Драконови мерки за сигурност за откриването на Европейското първенство по футбол във Франция

10 Юни 2016 | 14:48 | 0
Драконови мерки за сигурност за откриването на Европейското първенство по футбол във Франция
Снимка: www.uefa.com

В петък вечерта на стадион Стад де Франс в предградието на Париж Сен Дени премина церемонията по откриването на първенството, а след това се състоя мач между отборите на Франция и на Румъния.
Френските власти бяха предприели безпрецедентни мерки за сигурност в града преди началото на Европейското първенство по футбол.Заместник-кметът на Париж по въпросите на спорта и туризма Жан-Франсуа Мартенс съобщи, че в града бе увеличен броят на полицаите и са предприети допълнителни мерки по засилване на сигурността. В частност в подножието на Айфеловата кула, където се намира най-голямата фен-зона бяха въведени такива мерки за сигурност като на летищата.Първенството започва насред притеснения за възможни терористични нападения срещу някоя от десетте огромни фен-зони в различните градове, където се играят мачовете. „Все едно създадохме десет „Батаклана“ на открито и каним джихадистите да направят всичко по силите си“, заяви пред вестника местен полицай, напомняйки за терористичното нападение в Париж на 13 ноември миналата година.
Междувременно стачките на железопътните работници заради готвените промени в трудовото законодателство в страната продължиха, заплашвайки да затруднят провеждането на мачовете и транспорта на запалянковците. Машинистите заплашват да започнат демонстрации по линията, водеща към Stade de France, близо до Париж, където Франция ще играе с Румъния своя първи мач. Президентът на Франция Франсоа Оланд призова всички французи да проявят отговорност в условията на продължаващата акция на протест против трудовото законодателство и часове преди началото на Европейското първенство по футбол.
Първият ден на първенството бе белязан с първите си инциденти часове преди церемонията по откриването. Двама британски футболни запалянковци са били арестувани след като френската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне възможен сблъсък между британски и местни фенове в Марсилия ден преди началото на Европейското първенство по футбол.


РИА Новости: В Марсилия отново има сблъсъци между полиция и британски футболни фенове
Сблъсъците между френската полиция и английски футболни фенове в Марсилия са избухнали с нова сила, предаде РИА Новости, позовавайки се на кореспондент на "Р-Спорт".
В момента продължава конфронтацията между полицията и английски запалянковци, блокирани край заведения в Стария град в Марсилия.
Полицията е предприела офанзива и е задържала най-активните запалянковци.

BBC: Франсоа Оланд предупреди профсъюзите да не пречат на провеждането на първенството
Френският президент Франсоа Оланд предупреди профсъюзите да не подготвят протести, които биха попречили на провеждането на Европейското футболно първенство, предава BBC.
Машинистите заплашват да започнат демонстрации по линията, водеща към Stade de France, близо до Париж, където Франция ще играе с Румъния своя първи мач.
Междувременно заради сбиване в Марсилия бяха арестувани двама английски фенове.
Франция от няколко седмици е обхваната от протести против провеждането на реформи в трудовото законодателство.

The Independent: Английски фенове предизвикаха безредици в Марсилия
Двама британски футболни запалянковци са били арестувани след като френската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне възможен сблъсък между британски и местни фенове в Марсилия ден преди началото на Европейското първенство по футбол, пише The Independent.
Първият ден на първенството бе отбелязан от сбиване между английски и местни фенове в Марсилия, избухнало предишната вечер. Жандармеристите са използвали сълзотворен газ, след като малко след полунощ безредиците са започнали извън една от кръчмите в града. Един от британските запалянковци е бил ранен, а други двама са били задържани. Според свидетели феновете са крещели: „Ислямска държава“, къде си?“
Първенството започва насред притеснения за възможни терористични нападения срещу някоя от десетте огромни фен-зони в различните градове, където ще се играят мачовете. „Все едно създадохме десет „Батаклана“ на открито и каним джихадистите да направят всичко по силите си“, заяви пред вестника местен полицай, напомняйки за терористичното нападение в Париж на 13 ноември миналата година.


ВВС: Париж съобщи за безпрецедентни мерки за сигурност по време на Европейското първенство по футбол
Властите в Париж заявиха, че са предприели безпрецедентни мерки за сигурност в града преди началото на Европейското първенство по футбол, предаде ВВС.
Заместник-кметът на Париж по въпросите на спорта и туризма Жан-Франсуа Мартенс съобщи, че в града е увеличен броят на полицаите и се предприемат допълнителни мерки по засилване на сигурността. В частност в подножието на Айфеловата кула, където се намира най-голямата фен-зона ще бъдат въведени такива мерки за сигурност като на летищата.
Днес вечерта на стадион Стад де Франс в предградието на Париж Сен Дени ще премине церемонията по откриването на първенството, а след това ще се състои мач между отборите на Франция и на Румъния.

AFP: Френският транспортен министър заяви, че стачкуващите железопътни работници могат да бъдат накарани да се върнат на работа
Транспортният министър на Франция Ален Видалие заяви, че правителството може да нареди на стачкуващите железопътни работници да се върнат на работа, предаде AFP.
Видалие заяви, че правителството може да използва „всеки възможен инструмент“, за да може да докара феновете на започващото след часове Европейско първенство по футбол и „ако можем да издадем заповедта влаковете да потеглят, то ние ще направим така“.

Интерфакс: Франсоа Оланд призова французите да проявят отговорност в навечерието на Европейското първенство по футбол
Президентът на Франция Франсоа Оланд призова всички французи да проявят отговорност в условията на продължаващата акция на протест против трудовото законодателство и часове преди началото на Европейското първенство по футбол, предава Интерфакс.
„Държавата ще предприеме всички необходими мерки, за да посрещне и съпроводи хората на мачовете, които трябва да бъдат проведени при безпрецедентни условия за сигурност. Ако през утрешния ден (петък, б.р.) е необходимо да бъдат взета каквито и да е решения, те ще бъдат взети“, заяви Оланд.
Протестите във връзка с промените в трудовото законодателство вече се отразиха на ред важни сфери на живота във Франция, в частност, на енергетиката, режима на работа на обществения транспорт и даже на събирането на боклука.

Принтирай    Оразмери текст   + -