България се покланя пред паметта на Васил Левски

18 Февруари 2017 | 20:08 | 0
България се покланя пред паметта на Васил Левски
Снимка: Община Карлово

В навечерието на 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски стотици хора от цялата страна се поклониха пред паметта му.
Възпоменателна церемония се проведе в Карлово, на която карловци и гости на града почетоха с едноминутно мълчание паметта на Васил Левски. На възпоменателната церемония присъства и служебният премиер Огнян Герджиков. Той прие почетната рота на карловските войници. Герджиков заяви, че Левски е живял само 35 години, но вече се е превърнал в светец. Служебният премиер допълни, че няма друг българин, който така да обединява нацията. По думите му и сега, и завинаги неговият пример трябва да ни ръководи - не само нас, а и децата, и внуците ни. „Аз също се опитвам да се ръководя от този пример“, каза още Огнян Герджиков.
В Кърджали Цвета Караянчева, депутат в 43-тото НС, евродепутатът Андрей Новаков и жители на областта участваха в патриотичен поход, посветен на 144 години от обесването на Васил Левски. В Петрич паметта на Апостола бе почетена с внушително факелно шествие. В Смолян се състоя шествие и митинг-заря. Във Велинград отбелязаха 144-та годишнина от смъртта на Васил Левски с панихида, отслужена пред възпоменателната плоча на Апостола. В Пещера бе учреден общински комитет към Общобългарски комитет „Васил Левски“, който да набира дарения за изграждането на паметник на Апостола в града.
На 19 февруари в цялата страна продължават възпоменателните церемонни, на които ще бъде почетена паметта на Левски.
В столичния храм „Св. София“ ще бъде отслужена панихида в памет на Васил Левски, на която ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Вицепрезидентът ще се включи и в литийното шествие до паметника на Васил Левски, където заедно с президента Румен Радев ще присъства на възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата. Пред паметника на Апостола държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец.Агенция „Фокус“
Смолян: С факелно шествие и митинг-заря Общината отбеляза 144 години от гибeлтa нa Bacил Лeвcĸи

С факелно шествие и митинг-заря Община Смолян отбеляза 144 години от гибeлтa нa Bacил Лeвcĸи, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. Официалната церемония се проведе в двора на Профилираната природоматематическа гимназия „Васил Левски” – Смолян, където се намира единственият в града паметник на Апостола. Официални гости на събитието бяха временно изпълняващият длъжността областен управител Момчил Караиванов, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, Ангел Добриков – главен експерт „Образование” в Общината, подп. Димитър Кацаров – командир на 101 Алпийски батальон, Таня Марева – председател на Общински комитет „Васил Левски” и директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян, доц. Христо Гиневски – председател на Българско историческо дружество – Смолян. Кратка програма изнесоха ученици от природоматематическа гимназия. С падане на колене и минута мълчание гражданите почетоха паметта на Апостола. С вoeнни пoчecти бяха поднесени венци и цветя от Областна и Общинска администрации, Регионално управление на образованието – Смолян, 101 Алпийски батальон, от училищата в града и от граждани.
Даниела БОЙКОВА

Агенция „Фокус“
Елена Чългънова, Исторически музей-Благоевград: Васил Левски е най-святата личност в националната ни история

Васил Левски е най-святата личност в нашата национална история. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Елена Чългънова, уредник в Регионален исторически музей – Благоевград. По думите й неговият живот и дело потвърждават това. „Неговата биография е много интересна и показва всеотдайността му към освободителната борба, посвещавайки себе си изцяло на нея. Говорейки за Левски, събитията, свързани с изграждането на революционната организация от Апостола, представляват неговото най-значимо дело. В тази връзка искам да отбележа един доста интересен факт за жителите на Благоевград - че, изграждайки основите на Вътрешната революционна организация и нейното разрастване, Васил Левски идва и в нашия град“, каза още Чългънова. Тя поясни, че това се случва през 1872 година като има многобройни доказателства, потвърждаващи това.
„Посещението на Васил Левски в нашия град е било част от обиколката, която той предприема в Македония. За съжаление той не успява да основе в повече градове на Македония планираните революционни комитети преди смъртта си. Говорейки за Васил Левски ми се иска така да се обърна към подрастващото поколение – да бъдат съпричастни към този най-голям българин в нашата национална история, да пазят неговата памет и завети, тъй като това е една свята личност, с която може би единствено Христо Ботев е сравним в своето величие. Тези двама българи заслужават да бъдат почитани от целия български народ“, подчерта Чългънова.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Министър-председателят Огнян Герджиков в Карлово: Опитвам да се ръководя от примера на Васил Левски

Левски е една икона и ние трябва да сме горди, че имаме тази икона. Това каза министър-председателят Огнян Герджиков при пристигането си в Карлово на възпоменателна церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив. "И сега, и завинаги неговият пример трябва да ни ръководи - не само нас, а и децата, и внуците ни. Аз също се опитвам да се ръководя от този пример", каза Герджиков.
По повод изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора, че и на служебното правителство един ден ще се търси отговорност, Герджиков отговори, че така и трябва да бъде. "За всички трябва да има контрол, това е задължително", добави Огнян Герджиков.
Преди възпоменателната церемония по повод 144- та годишнината от гибелта на Васил Левски премиерът се срещна с кмета на общината Емил Кабаиванов. Утре, в храм "Св. Богородица" министър-председателят ще присъства на Архиерейската света литургия и панихида в памет на Васил Левски.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Панихида за йеродякон Игнатий - Васил Левски, ще бъде отслужена в столичния храм "Св. София"

По повод 144 години от кончината на йеродякон Игнатий (Васил Левски) в столичния храм "Св. София" ще бъде отслужена панихида от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Това съобщиха от пресцентъра на Светия синод на Българската православна църква. Молитвено участие в заупокойното богослужение ще вземе и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Началото на панихидата е предвидено за 17.00 часа. От храма литийно шествие ще се отправи към паметника на Левски за официалната церемония, с начало в 18.00 часа.
От Светия синод на Българската православна църква приканват православните християни да вземат молитвено участие в заупокойното богослужение за Апостола на свободата.
В древния храм „Св. София – Премъдрост Божия”, датиращ от ІV-VІ в., който е в непосредствена близост с лобното място на йеродякон Игнатий (Васил Левски) и където ежегодно се отслужва панихида в негова памет, се съхранява кичур от косите на Дякона. Русият кичур се съхранява в рамка върху черен фон. Под косите е документирано, че те са дарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий. Надписът гласи: „Декларация. Подписаният Бочо Христов Загорски, на 90 години, първи сестрин внук на Дякон Игнатий – Васил Левски, декларирам, че аз лично подарих на столичния храм „Св. София” кичур от косата на Дякон Игнатий – Васил Левски. Живея в Пазарджик на ул. "Йордан Ненов" № 87, в София на ул. "Цар Борис І" № 42 вх. А". Достоверността на дарението е засвидетелствана с подписите на Бочо Загорски, както и на трима свидетели - отец-председателя на църковното настоятелство на храма, ик. П. Попалександров и ик. Г. Попкръстев.

Агенция „Фокус“
София: Въвежда се временна организация на движението заради провеждане на митинг в памет на Васил Левски

Въвежда се организация на движението заради провеждане на митинг в памет на Апостола на свободата на 19 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 15.00 часа до приключване на митинга се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга на пл. „Кн. Александър І”, с изключение на 10 броя автобуси, превозващи участниците в митинга.
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.

Агенция „Фокус“
Пазарджик: В Пещера е учредена структура към Общобългарски комитет „Васил Левски“, която да набира дарения за изграждане на паметник на Апостола в града

В Пещера е учреден общински комитет към Общобългарски комитет „Васил Левски“, който да набира дарения за изграждането на паметник на Апостола в града, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Люба Шопова, председател на инициативния комитет за изграждането на паметника. „Около идеята се обединиха общинските съветници в Пещера и много общественици и културни дейци. Те избраха петчленен Управителен съвет, в чиито състав влязоха директорът на ПГ “Васил Левски“ Петко Токманов, общественикът Лазар Грозданов, банкера Петър Ганчев, учителката Стефка Стоянова", каза тя.
Целта е паметникът да бъде готов за 180-та годишнина от рождението на великия национален герой. В Пещера дори вече са избрали най-подходящо място за бъдещия паметник на Васил Левски – в градинката между улиците „Г. С. Раковски“ и „Михаил Такев“. Предвижда се в основата на паметника да бъде вграден списък с имената на дарителите. „Има вече постъпили и идейни проекти за вида на паметника. Получихме много дарения. Деца към библиотеката направиха Коледен базар от саморъчно изработени материали и дариха 210 лв към дарителската сметка. Футболните отбори от Пещера също се обединиха около обща кауза и дариха средства. Вече е факт и клуб „Млади възрожденци“ към училище „Васил Левски“ в Пещера“, уточни Люба Шопова.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция „Фокус“
Кърджали: 144 национални флага в памет на Апостола се развяха в центъра на града

Цвета Караянчева, депутат в 43-тото НС, евродепутатът Андрей Новаков и жители на област Кърджали участваха в патриотичен поход, посветен на 144 години от обесването на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По повод годишнината от гибелта на Апостола, участниците в събитието развяха 144 национални флага. Шествието тръгна от площад „Освобождение” в Кърджали и завърши с поклонение пред паметника на Дякона. Там повече от 150 души преклониха глави и сведоха знамена пред живота, делото и героичната смърт на един от най-великите синове на България. Шествието бе водено от местния Гвардейски ученически отряд и Фанфарния ученически оркестър, изпълняващи патриотични маршове.
„Васил Левски завеща своите уроци на нас, неговите сънародници и последователи. И днес, след толкова години, те звучат актуално, провокират ни и ни карат да се замислим достойни ли сме за тях. Във време, когато сме свидетели на рушене на ценности и идеали, трябва, длъжни сме, да се обръщаме назад към идеите, които Левски ни завеща. Може би те са разковничето за единението на българската нация, на българския род, за неговия бъдещ просперитет”, заяви Караянчева пред паметника на Апостола.

Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва във възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Васил Левски

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на панихида в памет на Васил Левски, отслужена от свещенослужители при Софийска Св. митрополия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Панихидата ще бъде отслужена утре, 19 февруари, в столичния храм „Света София“.
Вицепрезидентът ще се включи и в литийното шествие до паметника на Васил Левски, където ще присъства на възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Васил Левски

Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Церемонията ще се състои утре, 19 февруари. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата.

Агенция „Фокус“
Велико Търново: Музеят „Затвор“ и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат отворени за безплатни посещения през целия ден

Музеят „Затвор“ и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново ще бъдат отворени за безплатни посещения днес, когато отбелязваме 144 години от обесването на Васил Левски. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалния исторически музей. Целта на превърналия се в традиция жест към жителите и гостите на града е да се популяризират местата, свързани с живота и делото на Апостола. В затвора Дяконът е бил окован в килия 27 до 30 декември 1872 година след залавянето му при Къкрина.
В музей „Възраждане и Учредително събрание“ могат да се видят лични вещи на Васил Левски, два печата на Българския революционен комитет (БРЦК) и дяконския орар на Апостола.
Регионален исторически музей - Велико Търново направи технологично изследване на църковния пояс. Експертизата бе извършена от ръководителя на музейната Лаборатория за консервация и реставрация д-р Иван Чокоев, който е един от най-добрите специалисти по стари тъкани у нас. Установено е, че вложените материали са от периода на XIX век. Ширитите, пайетите и сърмените кръстове в орара произхождат от други църковни вещи и са преизползвани при направата на църковния пояс.
Дяконският пояс е дълъг 4,30 м и е широк 10,5 см. Изтъкан е в жълто и е украсен с растителни орнаменти – букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, изработени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и завършват със сърмени ресни.
Ценната вещ е получена в музея като дарение през 1985 година от Димитър и Веска Топлийски от София.
Надежда КРЪСТЕВА

Агенция „Фокус“
Пазарджик: Във Велинград отбелязаха 144-та годишнина от смъртта на Васил Левски с панихида и почетен караул

Във Велинград отбелязаха 144-та годишнина от смъртта на Васил Левски с панихида, отслужена пред възпоменателната плоча на Апостола, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова от общинската администрация в града. С почетен караул се включиха представители на РК „Родопчани” – НС „Традиция”. С възпоменателното си слово заместник-кметът Светла Томова възхвали делото и героизма на най-великия българин, превърнал се в икона. Никола Делиев, общински съветник и председател на НЧ „Васил Левски-1904“, след кратко слово призова всички за минута мълчание в памет на Дякона.
На поклонението присъстваха председателят на ОбС Велинград инж. Бельо Мандраджиев, общински съветници, и служители на Общинска администрация, учители и ученици от ОУ „Христо Ботев“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Васил Левски“, ПГД „Иван Вазов“. В церемонията по поднасянето на венци и цветя се включиха: Общинска администрация Велинград, Общински съвет Велинград, ПП ГЕРБ, БСП, „Дружба Родина“, училища, читалища, исторически музей и граждани на Велинград. Половин час след панахидата, в памет на Апостола на Свободата, се проведе възпоменателен концерт под надслов „Пазим името ти свято”.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция „Фокус“
Благоевград: С внушително факелно шествие Петрич почете 144-та годишнина от гибелта на Апостола

С внушително факелно шествие Петрич почете 144-та годишнина от гибелта на Апостола. На фона на мултимедийно представяне на живота и делото, на популярните творби посветени на Васил Левски, както и негови мисли, на градския площад в Петрич се събраха участниците в шествието за тържественото запалване на факлите. Това съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. С българското знаме напред и портретът на Апостола, под съпровода на траурен барабанен звук, млади хора облечени в народни носии, кметът Димитър Бръчков, областният управител Валери Сарандев и над 2 500 ученици и граждани тръгнаха във факелното шествие през централните улици на Петрич до паметника „Народни будители” срещу сградата на Общината. Там след запалване на жертвеника, ученици влязоха в ролите на поета –революционер Христо Ботев, на окования в последния съд Апостол Левски, на турски заптиета и плачещи българки в народни носии. Програмата под надслов „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите” за почитане на най-тъжната дата в българската история започна със стих от знаковото стихотворение на Ботев „Обесването на Васил Левски”, продължи със стихове на Дамян Дамянов и завети на самия Апостол. Официален гост на Петрич за почитане на годишнината от обесването на Левски беше и г-н Георги Тренчев – член на Общобългарски Комитет „Васил Левски”. „Никъде другаде, освен в Карлово и София не съм виждал такова грандиозно отбелязване на годишнината от обесването на Левски. Впечатлен съм и не се надявам ,че емоцията, която аз отнасям със себе си ще отнесат и хилядите , които почетоха Апостола. Духът на Левски днес е в Петрич”, коментира Георги Тренчев. В словото си по повод 144 годишнината от Обесването на Левски, кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че смирено скланяме глава и таим дъх пред образа и делото на Апостола. „Демократска република, сиреч народно управление – така простичко, смислено и ясно Апостола ни завещава своя политически идеал. Сега този идеал Ние наричаме гражданско общество! Но и за него трябват твърдост, кураж, постоянство…, защото страхът е подлост, а гордостта пиянство…! Пред нас стои нелеката задача да подкрепим с дела заръчаното от Левски, да докажем, че не напразно е дишал, че не напразно е обикалял по къщи и паланки, ” …със сърце порасло и за кръст готово…”, подчерта в словото си кметът. За първи път на голям екран беше излъчвано както факелното шествие, така и художествената композиция , с които Петрич отдаде почит и сведе глава пред Апостола.

Агенция „Фокус“
В Националния исторически музей ще се проведе урок по родолюбие по повод 144 години от гибелта на Васил Левски

От 11,00 ч. в Националния исторически музей (НИМ) ще се проведе урок по родолюбие по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Това съобщиха от НИМ. Събитието е организирано от Детския музейно-образователен център към НИМ и Искрен Красимиров - режисьор, основател на проекта „НЕзабравимата България”.
Младият родолюбец, който е пра-правнук на Ботевия четник Никола Минков, ще изнесе нетрадиционен урок по родолюбие. Той ще разкаже за делото и саможертвата на Васил Левски предрешен като войводата Христо Ботев.
Ще бъдe показан и трейлърът на подготвяния от Красимиров документално-игрален филм „Лъвский: Европеец в Българско“.

Агенция „Фокус“
Деца от цяла България ще дават почетен караул пред паметника на Левски в столицата

Деца от цяла България ще дават почетен караул пред паметника на Левски в столицата, съобщиха от Общобългарския комитет "Васил Левски". Облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Апостолът през 1868г. в Букурещ, с калпаци с лъвски знаци и с истински пушки „Манлихер” в ръце, те ще застават по двойки пред паметника. Децата са членове на клубовете „Млади възрожденци”. В страната има над 200 клуба с повече от 3000 деца.
Първият караул е предвиден за 10:00 часа, когато пред паметника ще застанат децата от ЧЦДГ „Веселото гардже”, гр.София, след това от 12:00 часа са учениците от 159 ОУ „Васил Левски”, гр. София
Програмата след това е следната:
На 18 февруари от 11:00 часа караул на ученици от ФСГ „Васил Левски”, гр.Монтана;
На 19 февруари от 11:00 часа караул на ученици от 162 ОУ „Отец Паисий”, гр.София.

Агенция „Фокус“
Служебният премиер Огнян Герджиков ще посети Карлово за възпоменателната церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски

Служебният министър-председател Огнян Герджиков ще бъде в Карлово на 18 февруари за възпоменателната церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В рамките на посещението премиерът ще разговаря с кмета на общината Емил Кабаиванов. В неделя в храм „Св. Богородица“ министър-председателят ще присъства на Архиерейската света литургия и панихида в памет на Васил Левски.

Принтирай    Оразмери текст   + -