администрация, тази на Владимир Зеленски се опитва да не разгласява тази теза.

Всъщност, дори да се предположи, че Русия има плановете, които са й приписани, това е пълна глупост - след пълното запълване на всички изградени „потоци“, има недостиг на транзитни мощности от около 15-20 милиарда кубически метра годишно. Така че в следващите няколко години украинският транзит може да бъде отказан само ако Европа значително намали консумацията на газ (има такава вероятност, но тя не е голяма).

Второ, Украйна вероятно ще използва темата за газа за преговори около уреждането в Донбас. Предполага се, че ако Украйна заплаши да блокира транзита, тя ще принуди Меркел да се съгласи с Зеленски, който не иска да се съобрази със споразуменията от Минск относно предоставянето на поне някои гаранции на Донбас.
Теоретично такъв аргумент има право да съществува - до ден днешен Меркел винаги е била на страната на украинските власти, които не са изпълнили споразумението. Защо сега да не застане на страната на Зеленски, особено след като той наистина може да блокира тръбата?

Трето, смята се, че лидерите на "Нафтогаз" представляват сили, свързани с Демократическата партия на САЩ, и могат да свалят президента Зеленски, който се опитва да установи отношения с Русия.
Всъщност Коболев и Витренко наистина са ориентирани към Демократическата партия на САЩ, но други твърдения са несигурни. От една страна, цялото правителство на Зеленски е пълно с „соросоиди“, ориентирани към Демократическата партия. От друга страна, кой е казал, че Зеленски иска да установи отношения с Русия?


Но ако политическите мотиви на Украйна изглеждат очевидно объркани, тогава чисто търговската позиция на "Нафтогаз" е съвсем логична и оправдана - от гледна точка на интересите на Киев.

„Газпром“ предлага на „Нафтогаз“ да удължи стария договор или да сключи нов за една година, при условие че двете страни оттеглят взаимните искове в международния арбитраж; да бъде отменено решението на Антимонополната комисия на Украйна да глоби „Газпром“ за „нарушаване на икономическата конкуренция“; Петицията на Нафтогаз да започне разследване на Европейската комисия срещу „Газпром“ да бъде оттеглена. Освен това „Газпром“ предлага да сключи пряко споразумение за доставки на газ за Украйна с 25% отстъпка. В същото време цената на газа ще намалее от 196 на 147 долара за хиляда кубически метра.

„Нафтогаз“ категорично не е съгласен с всички тези изисквания и предложения. Още на 25 ноември изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че "страните трябва да продължат да обсъждат продължаването на транзита по европейски правила в тристранен формат с участието на Европейската комисия". Освен това Киев очаква да получи 2,6 милиарда долара спечелени в Стокхолм. По отношение на съдебните дела Коболев по-рано заяви, че „руската страна предлага на „Нафтогаз“да„ обезсили “почти 3 милиарда долара съгласно решенията от Стокхолм и да откаже делото за още 12 милиарда долара. Освен това Антимонополната комисия на Украйна е поканена да се откаже от глоба в размер на около 7 милиарда долара . ".

За ръководството на „Нафтогаз“ това е неприемливо. Напротив, тя затрупва „Газпром“ с допълнителни искове „да компенсира загубата на транзит на газ“, а общият размер на исковете достига 22 милиарда долара. Лесно е да се разберат мотивите на Киев.
Първо става дума за голяма сума пари, които могат да бъдат изразходвани, например, за закупуване на „джевлини“ и други оръжия за отблъскване на „руската агресия“. В краен случай Украйна се съгласи да приеме плащането на този дълг с подходящо количество газ, пряко доставено от Русия.

Второ, когато "Нафтогаз" осъди за 4,6 милиарда долара "Газпром", Коболев си предвиди премия от 7,9 милиона долара. С 22 милиарда долара наградата му ще бъде 37,4 милиона долара. Кой от тях отказва от такива пари?

Известно е, че международните съдилища подхождат към частните икономически въпроси от гледна точка на „Русия винаги е виновна“. В случая на споменатия арбитраж това беше нарушение на договора от страна на Украйна, но Русия беше посочена за виновна за това. Между другото, това, което кара Русия и руските организации, знаейки това, да се обръщат към „авторитета“ на международните съдилища, е напълно неразбираемо. Но защо Украйна се обръща към тях, това е просто разбираемо - колкото и абсурдни да са исканията на украинската страна, те вероятно ще бъдат удовлетворени.

Русия, разбира се, може да не даде пари, но Коболев ще получи премията си.

Що се отнася до споразумението за доставки на газ, „Нафтогаз“ по принцип не е против, но смята, че 25% отстъпка не е достатъчна, тъй като в този случай се получава „нормална цена“ (защо смятат така, не е ясно - в Европа цената на руския газ през първото тримесечие беше 254 долара за хиляда кубически метра). Анонимните източници предполагат, че „Нафтогаз“ иска отстъпка от 35%. Тогава газът за Украйна ще бъде 127 долара, което е равно на цената на газа за Беларус.

Основното, което „Нафтогаз“ иска да постигне, е транзитните гаранции за поне десет години предварително. Всъщност има пълен консенсус - Украйна се нуждае от пари, Европа иска да поддържа киевския режим за сметка на Русия, а Русия, както вече споменахме, има недостиг на транзитни мощности. Така че е много вероятно страните да се споразумеят за транзита на руски газ през Украйна.

Основният въпрос обаче е обемът на украинския транзит. Тоест - по чии условия?

Русия е заинтересована да достави толкова количество газ, колкото е необходимо за попълване на дефицита в транзитните мощности и собственото потребление на Украйна. И да се направи това, докато не влязат в сила допълнителни транзитни мощности. С други думи, говорим за 15-20 милиарда кубически метра европейски транзит + 14 милиарда внос (Украйна е закупила толкова миналата година) година или две предварително. Украинската ГТС обаче е разчетена за транспортиране на приблизително 60 милиарда кубически метра. В случай на по-малки обеми печалбата се губи и най-важното - налягането в тръбата намалява, което води до невъзможност за снабдяване на потребителите в Украйна. И, разбира се, Украйна би искала максималният обем газ да бъде транспортиран възможно най-дълго.


През 2018 г. украинската система за транспортиране на газ транспортира 87 милиарда кубически метра газ, и е получила около 3 милиарда долара за това (около 1% от БВП на Украйна, който миналата година според МВФ възлиза на 390 милиарда долара). Според наличната информация "Нафтогаз" търси споразумение, съгласно което Русия ще бъде задължена да транспортира поне 90 милиарда кубически метра годишно (87 милиарда кубически метра мина през украинската тръба миналата година), което би гарантирало рентабилността на украинската газопреносна система. Ако Украйна в резултат получи споразумение, съгласно което ще бъде гарантиран само 60 милиарда транзит, това ще бъде отстъпка, но отстъпка, която е напълно задоволителна за Украйна.

Както виждаме, позицията на „Нафтогаз“ е напълно оправдана от икономическа гледна точка. И най-важното е, че моментът за оказване на натиск върху „Газпром“ беше избран много добре: „Северен поток 2“ все още не е готов и няма да бъде готов до момента, в който приключи настоящият транзитен договор. Но дори след старта му Русия все още ще се нуждае от украински транзит. А това означава - преговорната позиция на Киев в тази ситуация изглежда по-силна.


ТАСС: ЕК не потвърди тристранните газови преговори, насрочени за 5 декември
Европейската комисия (ЕК) не потвърди съобщенията за тристранна министерска среща между Русия, ЕС и Украйна на 5 декември относно доставките и транзита на руски газ за ЕС след 1 януари 2020 г., когато изтича настоящият десетгодишен договор между Москва и Киев. Това съобщи пред ТАСС официалният представител на Европейската комисия Анна-Кайса Итконен.

„От наша страна не можем да потвърдим фиксираната дата на следващата среща на министрите“, каза тя в отговор на искане за коментар на изявлението на Министерството на енергетиката на Украйна относно възможността да се проведе тази среща на 5 декември. „Възнамеряваме да проведем тези консултации в началото на декември“, продължи тя.

По-рано министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Алексей Оржел заяви, че следващият етап от консултациите относно условията за транзит и доставка на руски природен газ за Украйна може да се проведе на 5 декември. Според източници в Брюксел тази дата е предложена от Европейската комисия през ноември, но оттогава няма официално потвърждение за това.

Оржел също потвърди, че Киев обмисля възобновяване на директните доставки на руски газ за Украйна, при условие че цената на ресурса не е „политическа“ и се осигури компенсация, свързана с прилагането на решението на Стокхолмския арбитраж.
Тристранните министерски консултации с газ бяха възобновени през септември в Брюксел след повече от шест месеца пауза заради президентските и парламентарни избори в Украйна. Последната среща се проведе на 28 октомври, но тя не доведе до значителен напредък.


ТАСС: Китайският президент Си Дзипин призова за осигуряване на безопасността и надеждността на газопровода „Силата на Сибир“
Президентът на Китайската народна република Си Дзипин призова за осигуряване на безопасността, надеждността и екологичността при експлоатацията на газопровода „Силата на Сибир“, предава TACC.

С това изявление той започна своята реч по случай откриването на тръбопровода във видеоконференцията си с руския държавен глава Владимир Путин.
Въвеждането в експлоатация на газопровода е важен резултат и началото на нов етап в нашето сътрудничество. Бих искал да отправя няколко пожелания за по-нататъшното функциониране на газопровода“, каза той.

"Необходимо е да се постави на първо място безопасността и надеждността на експлоатацията на газопровода. Второто важно нещо е неговата екологичност - важно е да се обърне специално внимание на опазването на околната среда, да се внимава с експлоатацията на ресурсите", добави той.

Си Дзинпин отбеляза, че експлоатацията на газопровода „Силата на Сибир“ е проектирана така, че да допринесе за социално-икономическото развитие на регионите, през които преминава.
Президентът на Китай заяви още, че развитието на отношенията между Русия и Китай е приоритет и за двете страни.

"Развитието на руско-китайските отношения е и ще бъде приоритетна външна политика на всяка от нашите страни", заяви той.

„Експерт“ (Русия): Три нови газопровода укрепват положението на Русия на трона на газовия пазар
В понеделник, 2 декември, започва да работи тръбопроводът „Силата на Сибир“, първият от трите нови руски газопровода, които трябва да укрепят доминиращата позиция на Москва на газовия пазар на планетата и да потвърдят статута й на най-големия износител на суровината. Газопроводът, който ще подобри допълнително връзките между Русия и Китай ще бъде открит от президентите Владимир Путин и Си Дзинпин, пише руското списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.


Освен „Силата на Сибир“, Газпром също планира в близко бъдеще да пусне още два газопровода, по които руският газ ще отиде на запад, към Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите Путин и Ердоган трябва да открият „Турски поток“ през януари 2020 г., а „Северен поток 2“, чрез който обемът на доставения в Германия руски газ ще се удвои, трябва да бъде пуснат в средата на следващата година.

Анализаторите са сигурни, че трите изброени проекта ще донесат на Русия дългосрочни икономически и политически ползи. Прави впечатление, че Русия, не забравяйки за Запада (Европа), традиционния потребител на руски газ; през последните няколко години обръща голямо внимание на Изтока и най-вече на Китай.

„Русия не само създава нови потоци на приходи, но също така се застрахова от рисковете и засилва стратегическите си позиции“, обяснява специалистът по енергийните пазари Ендрю Хил, който оглавява аналитичната група S&P Global Platts EMEA. „Нито Кремъл, нито Газпром са загубили способността си да използват конкурентите един срещу друг“.

Той смята, че почти едновременното въвеждане в експлоатация на три нови газопровода свидетелства за нарастващата зрялост на Русия, която е „кралят на глобалния газов сектор“.

Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков значението на газопровода на 3000-километровия газопровод „Силата на Сибир“, който ще свързва отдалечени райони на Източен Сибир с Благовещенск, е трудно да се надцени.

„Това (стартирането на проекта) е важно за страната ни, важно е и за Китай“, обясни той в интервю за РИА Новости. „Осъществяването на такива трансрегионални проекти в страната подпомага и е отправна точка за развитието на много региони. Регионите, които получават такъв обект на своя територия, впоследствие печелят от допълнителна инфраструктура, работни места и т.н. Това е много важен проект не само за Русия, но и за страните , които потенциално могат да станат клиенти“.

Владимир Путин счита „Силата на Сибир“ за най-големия строителен проект в света. Москва и Пекин подписаха през 2014 г., след десет години трудни преговори, 30-годишно споразумение за доставка на руски газ в Китай на стойност 400 милиарда долара,. Това е най-големият договор на Газпром, според който той трябва да доставя 38 милиарда кубически метра газ годишно в Китай, след като тръбопроводът започне да работи с пълен капацитет през 2025 година.

„Газпром“ подчертава трудностите при изграждането на газопровода „Силата на Сибир“, който преминава през блатисти, планински, сеизмично активни райони, включително вечно замръзнали. Строителството се извършваше в екстремни условия. Достатъчно е да се каже, че в Якутия например термометърът понякога пада до -60 ° C, а в района на Далечния Изток до -40 ° C.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Льо Ючен, който посети Москва миналата седмица, подчерта, че газопроводът (Силата на Сибир) ще задълбочи и разшири сътрудничеството между Китай и Русия и ще позволи на двете страни да засилят икономическата си мощ.

В навечерието на пускането на газопровода беше завършено изграждането на първия трансграничен автомобилен мост между Русия и Китай над река Амур, свързващ Благовещенск с китайския град Хейхе. Всеки партньор изгради 540 метра пътно платно.

За разлика от „Силата на Сибир“, изграждането на втората фаза на газопровода „Северен поток“, който преминава по дъното на Балтийско море, се осъществява в средата на силна упорита съпротива от балтийските страни и Източна Европа, оглавявани от САЩ, които усилено налагат своя скъп втечнен газ. Особено рязко против 11-милиардния проект се обявява Украйна, която заради него ще загуби големи доходи от транзита на руски газ на запад.


ТАСС: Путин и Си Дзипин въвеждат в експлоатация газопровода „Силата на Сибир“
Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин пускат в експлоатация газопровода „Силата на Сибир“, предава TACC.
През тръбопровода ще минава газ, добит от Източен Сибир. Той ще бъде транспортиран по тръбите до вътрешната част на Русия, както и до Китай.
Първоначално пускането на газопровода беше планирано за 20 декември 2019 г., но работата беше завършена по-бързо от очакването.
„Взаимодействието между Русия и Китай в областта на енергетиката преминава на ново ниво със старта на „Силата на Сибир“, каза Путин на видеоконференцията по откриването на газопровода.
„През 2019 г. се навършват 70 години от установяването на дипломатическите отношения (между Русия и Китай). През същата година започваме да доставяме руски газ за Китай“, добави държавният глава.
„Тази стъпка извежда руско-китайското стратегическо сътрудничество в енергийния сектор на изцяло ново ниво“, каза още Путин и добави, че този ход приближава Москва и Китай до задачата, която той и Си Дзинпин са си поставили, стойността на търговията между двете страни да достигне 200 млрд. долара (181 млрд. евро) през 2024 г.


EA Daily: Президентите на Русия и Китай ще открият газопровода „Силата на Сибир“
Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин на 2 декември ще дадат начало на доставките по газопровода „Силата на Сибир“ чрез телемост. „Синьото гориво“ ще бъде транспортирано от Иркутския и Якутския газодобивни центрове до руските потребители в Далечния Изток и в Китай, предава EA Daily.
Газпром се договори за доставките на газ за Китай преди почти 20 години. През 2010 г. беше подписан правно обвързващ документ относно основните условия за такива доставки. Споразумението предвижда два газопровода - „източен“ и „западен“. Ресурсната база за първия трябва да бъде Източен Сибир, за втория - Западен.

През юни 2011 г. изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милeр обяви, че руската корпорация е готова да започне изграждането на газопровод към Китай. През 2012 г. Путин инструктира Милeр бързо да започне разработването на Чаяндинското находище в Якутия и изграждането на газопровод от Чаянда през Хабаровск до Владивосток. През същата година новият газопровод е наречен „Силата на Сибир” - той е избран в резултат от специален конкурс, проведен от Газпром. През март 2013 г. стана известно, че доставките могат да започнат през 2018 г. в размер на 38 милиарда кубически метра годишно с възможно увеличение до 60 милиарда. Стартирането на проекта обаче беше затруднено дълго време поради липсата на споразумение за цената на руския газ. Страните успяха да се споразумеят и да сключат договор едва през пролетта на 2014 г. Както Алексей Милер съобщи тогава, общата стойност на 30-годишния договор за доставка на руски газ за Китай е 400 милиарда долара. Газпром завърши основните работи в процеса на полагане на тръби до края на 2018 г., а през 2019 г. остана само да извърши пускане в експлоатация. През август тази година компанията свърза Чаяндинското находище със „Силата на Сибир“, а през октомври завършва с пълнене на газопровода с газ, като по този начин показва готовността да започне доставките.

На 8 януари в Истанбул ще бъде пуснат „Турски поток“, морски двулинеен газопровод от Русия до Турция по дъното на Черно море. Едното разклонение с капацитет 15,75 милиарда кубически метра е предназначено за нуждите на Турция, а второто - за Балканите и Унгария. Строителството в България и Сърбия трябва да започне през 2020 г.


ТАСС: Пускат газопровода „Силата на Сибир“ на 2 декември
„Газпром“ и Китай са съгласували датата на тържественото откриване на газопровода „Силата на сибир“, по който ще тръгне руски газ към Китай. Това е 2 декември, съобщи пред ТАСС запознат с плановете на компанията източник.
Директорът на руската държавна компания Алексей Милер по-рано заяви, че строителството на проекта върви преди графика и затова доставките в Китай по северния участък „Хейхе-Чанлин ще започнат по-рано от сроковете – на 1 декември 2019 година. Първоначалните планове бяха тръбопровода да е готов на 20 декември.
По газопровода „Силата на Сибир“ газът от източносибирските находища (Чаяндинското в Якутия и Ковиктинското в Иркутска област) ще се транспортира както до вътрешния руски пазар, така и за износ в Китай. На 21 май 2014 г. беше подписано споразумение за „източния“ маршрут (тоест „Силата на Сибир“) с китайската CNPC, експортният капацитет на газопровода е 38 милиарда кубически метра годишно. В същото време Милер съобщи, че допълнителните доставки на газ за Китай чрез газопровода „Силата на Сибир“ могат да възлизат на 5-10 милиарда кубически метра годишно.
В допълнение, през 2015 г. Газпром и CNPC подписаха споразумение за основните условия за тръбопроводни доставки на газ от находищата в Западен Сибир към Китай по „западния“ маршрут (по газопровода „Силата на Сибир – 2“), както и меморандъм за разбрителство по проект за газопровод между Далечния Изток на Русия и Китай.

Принтирай    Оразмери текст   + -