Урсула фон дер Лайен представи новия състав на Комисията

10 Септември 2019 | 10:37 | 0
Урсула фон дер Лайен представи новия състав на Комисията
Снимка: АФП

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес в Брюксел разпределението на ресорите и начина, по който възнамерява да организира работата на следващия състав на изпълнителния орган на Общността.
В понеделник германският християндемократ даде съгласието си по проектосписъка с кандидати за членове на Комисията, предоставен ѝ от Съвета на Европейския съюз. Това стана след поредица от официални интервюта, които новоизбраният председател проведе през последните седмици с всеки от кандидатите. Ден преди официалното представяне на новия състав на Комисията, освен имената стана ясно, Урсула фон дер Лайен изглежда ще изпълни целта си за полово равенство в Брюксел – в ЕК влизат 14 мъже и 13 жени.
И в следващата Комисия България ще бъде представена от Мария Габриел. На страната ни бе даден ресор "Иновации и младеж".


Урсула фон дер Лайен: Брекзит не е край, а начало на отношенията с Великобритания
Новоизбраният председател наЕвропейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че Брекзит ще бъде началото на нови отношения между Общността и Обединеното кралство, предава AFP.
„Брекзит, ако се случи, не е краят, а началото на бъдещите ни отношения", подчерта германският християндемократ. Тя избра Фил Хоган от Ирландия да поеме отговорността за търговията в ЕС, включително за разговорите с Великобритания за свободна търговия след излизането й от Общността.

ЕК: Комисията „Фон дер Лайен“: Съюз с по-големи амбиции
Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на следващата Европейска комисия, съобщават от Отдел "Преса и медии" на Представителство на ЕК в България.
Новата Комисия ще бъде отражение на приоритетите и амбициите, изложени в Политическите насоки. Комисията е структурирана около целите, за постигането на които Европейският парламент избра председателя Фон дер Лайен.
Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели, в това число върховния представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел).
Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и членове на Комисията.
Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Нидерландия) ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“.
Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер (Дания) ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция „Конкуренция“.
Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще координира работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари“.
Останалите петима заместник-председатели са:
Жозеп Борел (Испания): кандидат за ВП/ЗП, „По-силна Европа на световната сцена“;
Вера Йоурова, (Чешка република): „Ценности и прозрачност“;
Маргаритис Схинас (Гърция): „Съхраняване на европейския ни начин на живот“;
Марош Шефчович (Словакия): „Междуинституционални отношения и перспективи“;
Дубравка Шуица (Хърватия): „Демокрация и демография“.
Останалите кандидати за комисари са следните лица:
Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за ресор „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.
Дидие Рейндерс (Белгия) ще отговаря за ресор „Правосъдие“ (включително по въпросите за върховенството на закона).
Мария Габриел (България) преминава към създаването на нови перспективи за младото поколение, ресор „Иновации и младеж“.
Стела Кириaкидес (Кипър) ще ръководи ресор „Здравеопазване“.
Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за ресор „Енергетика“.
Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме отговорността за ресор „Международни партньорства“.
Силви Гулар (Франция) - Като комисар за ресора „Вътрешен пазар“ тя ще ръководи работата ни в областта на индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар. Тя ще отговаря и за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“.
Ласло Трочани (Унгария) ще ръководи ресор „Съседство и разширяване“.
Фил Хоган (Ирландия) ще допринесе с опита си в новата Комисия в ресор „Търговия“.
Паоло Джентилони (Италия) —ще сподели големия си опит в ресор „Икономика“.
Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще отговаря за „Околна среда и океани“.
Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за ресор „Работни места“.
Хелена Дали (Малта) ще ръководи ресор „Равнопоставеност“.
Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за ресор „Земеделие“.
Елиза Ферейра (Португалия) ще ръководи ресор „Сближаване и реформи“.
Рована Плумб (Румъния) ще отговаря за ресор „Транспорт“.
Янез Ленарчич (Словения) ще отговаря за ресор „Управление при кризи“.
Илва Йохансон (Швеция) ще ръководи ресор „Вътрешни работи“.

AFP: В новата Комисия на ЕС ще има вицепредседател за борба с изменението на климата
Новата Европейска комисия, която встъпва в длъжност след два месеца, ще засили борбата си срещу изменението на климата, като я направи първостепенно портфолио. Ресорът ще бъде ръководден от Франс Тимерманс, предава AFP.
Тимерманс, 58-годишен холандец и ветеран в политиката в Брюксел, ще бъде помощник на новия ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен, която направи намаляването на въглеродните емисии основен приоритет на нейната изпълнителна власт за следващите пет години. Официалният му пост ще бъде изпълнителен вицепредседател за „Европейска зелена сделка“, заяви Фон дер Лайен на пресконференция.

България получава ресор „Иновации и младеж“ в новата ЕК
Българският еврокомисар Мария Габриел ще бъде предложена за отговорник по ресора „Иновация и младеж" в състава на новата Комисия. Това стана ясно по време на представянето на новия състав на изпълнителния орган на Общността от новия му председател Урсула фон дер Лайен.
"Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения", заяви германският християндемократ.

ЕК: Урсула фон дер Лайен представя структурата на следващата Европейска комисия и ресорите на номинираните комисари
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обяви днес в Брюксел разпределението на ресорите и начина, по който възнамерява да организира работата на следващата Комисия, съобщават от Отдел "Преса и медии" на Представителство на ЕК в България.
Гледайте на живо пресконференцията на Урсула фон дер Лайен от 13:00 часа българско време по сателитния канал EbS с превод на български език (избира се от менюто в долната дясна част на екрана)
Контекст
Вчера Урсула фон дер Лайен даде съгласието си по проекта на списък с кандидати за членове на Комисията, предоставен ѝ от Съвета на Европейския съюз. Това стана след поредица от официални интервюта, които новоизбраният председател Фон дер Лайен проведе през последните седмици с всеки от кандидатите.
Предложен списък на кандидатите за членове на следващата Комисия:
• Австрия: Йоханес Хан
• Белгия: Дидие Рейндерс
• България: Мария Габриел
• Хърватия: Дубравка Шуица
• Кипър: Стела Кириaкидес
• Чешка република: Вера Йоурова
• Дания: Маргрете Вестегер
• Естония: Кадри Симсън
• Финландия: Юта Урпилайнен
• Франция: Силви Гулар
• Гърция: Маргаритис Схинас
• Унгария: Ласло Трочани
• Ирландия: Фил Хоган
• Италия: Паоло Джентилони
• Латвия: Валдис Домбровскис
• Литва: Виргиниюс Синкявичюс
• Люксембург: Никола Шмит
• Малта: Хелена Дали
• Нидерландия: Франс Тимерманс
• Полша: Януш Войчеховски
• Португалия: Елиза Ферейра
• Румъния: Рована Плумб
• Словакия: Марош Шефчович
• Словения: Янеш Ленарчич
• Швеция : Илва Йохансон
• Испания : Жозеп Борел беше назначен за върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от Европейския съвет със съгласието на новоизбрания председател Урсула фон дер Лайен (Германия).
Процедурата
Понастоящем Съветът на Европейския съюз трябва да приеме този списък в съответствие с член 17, параграф 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), след което списъкът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. След това Европейският парламент трябва да одобри целия колегиум на членовете на Комисията, включително председателя и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председателя на Европейската комисия. Това ще бъде предшествано от изслушване на кандидатите за комисари в съответните парламентарни комисии съгласно член 125 от Правилника за дейността на Европейския парламент. След като Европейският парламент даде одобрението си, Европейският съвет официално назначава Европейската комисия в съответствие с член 17, параграф 7 от ДЕС.
Повече информация ще намерите в прикачения файл.

Politico: Сравнение между екипите на Юнкер и Фон дер Лайен
Европейската редакция на Politico прави сравнение между екипа на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и този на предшественика й Жан-Клод Юнкер, който встъпи в длъжност преди пет години.

Изданието поставя на първо място „джендър баланса“, където в екипа на УФДЛ успяха да постигнат равенство: 14 мъже на 13 жени. При Юнкер мъжете са били 19, а жените 9.
Следващият показател е колко нови е имало в Европейската комисия. При Юнкер те са 22-ма при шестима комисари от предишния екип, а при УФДЛ „свежа кръв“ са 19 души при 8, които ще продължат работата си в Комисията.
„Политико“ прави сравнение и на това от кои политически семейства идват комисарите. В екипа на Юнкер има 14 от ЕНП, 8 социалисти, 5 от АЛДЕ и 1 от Европейските консерватори и реформисти. При УФДЛ обаче ще има 10 комисаря на социалдемократите, 9 на ЕНП, 6 на либералите и зелените и 1 на ЕКР.
Също така 20 от комисарите на Юнкер никога не са били избирани за европейски депутати, докато при УФДЛ този показател е 16.
Юнкер е избрал четирима бивши премиери, а УФДЛ – двама.
При бившите министри в страните си има паритет между двата екипа – по 20.
Средната възраст на екипа на Юнкер е 53,4 години, а тази на УФДЛ е 55,9.


AFP: В новата ЕК ще има почти по равен брой мъже и жени
В новия състав на Европейската комисия ще има 13 жени и 14 мъже. Така новият председател на изпълнителния орган на Общността Урсула фон дер Лайен изглежда ще изпълни целта си за полово равенство в Брюксел, коментира AFP.
Разпределението на постовете по пол бе обявено ден, преди германският християндемократ да представи новия състав на Комисията от членове на 27-те страни-членки на ЕС.

Politico: Следващата Европейска комисия: Какво знаем преди официалното й представяне
Съставът на следващата Европейска комисия се оформя. Избраният й председател Урсула фон дер Лайен разкри миналата седмица, че е получила имената на кандидатите от всички страни-членки на ЕС и ще представи своя екип във вторник. Все още не е ясно кой ще влезе в ЕК, но изявленията на правителствата, кандидатите и напускащите комисари дават добра представа кой ще остане в състава й и кой е на път да излезе от него. Европейската редакция на Politico обобщава информацията към настоящия момент.

Кой остава?

Валдис Домбровскис, Латвия, Европейската народна партия (ЕНП)
Настояща роля: Вицепрезидент на Европейската комисия за еврото и социалния диалог
Очаквана роля в новата Комисия: Латвия се надява да получи портфейл, свързан с финанси и икономика, според официални лица.

Мария Габриел, България, ЕНП
Настояща роля: Европейски комисар за цифровата икономика и общество
Очаквана роля в новата комисия: Българският премиер Бойко Борисов е отхвърли поста на Върховен представител за външната политика за страната си и поиска „комисар с истинско портфолио“. Съгласно думите му, София ще се радва да запази настоящото си портфолио.

Йоханес Хан , Австрия, ЕНП
Текуща роля: Европейски комисар за политиката на съседство и разширяването
Очаквана роля в новата Комисия: Длъжностните лица на ЕС предположиха, че Хан може да бъде кандидат за бюджетния портфейл, но не е направено официално изявление.

Фил Хоган, Ирландия, ЕНП
Текуща роля: Европейски комисар по земеделието
Очаквана роля в новата Комисия: Хоган е водещият кандидат за комисар по търговията.

Вера Йоурова, Чешка република, „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ)
Настояща роля: Европейски комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете
Очаквана роля в новата Комисия: На Йоурова е предложено портфолио, фокусирано върху въпросите на демокрацията, включително управлението на законите, дезинформацияте, нормативите срещу речите на омраза, но не е ясно дали тя е решила да го приеме. Работата вероятно ще бъде от пост вицепредседател на ЕК.

Марош Шефчович, Словакия, Партия на европейските социалисти (ПЕС)
Настояща роля: Вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз
Очаквана роля в новата Комисия: Словакия се надява да получи пост на вицепредседател със „силен портфейл".

Франс Тимерманс, Нидерландия, ПЕС
Настояща роля: Първи вицепрезидент на Европейската комисия
Очаквана роля в новата Комисия: Очаква се Тимерманс да запази позицията на първи вицепредседател. Неговият портфейл остава неясен, въпреки че служителите предполагат, че поста на старши вицепредседател може да бъде разделенина два големи портфейла: един съсредоточен върху екологичните проблеми, а другият - върху цифровите въпроси.

Маргрете Вестагер, Дания, АЛДЕ
Настояща роля: Европейски комисар по въпросите на конкуренцията
Очаквана роля в новата Комисия: Очаква се Вестагер също да заеме старши вицепредседателски пост в новата Комисия съгласно споразумение, договорено между лидерите на ЕС.


Кой е на път да влезе в новата ЕК?

Жозеп Борел, Испания, ПЕС
Настояща роля: Министър на външните работи на Испания
Очаквана роля в новата Комисия: Съветът определи Борел като следващ върховен представител на ЕС, отговарящ за външните работи и политиката на сигурност.

Хелена Дали, Малта, ПЕС
Настояща роля: Министър по европейските въпроси и равенството
Очаквана роля в новата Комисия: Не е сигурно какво портфолио ще поеме Дали.

Елиза Ферейра , Португалия, асоцииран член на ПЕС
Настояща роля: Вицегуверньор на Банката на Португалия, бивш министър и бивш евродепутат.
Очаквана роля в новата Комисия: Португалия прояви интерес към портфолиото на регионалните политики.

Паоло Джентилони, Италия, ПЕС
Текуща роля: Бивш премиер и бивш външен министър
Очаквана роля в новата Комисия: Новото правителство на Италия потвърди, че Джентилони е кандидатът на страната за ЕК. Италианските служители изразиха интерес към икономическо портфолио като конкуренцията, но на Джентилони липсва опит в икономическата политика.

Силви Гулар, Франция, АЛДЕ
Настояща роля: Вицегуверньор на Френската централна банка, бивш евродепутат
Очаквана роля в новата Комисия: Миналата седмица стана ясно, че Франция се интересува от портфейла на вътрешния пазар.

Илва Йохансон, Швеция, ПЕС
Текуща роля: Министърът на заетостта на Швеция
Очаквана роля в новата Комисия: Неясна, но Йохансон има опит в политиката по заетостта, образованието и благосъстоянието.

Стела Кириакидес, Кипър, ЕНП
Настояща роля: Член на Камарата на представителите на Кипър
Очаквана роля: Кириакидес има сериозен опит в здравеопазването и може да поеме портфолио, свързано с тази област.
Янеш Ленарчич, Словения, държавен служител, готов да работи като част от АЛДЕ
Настояща роля: Посланик на Словения в ЕС
Очаквана роля в новата Комисия: Словения се интересува от портфейли като разширяване, регионална политика, енергетика и търговия.

Дидие Райндерс, Белгия, АЛДЕ
Настояща роля: Вицепремиер и външен министър на Белгия
Очаквана роля в новата Комисия: Като външен министър и бивш министър на финансите, Райндерс има опит в редица политически въпроси и се счита за възможна алтернатива на Йоурова.

Маргаритис Схинас , Гърция, ЕНП
Настояща роля: Доскоро главният говорител на Европейската комисия
Очаквана роля в новата Комисия: Не е ясно кой пост може да поеме Схинас, който участва в процеса на вземане на решения в ЕС от почти три десетилетия.

Николас Шмит , Люксембург, ПЕС
Сегашна роля: Член на Европейския парламент и бивш министър на труда, заетостта и социалната икономика. Той беше официално номиниран като кандидат на Люксембург в Комисията в края на юли.
Очаквана роля в новата Комисия: Шмит изрази интерес към портфолиото на социалната политика.

Кадри Симсън , Естония, АЛДЕ
Настояща роля: Симсън е министър на икономическите въпроси на Естония от 2016 г. до 2019 г.
Очаквана роля в новата Комисия: Симсън се счита за водещ кандидат за енергийния портфейл.

Виргиниус Синкевичиуш, Литва, част от групата на Зелените/Европейски свободен алианс
Неговият Земеделски съюз е част от групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент, но не е член на чадърното политическо семейство - Европейската Зелена партия.
Настояща роля: Министърът на икономиката и иновациите в Литва
Очаквана роля: Синкевичиуш потвърди в началото на септември пред местните медии, че една от възможностите за него е пост, фокусиран върху околната среда, изменението на климата и борбата със замърсяването, но отбеляза, че не е взето окончателно решение.

Дубравка Шуйча, Хърватия, ЕНП
Настояща роля: Член на Европейския парламент
Очаквана роля в новата Комисия: Остава несигурно кой портфейл ще бъде предложен на бившия кмет на Дубровник. Нейните познания за Западните Балкани биха могли да я направят кандидат за пост за разширяването.

Ласло Трошчани, Унгария, съюзник на Виктор Орбан
Настояща роля: Изпълнява функциите на министър на правосъдието на Унгария от 2014 г. до 2019 г. и сега е член на Европейския парламент.
Очаквана роля в новата Комисия: Трошчани призна, че се интересува от провеждане на европейската политика за съседство и разширяване, или от международно сътрудничество и развитие.

Юта Урпилайнен, Финландия, ПЕС
Настояща роля: Член на парламента на Финландия, изпълнява функциите на министър на финансите на страната от 2011 г. до 2014 г.
Очаквана роля в новата Комисия: Финландия се интересува от финанси, бюджет, изследвания и иновации, външни отношения и развитие.

Урсула фон дер Лейен , Германия, ЕНП
Текуща роля: Избраният председател на Комисията, преди това министър на отбраната на Германия
Роля в новата Комисия: Фон дер Лейен беше определена за следващ председател на Комисията от Европейския съвет. Тя бе потвърдена при гласуване в парламента в средата на юли.

Януш Войцеховски, Полша, бивш лидер на Полската селска партия, сега в съюз с „Право и справедливост“, част от Алианса на консерваторите и реформаторите в Европа
Настояща роля: Член на Европейската сметна палата. Той е депутат от листата на партията „Право и и справедливост“.
Очаквана роля в новата Комисия: На страната беше предложено земеделското портфолио.


Кой напуска ЕК ?

Витенис Андриукаитис, Литва, ПЕС
Настояща роля : Европейски комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните

Андрус Ансип, Естония, АЛДЕ
Настояща роля : Ансип беше вицепрезидент на Европейската комисия за единния цифров пазар, но подаде оставка, за да заеме място в Европейския парламент.

Елжбета Биенковска, Полша, ЕНП
Настояща роля : Европейски комисар за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП

Виолета Булч , Словения, АЛДЕ
Настояща роля: Европейски комисар по транспорта

Мигел Ариас Канете , Испания, ЕНП
Настояща роля: Европейски комисар за климатичните действия и енергетиката

Корина Крету, Румъния, ПЕС
Настояща роля: Крету беше европейски комисар по регионалната политика, но подаде оставка, за да заеме място в Европейския парламент.

Жан-Клод Юнкер , Люксембург, ЕНП
Текуща роля: Председател на Европейската комисия

Юрки Катайнен, Финландия, ЕНП
Настояща роля: Вицепрезидент на Европейската комисия за работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност

Джулиан Кинг, Обединеното кралство
Настояща роля: Европейски комисар за съюза за сигурност

Сесилия Малмстрьом , Швеция, АЛДЕ
Настояща роля: Европейски комисар по търговията

Карлос Моедас, Португалия, ЕНП
Настояща роля: Европейски комисар за научните изследвания, науката и иновациите

Невен Мимица, Хърватия, ПЕС
Настояща роля: Европейски комисар за международно сътрудничество и развитие

Федерика Могерини, Италия, ПЕС
Настояща роля: Върховен представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност

Пиер Московичи, Франция, ПЕС
Настояща роля: Европейски комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъците и митниците

Тбор Наврашич, Унгария, ЕНП
Настояща роля: Европейски комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта

Гюнтер Йотингер , Германия, ЕНП
Настояща роля: Европейски комисар по бюджета и човешките ресурси

Христос Стилианидес, Кипър, ЕНП
Настояща роля: Европейски комисар за хуманитарна помощ и управление на кризи

Мариан Тисен, Белгия, ЕНП
Настояща роля: Европейски комисар по въпросите на заетостта, социалните въпроси, уменията и мобилността на работната сила

Кармену Вела, Малта, ПЕС
Настояща роля: Европейски комисар по околната среда, морските въпроси и рибарството

Politico: Урсула фон дер Лайен ще разкрие състава на новата Комисия в началото на следващата седмица
Урсула фон дер Лайен планира да представи екипа си от комисари в началото на следващата седмица. Това обяви самата тя пред германски евродепутати, отбелязва електронното издание Politico в европейската си редакция.
„Звучеше като да се случи следващия понеделник, най-късно във вторник", каза един участник в срещата между новоизбрания председател на Европейската комисия и членове на Съюза (ХДС/ХСС).
Служител от екипа на Фон дер Лайен заяви, че подобен график е възможен, при условие че „Италия ще бъде готова дотогава", т.е. определи своя кандидат за Комисията.
Фон дер Лайен заяви в срещата с евродепутатите, че очаква кандидатурата от Италия - която е в разгара на правителствена криза - да бъде представена този четвъртък.
Източници също така заявиха, че Урсула фон дер Лайен е уверила членовете на ЕП, че планира да назначи двама вицепрезиденти на Комисията в областта на климата и цифровизацията. Новите позиции вероятно ще бъдат обявени като част от екипа на новия председател на ЕК.

Принтирай    Оразмери текст   + -